TEST: Apple Cinema Display 24"

MacBook og Cinema Display

Sammen med unibody-Macbookene som vi nylig testet, lanserte også Apple et helt nytt Cinema Display beregnet for bruk med de nye laptopene. Etter to ukers bruk er vi fornøyde, men ikke helt overbevist om at dette er en skjerm for alle.

Apple lanserte Cinema Display-serien i 1999, og den var primært rettet mot proff-brukere med stasjonære Mac-maskiner. Den gang solgte den svært godt blant videoredigerere og grafiske designere som trengte en matt widescreen-skjerm med god fargegjengivning.

Hovedproblemet med Cinema Display den gang var at det var en svært dyr skjerm, og det samme gjelder dessverre i dag. Mens prisene har sunket enormt på skjermer fra andre produsenter er Cinema Display fortsatt en kostbar fornøyelse, tross i at prisen har blitt redusert med jevne mellomrom.

Hva du får for pengene

Den nyeste skjermen ble lansert som en kompanjong til de nye unibody-macbookene, og det er ikke vanskelig å skjønne. På baksiden av skjermen finner du en 3-ports USB-hub og en multikabel til macbooken din, i tillegg til en vanlig strømkabel av samme sort som iMac bruker. Skjermen har også et iSight-kamera og mikrofon.

Multikabelen leder til tre forskjellige kabler, en strømkabel for å lade laptopen, en minidisplay-kabel for å koble selve skjermen til maskinen din, og en USB-kabel for å knytte hub’en til macbook. Dette er en praktisk løsning for å koble skjermen til laptopen samtidig som du holder skrivebordet ditt ryddig, men vi synes multikabelen er litt for kort.

Multikabel

Når du jobber med en skjerm som er så stor som 24" er det ålreit å kunne plassere den et stykke unna for å spare øynene dine over en lang dag, men det synes ikke vi at multikabelen er lang nok til.

Design og utseende

Skjermen er svært slank og står noe lavere enn en vanlig 24-tommers iMac. Vi stusser litt over at Apple ikke lar oss gjøre annet enn å tilte skjermen frem og tilbake. På en så dyr skjerm burde det være mulig å ha en litt mer avansert fot med mye flere muligheter for å justere skjermen.

Nå skal det sies at vi ikke har savnet disse mulighetene enormt, men det er likevel ålreit å ha muligheten til å justere skjermen avhengig av arbeidsstillingen din, og det tillater denne bare i moderat grad.

Den nye Cinema Display er langt mer miljøvennlig enn tidligere modeller. Apple har fjernet plastikken de brukte som sidefyll rundt kantene av skjermen, og skjermen er fri for arsenikk, bromerte flammehemmere, kvikksølv og polyvinylklorid. Et definitivt stort pluss.

I tillegg LED oppfyller Cinema Display kravene om lavt strømforbruk, noe som gjør den til ENERGY STAR-sertifisert. LED Cinema Display-skjermen fikk også den høyeste EPEAT vurderingen – EPEAT Gold.

Skjerm og farger

Skjermen og fargegjengivelsen er god, og veldig mye mer er det egentlig ikke å si om den saken. Kvaliteten er svært lik de nyeste 24-tommers iMac-modellene. Fargene er klare og skarpheten er "crisp" og fin. Det er lett å se hva som er på skjermen fra alle vinkler, og Apple selv hevder at synligheten dekkes 178 grader i alle retninger.

Et stort minus ved skjermen er at den er veldig glossy. Den er mer eller mindre like glossy som de nye MacBookene, og vi synes dette er overkill. Her har Apple tippet over fra en god balanse mellom gloss og minst mulig speiling i skjermen. Det blir lett plagsomme reflekser i skjermen hvis du har lyskilder eller vinduer i nærheten av skjermen, og dersom bildet på skjermen er mørkt blir det lett veldig mye speiling av deg selv.

Dermed krever det relativt perfekte lysforhold for å få best mulig bilde med minst mulig reflekser fra skjermen, og det synes ikke vi burde være nødvendig for en så dyr skjerm rettet mot profesjonelle.

LED-teknologi

Den mest lovpriste teknologien ved nye Cinema Display er at skjermen lyses opp ved hjelp av LED-teknologi, og ikke kaldkatoderør som brukes i de fleste vanlige LCD-skjermer. Dette betyr hovedsaklig tre ting:

 • Skjermen trenger ingen oppvarmingstid, der kaldkatodebaserte skjermer trenger en kort periode før de når full lysstyrke.
 • LED-belysningen gir langt jevnere belysning over hele skjermen enn kaldkatoderør.
 • LED-belysning er svært energibesparende og inneholder ikke miljøgiften kvikksølv, slik kaldkatoderør gjør.

Høyttalere, kamera og hub

I stedet for å forsøke å presse ned prisene ytterligere har Apple valgt å inkludere et iSight-kamera, høyttalere og en USB-hub i skjermen for å bringe dem nærmere iMacs alt-i-ett-løsning. Her synes vi Apple har gjort et lurt grep.

Høyttalerne i skjermen minner litt om løsningen i iMac, med en viktig forskjell. iMac har et 2.0-høyttaleroppsett, mens Cinema Display har et 2.1-høyttaleroppsett med en intern subwoofer.

Lyden er svært god til høyttalere bygd inn i en skjerm å være. Diskanten er utpreget tydelig og bassen drukner ikke i midtnivåene. Lyden er så god at vi mener den er helt kurrant for grunnleggende underholdning, og den slår definitivt de billigste høyttalerne på markedet.

Kameraet er et helt vanlig iSight-kamera som du finner på de fleste andre Apple-maskiner i dag. Dette er veldig nyttig hvis du foretrekker å ha laptopen din lukket og heller bruke Cinema Display som primærskjerm.

Cinema Display Bakside

Huben ser ut til å fungere som den skal, uten at vi har detaljtestet ytelsen. En ting vi stusser over er at Apple bare har inkludert 3 USB-porter. Hvorfor ikke 2-3 til når de først var igang? Mange har skriver i tillegg til en eller flere eksterne harddisker, minnepenn og iPod eller iPhone. Da blir det fort behov for mer enn 4 USB-porter (3 i Cinema Display + 1 gjenværende i MacBook).

Konklusjon

Alt i alt er vi fornøyde med Cinema Display, men vi er ikke blåst bort. Prisen er svært stiv, men den har mange praktiske funksjoner spesielt rettet mot MacBook-brukere som gjør det til en god løsning. Alt i alt gir vi en tvilende anbefaling dersom du har MacBook og har råd til en skjerm av svært god kvalitet som gir flere nyttige ekstrafunksjoner.

Vi anbefaler ikke Cinema Display 24" dersom du ikke er MacBook-bruker, da ville vi heller gått for en rimeligere skjerm.

Positivt:

 • Miljøfokus er bra
 • God bildekvalitet, naturlige og rene farger
 • Multikabelen fjerner behov for egen MacBook-lader
 • Smalt og elegant design
 • Nyttig med iSight-kamera for videosamtaler

Negativt:

 • Litt for glossy skjerm
 • Svært dyr
 • Få porter i innebygd hub
 • Lite justeringsmuligheter; kan ikke høydejusteres eller roteres
 • Multikabelen kunne vært lenger
rub1s bilde

rub1

Kjempeflott test!
Men jeg skulle gjerne sett noen bilder av skjermen, ikke bare stock bilder fra Apple.

mcdonnells bilde

mcdonnell

Jeg syns en Mac Mini er perfekt til skjermen. Det å hevde at denne kun er Macbook brukere er vel å ta i. Hva med Mac Pro?

Ville gjerne hatt mer fokus på scenarioer som skjermen kan få et problem. Spill, fargekalibrering og den slags. Alt annet blir produktreklame.

Linge

Ledningene er korte, men det er vel slik at man ikke bruker mac tastaturet på sin bærbare til denne skjermen, da vil man jo få 2 skjermer, noe som bare er forstyrrende foran 24". Jeg kobler til bluetooth tastatur og mus, lukker skjermen på min macbook, og kan sitte så langt borte som jeg anser som passelig. Bruker mao macbooken som en slags dockstasjon. Når jeg så skal fjerne macbooken igjen, slår jeg på dvale, og kan koble fra macbook, åpne den igjen, og er tilbake på bærbar.
Har farge kalibrert med spyder 3, og er meget fornøyd.

NyZeta

Jeg er forundret over at Apple ikke har laget en 20" Cinema med samme karmer rundt skjermen som iMacen. Det måtte jo vært fantastisk å ha utvidet skrivebord men en slik skjerm som atpåtil var designmessig lik.

evensrs bilde

evensr

Da er vi nok litt ulike, Linge :-) Jeg liker å ha begge skjermene tilgjengelig, og har nettleser, film, og "stor" programvare som Final Cut Pro og Aperture på den store skjermen, mens jeg har Mail, iCal, Omnifocus, iTunes osv på den lille skjermen.

Takk for kommentarene, folkens!

T0MMYs bilde

T0MMY

Hva er forskjellen på denne i forhold til den som kom i fjor..?

palelnans bilde

palelnan

Flott test

EagleNests bilde

EagleNest

funker perfekt sammen med en macbook pro og bookarc (http://twelvesouth.com/products/bookarc/).

MEN, om jeg hadde hatt en Mac Pro ville jeg nok spart pengene mine tror jeg. Men for et MBP/MB oppsett føler jeg at alt blir veldig behagelig med lyd og usb innebygd så jeg kan ha en helt ren pult. Trådløs mus og tastatur

segrov

Apple kan ta hva de vil for denne skjermen siden den er omtrent den eneste tilgjengelige LED-skjermen på markedet.
...

matsos bilde

matso

Jeg har denne skjermen, og er superfornøyd. Bruker skjermen til produksjon av musikk, og endel bilder.. prisen er stiv, men skjermen er FLOTT :)

Traktors bilde

Traktor

Evensr hva mener du med "vi"? Har du testa skjermen sammen med noen andre eller bruker du det bare fordi du ikke vil skrive "jeg"? Det høres ut som at det er mange som mener akuratt det samme som deg, noe det kan være, men man skal ikke ta det for gitt. Forøvrig veldig bra test

admins bilde

admin

@traktor
Even skriver for Mac1 og er en del av redaksjonen. Redaksjonen skriver "vi" - ikke jeg :). Forøvrig en god test av Even.

nubbizs bilde

nubbiz

Veldig bra test Even!
Fikk foresten iMacen idag:-)

Traktors bilde

Traktor

Skjønner, bare stusset litt ved det. Beklager!

chsols bilde

chsol

Hva er forskjellen på den nye og gamle skjermen?

hawkland

T0MMY & chsol,

Dette er den eneste LED Cinema Display som Apple har lansert, og det skjedde i oktober i fjor.

deadringer971s bilde

deadringer971

Hadde det vært høydejustering så hadde jeg nok skaffet en! Men må si meg utrolig fornøyd med min Dell skjerm. 3 år nå og fortsatt et av de beste bildene jeg har sett.

Arild Holtet

En bra test helt klart.

Dette er en fantastisk bra skjerm, som har det meste innebygget. Designet er og utrolig fint, og høyden på skjermen passer de fleste. Det eneste jeg vil sette fingeren på, er at det burde være valg for matt skjerm. Da ville jeg si det var komplett. Men lekker skjerm er det, men kansje litt dyr.

A.H.

simple

Nå heveder jo buyersguide.macrumors.com at det kommer kanskje ny Apple Cinema snart da.

ramrod14

Buyersguide har hevdet det en stund ja... :P

eivsam

Hei,

hvordan er denne skjermen ifht MacBook svart (ikke unibody)? Må jeg ha en overgang fra display-porten, eller vil ikke dette fungere i det hele tatt?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Maskinen må ha Mini DisplayPort. Det er ingen "<vilkårlig port> til Mini DisplayPort"-adaptere i salg.

eivsam

Takk for kjapp tilbakemelding. Da blir det uaktuelt å kjøpe en slik skjerm før MacBooken blir oppdatert.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai