TEST: Targus Chill Mat

Targus Chill Mat for MacAlle som har en MacBook Pro eller MacBook Air vet at disse maskinene kan bli veldig, veldig varme. Å ha en veldig varm MacBook på fanget er dessverre ikke veldig bra for din data eller dine «edlere deler» og har du shorts kan det være direkte skadelig.

Det har kommet en del produkter på markedet for å holde Macen din kald og vi har tidligere omtalt Targus Chill Mat.
Så, holder den hva den lover?

Når datamaskinen skal være mindre og tynnere, blir elektronikken pakket tettere sammen og det blir mindre plass til intern kjøling. Men når intern kjøling blir nedprioritert, er det vanskelig for datamaskinen å kvitte seg med varmen den genererer.

Blir Macen varm, bli du varm

En bærbar datamaskin kan faktisk bli varmere enn 70 grader, og derfor kan den være svært ubehagelig å arbeide med – spesielt på varme dager eller hvis man har den i fanget. Overopphetingen er også en stor belastning for datamaskinen.

Med dette som utgangspunkt, har utstyrsleverandøren Targus produsert et produkt spesielt for oss Macere. Targus Chill Mat for Mac er en «matte» du kan ha under din MacBook som inneholder to ganske store vifter. Matten kobler du til USB-porten på MacBooken din og dermed får viftene strøm og blåser kald luft opp på din MacBook.

Resultatet skal ifølge Targus være en kaldere Mac, en mer behagelig Mac å ha på fanget og ikke minst beskyttelse mot «overoppheting» av dine edlere deler.

Targus Chill Mat for Mac

Utseendemessig så er Targus Chill Mat helt klart rettet mot MacBrukere. Fargene er lyse grå og produktet matcher Macen relativt godt, men det er litt mye plastikk for vår smak. En bezel i aluminium eller med ihvertall aluminium coating hadde gjort produktet vesentlig stiligere.

Chill Mat er størrelsemessig omtrent like stor som en 15" MacBook Pro og passer perfekt for Macer (og andre bærbare) i størrelsen 13" - 15". Vi synes denne er litt for liten for 17" MacBook Pro, selv om Targus selv mener dette skal fungere glimrende. Det fungerer, men det ser litt «rart» ut og føles ikke like stabilt.

Inne i midten av Chill Mat finner du to relativt kraftige vifter som blåser luft opp på maskinen som står på en perforert plastplate over. På undersiden finner du et myk stoff som er beskyttelsen mot ditt fang. Maskinen og fanget er aldri i nærheten av hverandre når du benytter Chill Mat og fanget forblir kjølig.

Chill Mat trekker strøm fra din USB-port, og bruker du kun batteriet vil du selvsagt oppleve en smule nedgang i batterilevetiden da du nå også må holde liv i to store vifter. Støymessig utgjør viftene ikke noe problem i det hele tatt, men du hører selvsagt at de går. For de fleste er dette nok ikke et problem i det hele tatt, men er du ekstremt var for viftestøy vil du kanskje kunne irritere deg over lyden. Vi syntes ikke dette var et problem og det er også mulig å slå av viftene og kun bruke brettet som en beskyttelse.

Fungerer Targus Chill Mat?

Det store spørsmålet med produkter som Targus Chill Mat er om de faktisk virker? For å se om Chill Mat ga oss resultater, testet vi denne på Apples absolutt varmeste Mac, MacBook Air. MacBook Air er så tynn at det er svært liten plass til kjøling og maskinen blir lett varm - spesielt i sommervarmen eller når du har den på fanget. MacBook Air er dermed en perfekt kandidat til å teste om Targus sin Chill Mat kan holde Macen kald.

Vi satte MacBook Airen til å konvertere video, en oppgave som normalt resulterer i 100% CPU bruk. For å gjøre dette enda vanskeligere for maskinen, satte vi den i en sofa for å simulere at den lå på vårt fang og lot den kjøre seg varm.

Resultater or Targus Chill Mat

I løpet av kort tid gikk temperaturen relativt drastisk opp og nådde hele 84 grader på prosessoren. Vi fikk ikke noen korrekte målinger på bunndekselet som hevdet at den lå på rundt 30 grader uavhengig av varmen fra prosessoren, men en enkel test ved å legge en hånd på dekslet avslørte at den var vesentlig varmere og vond å ta på i lengden.

Vi satte deretter maskinen til å gjøre samme operasjon, men denne gangen med Targus sin Chill Mat under. Til vår overraskelse, så gikk temperaturen på prosessoren aldri over 55 grader og bunndekselet holdt seg innenfor et behagelig nivå. Maskinen var med Chill Mat adri ubehagelig varm, noe den lett har blitt uten.

Konklusjon

Med en pris på rundt 300 kroner i diverse norske nettbutikker er dette ikke en stor investering. Targus har lagt «litt» sjel i å lage et produkt som matcher Macene våre og etter et par ukers bruk er vi absolutt fornøyde med hvordan vår Chill Mat fungerer.

Når vi sitter i sofaen eller senga med Macen, er det faktisk greit å slippe en glovarm Mac. At den i tillegg kan forlenge levetiden for din datamaskin og sørge for at du ikke overoppheter dine «edlere deler» gjør den verdt å ha.

Vi synes kanskje Targus kunne fjernet litt plast og gjort produktet litt mer ekslusivt ved å ha en aluminiumsprofil framfor glossy plast, men dette blir alt i alt bare småplukk. Viftene er stillegående og dette er et behagelig produkt å bruke som også gjør jobben sin.

Les mer hos Targus

Video

Bilder

Chill mat for Mac

Chill mat for Mac

Chill mat for Mac

ZeZs bilde

ZeZ

Noen som vet hvor den selges?

admins bilde

admin

Se butikkoversikten hos Prisguide - der er det mange butikker som fører den.

åttitre

http://www.prisguide.no/product.php?product_id=111632

Silvergreens bilde

Silvergreen

Jeg har denne og er veeldig fornøyd! Null ballesvette!

basStian

Det var jo et overraskende bra resultat. Og bare 300 kr! :O
Må nesten skaffe meg en slik!

ChrisPs bilde

ChrisP

Bra test! kunne jo nesten spart "video preview´et" til et litt høyere kvalitets innslag i den kommende video podcasten vett ;)

Satan

Jeg har aldri hatt bruk for en sånn sak for min Dell Inspiron, og den har kjørt ganske tunge applikasjoner opp gjennom tidene. Er trist at forbrukeren må rettferdigjøre en middelmådig produsent på denne måten. Dette er fakisk noe som burde fungere fra Apple sin side. At vi som forbruker skal bruke penger på å "utbedre" svakheter med en maskin/design av en maskin er bare leit og trist.

Men det var en flott gjennomgang av tilleggsutstyr for oss mac brukere. Det er flott at noen bruker tid på å hjelpe oss som har brukt masse penger på noe som ikke fungerer som det skal. OG; Vi trenger flere ting å bruke penger på.

Hjertelig :-D

mvh

SATAN

admins bilde

admin

@Satan

Dell Inspirion er omtrent dobbelt så tykk som en MacBook og minst 3-4 ganger tykkere enn en MacBook Air. I tillegg har den en haug av vifter, samt et plastmateriale som ikke leder varme på samme måte - det er faktisk en funksjon at Apple sine bærbare blir varme, ellers hadde de ikke kunne være så tynne.

Så får man vurdere om man vil ha et tynt, pent og varmt produkt framfor et tjukt, mindre pent og kaldt produkt ;)

MacBokns bilde

MacBokn

Må nesten vurdere å kjøpe en:) Konverterte film idag og da kom den opp i 94 grader :o

Satan

@admin;

vi vil alle ha ett funksjonelt produkt. Jeg registrerer at noen er veldig opptatt av utseende på boksen de jobber med. Med all respekt - dette er veldig individuelt. Jeg er av den oppfattning at kjøling av en pc/laptop burde ligge på produsenten.

Dersom pc´n (eller macén) blir sendt ut fra produsenten og den i utgangspunktet ikke fungerer som den skal, dvs kjøler prosessoren slik at maskinen kan utføre jobben den skal gjøre, så er dette ett ansvar som ligger på produsenten. At vi som brukere skal bruke mer penger på å utbedre feil som maskinen blir levert med er feil.

Dette er min mening. Og jeg synes faktisk at Dell Inspiron er en bedre laptop enn Mac Pro.(til tross for at Dellén begynte å brenne pga feil på batteriet.... :-! ).

Men som sagt veldig individuelt - og all respekt for det.

Mvh

SATAN.

MortenSs bilde

MortenS

@Satan

Jeg har ikke lyst til å forsvare produksjonsfeil/svakheter. Det du må huske på er at alu-Macbook'ene fungerer utifra samme prinsipp som radiatorovner gjør. Kabinettet er altså konstruert for å lede varme bort fra indre komponenter. I sommer var samboeren min og jeg bortreist, så jeg måtte bruke hennes HP-laptop. Denne ble aldri like varm utenpå som iMacen min (som ligger rundt 50C), men samtidig tok det rundt 10 minutter før jeg hadde Firefox klart til bruk etter oppstart. Det var også veldig stor aktivitet inne i maskinen - bare med enkel internettsurfing, noe jeg tolker som at viftenen gikk for fullt stort sett hele tiden og at maskinen var varmere enn den kjentes ut. Håper dette ga mening. Altså: Mac = varm utenpå, kaldere inni. M$-laptop = forholdsvis kald utenpå, hjelkokt inni.

M.

skare31s bilde

skare31

Jeg merker også at min svarte macbook blir varm, men det som er "problemet" er at alle de nye produktene som kommer er designet til alu. macene. Kommer det til å bare se teit ut til en svart macbook?

nbgoldin

Min Mac er kjølig i OSX, og når jeg MÅ være i Windows (bootcamp) så blir den overopphetet etter 10-15 min. med spilling.

simple

Da har jeg bestilt meg en TARGUS Chill matt ;)

@Testerne av produktet, hvorfor sier dere TARGUS på norsk og Chill matt på engelsk? Targus er engelsk ord :P
Typisk norsk-glish

JakobVs bilde

JakobV

Vurderer å kjøpe noe slikt. Anbefaler dere denne eller iLap?
http://store.apple.com/no/product/TL507LL/A?mco=NDg0NzEwMw
:-)

andreasbks bilde

andreasbk

@JakobV:

Det kommer vel an på hvordan du vil bruke den. iLap er jo (logisk nok) ment for å hovedsaklig brukes når du sitter med laptopen i fanget, Chill mat er vel mer ment når du har den stående på et bord.

Dice8470s bilde

Dice8470

At en PC/Mac blir FOR varm er produsentens feil. Det er det ingen tvil om. Selv om vi på dette forumet nok skulle ønske at Mac´ene våre var feilfrie. Det er de IKKE! Vi har valgt Mac og ikke PC fordi vi mener Mac er bedre. Det er litt pinlig å høre på folk som på død og liv skal forsvare svakheter/feil på Apple produkter. Vi MÅ jo si ifra til Apple, ellers så blir jo ikke ting fikset. Det er ikke slik at alle Mac´er fungerer perfekt og alt av MS PC´er har feil og mangler. At Mac ikke er helt feilfri ser du om du titter opp til høyre på denne siden. Om vi "tørr" å si ifra til Apple, vil produktene bli ENDA bedre. Er det ikke det vi vil da???

Ikke meningen å fornærme noen ;-)

hanordg

Jeg er også enig i at produsentene har ett ansvar for at det er tilstrekkelig kjøling på produktet. Testen her viser heller ikke hvilke omgivelse temperatur det var, mener det er vesentlig for kjøle effekten. Mange reiser jo til varmere strøk og bringer mac`en med

Nixos bilde

Nixo

Har en svart MacBook, og den blir ikke plagsomt varm med min bruk (Office, Photoshop mm). Har Win PC også, og den fungerer også greit uten symptomer på påstått "ihjelkoking" inni (er minst like feilfri som Macen). Tankevekkende at det er marked for et pussig produkt som skal korrigere en konstruksjonssvakhet. Selvfølgelig er både Apple og andre på hugget med kjøligere (=mindre strømkrevende) komponenter. Glovarme alu-Macer er forhåpentligvis snart historie.

Jaroma

Det konstante fokuset på hele tiden å produsere tynnere og lettere maskiner resulterer i et design hvor varmen ledes ut i chassiset. Dette er et bevisst design-element som bidrar til å øke levetiden på de interne komponentene, ikke en feil.

Hvorvidt det er GOD design er en helt annen (og minst like interessant) diskusjon. Det er på tide å introdusere et mer effektivt kjølemedium for bærbare enn luft, selv om det vil øke vekten noe.

ondepers bilde

ondeper

Det er ein enkel grunn til å dataprodusenter ikkje kaller maskinene sine for Laptops lenger men bruker ordet Portable/Netbooks istedet. Med dagens konkurranse må maskinene yte maks og dette fører til mykje varme, for å unngå søksmål pga vissvisende navngiving kalles disse for Portable/Notebooks.

Freimens bilde

Freimen

Da var Targusmatta bestillt... hvis det er mulig å få senka den høye arbeidstempen - så er jeg glad. og så sparer jeg låra fra å bli "svette".

Samt kanskje også disse "skippertakene" som vifta i macbook'n min tar når jeg begynner å jobbe for fullt i CS pakka. og til 250 kroner er jo dette en fin pris... i mine øyne... at det burde være unødvendig er en heeelt annen diskusjon.....
el freimen

solfrid

Da har jeg også bestilt matta. Siden det var så billig så hvorfor ikke? ;o)

G5

Jeg kjøpte den fra Multicom, g den fungerer fint.

Merkbart laver temperatur.
Hører viftene litt, men det er ingenting i forhold til hvis jeg setter maskinen på 6k rpm :)

Hvis du driver med en del CPU intensive oppgaver, er dette et must.

Anbefales.

kros bilde

kro

Noen som har testet den på en macbook 13" hvit/svart?

Vært artig å vite om det var god forbedring der også!

Freimens bilde

Freimen

[quote="kro"]Noen som har testet den på en macbook 13" hvit/svart?

Vært artig å vite om det var god forbedring der også!

Jo skal gi en tilbakemelding når jeg en vakker dag får'n... etter artikkelen her på Mac1 var det jo umulig å oppdrive ei chillmat. alle lager tomme..

jeg bestillte via Multicom... noe jeg ikke gjør igjen... dem opererer med 2 lager, og varene blir ikke sendt ut til kunde før det har vært innom "kontor"lageret... svakt.. og ikke minst dyrt må være... betyr jo at pakkene sendes en gang mefr enn nødv, og at kunden må vente i 5 dager før sedingen går til ham... svakt... meget svakt.... men inne jeg oppdaget det var alle andre nettbutikker tomme for den hvite matta.,.. crap...

simple

Testet på MBP 15" ifjor årets modell.
Fungerer greit, er fornøyd.

Freimens bilde

Freimen

... Fornøyd jeg også... eneste ÷ var at jeg bestillte grå ikke hvit.... man at den drar ned temperaturen er det IKKE tvil om... pluss låra mine blir ikke grilla.

Og viftestøyen er ingenting i forhold til macbookens internvifte når den girer opp....

Strålende fornøyd

christoopher16s bilde

christoopher16

Er det noen som vet om en butikk der jeg kan kjøpe denne over disk?

tenker da på eks. humac, eplehuset, elkjøp osv.

På forhånd takk,
Christoopher

google

Tok opp denne tråden igjen jeg, da jeg jeg fant chilldesk. Platen har kun en stor vifte som vistnok er helt stillegående. Du har også mulighet til å forandre vinkel. Viker som et bra alternativ http://www.dinside.no/837773/chilldesk-cd-200#debattfelt

Uggelfuggels bilde

Uggelfuggel

Noen andre som har begynt å merke at strømpluggen begynner å få dårlig kontakt etter en stund? Jeg må snurre på den lille pluggen som går inn i selve Chill Mat'en titt og ofte for å få viftene til å begynne å gå igjen. :-(

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai