Apple og Intel samarbeider om ny standard?

Light PeakUnder Intel Developer Forum (IDF) ble det presentert en spennende ny teknologi for overføring av data som potensielt kan rydde opp i kabelrotet bak våre datamaskiner.

«Light Peak» er navnet og med en eneste kabel skal man kunne overføre data fra skjermer, lagringsmedier og nettverk med en båndbredde på opptil 10Gbps. «Light Peak» kan i teorien erstatte bruk av Firewire, USB og DisplayPort en gang i fremtiden.

Som underforstått av navnet, bruker «Light Peak» fiberoptikk i stedet for kabler for å overføre data og har derfor mye mer båndbredde. Selv i første generasjon er «Light Peak» forventet å kunne overføre data på rundt 10 gigabit per sekund - omtrent 20 ganger raskere enn dagens USB 2.0-standard.

Den store båndbredden gjør det også mulig å sende masse forskjellige typer data i en og samme kabel. Intel presenterte muligheten for å benytte samme kabel for dine skjermer, harddisker, mus og annet tilbehør som skal kobles opp mot din datamaskin.

Det som kanskje er mest spennende med teknologien, er at ideen bak «Light Peak» kom fra Apple. Skal vi tro Engadget så introduserte Apple teknologien for Intel, slik at Intel kunne videreutvikle og introdusere dette som en fremtidig standard. Allerede i 2007 skal Apple ha vært i dialog med Intel omrking planer om en felles standard som kan håndtere store mengder data og erstatte «kontaktvirvarret» (FireWire, USB, DVI, DisplayPort, Ethernet) med en enkel tilkobling.

Diskusjonen skal ha vært helt på toppnivå hos både Apple og Intel og både Steve Jobs ogs Paul Otellini har vært sentrale.

Dokumenter Engadget har fått tak i viser at Apple planlegger å introdusere produkter med «Light Peak» allerede i løpet av 2010 og at selskapet vil satse tungt på denne teknologien. Ifølge Engadget ble demonstrasjonen som Intel gjennomførte av «Light Peak» under IDF gjort med et prototype hovedkort fra en ny Mac Pro.

Intel planlegger å gjøre «Light Peak» tilgjengelig i løpet av 2010 og ifølge Engadget har Apple planer om å introdusere maskiner i løpet av høsten 2010 med «Light Peak».

Intel har mer informasjon om Light Peak.

BlueWastes bilde

BlueWaste

Dette skal bli spennende :)
Leste dette først på MacRumors.

jrundruud

"Det som kanskje er mest spennende med teknologien, er at ideen bak «Light Peak» kom fra Apple."

Fantastisk..

Forøvrig spennende teknologi

jpsalvesen

Jatakk. Det er tåpelig mange forskjellige kontakter ute og går. (Og vi kan takke Apple for flere av dem).

Dorkfishs bilde

Dorkfish

De hadde jo ADC en gang i tiden, som ga oss skjermkabel m/strøm til skjerm og USB i en. Det var jo knall.
Skulle ønske de ikke gikk ifra den standarden.

KareStensland

Gleder meg til dette blir standard for alle. Har lenge tenkt på at det hadde vært mye bedre med en kontakt for nesten alt. Slippe alt rotet med kabler:-)

Solum

Hva med strøm til disker etc, vil det også gå gjennom samme kabel, f.eks. i egen ledning i kabelen som går til egne kontakter i pluggen?

varmann

Høres i utgangspunktet bra ut!
SSD-diskene har nesten gjort sata 6GBit/s og USB3 til flaskehalser innen de kommet i bruk. Det finnes redan i dag ssd-disker, beregnet for PCIe-kort, som klarer >600MByte/s.
Så vesentlig økt båndbredde kommer å trenges de nærmeste årene.

Men de burte sagt noe om eventuell strømledning, uten en slik så blir neppe som mange færre kabler.

KDNs bilde

KDN

Dette med docking synes jeg er veldig spennende med denne standarden. I en overgangsfase kan man få med en medølgende adapter som har mini DP, USB, FW og Ethernet. Med en slik teknologi kan man ta ryktene om en "iMac Dock" på alvår.

Tenk hvis iMac 2010 modellen kun var en skjerm med et spor for en laptop. Ved kjøp av modellen "iMac" får man en laptop + docken.

arntsss bilde

arntss

Dette er spennende. Bra at det er utvikling og samarbeid mellom produsentene/bedriftene.

arntSS

Lokehues bilde

Lokehue

Det hadde vært supert å endelig bli kvitt noe av ledningskaoset, og alle de forskjellige standardene!

For øvrig morsomt at oppsettet i videoen ikke akkurat ser så ryddig og ledningsfritt ut... (ja, jeg vet det bare var en demo/test)

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Hva er forskjellen på Gigabit og Gigabyte?

svanos bilde

svano

En byte er 8 bit.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai