TEST: MacBook Pro 15"

Test MacBook Pro 15
Apples bærbare for profesjonelle er veldig populære, og med siste runde oppdateringer ble MacBook Pro-familien utvidet til å inkludere flere av 13-tommersmodellene som tidligere het MacBook. Vi har testet 15-tommersvarianten, og er svært fornøyde.

Utseende og hardware

Den nye MacBook Pro har beholdt unibody-designet i aluminium som ble introdusert for en stund siden. Maskinen er passe tynn, og oppleves likevel som svært solid. Ingen deler bøyer eller gir etter for press, slik mange billigere PCer i plast kan gjøre.

Tastaturet er av samme typen som de nye iMac-maskinene har, og er svært behagelig. I likhet med tidligere modeller har tastaturet bakgrunnsbelysning som kan skrus av og på. Dette er kjempegreit i dårlig belyste rom, men vi savner en lettere tilgjengelig måte å skru lyset av og på, for eksempel med en egen funksjon under batterielementet i menylinjen. Maskinen har en egen lyssensor som bestemmer når tastaturbelysningen skal aktiveres, men vi synes denne er litt for følsom, og skrur ofte på lyset selv om vi ikke synes at det trengs.

Maskinen har samme touchpad i glass som de første unibody-modellene, men med noen nye funksjoner. Muligheten til å zoome, scrolle, utløse expose, vise skrivebordet eller gå frem og tilbake i nettleseren kun ved hjelp av touchpaden er kjempetøft, og et stort pluss til Apple.

En av de store nyhetene med nye MacBook Pro er drastisk forbedret batterilevetid, og her kan vi skrive under på at Apple leverer varene. Batteriet varer lenge, selv om vi redigerte RAW-bilder og var på nett via wi-fi. Levetiden er så god at vi enda har til gode at maskinen går tom før arbeidsdagen er over, og det er kjempebra. Batteristatusknappen som tidligere var plassert under maskinen er nå nede på venstre side, og dermed er det enklere å sjekke hvor mye batteri du har igjen.

Skjermen er meget god. Den er skarp, lett å lese tekst på, og fargegjengivelsen er rik. Det eneste vi har å utsette på den er at vi synes den er en tanke for glossy, og dermed blir det lett plagsomme reflekser fra andre lyskilder. Apple gjorde det nylig mulig å bestille maskinen med matt skjerm, og vi vil anbefale deg å stikke innom din nærmeste Apple-forhandler for å sammenligne matt skjerm med glossy skjerm før du kjøper. Matt skjerm er ikke tilgjengelig på MacBook Pro med 13-tommers skjerm.

Den nye MacBook Pro har to grafikkort, ett svakere som spiser mindre strøm, og ett kraftig grafikkort som ikke er like strømgjerrig. For å bytte mellom disse må du inn i Systemvalg under strømsparing, og velge mellom ytelse og batterilevetid. Du må logge deg ut og inn igjen for at endringen skal iverksettes. Akkurat her synes vi Apple har gjort en litt dårlig jobb. Det er uklart at det er blant annet grafikkortinnstillingen du endrer på via strømsparing, og det er litt dumt å måtte lukke alle programmer og logge ut for at endringen skal tas i bruk. Vi synes i det minste at grafikkortene kunne fått sitt eget systemvalg-panel eller legges sammen med Skjerm, slik at det var tydelig at det faktisk er grafikkortene du endrer på.

Ytelse

Vi har valgt å ikke benchmarke nye MacBook Pro selv, men viser i stedet til Laptop Magazines grundige hardware-test av maskinen. Med PCMark Vantage sin benchmark-test fikk maskinen 3525 poeng, nesten 300 poeng mer enn en gjennomsnittlig laptop.

Harddisken i maskinen leverte 32,8 megabytes per sekund ved filoverføring, hvilket er mer enn 14 megabytes/sek raskere enn en gjennomsnittlig maskin med Windows Vista. For mer detaljert ytelsesbenchmarking av MacBook Pro anbefaler vi å lese Laptop Magazine sin test.

Konklusjon

Nye MacBook Pro er en ypperlig arbeidshest uten å forkludre bærbarheten med et eneste gram. Vi er kjempefornøyde etter å ha testet maskinen i to uker. De tingene vi savner er ikke noe stort minus, og vi nøler ikke ett sekund med å anbefale Apples nye bærbare maskiner.

Pluss:

  • God, skarp skjerm
  • Veldig god batterilevetid
  • Ingenting å utsette på ytelse
  • Veldig god touchpad, «gestures» fungerer bra, deilig å slippe egne knapper

Minus:

  • Knot å slå av og på tastaturbelysning
  • Litt for glossy skjerm, lett å få plagsom refleks
  • Bare to USB-porter
  • Lite gjennomtenkt måte å bytte grafikkort, upraktisk å måtte logge ut

Cybbe

Tastaturbelysning kan slås av relativt enkelt via F5-knappen.

trooooonds bilde

trooooond

Maskinen har samme touchpad i glass som de første unibody-modellene, men med noen nye funksjoner. Muligheten til å zoome, scrolle, utløse expose, vise skrivebordet eller gå frem og tilbake i nettleseren kun ved hjelp av touchpaden er kjempetøft, og et stort pluss til Apple.

Disse funksjonene er ikke nye. De ble tilgjengelig allerede på Unibody-modellene som ble lansert ifjor høst.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

MacBook Air har alltid hatt funksjonene. Og MacBook Pro-modellene før Unibody hadde også disse.

vidinas bilde

vidina

Nikoraisan; Air har derimot ikke hatt 4-finger-funksjoner, som heller ikke ble nevnt her.

Maxells bilde

Maxell

"Vi har testet" ... Hvem er vi?

Og har noe Apple-produkt noen gang fått nei-anbefaling på mac1?

winklers bilde

winkler

Om det er én eller to GPU'er er avhengig av hvilken modell det er snakk om.

erlendlh

At man har brukt maskinen i to uker uten å finne ut at F5 og F6-knappene styrer tastaturbelysningen, er ikke spesielt tillitsvekkende for testens del.

Tviler dog ikke på at det er knallgod maskin. Litt knot med skjermkort-bytte, men dette fikser vel Apple med en oppdatering eller med Snow Leopard.

clony3k

vidina man, 17/08/2009 - 10:22
Nikoraisan; Air har derimot ikke hatt 4-finger-funksjoner, som heller ikke ble nevnt her.

*********

Min Macbook Air har no 4-finger funsjonen, er det noe jeg ikke har fått med meg her? :P

mcdonnells bilde

mcdonnell

Det med å bytte skjermkort kommer til å være der for resten av denne maskinens karriere. Nvidia har kommet med uttalelser angående å bruke hybrid SLI, og selv om noen kilder påstår dette, så er dette et fenomen som ikke vil være tilgjengelig på Macbook Pro.

Snow Leopard lar deg ikke utnytte begge kortene samtidig. Du er fortsatt nødt til å gå i strømsparings menyen og "konfigurere".

H92

Det er jo ikke knotete i det hele tatt å regulere tastaturbelysningen med F5 og F6. Det som er knotete er å måtte gå i menylinjen for det. Hvor mange ganger har du regulert volumet med slideren i menylinjen kontra F10–F12?

Dessuten hadde alle unibody-maskinene four finger gestures fra starten av, MacBook Air derimot, hadde bare for tre, men fikk for fire senere.

MrTos

"Knotete å slå av og på tastaturbelysningen"..
Haha, da har jeg hørt det også. Lettere å måtte styre med en knapp på siden av maskinen da?

Jensrasks bilde

Jensrask

Tastaturet er av samme typen som de nye iMac-maskinene har.

Samme tastatur? det er vel jeg som ikke har fått med meg noe.

MacThaver

Her var det mye unødvendig sarkasme ute og gikk. Regner med at evensr vet hvor man finner tastaturbelysningsknappene. Tanken er vel heller at disse kan være vanskelig å få øye på om det først er så mørkt at man trenger å aktivere tastaturbelysningen. Synes vel ikke at dette er noe kjempeproblem, men jeg har selv opplevd å både aktivere Dashboard og skippe spor i iTunes når jeg egentlig har hatt ønske om å skru på tastaturbelysningen, så jeg skjønner hva han mener. Tror jeg da.

BlueWastes bilde

BlueWaste

"Ingen deler bøyer eller gir etter for press, slik mange billigere PCer i plast kan gjøre."

Slik mange billigere PCer i plast kan gjøre? Trodde dette var en test av MacBooken jeg, og ikke en sammenligning av maskiner. Å fortelle at den er hard / robust er flott det, og er et pluss med maskinen, men å legge til den siste der bringer bare frem sure smaker om fanboy rapportering.

Og ja, jeg vet det mest sansynlig ble brukt til sammenligning, men det har du mer enn nok av i denne artikkelen, hvertfall over på "gjennomsnittlig laptop" og "Windows Vista".

Jeg synes det bare er litt smør på flesk å nevne at aluminium er hardere enn plastikk.

Og en annen ting, du nevner dette med benchmark testing. Synes ikke det er noe nevneverdig eksempel engang å si "300 poeng mer enn en gjennomsnittlig laptop." Si litt mer? Har denne samme spesifikasjonene, eller har du bare slengt det inn for det hørtes OK der og da?

Før du setter deg ned å skriver artikkelen, få i orden dette om du skal sammenligne vesen fra to verden (Mac og PC) eller om du rett og slett skal introdusere Apple's nye produkt :)

Cybbe

Når det gjelder alu-bodyen, så kan det nevnes at den harde kanten (ie mangel på avrunding) der man hviler håndleddet rent ergonomisk ikke er å foretrekke (gnager litt inn i huden). Det er ikke bare pluss å ha metall og stilig design.

evensrs bilde

evensr

Heisann folkens!

Jeg har ikke fulgt godt nok med, og plutselig var det mange kommentarer på anmeldelsen min.

Dere har selvfølgelig helt rett i at tastaturbelysningen kan reguleres via tastaturet. Det glemte jeg rett og slett å få med i artikkelen.

Når det gjelder gestures på touchpaden har jeg uttrykt meg dårlig. Jeg vet jo at gestures har vært der lenge, og jeg vet at denne maskinen har noen nye muligheter.

BlueWaste: Det er fakta at mange billigere plast-pcer tåler press svært dårlig. Det har med materiale og produksjonskvaliteten å gjøre, ikke med at noen har installert Windows på den. Dette er ingen ukritisk fanboy-anmeldelse.

Hvis du leser benchmarkingen jeg viser til snakker de om en gjennomsnittlig laptop, altså gjennomsnittsscoren for alle maskinene de har testet. Og det er ikke helt få.

Dette er en test (slik tittelen hinter til), og da er det naturlig å sammenligne den med lignende produkter på flere punkter.

Tusen takk for tilbakemeldingene, folkens!

mcdonnells bilde

mcdonnell

Det er ikke vanskelig å se at artikkelen er biasert.

Gjennomsnittelig kan være alt, særlig i markedet; bærbar PC.

Det Apple mangler i dette segmentet er først og fremst muligheten å skreddersy utenfor Apples egne forslag.

Byggekvaliteten er det riktignok ikke noe å si på, og skjermen er bra, og den visa om glossy har vi hørt mas om siden den ble lansert. Personlig liker jeg kontrast, det gjør bildet mer levende. Kan være kjipt å sitte med regneark i solsteken, men de fleste knotter inn numrene sine på kontoret uten direkte sol.

Det som ofte mangler i slike tester, og grunnen til at jeg ikke leser de, er at de i utgangspunktet bare introduserer produktet. Mer marketing enn journalistikk.

For det første er ikke Macbook Pro en gjennomsnittelig bærbar og fortjener heller ikke å bli sammenlignet mot en. En mer interessant vinkel er å sammenligne Macbook Pro mot produkter i PCverdenen som kan utfordre. Gjennomsnittelig koster en bærbar rundt 5000 kroner. Du må kjøpe tre for å komme opp til den minste 15" unibodyen.

Skjermkortet er først og fremst for svakt. Når det ikke greier å dra Call of Duty 4 med akseptabel FPS i native oppløsning, som ble lansert i 2007, (riktignok i 2008 for Mac), da begynner skjegget å legge seg pent i postkassa. Dette er med 9600GT.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai