TEST: OCZ SSD ExpressCard

OCZ

Minnepinner begynner å bli en forbruksvare slik forskjellige bedrifter kaster de etter kundene sine. Men hvorfor ikke? De er små, praktiske og har nå plass til mye data. Likevel har de noen negative sider som at de kaprer en USB-kontakt og stikker ut av maskinen. Men med ExpressCard kom det en ny utgang man kan ta i bruk, og vi har testet Slate Series ExpressCard fra OCZ.

OCZ

SSD har en rekke fordeler i forhold til vanlige harddisker. Først og fremst er de 100% flashbasert og har ingen bevegelige deler. Dette medfører vesentlig lavere søketid, bedre ytelse ved lesing og skriving av mange små filer og ikke minst lavere strømforbruk, varmeutvikling og støy enn tradisjonelle disker.

OCZ Slate SSD selges hos Netshop og 16GB varianten koster NOK 510,-, mens 32GB koster 895,-.

Installasjon – Plug & Play

Det følger ingen manual med i den lille esken til OCZ Slate Express Card. Dette kan i seg selv være en god ting, ved at produktet er så enkelt å bruke at man ikke trenger noen forklaring på hvordan man skal bruke den. Og nettopp dette er tilfellet.

OCZ

Ta den ut av esken, og dytt den inn i ExpressCard-sloten til du hører et lite klikk. Med en gang ser man fordelen med denne løsningen. Enkelt å koble inn, ingen deler stikker ut av maskinen. Enheten vil dukke opp som et volum på samme måte som minnepinner og andre eksterne harddisker.

Gjør det den skal

OCZ Slate SSD er ikke på langt nær like rask som en 2,5-tommers SSD, og det er viktig å merke seg at OCZ Slate SSD ikke er ment for å bli brukt som systemdisk eller ha programmer kjørende på den. Til dette bør andre enheter vurderes.

Likevel gir den gode resultater. På våre tester fikk vi en toppet lesehastighet på 33 MB/sek og skrivehastighet på 16 MB/sek. Det var ingen problemer med å spille av videofiler i 1080p HD rett fra Slate-disken.

OCZ

Etter å ha brukt Slate en periode, har vi lært at den fungerer veldig bra som ekstra lagringsplass til de filene vi ofte ville ha med oss. For eksempel var de 16GBene vi hadde tilgjengelig veldig greie å ha når man reiste fra jobb og hjem der begge stedene hadde en MacBook Pro med en ubrukt ExpressCard.

OCZ

 • Kompatibel med ExpressCard-standarer
 • Støtter 2.0
 • Størrelse: 75mm x 34mm x 5mm
 • Temperatur: 0-70°C
 • Tilgjengelig i 8GB, 16GB, 32GB
 • 2-års garanti

Den største fordelen med OCZ Slate SSD er at den bruker den ofte ignorerte ExpressCard-sloten på MacBook Pro-modellene. Dette gjør at enheten skjules helt når den er i bruk inni maskinen, men også mobil nok til å kunne fjernes og fraktes separat.

Hendig med USB-mulighet

OCZ har gjort et smart valg med å inkludere en mini USB-port slik at man kan koble enheten til maskinen helt uavhengig av ExpressCard. Dermed fungerer OCZ Slate SSD også som en ekstern flashdrive som man kan benytte til å overføre filer mellom maskiner, like fort som vanlige USB 2.0 minnepinner man finner på markedet.

Irriterende blinkende discolys

Det eneste virkelige irritasjonsmomentet som OCZ Slate Series ExpressCard kan komme med, er det fryktelig irriterende blålyset som blinker for livet hver gang enheten gjør noe. Enkelte finner det kanskje nyttig å ha en indikator som viser at noe skjer på disken, men et skarpt lys som kjemper som en febrilsk trettenåring på dansegulvet i ungdomshuset i Ytre Enebakk er der kun for å gjøre deg hypestressa når du prøver å faktisk få noe gjort på maskinen.

Hadde det vært en mulighet til å skru av dette lyset uten å måtte kjøre en rustfri spiker inn i pæra hadde vi gjort det uten å nøle. Istedenfor nøyer vi oss med en kjip teipbit for å skåne oss for snikepilepsiering.

OCZ

To enheter til lagring, men kun én vises. Eller, nesten bare én.

Positivt

 • Bruker ExpressCard
 • Stikker ikke ut av maskinen
 • Opptil 32 GB lagringsplass
 • Fungerer også uavhengig av ExpressCard ved bruk av USB

Negativt

 • Ingen dokumentasjon i esken
 • Ikke rask nok som systemdisk
 • Fryktelig irriterende indikatorlys
 • Ikke like praktisk å ha med i lomma som en minnepinne
 • Relativ dyr for folk som kun vil ha en skjult minnepinne

Konklusjon

OCZ har laget en veldig fin og praktisk SSD-modul med OCZ Slate Series ExpressCard.

Den er en fin løsning for folk med maskiner de tar med på farta, og som trenger litt ekstra lagringsplass eller mulighet for sikkerhetskopiering. Den er rask nok, bruker den ofte ledige ExpressCard-sloten og med opptil 32GB stor nok til de fleste viktige filene. Muligheten med å benytte en mini USB-ledning gjør den også kompatibel med de aller fleste andre maskiner.

Hvis du sitter med en ubrukt ExpressCard-slot og vil ha mer lagringsplass som du kan lett frakte uavhengig av datamaskinen, er OCZ Slate SSD absolutt et alternativ som du burde vurdere. Men husk å skån deg selv for blålyset!

Les mer om OCZ Slate Series Express Card på ocztechnology.com

hansingehagens bilde

hansingehagen

Jeg kjøpte ett 64 GB Verbatim ExpressCard SSD for kr 1993.75 hos ps.no

froskenfredrik

(...)som en febrilsk trettenåring på dansegulvet i ungdomshuset i Ytre Enebakk(...)

Øyh! Pass deg litt nå Magnus! ;)

Fiskefant

Åj, er det flere folk fra Ytre her?! :D

kolbys bilde

kolby

@froskenfredrik

Beklager, Fredrik. Jeg trengte et røtent sted, og hvor ellers?

@Fiskefant

Selv er jeg fra Langhus/Ski. Men har ymse erfaring med å befinne seg i Ytre etter midnatt.

Ellers må jeg legge til at jeg er veldig fornøyd med dette produktet. Har i en stund nå brukt den fram og tilbake til jobb, ved å hele tiden har flere gigabyte med arbeid på den. Det har fungert helt fint å jobbe direkte på den med InDesign og Photoshop. Det er veldig behagelig å ha en lagringsenhet som kan være koblet til hele tiden uten å måtte tenke på at noe stikker ut av maskinen.

simple

Er dette egentlig bare en alternativ til en USB minnepinne eller går det noe noe raskere med dette ev?

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Er det positivt at den fåes i opptil 32GB? Jeg syns det er lite.

slogmos bilde

slogmo

[quote="kolby"]Beklager, Fredrik. Jeg trengte et røtent sted, og hvor ellers?
Fauske? ;)

Det blå lyset kan man vel fikse med en strategisk plassert bit av sort elektrikertape. :bitchin:

rarius

Fint med gjennomgang av dette produktet som jeg ikke var klar over. Men det nevnes ikke med et ord – såvidt jeg kan se – at det pr. i dag kun er igjen én "current" Mac som kan bruke det: MacBook Pro 17". Det virker på meg et stykke ganske sentral info.
Det er vel antagelig også bare et tidsspørsmål før Apple (i kjent stil) erstatter denne ingangen på 17" med en SD slot.

Det skal uansett bli spennende å se hva man kan få ut av den nye SD-sloten. Her har man en virkelig ultraportabel lagringsenhetsinngang, som også har muligheten til å kjøre et bootable backup system. Burde kunne være svært nyttig når man er ute på reise :-)

jarngrimr

Det er viktig å påpeke at denne bruker USB-bussen internt, noe som blir en stor flaskehals uavhengig av hvor rask SSD er. SSD-kortene fra Verbatim som hansingehagen nevner kobles rett på PCI-bussen og er dermed langt raskere. Jeg har selv et slikt kort som jeg har kjørt programmer fra den siste tiden, og ytelsesøkningen er helt klart merkbar.

Incrediboys bilde

Incrediboy

Verbatim er absolutt å foretrekke her ja. En test av de to satt opp mot hverandre hadde vært interessant.

http://www.dustinhome.no/pd_5010314720.aspx?csref=Kelkoo_5010314720&utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=VERBATIM+SSD+EXPRESSCARD+64GB

EpleHans

For mer informasjon om ExpressCard, viser jeg til artikkelen "ExpressCard Buyer`s Guide" i MacWorld September 2008, URL: http://www.macworld.com/article/134707/2008/08/expresscard34.html
Med vennlig hilsen
Hans Westerby.
hansw@me.com

Lyot

Verbatim sitt ExpressCard koster omtrent det samme per GB.
Ulemper er at man må installere en driver, og det har ikke USB-port.
Til gjengjeld er de mye raskere og kommer i opp til 64 GB.

Xbench Sequential:
Skrive 4K: 27MB/s
Skrive 256K: 23MB/s
Lese 4K: 20MB/s
Lese 256K: 107MB/s

strangels bilde

strangel

Da går jerg heller for noe slikt:

CHIEFTEC Black Box For 2.5" SATA HDD, USB2.0 tilkobling
Varenr: CEB-25S................................kr. 141,-

SEAGATE MOMENTUS 5400.6 500GB SATA 2.5IN 3GB/S 5400RPM 8
Varenr: ST9500325AS............................kr. 609,-

(kilde priser: Datakjeden)

Totalt 750 spenn. Kanskje ikke like rask som SSD men scorer høyt på stor lagringsplass som er meget hendig og portabel.
Egen strøm trenger'n ikke heller :)

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai