TEST: MindNode

MindNode er et lite og elegant program, skrevet kun for Mac, som hjelper deg med å lage såkalte Mind Maps.

«Mind mapping» er en måte å notere på der man starter med et hovedtema som man skriver i en boble på midten av arket. Ut fra denne boblen tegner man linjer til stikkord og korte setninger. Videre kan man bygge ut dette diagrammet med underpunkter og forbindelser på kryss og tvers.

Teknikken er effektiv hvis man skal notere noe som ikke kommer i en naturlig rekkefølge, for eksempel kreative ideer og innfall.

Programmet finnes i to varianter. MindNode som er gratis, og MindNode Pro som koster $15 (prisøkning er annonsert). I tillegg finnes det et iPhone-program som heter MindNode Touch, og gjør samme jobben på iPhone. MindNode Pro og MindNode Touch kan utveksle filer, enten via WiFi, eller via e-post. Utvekslingen kan gå begge veier.

Mind Node
Filutveksling med iPhone

Programmet er svært enkelt i bruk. Når man starter et nytt ark, så dukker det opp en startboble. Ut fra denne legger man til noder ved hjelp av enkle tastatursnarveier, og fyller dem med stikkord og korte setninger. Man kan ha flere startbobler på et og samme ark.

Man kan selv velge om man vil organisere nodene manuelt eller automatisk. Skrur man på automatikk, så vil arket stadig oppdatere seg for å gjøre plass til nye noder etter hvert som man legger dem til. Det er også mulig å endre farge på linjene, samt endre fonter på teksten. I neste versjon (2.0) er det også annonsert støtte for bilder på nodene.

Mind Node
Eksempel på et mind map

Mind Node
Slike kryssreferanser støttes kun av Pro-versjonen

Hvis du ønsker å prøve programmet kan du laste ned gratisversjonen. Denne fungerer helt flott, men har litt færre muligheter. De viktigste forskjellene er kanskje mangel på automatisk organisering, ikke mulighet for å tegne ekstra forbindelser på tvers av hierarkiet samt mangel på iPhone-integrasjon.

En litt irriterende ting er at tastatursnarveiene er litt forskjellige på de to versjonene, men stort sett vil man ikke bruke de to om hverandre likevel. Nettsiden har en fullstendig liste over forskjellene.

Mind Node
Mind Map på iPhone

MindNodeTouch til iPhone gjør mer eller mindre det samme som Mac-versjonene. Det er forbløffende effektivt å ta notater på denne måten. I den første testen ble det tatt notater av et jobbmøte med 6 personer til stede. Det var en relativt uformell teknisk diskusjon med mange innspill, og litt springende agenda. Likevel var det mulig å få ned alt viktig som ble sagt.

Siden integrasjonen mot Mac-versjonen er såpass bra, kan man enkelt rette skrivefeil, samt fikse litt på strukturen i ettertid. Touch-versjonen kan også eksportere til en rekke filformater, og sende dem som epost.

Mind Node
Notatene fra det nevnte møtet, hentet inn i MindNodePro. Bildet er nedskalert for å skjule innholdet, det er kun ment som et eksempel på hvor stort diagram man enkelt kan lage med MindNode Touch.

Hvis du synes denne måten å notere på passer deg, anbefales absolutt dette programmet. Betal for fullversjonen når du først er i gang. Det er en del funksjoner der som er svært kjekke, og prisen er uansett relativ lav.

Programmet er svært rendyrket og gjør ingen forsøk på å løse alle problemer du måtte ha, i motsetning til mange av konkurrentene. Her er det kun mind mapping, enkelt, effektivt og intuitivt.

For øyeblikket koster MindNode Pro $15, men det er annonsert prisøkning til $20 fra 1. oktober og videre økning til $25 når neste versjon kommer.

Hvis du er rask, så kan du bruke «MNTPROMO» som rabattkode og få 20% rabatt (gjelder til 22. september). Touch-versjonen koster kr 45, og er også vel verd pengene hvis du ønsker å ta notater på iPhone.

vidinas bilde

vidina

Så, kort fortalt er dette et idémyldringsprogram? Kult.
Ser unektelig bra ut, egentlig, men tviler på at det er bra nok til å koste såpass "mye" som det gjør. Man kan jo gjøre det samme i Pages, dog ikke fullt så organisert.

nils.js bilde

nils.j

Programmet er virkelig "value for money". Jeg har hatt det i ca ett år. Har ikke brukt det så veldig mye, men når man trenger et sted å kaste ut ideer, tanker, momenter og deretter organisere dem, er programmet helt supert.
Akkurat nå benytter jeg Mindnode toil å strukturere et undervisningsopplegg.
Anbefales på det sterkeste!
Ideen kommer fra bestsellerboken for noen år siden: "Bruk hodet bedre".

pølsas bilde

pølsa

Som et gratis alternativ må jeg si at jeg er veldig fornøyd med xmind

man må registrere seg online for å laste ned, men ved å ikke verifisere mailadressen slettes onlinekontoen hvis man ikke har behov for dette.

opsNOR123s bilde

opsNOR123

Noen som kan sammenligne dette programmet med Novamind?

TommyT

Freemind er et annet gratis alternativ.

pianoman

Har lenge vurdert NovaMind, men til denne prisen så slår den Novamind ut, glatt.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Jeg har brukt MindManager fra Mindjet siden juni, og det har lettet arbeidet mitt betraktelig. På grunn av den skyhøye prisen (€355!!!) Har jeg benyttet meg av en piratversjon.

Denne gjør nøyaktig det samme, og det til en ekstremt mye lavere pris.

Koden MTNPROMO fungerer dessverre ikke.

FT

*poff*
^__^

omaha

Som Linuxbruker er jeg godt dekket på mange områder, men når det er snakk om bytte av HW er alltid Mac med i betraktningen.

Årsaken er mindmapping og Novamind. Jeg har fortsatt ikke sett noen alternativer som jeg synes er bedre enn Novamind (foretrekkes foran MindJet.)

Jeg har blant annet restruktruert en bedrift fra A-Å ved bruk av Novamind. Meget rasjonelt og effektivt verktøy. (Kommer i ny versjon snart)

Sjekk ut kombinasjonen Novamind 5 Platinium og Merlin prosjektverktøy som bundles (2.800 kr med CD). Studentprisene kjenner jeg ikke.

Produktet er bedre enn siten:
https://www.novamind.com/store/

kjellhar

Det er en trykkfeil i artikkelen. Den rette promokoden skal være

MNTPROMO

Desverre kan man ikke korrigere en artikkel man har skrevet selv på disse sidene, i hvertfall ikke som jeg kan se. Hvis noen av redaktørene ser dette, så kan dere jo rette opp.

Jeg kom også til skade for å skrive at det koster $10 et sted nedi artikkelen, mens det riktige tallet er $15.

kovacs

Selv har jeg brukt Novamind i jobbsammenheng i et par år, og det fungerer helt utmerket. Flott at det kommer et rimeligere alternativ for dem som ikke trenger feks prosjektfunksjonaliteten i Novamind.

slogmos bilde

slogmo

Genialt.
Brukte mindmap en del da jeg gikk på skolen, og det er et utrolig fint hjelpeverktøy til å holde oversikt over ting.

Har mang en gang vurdert å skaffe meg et program til data'n som kan hjelpe meg til å holde oversikt over en del systemer (komplekse) som jeg jobber med.

Prisen på dette, samt at det fins en iPod/iPhone-versjon gjør at jeg abolutt kommer til å teste det ut.
Og er det bra, så kommer jeg til å kjøpe Pro-versjonen.

Glimrende artikkel. :D

moijks bilde

moijk

Just what the doctor ordered. Og til den prisen, så var den kjøpbar. Nå må man bare få koden tilsendt. Koden ga meg finfin rabatt.

ezee

ikke meningen å være surpomp, men vi har faktisk det norske ordet tankekart som så vidt jeg vet betyr akkurat det samme som mind maps. ellers en fin artikkel!

ofhananger

http://www.macupdate.com/info.php/id/19325 kjempeprogram

iPuNxs bilde

iPuNx

Det heter tankekart på norsk :)

Dette er en ting du kan gjøre like fort - om ikke fortere - for hånd. I tillegg kan du da skisse ned ting. Men ser absolutt poenget med at det ser organisert og bra ut, men med litt øvelse så kommer det nok til å se enda bedre ut når du gjør det for hånd.

mareno

Bare tilgjengelig for 10.5... Sparte meg noen kroner der gitt.

kjellhar

Jeg kan bekrefte at det fungerer på 10.6.1 også.

kjellhar

ezee og iPuNx: Tankekart ja...
Jeg innrømmer at jeg var for lat til å finne det norske ordet når jeg skrev artikkelen. Men, men, det er dårlig betalt å skrive her, så noen glipp får man akseptere ;-)

Når det gjelder å tegne for hånd, så er nok ikke det noe for alle. Selv blir det bare rot når jeg gjør dette på papir. Jeg går alltid tom for plass, og det ender opp med å være ganske uleselig. På data kan jeg derimot notere raskere enn noensinne, og det forblir leselig uansett hvor rotete tankene har kommet ut. Smak og behag.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

For ikke å snakke om at man kan omorganisere on the fly om man finner ut at det passer seg. Så slipper man gå amok med viskelæret.

slogmos bilde

slogmo

@Nikoraisan:
Akkurat det er genialt med å ha det på data.
Omorganisering etterhvert som tankekartet utvider seg er tidsbesparende som fy.

pengwen

Koden (MNTPROMO) virker fortsatt. Fikk 20% nå :)

stian-123

Tips og erfaringer når det kommer til utskrifter av "kartene"?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai