Ukens tips : Tekst på bane/path (Photoshop)

I samarbeid med programvareskolen.no (Technett) vil vi hver uke legge ut et tips til programmer som Photoshop, InDesign, Illustrator, Golive og Flash. Tipsene er i QuickTime format og gir deg en grundig visuell gjennomgang av forskjellige teknikker.

Denne uken ser vi på Tekst på bane/path i Photoshop. En lenge etterlengtet funksjon i Photoshop har vært muligheten til å skrive på en bane/path. For de som har Illustrator og InDesign på maskinen har ikke dette vært noe uoverkommelig problem, da begge disse programmene
har denne funksjonen. Men for de som har manglet disse programmene, har det derimot florert med kreative løsninger på dette behovet. Adobe har med Photoshop CS  kommet dette behovet i møte ved å legge inn denne funksjonen i programmet.

For de av dere som ikke har prøvd å skrive på en bane/path legger vi ved to instruksjonsfilmer som viser deg hvordan du bruker funksjonen.

Se film: Skriv på bane/type on path 1
Se film: Skriv på bane/type on path 2

Noen utfyllende kommentarer til instruksjonsfilmene:
1. Hvis du vil ha en perfekt sirkel kan de lønne seg å bruke elipse istedet for å tegne den selv (elipse er en av formene som ligger på knappen ved siden av pen tool)

2. Etter at du har plassert teksten der du vil, (du klikker bare på banen der du vil at teksten skal begynne) kan det være lurt å åpne Character palettet for å justere font og tracking (merk av teksten)

3. Du bruker Path Selection Tool for å flytte på teksten langs banen. Dra x´n foran teksten din til ønsket plassering. For å flippe teksten over på den andre siden av bane/path drar du bare nedover/oppover

4. Hvis du f.eks vil ha en tekst både oppe og nede på elipsen, så kopierer du bare det første tekstlaget ved å dra laget til Create New Layer. Deretter flipper du det nye tekstlaget slik at det kommer på motsatt side.

5. Hvis du skal ha teksten på innsiden/utsiden av en sirkel, vil du ofte ha et mellomrom mellom kanten av teksten og sirkelen. Åpne character palletten og juster baseline shift. (Du bruker positive tall for å flytte teksten over bane/path og negative tall for flytte teksten under bane/path)

6. Å få teksten akkurat der du vil ha den kan være litt vanskelig. En fix løsning på dette kan være å markere teksten og holde nede Ctrl/Com. Da får du Bounding Box aktiv og du roterer da bare teksten ved å flytte markøren
utenfor en av hjørnene og rotere til ønsket plassering

7. Når du skal markere tekst: ikke dobbeltklikk på teksten, dobbeltklikk heller på T´n i layerspaletten.

Takk til programvareskolen.no / haraldbjellvag.com for denne guiden. Ser du etter flere slike guider? Da bør du ta en titt på programvareskolen.no!

Tags:
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai