Pilot på ny teknologipodcast

Podcast

Mange har etterspurt en i1-videopodcast og i dag er første pilot av det nærmeste vi foreløpig kommer en slik podcast. Sammen med Arne Fismen, som står bak blant annet iUsethis.com, har vi produsert en pilot på det som kanskje blir et fast månedlig program om teknologi.

I første episode snakker Mats Staugaard (venstre) og Arne Fismen (høyre) om Mats sine mystiske uttalelser i VG, lanseringen av iPhone 3GS, Amazon Kindle og hvordan piratkopiering kan påvirke bokbransjen. Du kan se programmet i HD hos Vimeo. Når vi får oss et navn, havner vi selvsagt også på iTunes og i iPod/iPhone-format.

Og her er pilot-episoden

Vi vet fortsatt ikke hva programmet skal hete eller hvor ofte det kommer, men vi er veldig åpne på navneforslag, forbedringer og forslag til hva vi skal prate om i fremtiden.

Aktuelle linker

Bilder fra innspillingen

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Så 3-4 minutter, veldig kjedelig!

wilhel1812

Unødvendig kommentar, Dr.Pepper...

Jeg er 6 minutter ute i filmen og synes det er rimelig interessant

krybel

Så 27 minutter, veldig interessant! Gleder meg til fortsettelsen

Hvitstens bilde

Hvitsten

Dette virker som en god idee.

Det har litt av den samme følelsen som Diggnation, noe som jeg er en fan av.

Dette kan også bli en erstatter for "Klikk" på itavisen.no, det er behov for flere norske teknologi podcaster.

Dere henger dere litt mye opp i diskusjonen, men litt er alltid bra.

Ellers var det ikke dårlig, men det kan jo alltid bli bedre.

Kirkeby

Synes det var interessant. Men det blir litt ensformig når bildet ikke endrer seg så mye. Savner litt bilder. Mitt tips er å bruke todelt skjerm eller såkalt "bilde i bilde" (eller noe annet kult) for å vise oss hva dere snakker om. Savnet dette spesielt i starten, når dere snakket om artikkelen, palm, blackberry. Tror ikke dr.pepper hadde syntes det var så kjedelig da.

Også håper jeg dere kanskje kan gi en annen vinkling på saker og lanseringer. Det jeg hørte her er jo ting som står skrevet på diverse internettsider. Det kan jo bli en stor utfordring å finne denne vinklingen, men, men...

Ellers veldig bra!

St Anders

Sett hele episoden nå, og er tålig greit innhold, litt irriterende med bakgrunnstøyen (vaskemaskin?, er også litt skurring gjennom det hele), ellers stort sett greit stoff, til og være en pilot får den tommel opp,
Muligens litt langdratt, bruker liksom lang tid på og si lite, men potensialet vil e si er der.

Ellers takk for ok program, om det kommer en gang i mnd å har litt kvalitet tror e det blir bedre en å lage en i uka, uten og ha noe serlig og si;-) Vil også si meg veldig enig med Kirkeby.

thomasbs bilde

thomasb

Takk for tilbakemeldinger så langt!

Det er stort forbedringspotensiale på det tekniske (og på innhold/form), men før vi bruker mer tid, penger og energi på å lage dette, er det kjekt å få litt tilbakemeldinger på om det er verdt å fortsette i det hele tatt :)

Video/lyd er i denne omgang ikke redigert eller blitt gjort gjort noe med i etterkant. Det kunne definitivt blitt mer interessant å se på om vi varierte litt på bildeutsnitt, tok close-ups av avisen og Kindle osv. Helt enig. For å få renere og bedre lyd trenger vi bedre utstyr og mer kontrollerte omgivelser :)

Som det er nevnt i artikkelen over, så er vi veldig åpne for forbedringer og forslag til hva det skal handle om i fremtiden, og ikke minst forslag til hva vi bør kalle denne podcasten.

ChrisPs bilde

ChrisP

veldig bra!, gleder meg til "offisielle" episoder.

kolbys bilde

kolby

Det er nå lagt til litt aktuelle linker i artikkelen rundt det som blir snakket om i videoen.

@St Anders:
Du har en god hørsel, for det er faktisk en vaskemaskin som jobbet noe veldig i bakgrunnen. Kanskje klarer du også å plukke opp lyden av den ene planken på gulvet som knirket hver gang jeg tråkket på den.

Vi fikk viktig erfaring ved å endelig få utført en innspilling, og ville i tillegg gjøre den tilgjengelig for alle slik at vi kan få tilbakemeldinger fra dere.

iTottos bilde

iTotto

Kult! :) jeg var Fan av Klikk TV og likte lite at de sluttet. Men ser for meg at dere tar over istedet. kjempe bra :) Stå på!!!!! (Kanskje dere skal kontakte martin Sivertsen og få noen tips???)

St Anders

Hehe, var helst vaskemaskinen e hørte, men forstår jo at dette er en pilot der dere vil teste utstyret å slikt, vaskemaskinen forsvinner jo også i løpet av sendingen;-)

Ellers ser e fram til en evt. Forsettelse

KDNs bilde

KDN

Innspilling:
Synes dere burde ha en litt annerledes framing neste gang. Kanskje hevet kammera noen cm og zoomet litt ut. Eksempel - Diggnation

Hvis dette er noe dere skal fortsette med så hadde jeg gjerne sett at det var noen innklips bilder av hva dere snakker om osv. Regner med at dere allerede har tenkt på det, men droppet det i første episode.

Hva slags utstyr er det dere bruker? Et kamera på et stativ med lydopptak fra den innebygde mikrofonen?

Distribusjon:
Hva med blip.tv? De har støtte for rss, kryss publisering til youtube etc., konvertering til forskjellige formater osv.

Innhold:
Når dere snakker om iPhone/Pre/BB i statene så er det markedet ganske anderledes kontra slik det er her i Europa. Der er det Sprint Pre, AT&T iPhone, osv.

Dere glemte helt å nevne Android. Hvis jeg(Apple dude) hadde flyttet til USA, så tror jeg Android hadde vært første valget. Av det jeg har hørt/lest om AT&T så er de nesten helt ubrukelige.

Navnforslag - i1 / i1 tekno

EDIT:
Glemte å nevne at det er et veldig godt første forsøk. Håper dette er noe dere har tid til å gjøre ukentlig!

cartoon1973

Som sagt over kanskje greit at vaskemaskinen er ferdig før opptakene begynner, men jeg syntes at initiativet er kjempebra.. Vi har vel ingen norske videopod caster om MAC? så jeg syntes at dette er kjempelekkert...

Litt kritikk(Det betyr ikke negativt selv om mange hører ordet kritikk så tenker de negativt med en gang..):

Kanksje dra igang et manus: Hva skal dere presentere. Hva skal dere legge vekt på osv..

Da slipper dere mye av det øøøh.. osv..

Det kan være mye å ta tak i som gjør at en ukentlig videopodcast er interresant.

Kan: Teste ut forskjellige programmer på både mac og iphone egentlig da det er søster sider(heter det det på norsk?). Selvfølgelig gi oss "up to date" nyheter på rykter som er troverdige. Jeg mener også at det trenger ikke å være ukentlig eller faste tidspunkter. Har dere tid og energi til det så ta gjerne å lag en podcast såfort noen interresant har skjedd(Det er å være uorginal at du får oppmerksomhet :)).

Jeg vil tro at et variert program med hardware nyheter og rykter samt tester kan gjøre dette til en veldig god podcast.

PS! et par av dere trenger et par stive drinker før dere setter dere forran kameraet..
(som jeg har tatt akurat nå.. Det er tross alt lørdag kveld. Dere som er under 18år ikke les teksten i disse klammene. :) )

kajac2

Likte dette godt! Det er forbedringspotensiale, men jeg har ikke noe mer å tilføye enn det som allerede er sagt.

Blir spennende å se hva som skjer fremover :)

Eneste navneforslaget jeg kommer på er Podcast1

Svoldal

Skrev en liste med evt. forbedringer mens jeg så videoen, men ser nå at alt sammen er nevnt i kommentarene over.

Ta det til dere, så skal jeg med glede abonnere på denne podcast-en i iTunes (ja, best det kommer i iTunes, for jeg gidder ikke abonnere noen andre plasser!).

Kjempe bra første forsøk, absolutt!

rub1s bilde

rub1

thomasbs bilde

thomasb

@KDN

La meg bare gjøre en ting klart. Jeg kan absolutt ikke alt om video, som Mats sier i videopodcasten, hehe. Kameraet vi brukte er et Canon HF10 (som jeg prøvde for første gang da vi laget denne videoen). Det er nesten så lite at det er vanskelig å bruke. Omtrent umulig å gjøre justeringer underveis, så alt må gjøres klart på forhånd. Mikrofonen er en liten shotgun-mic som heter Canon DM-100 som er laget spesielt til det kameraet. Mikrofonen må dessverre festes på kamera. Utstyr for bedre lyd er definitivt noe vi vurderer om vi skal fortsette dette prosjektet. Lyden er tross alt kanskje 70% av en videopodcast som dette. Vi vurderer en BeachTek DSA-2s og et par trådløse Sennheiser-mygger.

Adam Wilt har gjort en anmeldelse av Canon HF11, som omtrent er identisk med HF10, så vidt jeg har skjønt. Det er mer enn god nok bildekvalitet til en liten videopodcast som dette, og med litt bedre lyd- og lysutstyr kan det raskt bli enda bedre :)

Innstillinger på kamera som ble endret på:
- Beste videokvalitet (FXP), 1920x1080, 17mbit AVCHD
- 25 fps, progressive (PF25)
- Manuell hvitbalanse

Turte ikke prøve meg på noe manuelle innstillinger utover det, da justering av disse underveis er så godt som umulig uten at kamera rører på seg, hehe.

Det er selvfølgelig også rom for å gjøre litt etterarbeid på dette i fremtiden (som å legge til bilder av det som prates om, lower thirds osv...).

Takk for veldig konstruktiv og hyggelig tilbakemelding! Vi er veldig åpne for flere forslag og tips :)

Thomas_K

Bra jobba, litt redigering å sånt vil dette kunne bli pro...

Men det dere sa om telenor og piratebay... og hvor fantastiske telenor er så tror jeg dere har glemt denne saken her...

Telenor ut av NIX

Så at de ikke har stengt piratebay synes jeg er merkelig fra en ISP som for noen få år siden ikke var for "fritt" internett..Men pirater trenger båndbredde og det koster penger. Noe som sikkert er god butikk for ISP`ene
Men det er min mening da.... ;)

Stå på... jeg vil følge med...

PS!!! Navn... må jo bare bli podcast1 det da ;) Siden alt anna heter det... hehe

Alstad88

Podcast om teknologi og gadgets? Burde da være kompetente nok til å ha høy standard på podcastene da. :)

Men minnes om Diggnation, noe som er bare bra. Og som nevnt, en arvtaker for KlikkTV

Husker godt hvor "amatør" de første episodene deres var. kan raskt bli mye bedre dette! :)

noilivaps bilde

noilivap

Utrolig kjedelig og "Steve Jobs for president"? spar meg.

11:15 -> DU er en fanboy.

"Jeg liker ikke windows fordi det er windows" Nisse-svar, skulle tro du faktisk ikke visste hva du snakker om.

wilhel1812: Dr.Peppers kommentar var ikke unødvendig.

458301

Left guy: Super fanboy
Right guy: Semi fanboy

wilhel1812

Når noen kommenterer negativt, og helt uten/med svake argumenter, så vil jeg si at kommentaren er unødvendig. Det er veldig mange kritiske innlegg her, men de er som oftest veldig gode og gir konkrete tips om hva som bør forbedres. Å si at filmen er kjedelig er ikke ett bra innlegg.

PinkoPallino

Etter at klikk sluttet er jeg glad dere tar derer tid og bry med å lage en slik podcast. Gleder meg til å få med meg oppfølgerene som sikkert også blir bedre kvalitetsmessig etter som man får mer erfaring og tilbakemelding.

Tror ikke iPhone vs Palm vs Android blir avgjort av nerder (som oss), men av forbrukere som ikke bryr seg et døyt om hvilket operativsystem som kjøres i telefonene. Faktisk synes jeg at iPhone er en middels god telefon, men jeg er meget fornøyd med web-leser, iPod funksonalitet, kamera (dårlig men det er der) og fremfor alt det at jeg har alt i en enhet.

Det store med 3GS er Video, kompass og som dere nevnte internminne, men det er også ny grafikkbrikke som skal være 5-7 ganger raskere enn den gamle. Tror også det faktisk er programmer som kjører i bakgrunnen på iPhone, men det er bare Apple som har tilgang til APIen for dette. (dersom jeg husker rett var det omtrent slik med de første Palm Pilotene som kom ut også, rundt 1996).

Flott tiltak - lykke til

#@$

Kimmeham

Kjempeflott intiativ!

Har ikke så veldig mye annet å komme opp med enn det som er blitt sagt hittil, annet enn at dere kunne hatt noen illustrasjonsbilder når dere snakket om Palm, Blackberry osv. Selv tok jeg et raskt google bildesøk for å få et overblikk. Hang meg også litt opp i den vaskemaskinduren midt inni, men ser melllom fingrene på det i en pilot som denne.

Men blir det flere programmer må dere få dere en skikkelig fengende jingle!

Er også enig i at fremtidige programmet bør komme som podcast på iTunes. Dette er perfekt format for morgenrushet. Frokost-tv med stor F!

Hadde også vært kult om dere kunne hatt lignende "spesialsendinger" live når det var keynotes på gang.

Maxells bilde

Maxell

Jobs for president? OMG .... Og jeg som trodde "Kan æ ta på brøstan dine" var den mest harry t-skjorten der ute.

Bynns bilde

Bynn

Liker det eg ser og digger konseptet!

Fortsett med dette gutter! Savner virkelig et godt program om teknologi med folk som faktisk vet hva da snakker om :)

EDIT: jau, dere sa at dere ikke hadde peiling.. men så lenge man har en duganes kar bak kamera (all kredd til Thomas) så blir det så bra atte hjælp

Eneste eg savner er mer snakk om Android, synes det generelt har vært lite snakk om den her.. Har kanskje noe med mangel på kobling til Apple, men det er jo uten tvil en veldig interessant dings.. Vurderer faktisk å kjøpe en HTC Hero istedenfor en iPhone 3GS nå som jeg skal bytte ut min gode gamle iPhone 2G som begynner å nærme seg 2år?! Sykt at det er så lenge siden jeg satt klistret til skjermen og så keynoten hvor iPhone ble lansert :D

goliatmo

Jeg så hele saken, det var intresant lytting, men jeg gadd ikke å sitte og se på dere hele tida, så jeg skippa endel over til andre tabs og bare satt og hørte på.
Dere kan godt bli litt villere i klippinga og feks legge inn bilder av alt som måtte være rellevant, kansje tilogmed lage innslag for å varriere litt. Hvis ikke kan dere like gjærne holde dere til audio og drite i videoen..

henrik920

Dette vil jeg se mer av =)

frozenlime

Først: jeg har ikke lest andre kommentarer eller sett hele podcasten.

Okei, jeg ønsker ikke å kommentere på innholdet ytterligere enn at dere burde oppdele innholdet litt bedre. Ha en liten oversikt over hva dere skal snakke om, og bruk ikke nødvendigvis så lang tid på et enkelt tema. Slik det ble presentert nå var rett og slett søvn-kjedelig.

Det er en podcast, men dere har lov til å komme med innslag/klipp, stunts, jingles, intro, overganger, reportasjer og annet stæsj. Jeg stusset VELDIG på at dere ikke hadde nærbilde av avisartikkelen som omhandlet Mats. Og godt mulig dere har med dere en videopro, men det nytter ikke om kameraet konstant sitter på et stativ.

Noe annet som irriterte er harddisken/vaskemaskinen/annleggsmaskinen som bråker og roterer i bakgrunnen. Ikke skyld på lydkilden her. Enhver som har jobbet på location og så hører igjennom materialet lærer den leksen om å sjekke location for eventuelle støykilder i fremtidige prosjekter. Lukk vinduer. En klassiker er f.eks. et intervjuobjekt som sitter og klikker med en kulepenn og så merker man ikke hvor sykt irriterende det er før man ser igjennom det etterpå. Unngå for all del slikt ettersom det vil ødelegge hele opptaket.

En annen ting, ikke for å være hater: Kult at du er Jobs-fanboy, men om jeg ikke hadde vært "Apple-tilhenger" hadde jeg sett på den t-skjorten med avsky og tenkt at du var en fanboy og at podcasten utelukkende var biased.

Maxells bilde

Maxell

[quote="frozenlime"]En annen ting, ikke for å være hater: Kult at du er Jobs-fanboy, men om jeg ikke hadde vært "Apple-tilhenger" hadde jeg sett på den t-skjorten med avsky og tenkt at du var en fanboy og at podcasten utelukkende var biased.

Han ER en fanboy, og podcasten ER ensidig. "Én, jeg hater Windows" og så videre. Dette er jo på ingen måte noen balansert nyhetsformidling, slik IT-avisen prøvde seg på. Men det kan jo ingen heller kreve. Mac1 er jo heller ikke noen balansert nyhetsformidlere, det er jo en interesseside for Apple-tilhengere.

Men bortsett fra at jeg selvsagt skulle ønske at dere kunne lage en podcast som var uavhengig, og som presenterte diverse gadgeter (også andre smart-telefoner, jeg leter febrilsk etter noe som kan erstatte iPhonene mine), er dette en bra start.

Berg

Et par ting jeg ville hatt med er:

1. Intro
2. En slags inholdsfortegnelse på starten, litt sånn som nyhetene har, da de tar for seg alt de skal igjennom.
3. Kanskje ha med noen faste spalter?
4. Mulighet for seere å sende inn ønsker om akktuelle nyheter...
5. rulletekst, kredit, kilder...

Det er hva jeg kommer på i farten.

FT

men Mats da dette skulle du tenkt på, at har du ikke byttet tskjorte siden du var på Bloggcampen!!?? forresten, jeg vil også ha slik skjorte :P

Tenker dette kan bli noe alá This Week in tech + Macbreak weekly (Leo Laporte). [itunes http://i1.no/08xy/

har vel mest idé jeg, lite og kommentere. alt i alt synes jeg det var helt bra å høre på, litt nøling mellom temaer.

videoCast1

Zoots bilde

Zoot

Drit nå i t-skjorta hannes. Synes forøvrig at det var ganske bra laget men varte litt for lenge. 10-15 min ville vært nokk synes jeg.

Caveman

Helt ok dette.

det jeg vil ha ut av en sånn videopodcast er å lære noe nytt, ikke bare
ting som står i alle mediaer og som alle kan.
intervjuer, reportasjer, ta tak i nyheter som ikke er så kjent osv.
at iphone lanseres og hvilken fuksjoner den har er noe alle her vet.
det er seff mer krevende å ikke bare lese opp hovedsakene , men tror det
blir mye bedre.

muvules bilde

muvule

Bra greier det her. Dere trenger bare en location studio, litt coaching og et manus. :)

Av rent konkrete tips, har jeg følgende:
- Blikk. Enten se i kamera eller ikke se i kamera, den flakkingen dere gjør under samtalen er veldig distraherende. (spesielt personen til høyre, Arne?). På slutten når dere henvender dere til publikum fungerer det fint, men når dere er dypt i diskusjoner mener jeg det må unngås.
Et norsk program som kan være til hjelp er FBI på NRK. Der kan du se forskjellen på når de hendvender seg til deg som publikum og når de gjør et studiointervju (se også gjerne på overgangene mellom dette.)

- Research. Når dere diskuterer et teknisk emne som smartphones, må dere ha satt dere inn i hva som er aktuelt på markedet, både her i norge, i USA og internasjonalt. Å ikke nevne HTC sine Android telefoner (og de kommende Samsung/Philips/Sony Ericsson modellene gjør at dere ikke fremstår som seriøse. Spesielt Mats kommer veldig dårlig ut de første 5 min.
Et annet tips her er å prøve å relatere dette til det norske markedet.

- Bruk web. Når dere snakker om hvordan man skal skaffe seg en Kindle så kan det være et tips å lage en liten guide som dere legger på web. Da kan dere hoppe over mye detaljprat og referer til guiden.

- Kutt. Bygg gjerne opp podcasten, ved å spille inn et og et segment av gangen (alt fra 3-5 min er bra). Da kan man unngå forstyrrende elementer som vaskemaskiner, busser og vanndrikking... Det gir også en god kontroll over lengden av podcasten når man skal redigere den.

Håper noe av dette kan være til hjelp og at dere ikke gir dere med det første.

admins bilde

admin

Tusen takk for veldig mange konstruktive tilbakemeldinger og kritikk! Dette var som vi skrev en pilot på en mulig videopodcast, men med så mye konstruktiv tilbakemelding som vi så langt har fått er det helt klart at vi kommer til å lage flere episoder.

Vi er etter omstendighetene fornøyd med resultatet. Utgangspunktet er at vi ikke kan noe om video eller tv-produksjon, men vi kan mye om teknologi. Arne og meg er sjeldent enige og vi liker å diskutere teknologi og dette syntes vi var et godt utgangspunkt. Derfor lagde vi en piloten for å lodde stemningen for et slikt program. Med 1 times forberedelse og ingen redigering er vi veldig ydmyke og helt klar over at ting kan bli mye bedre, men det var også målet vårt. Vi ønsket å få ut noe for så å se hva folk synes og få feedback på hvordan et slikt program skal bli. Nå vil vi forbedre oss på de områdene vi kan forbedre oss på!

Ideen for showene er at de skal være et sted mellom 10 og 15 minutter lange (ikke 30 minutter som piloten), omhandle aktuelle temaer innen teknologi (Vi skal ikke snakke overdrevent mye om Apple) og vi skal absolutt ikke ta oss selv alt for høytidelig. I tillegg ønsker vi ikke å klippe programmet i hjel med fancy introduksjoner, musikk eller overganger.

Forøvrig veldig morsomt at folk henger seg opp i t-skjorta (kan kjøpes hos InsanelyGreatTees) jeg hadde på meg - det regnet vi også med og det var selvsagt derfor den ble tatt på. Vi trenger vel ikke å ta oss selv så høytidelig? De fleste forstår nok ironien bak budskapet og jeg kan forsikre dere om at jeg ikke tror Steve Jobs ville blitt en god president. Barack Obama ser ut til å gjøre en glimrende jobb og Steve Jobs trenger nok ikke et høyere ego enn han allerede ser ut til å ha.

Igjen, takk for all konstruktiv kritikk og vi vil gå gjennom alt for å komme tilbake med en virkelig bra episode 1 etter sommerferien.

KDNs bilde

KDN

Synes det er i overkant mange som krever et program som er på NRK/TV2 nivå teknisk. Husk at innhenting av matreale/lisensiering/klipp kan ta veldig lang tid.

@thomasb Var kun pga teknisk interesse at jeg lurte på hva dere brukte til opptak. Som du sier selv så er kamera mer en godt nok. Hvis dette er noe dere skal drive med fast fremover så kan kanskje en mikrofon som du selv sier være en god investering.

XiLes bilde

XiLe

Podcasten begynner veldig kjedelig hvor personen til høyre er litt for opptatt av å lese avisen. Det er ingenting som fanger oppmerksomheten min og gir meg lyst til å se videre. Uansett så ga jeg det en sjanse og så videre. Podcasten tar seg opp etter en stund, men blir veldig irriterende å høre på at dere avbryter hverandre hele tiden...

Ellers synes jeg det var lite forstyrrende elementer i bakgrunnen som gjør den behagelig å se på. Alt i alt en veldig interessant podcast med forbedringspotensial. Ser fram til nye episoder med en ordentlig intro og litt variasjon i bildet som nevnt i andre kommentarer.

subsequent

Kjempe bra tiltak gutta!

Kunne kansje vært litt mer nøytral, slik at det ikke blir flamewar og sånne ting i kommentarfeltet under.

Ellers var det spennende og høre deres tanker om forskjellige ting, gleder meg til ny episode.

Navnforslag:

Cast1
MacCast1
eller bare PodCast1

lassolses bilde

lassolse

jeg synes dette er veldig kult. Hadde egentlig tenkt til å starte noe sånt her ala selv, siden jeg ikke finner noen norske folk som gjør mac. men fuck shit dere slo meg visst.

Nå har jeg ikke sett på alle kommentarerene som er skrivd oppe her, men kan jo si min mening:)

jeg synes dette var veldig kult. Jeg liker å se på to geeks snakke om mac ting. Dere vet jo hva dere snakker om, det var bra kvalitet over videoen og ja. har noen punkter som kanskje kunne hjelpi.

- jeg ser mye på podcaster, da Totally Rad Show er min favoritt. Det er tre geeks som snakker om film, spill, tv og comics. De gjør det veldig bra og har fått en relativ stor fanbase i usa. Ihvertfall i podcast verden. Det som de gjør som jeg synes er genialt er at de deler opp episodene i kategorier. f.eks. en dag begynner de med introduksjon, så film, spill og tv. deretter har de en avskjed etterpå. Det å sette det i kategorier gjør det lettere for seeren å følge meg. Vil han ikke se på tv, kan man skimme over til spill f.eks.

- jeg bruker Totally Rad Show, eller generelt Revision 3 (ett firma med masse podcaster) som eksempel jeg. Synes det er veldig bra. De er veldig seriøse om det de snakker om, men de tuller veldig mye. Det er en veldig avslappa atmosfære og lett å se på. Følte kanskje at noen ganger tvingte dere en samtale igang. Kanskje litt mer strukturert. La en si nyheten, så sier han andre noe om det, også sier han andre andre ;) noe om det igjen. Det var forsåvidt det dere gjorde, men ble kanskje litt langt.

- jeg er lydtekniker så jeg synes det er myyyye bedre å høre på lyd fra micer enn fra micen på kamera. Slipper romambiensen og det høres mere "ordentlig" ut.

ihvertfall, det var ikke meninga og være negativ. Dette er en veldig kul ide og jeg tror det kommer til å bli kjempe bra. stå på!

lassolses bilde

lassolse

se på Revision3.com:)

Sakalav

Ser det er mange som mener masse og er veldig kritiske her. Jeg mener at dere ikke skal ta så stor notis av det enda. På meg virker det som om at mange mener at man skal begynne på topp, og ha ett proffesjonellt oppsett på det hele. Skal man gjøre det, så kan man like gjerne bare slutte før man har begynt.

Tingen er, og som er det aller viktigste.... INNHOLD!
Det er viktig å ha nok innhold, og ikke minst presentere det på en måte der det ikke blir kjedelig. Det er klart at det er mange seere, og aller blir ikke fornøyd. Mange vil klage, mens mange andre vil synes det er veldig bra.

Dette med filming, lyssetting, redigering, etc... kommer etter hvert og vil bare bli bedre med erfaring.
Klarer dere å holde et bra nivå på innhold og presentasjon av det, så vil folk se på det uansett. Resten får komme etter og vil da bare gjøre helhetsinntrykket mye bedre og proffesjonellt.

Hvis jeg skal ta et eksempel, så kan jeg ta podcasten som Photoshop User TV har.
Den første episoden som de sendte (video) var i oktober 2005. Da sto disse tre karene bare rundt ett bord med en datamaskin (mac for de som måtte ønske å vite). Her var det bare ett kamera uten noen form for zoom eller noe, og så var det opptak av hva de gjorde på skjermen.
Veldig enkelt, ammatørmessig (sansynligvis for dårlig til at enkelte her inne ville sett det), men innholdet og presentasjonen var på profft nivå.

Som sakt, så var dette i oktober 2005, og etter 22 episoder (mars 2006) har de endelig fått ett større bord som alle 3 kan sitte rundt med hver sin maskin.
Etter enda en god stund (episode 93 i august 2007) har de endelig fått seg skikkelig studio, og idag så sender de også faktisk disse episodene direkte på TV i USA.
Jeg vet ikke hvilken kanal dette er, men det nevnes i noen av episodene (på slutten av sendingen).

Tingen jeg vil frem til er at man begynner i det små og bygger seg sakte oppåver.
Kansje noen andre ser dette og som synes dere gjøre en fremdragende jobb, og kommer og sponser slik at dere kan få bygget opp ett større rammeverk rundt hele prosjektet.

Det som er viktig også er at det ikke blir for statisk. Varier litt og vis nærbilde av produkter. Dette har dere de resurser som skal til for å gjøre idag, og vil heve innhold og presentasjon betraktelig.

Jeg så hele episoden, og i den diskusjonen om iPhone, PalmPre (eller hva den het) + den andre telefonen, så begynte jeg å miste litt interesse. Det er greit å diskutere, men det ble litt for mye (synes jeg).
Den andre som man kunne lese bok i, synes jeg var helt grei. Det er ikke noe jeg ville hatt, men presentasjonen var god.

Det er ikke mye dere må rette på før dere har en god start, og resten kommer etter hvert.

Ang. navn, så har jeg ikke noe godt på hjertet nett nå, men ikke kall den Tekno, for da vil jeg med mange flere tenke musikk med en gang.

PodTech1 (kansje)?

Mac11es bilde

Mac11e

Dette ser veldig lovende ut, og jeg ser frem til flere episoder i fremtiden.
Lenge har jeg vært på utkikk etter en norsk podcast som tar for seg Mac relaterte temaer, og denne var perfekt!

quadra800s bilde

quadra800

Dere har stort potensiale, men trenger 3 ting:

1. Script og planlegging. Som andre har nevnt, er det ikke så gøy å høre på "øøøh, eeeh, hmmm, jaaa, hmmm, tjaaa..."

2. Etterbehandling. F.eks. in-frame av avisinnlegget, fargebehandling etc.

3. Kjennemerker. En slående vignett og navn er helt nødvendig.

Lykke til! Jeg håper dere velger å kjøre i gang, for øvelse gjør mester. Jeg kommer sannsynligvis til å se på. Når folka i KLiKK klarte å få tilhengere, så greier dere ca. hundre ganger mer! :P

adsoes bilde

adsoe

En idé kan være, i likhet med KLiKK å ha med litt screencasting hvor ulike ting demonstreres. Feks et spennende program eller en nettside. Ellers liker jeg konseptet, men personlig synes jeg ikke det bør bli en ny, norsk Diggnation type podcast da Sofaprat har kastet seg inn i akkurat denne sjangeren.

Ser frem til episode 1 :)

Henry9s bilde

Henry9

Dette var veldig bra. Bare dere får laget en logo og fikset en intro så blir det topp.
Ser for meg dere teste de produkter fra Apple og andre selvskaper. Ta med en Iphone 3GS neste gang å fortell litt mer, da. Eller det blir kanskje litt for sent.

vegardlofnes

http://arne.nordaaker.com/2009/03/late-night-with-palm-pre/

arnefismen

@vegardlofnes:

Les den siste setningen der, jeg har jo valgt en iPhone nettopp fordi den har de funksjonene som er viktigst for meg, og det var det poenget jeg ville tydeliggjøre for Mats. Det at Palm Pre er den telefonen han (og jeg) ville valgt dersom vi skulle hatt en annen telefon, er noe annet enn at det er den største trusselen for iPhone.

Det største problemet mitt med Palm Pre er jo nettopp at den er for lik iPhone, men dårligere, og derfor tror jeg den vil falle igjennom. Hvorfor velge Palm Pre når det for meg bare er en nesten-iPhone? Derfor tror jeg konkurransen kommer til å komme fra andre leverandører, som tenker annerledes.

Amishen

Er det Pod1 den skal hete?

NuSkool

Fikk først nå tid til å se den. Bra jobb! Jeg likte det jeg så og ser definitivt de neste episodene også. Er sikker på at det tekniske blir bedre etterhvert, men syntes ikke egentlig det har så mye å si... :)

byfixar

Tror dere har mye å lære av Sofaprat, og vil anbefale andre brukere her å følge med på SP. Veldig underholdende.

vegardlofnes

@ arnefismen:
:)

Maxells bilde

Maxell

Jeg nekter å laste ned "Sofa Prat" så lenge de orddeler navnet og i tillegg setter inn stor bokstav midt inni. Det gjør vondt å se analfabeter i fri utfoldelse.

quadra800s bilde

quadra800

@Maxell: Sofaprat skrives Sofaprat. Var bare byfixar som ikke helt fikk det med seg.
[url=http://sofaprat.no/]

Forøvrig deler jeg synet ditt på "anal fabeter".

Maxells bilde

Maxell

Ikke helt riktig. I iTunes er den listet som "SofaPrat". De har fortsatt stor P. Og logoen er jo orddelt så det holder.

quadra800s bilde

quadra800

Ærlig talt, er du så dum? Logoen er designet for å se fin ut, ikke for å være grammatisk korrekt!

På nettsiden til Sofaprat, skriver de "Sofaprat", så det er det som gjelder.
EDIT: OK, de skriver visst både "Sofaprat" og "SofaPrat", så begge to er riktig.

nyfrelsts bilde

nyfrelst

Synes dette så ut som en lovende start jeg. Håper dere fortsetter med dette ja :-)

Ukentlig eller mnd må jo nesten dere selv finne ut av, men poenget må vel være at det ikke blir for mye "tomprat". Heller et program pr mnd med skikkelig innhold enn et hver uke med småting.

Anyways, lykke til videre, gleder med til å se mere. ;)

Navn?
MacCast1

Maxells bilde

Maxell

[quote="quadra800"]Ærlig talt, er du så dum? Logoen er designet for å se fin ut, ikke for å være grammatisk korrekt!

På nettsiden til Sofaprat, skriver de "Sofaprat", så det er det som gjelder.
EDIT: OK, de skriver visst både "Sofaprat" og "SofaPrat", så begge to er riktig.

Så dum? Det er mulig du mener at en innehaver av et tekstbyrå og konsulent for Språkrådet er dum, men det får stå for din regning. Jeg er iallfall ikke så dum at jeg tror at særskriving og grammatikk er det samme. Jeg er opptatt av rettskriving, og at "logoen skal se fin ut" er ikke noe argument for å gjøre grove skrivefeil. Det er ikke sånn at det må være minst to ord i en logo for at det skal se fint ut.

Begge to er ikke riktig. "SofaPrat" er veldig, veldig feil.

wilhel1812

Sofa Prat = Feil
Sofaprat = Riktig
SofaPrat = Gramatisk feil, men et virkemiddel som ofte brukes i logoer og navn.

Sånn, ferdig med det.

byfixar

Stakkars Maxell, som ikke vil følge med på noe på grunn av ett egennavn skrives slik de ønsker. Litt som kommentaren til Mats "En) Det er Windows". Du vet at Mac1 er heller ikke gramatisk korrekt?

thomasbs bilde

thomasb

Vær så vennlige og ikke la dette bli nok en aggressiv språkdebatt i en ellers saklig tråd :)

Takk igjen for alle konstruktive tilbakemeldinger!

kjellhar

Nå har jeg ikke hatt tid til å se episoden ennå, men etter å ha skummet gjennom kommentarene så undres jeg hvorfor dere ikke gjør jobben litt enklere for dere selv ved å droppe video til fordel for kun audio. Det er utrolig mye enklere å ta opp og redigere lyd i forhold til video, og utstyret er billigere. I tillegg slipper dere å gre håret ;-) Det er også enklere å få inn gjester i "studio" via Skype, noe som kan gjøre showet mer variert på sikt.

Som lytter, så foretrekker jeg kun audio hvis ikke videobiten faktisk tilfører noe konkret. En podcast der et par tre mennesker snakker sammen trenger man ikke å se. Det å vise et snapshot av en webside, eller et bilde av et produkt tilfører ikke noe nevneverdig ekstra.

Jeg hører på ganske mange podcast og bruker tiden når jeg kjører bil eller går. Da funker ikke video. Selv en proff produksjon som f.eks Cranky Geeks blir for kjedelig å se på med video. Bare lyden hadde vært mer enn nok.

Ellers synes jeg det er et flott initiativet. Jeg hadde lenge lyst til å prøve noe liknende, men fant ut at jeg ikke hadde tid til å gjennomføre det skikkelig på egen hånd.

wilhel1812

[quote="kjellhar"]Nå har jeg ikke hatt tid til å se episoden ennå, men etter å ha skummet gjennom kommentarene så undres jeg hvorfor dere ikke gjør jobben litt enklere for dere selv ved å droppe video til fordel for kun audio.
[...]

Det er klart at audiopodcasts er utrolig mye enklere å forholde seg til fra utgivers synspunkt, men for de aller fleste foretrekker å ha noe å hvile øynene på imens de hører på praten. Det er mye lettere å få med seg innholdet når du ser på personen snakker enn når du kun hører på lyden og kanskje egentlig konsentrerer deg på noe annet.

kjellhar

De er riktignok noen kjekke gutter, men ikke i så stor grad at jeg føler for å "hvile øynene på dem" ;-)

Det er mulig jeg er litt rar, men jeg velger stort sett bort videopodcast siden jeg sliter med å kjøre bil og se på video samtidig. Eller gå og se på video samtidig for den saks skyld. Så lenge lydkvaliteten har vært akseptabel, og de som snakker er tydelige og velartikulert, så har jeg aldri opplevd det som noe problem å følge med på audiopodcast.

Når det gjelder dette konkrete prosjektet, så er det ekstremt viktig å lage innhold som er relatert til Norske forhold. Jeg hører allerede på 3-4 amerikanske podcaster som jevnlig klager over AT&T sin dårlige mobildekning og hvordan dette gjør at iPhone suger, men det er jo fullstendig uinteressant for meg som norsk forbruker. Så jeg tror det blir svært krevende å lage godt innhold, mye mer krevende enn å ta opp og redigere video eller lyd. Jeg mener derfor at oppskriften for suksess er å legge mesteparten av innsatsen på innhold. Er det kjedelig på audio, er det minst like kjedelig på video. Er det interessant på video, så er det ganske sikkert interessant på audio også. Bruk det mediet som gir mest uttelling.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai