Nye iMac som ekstern skjerm med DisplayPort

iMac

Apple har designet den nye 27" iMac-modellen til å også fungere som en ekstern skjerm for DisplayPort-enheter som MacBook og MacBook Pro.

Den nye modellen er den første alt-i-ett maskinen fra Apple som fungerer som en ekstern skjerm. Tilkobling av en bærbar Mac eller annen enheter som har DisplayPort trenger kun en riktig kabel.

Alle nyeste Macer fra Apple, som MacBook, iMac og Mac Mini har Mini DisplayPort, så for å koble til en maskin til skjermen vil trenge en kabel med DisplayPort i begge ender.

LED Cinema Display brukte en kabel kombinert med USB, Mini DisplayPort og en MagSafe-kontakt. Skjermen selv har en Mini DisplayPort-inngang. Tidligere Cinema Display-modeller bruker DVI istedenfor, slik som dagens 30-tommer.

Mini DisplayPort til Mini DisplayPort-kabel

Mini DisplayPort-kabelen fra Belkin kobler Mini DisplayPort-enheten til datamaskinen og støtter dataoverføringshastigheter opptil 8,64 Gbit/s for digitale skjermer med høy oppløsning, digital lyd i sanntid og videooverføring og enhetsinstallasjon med plug-and-play.

Den er kompatibel med 40-biters HDCP (high-bandwidth digital content protection).

DisplayPort

Ledningen koster 259 kroner på Apple Store.

Større skjerm, høyere oppløsning

Den nye iMacen har nå fått en større skjerm med betydelige flere piksler enn 24" LED Cinema Display-modellen. (Som per i dag koster 7,790,- og har en oppløsning på 1920x1200).

Den nye iMacen har en skjermoppløsning på hele 2560x1440, noe som nesten tilsvarer skjermoppløsningen på den store 30-tommern (som igjen har en skjermoppløsning på 2560x1600 men koster 15,790,-).

Med den store skjermen på den nye 27" iMacen, kunne ikke Apple motså å gi kundene et alternativ til å bruke iMacen som en ekstern skjerm (bemerk deg at 21,5" iMacer støtter ikke dette). I tillegg er også den nye iMac kompatibel med Apples VESA Mount Adapter Kit, noe som gjør det mulig å henge iMacen på veggen med vanlige VESA-veggfester.

sinatra

Sweet. Må vel kjøpe en sånn da :P

KDNs bilde

KDN

Det som blir spennende er om man kan koble til PS3/andre HDMI enheter med en overgang.

kennethaa

Dette kan kanskje bety at man kan bruke iMacen som en TV om man kobler en mottaker til?

admins bilde

admin

@KDN

Det ser ikke ut til at det går, ihvertfall ikke før Apple eventuelt lager noen adaptere.
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=806175&page=3

svanos bilde

svano

Kall meg gjerne gammeldags, men jeg syns dataskjermer skal være 16:10, ikke 16:9 slik nye imac er.
:)

svars bilde

svar

svano: Og det er en av grunnen til at jeg egentlig ikke angrer på at jeg kjøpte en 24" iMac for 1mnd siden.
Joa i7 vs core2 er som natt og dag, men men :)

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

[quote="svano"]Kall meg gjerne gammeldags, men jeg syns dataskjermer skal være 16:10, ikke 16:9 slik nye imac er.
:)
Hvorfor det?

EmmernMe

Alle får nå ha sine meninger..

PS3 på macen, det kan være interresant :D
Jeg trenger virkelig en ny en.. Klarer ikke helt å bestemme meg for Macbook (Pro) eller stasjonær. "Snart" studietid nå..

svanos bilde

svano

@Dr.Pepper er nok bare snakk om vane (derfor "kall meg gjerne gammeldags...").

Men for mindre skjermer (f.eks. på laptoper) vil 16:9 bli litt trangt i høyden. På en 27" bør jo ikke det være et problem :)

Ttigers bilde

Ttiger

Kongelig!!

arokh

Nå sender de plutselig lyd gjennom mini displayport? Hvorfor kan ikke lyd sendes gjennom mini display -> hdmi da???? Og hvorfor bruker Cinema display USB til lyd?

EmmernMe

[quote="arokh"]Nå sender de plutselig lyd gjennom mini displayport? Hvorfor kan ikke lyd sendes gjennom mini display -> hdmi da???? Og hvorfor bruker Cinema display USB til lyd?

[quote="Apple.com"]Mini DisplayPort-kabelen fra Belkin kobler Mini DisplayPort-enheten til Mac og støtter dataoverføringshastigheter opptil 8,64 Gbit/s for digitale skjermer med høy oppløsning, digital lyd i sanntid og videooverføring og enhetsinstallasjon med plug-and-play.

NyZeta

hehe.. kjøpe to stk iMac 27" da..
Utvide skrivebordet på den ene og bruke den andre som server?

Lurer på om det blir mulig

magnar

Veldig genialt dette!

Hvordan er de ergonomiske egenskapene på disse maskinene nå? Er det fremdeles bare mulig å tilte den opp og ned eller går det nå også an å tilte/bøye den til venstre eller høyre også...?

Cybbe

arokh: sist jeg undersøkte problemstillingen så viste det seg at selv om Mini Displayport-spesifikasjonene støtter audio, så er ikke audio-ut inkludert i MDP som følger med Macbook og Macbook Pro. Jeg vet ikke om dette har endret seg med den nye iMacen, men det er med andre ord fullt mulig å lage en MDP-kabel som støtter audio-ut, men at ingen maskiner faktisk tilbyr det.

arokh

Vel, nå står det jo svart på hvitt der at lyd inn er støttet på iMac. Hvilke andre mini displayport kilder har man enn Macbook? Den støtten må jo være mynta på Macbook sånn jeg ser det.

fredriku

Uten å være for krass, så har også maskinen din og min mulighet for lyd inn, men det står da ingen steder at det går via Mini Display-porten på iMacen?

iPanda

Ser farlig ut som at dette blir mitt neste TV.

gomle69s bilde

gomle69

@arokh: Alle Mac´ene, inkludert Xserve og Mac Mini Server, har Mini Display-port :). Og forhåpentligvis kommer noen med en overgang fra HDMI etterhvert. Spørsmålet blir om iMac´en vil skalere opp bildet fra 1080p så det fyller skjermen.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Jeg kan ikke tenke meg at man får svarte rammer ved filmtitting, jeg går hvertfall utifra at skjermen skalerer opp.

Traktors bilde

Traktor

Det finnes da hdmi adapter til allerede, kan ikke det brukes, selv om det er men for signal ut? Det bli jo på en en måte samme greia. Bare å bytte hdmi kabelen i enden til en signal ut kilde istedet for inn kilde. For hdmi er akuratt som en enthernet kbalem med samme kjønn i begge ender.

ArneArts

[quote="NyZeta"]hehe.. kjøpe to stk iMac 27" da..
Utvide skrivebordet på den ene og bruke den andre som server?
Haha, det hadde vært konge!

Eller enda bedre, hva med å plugge skjermutgangen på den ene i skjerminngangen på den andre, og omvendt, så maskinene viser hverandres skjermbilde? Det hadde vært herlig!

Traktors bilde

Traktor

Hv skulle det være godt for? Uansett hadde ikke det gått ann siden man bare kan bruke en av delene ikke inn og ut samtidig.

ArneArts

Trenger det å være godt for noe? Det hadde vært moro!

arokh

@gomle69: Joda, alle Mac'er har det men ingen av disse har jo til nå overført lyd via mini displayport.

@fredriku: Uten å være for krass, men nå er det jo faktisk Belkin (mini displayport kabel produsenten) som melder om støtte av digital lyd. Selvsagt kan man koble lyd på digital inngang iMac, dette er da ikke noe de trenger å informere om? Når produsenten av mini displayport kabelen sier at den støtter digital lyd så er det i selve kabelen ikke tilleggsporter.

Mistahh

Er litt spent på hvor mye varmeutvikling det vil være med en i5 eller i7 i disse, og om den vil gi fra seg viftestøy. Om det blir et problem, er det kanskje lurt å vente til sommeren da de får inn 32nm.

Angelsen

Noen som vet om det går sette sammen flere imacer og bruke dem som én maskin??

Traktors bilde

Traktor

Teknisk sett skal det gå, men da blir den ene stående som bare monitor, hva er vel poenget med det? Blir en ganske dyr skjerm.

Marasmuss bilde

Marasmus

Om DisplayPort holder seg som standard på Mac i noen år kan dette være glimrende. Når 27-tommeren blir utdatert og man kjøper seg en ny iMac, slipper man å stappe 27-tommeren på loftet fordi man kan bruke den som skjerm, forutsatt at panelet ikke har blitt for vassent.

Marasmuss bilde

Marasmus

EDIT: dobbelpost

slogmos bilde

slogmo

[quote="Traktor"]Det finnes da hdmi adapter til allerede, kan ikke det brukes, selv om det er men for signal ut?
Tviler sterkt på at det går.
Dagens overgang gir ut DVI/HDMI fordi Mini-Displayport utgangen gir ut begge type signaler. Dvs at den gir ut Displayport og TMDS (DVI/HDMI).
For at det du skriver skal funke må inngangen på iMac'en ta begge typer signaler.
Det jeg har sett hittil antyder at den kun tar Displayport-signaler.

iPanda

Her er en link til et kommende produkt fra Belkin. Ser ut som om det er snakk om en aktiv konverter. HDMI og DVI er elektronisk kompatible, det er ikke Displyport, så derfor blir det nok en slik løsning som dette. Kan være det fungerer bra, om det gjør er iMac/TV - planen i boks.

http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=508267#

iPanda

bad njus :(

http://www.appleinsider.com/articles/09/10/26/tests_confirm_apples_27_imac_only_supports_displayport_input.html

Kudos til den som finner en prisgunstig og strømlinjeformet løsning for å konvertere fra hdmi og oppskallere til iMac og displayport i HD kvalitet...

slogmos bilde

slogmo

Ikke akkurat overraskende.
"Hey, vår nye super-iMac har en inngang som gjør at du kan bruke den som ekstern skjerm."
og så utelater de å nevne at den kun kan være ekstern skjerm for utstyr med Displayport, hvilket stort sett betyr Macbooks.

Er glad jeg nylig kjøpte en Dell U2410.
Den har VGA, 2xDVI, Displayport, HDMI, Component og Composit.
Mao, den tar ALT. ;)

iPanda

Ja det er litt kjedelig men som alle aldre successfulle selskaper gjør ikke Apple noe om de ikke ser potensiale for å tjene masse penger på det. Hadde bare likt å tro at de så muligheter i folks ønske om å kjøpe iMac i stedet for TV men det er mulig det bare er meg :)

macsol

Jeg har kjøpt en "Mini DisplayPort to HDMI" adapter og koblet riks tv boksen til min iMac 27. Er det noen som vet hvilket program, eller hva som må gjøres for å kunne se tv? Mini DisplayPorten skal jo være toveis på denne, men må dette stilles inn manuelt til et innsignal, eller finner maskinen dette ut selv ? Noen som har prøvd dette ?

- sol -

iPanda

[quote="macsol"]Jeg har kjøpt en "Mini DisplayPort to HDMI" adapter og koblet riks tv boksen til min iMac 27. Er det noen som vet hvilket program, eller hva som må gjøres for å kunne se tv? Mini DisplayPorten skal jo være toveis på denne, men må dette stilles inn manuelt til et innsignal, eller finner maskinen dette ut selv ? Noen som har prøvd dette ?

- sol -

Sorry, det går ikke. Kan være det kommer en konverter i løpet av noen måneder men per i dag er Mini Displayporten på iMacen kun designet for å ta i mot Displayport signaler.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai