Ytelsesforbedring med Snow Leopard

To av hovedfunksjonene i nye Snow Leopard er Grand Central Dispatch og OpenCL. To teknologier som vil kunne gjøre en rekke prosesser på din Mac vesentlig raskere.

De første programmene som drar nytte av disse teknologiene begynner nå å dukke opp og resultatene er overraskende gode!

I vår omfattende test av Snow Leopard omtalte vi Grand Central Dispatch og konklusjonen var at av alle APIer som er i Snow Leopard, har Grand Central Dispatch de mest vidtrekkende konsekvenser for fremtiden for Mac OS X.

Med Grand Central Dispatch blir det lett for utviklere å gjøre jobben asynkront og å spre arbeidsmengden på mange CPUer. Når utviklere begynner å skjønne hvordan dette fungerer og bruke teknologien for alt den er verdt, vil vi se ytelsesforbedringer i absolutt alle ledd.

De første programmene har nå dukket opp og ytelsesforbedringene er svært tydelige. Det franske nettstedet Hardmac har mottatt statistikk fra Christophe Ducommun, utvikleren av programvaren MovieGate. MovieGate er et program som gjør den prosessintensive jobben med å konvertere video og etter å ha optimalisert programvaren for Grand Central Dispatch og OpenCL økte ytelsen med hele 50%.

Testene ble gjort på en Mac Pro 2007 Quad Core 2.66 GHz med GeForce 8800 GT og viser betydelig ytelsesforbedring ved å overlate deler av jobben til GPUen (OpenCL) og benytte de åtte kjernene maskinen har bedre (Grand Central Dispatch).

Snow Leopard

  • 150 frame/s for encoding in MPEG-2
  • 70% CPU load for decoding
  • 130% CPU load for MPEG-2 encoding (ffmpeg)

Leopard

  • 104 frame/s for encoding in MPEG-2
  • 165% CPU load for decoding
  • 100% CPU load for MPEG-2 encoding (ffmpeg)

Apple gjør Grand Central åpent

Apple ønsker også å dele utviklingen de har gjort med Grand Central Dispatch med andre UNIX-baserte OS og har sluppet deler av teknologien som åpen kildekode på nettstedet macosforge.org. Apple har tidligere også sluppet store deler av OSet som åpen kildekode og prosjektet WebKit er kanskje den mest kjente komponenten. WebKit etablerte Apple etter å ha benyttet seg av Linux-prosjektet Konqueror til første versjon av Safari. WebKit brukes i dag av mange aktører, inkludert Google og Nokia.

At Apple slipper store deler av Grand Central Dispatch-koden som åpen kildekode gjør det mulig for andre å utvikle forbedringer til koden som Apple igjen kan dra nytte av, ikke ulikt hva som skjer med WebKit hvor Google nå er en stor bidragsyter.

KDNs bilde

KDN

"Testene ble gjort på en Mac Pro 2007 Quad Core 2.66 GHz med GeForce 8800 GT ..... og benytte de åtte kjernene maskinen har bedre (Grand Central Dispatch)"

Den maskinen har 2 x dual core Xeon.

nyfrelsts bilde

nyfrelst

Er det bare ved sånne "tunge" oppgaver at det vil være forskjell, eller vil man merke det også på en mini ved vanlig bruk?

wabble

Hei, sjekk kildene dine.

Merk deg hva som har skjedd i forbindelse med webkit/khtml.

Webkit er en videreutvikling av KHTML som kommer fra Linux folket, om apple ikke hadde "re"lansert webkit som åpen kildekode så ville de brutt åpen kildekodelisensen som følger fra khtml som webkit baserer seg på. Takk derfor ikke apple, men takk folket i linux land :)

omaha

Det er vel en av de store forskjellene mellom oppdateringen av OSX og Windows.

Apple har ryddet og gjort klart for bedre ytelse. Jeg ser på Snow Leopard som en konsolideringsversjon. Når Apple dumper gammel kode blir det også mindre å vedlikeholde og mer ressurser til utvikling av annen kode.

Microsoft grovt sett har ryddet i skrivebordsmiljø. Det gir også LITT bedre ytelse, men det gir ingen synergieffekter for applikasjonsutviklerne.

Forskjellen materialiserer seg i at applikasjonene til OSX kan forbedres ved at de utnytter tilgjengelige ressurser bedre.

Applikasjoner til Windows 7 må fortsatt slite med den gamle Vistakjernen. Applikasjoner og spill kan utnytte det overskuddet som Windows får ved et mindre ressurskrevende skrivebordsmiljø, men det er da også stort sett alt.

Derfor vil det heller ikke bli store forbedringer i ytelse for applikasjoner i Windows 7 om hardware beholdes de neste årene.

Når det gjelder Apple Vs Linux/OpenSource er jo kjøpet av CUPS og hvordan dette er håndtert i ettertid et positivt eksempel. Webkit er også et bra eksempel på at Apple bidrar. Det er litt for tidlig å si hvordan Grand Central Dispatch og Clang kommer til å brukes av Linux, men positivt er det.

Apple bruker nok mer OpenSource enn mange er klar over.

Fra mitt ståsted som Linuxbruker er allikevel den største forskjellen sammenlignet med Microsoft at Apple ikke aktivt og systematisk saboterer Linux/OpenSource. Apple holder på med sin greie, konsentrerer seg på å gjøre sine produkter bedre (og å beskytte de så godt de kan).

Microsoft ser ut til å være mer opptatt av hva andre driver med - og gjøre så mye skade som de kan/tør. Derfor holder jeg meg også langt unna Mono og Moonlight. De har sluppet Mono for Osx/iPhone - ikke om å gjøre etter min oppfatning.

Hadde Microsoft konsentrert seg om å gjøre sine produkter best mulig hadde kanskje Windows kunne blitt et alternativ også. Men det blir nok ikke i min levetid.

(Forstår fortsatt ikke at noen vil installere Windows på en Mac - om de ikke MÅ....) ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai