Kom i gang med LaTeX på Mac

LaTeX er et typesettingssystem for dokumentproduksjon, og brukes ofte i akademiske miljøer. Systemet lar deg kun fokusere på selve innholdet, mens set selv tar seg av resten av formatering og layout av teksten.

Latex

Installasjon

Først trenger du å installere TeX-distribusjonen. Det finnes flere måter å gjøre det på, men det enkleste er å laste ned og innstalere MacTeX. Der må du velge fullversjonen på 1.2GB for at alt skal fungere som det skal.

Du har nå alt du trenger for å komme i gang, og du har blant annet verktøyet TexShop som du kan benytte deg av til å skrive dokumentene dine i. Men dette er for noen en svært lite fleksibel løsning, og vi skal derfor forklare hvordan du kan bruke hvilken text editor du måtte ønske.

Automatisk typsetting med latexmk

latexmk er en terminalløsning som automatisk overvåker endringer i TEX-filene dine og kompilerer PDF-filen med en gang.

Latex

Last ned latexmk.

Pakk ut og kopier så latexmk.pl til et sted du har tilgang, for eksempel hjemmappen din. Gå så inn i Terminal og endre navnet på latexmk.pl til .latexmk ved kommandoen mv latexmk.pl .latexmk. Opprett så filen .latexmkrc ved kommandoen emacs .latexmkrc og lim inn disse linjene:


$pdf_mode = 1;
$postscript_mode = 0;
$dvi_mode = 0;
$pdf_previewer = "open -a /Applications/Preview.app";
$clean_ext = "paux lox pdfsync out";

Dette er instillinger for latexmk, og kan endres slik du ønsker. For eksempel en annen PDF-viser.

For nå å kunne kjøre latexmk er man nødt til å skrive perl .latexmk og passe på å være i riktig mappe. Vi har valgt å kjøre dette:


alias latex='perl ~/.latexmk'

i .bash_profile ved kommandoen emacs .bash_profile. Det gjør at vi har tilgang til kommandoen ved å kun skrive latex, samme hvor vi befinner oss.

Du kan nå bruke hvilken teksteditor du måtte ønske og lagre filen som navn.tex. For å starte automatisk overvåkning og typesetting av latex-dokumentet ditt bruker du følgende kommando:


latex -pvc -pdf navn.tex

Preview.app vil da åpne seg og vise forandringer så fort du lagrer endringer i .tex-filen din.

LaTeX Syntax Mode i Coda

Latex

Dersom du vil få riktig syntax highlightning også i Coda, kan du nå laste ned dette fra chillnest.org/coda-latex/.

Pakk ut og legg filen LaTeX.mode i mappen ~/Library/Application Support/Coda/Modes/. Start Coda på nytt, gå til Instillinger og Editor. Velg ( + ) på Custom Syntax Modes og File Extension .tex og Syntax Mode LaTeX.

Lære deg LaTeX?

Hvis du ikke er kjent med LaTeX fra før av anbefales Dag Langmyr sin Introduksjon Til LaTeX.

Ellers kan du starte med denne malen og leke deg litt frem:

\documentclass[a4paper,norsk,11pt]{article} % Dokumentopsett.
\usepackage[utf8]{inputenc} % Tegnsett UTF-8.
\usepackage[T1]{fontenc,url}
\usepackage[norsk]{babel} % Norsk språkpakke.
\usepackage{amsmath} % For ekstra matematikkformatering.

\title{Dokumenttittel}
\author{Forfatter}

\begin{document}
\maketitle
\newpage

\section{Overskrift}
\subsection{Underoverskrift}
Tekst her..
\end{document}

Lykke til!

quadra800s bilde

quadra800

Jeg liker bedre å bruke MacTeX-rammeverket sammen med interfacet LyX.

lalala

Interessant, men litt tynn artikkel. Tenker da på implementering av nomenklatur, bibliografi, index, etc. - hvordan legger du opp for dette i en vilkårlig tekstbehandler? Jeg har selv brukt TeXShop i en del år og det eneste jeg savner er faner i kildevinduet. Ellers, ser jeg ikke noen store fordeler med å flytte fra TeXShop til noe annet. Du kunne kanskje nevnt noen fordeler og ulemper for alternativene? :)

teoh

Først vil jeg også anbefale guiden til Håvard Berland, skrevet for Tekna: http://www.pvv.ntnu.no/~berland/latex/

Ellers kan jeg anbefale både aquamacs og carbonemacs som editorer for LaTeX. Fordelen med disse er at når man editerer *.tex filer så får man automatisk tilgang til knapp for kompilering av dokumentet og BibTeX.

Men den automatiske kompileringen virker veldig interessant for de som vil bruke en editor med mer "mac-preg".

nubbizs bilde

nubbiz

Lo godt av navnet!

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

"kom" igang med latex på mac. hm...

Staales bilde

Staale

Kan noen forklare meg hvordan den automatiske kompileringen fungerer? For dersom det er en fullstendig kompilering som kjører kontinuerlig vil jo dette være ubrukelig i lengre artikler. Ellers skjønner jeg ikke hvordan inkrementiell endring av den ferdige pdf-filen skal fungere.

En ting til, emacs er jo ikke den mest brukervennlige editoren der ute, så for å opprette filer med 4 linjer kan det være like greit å anbefale andre å bruke nano/pico.

Cryptography

lalala: latexmk håndterer bibliografi, index etc. helt fint. Bibliografi refererer du til ved: \bibliography{navnUtenExtension}.

Fordelene ved dette er å gi større valgmulighet rundt teksteditorer.. Enten du ønsker å bruke LyX, TeXShop, Coda, TextMate eller TextEdit.. Jeg personlig foretrekker å gjøre så mye som mulig av tekstbehandlingen min (web/latex/java) i samme editor, og ønsket derfor en løsning for Coda..
En annen fordel er at du faktisk slipper å trykke på en knapp for å kompilere dokumentet hele tiden.. Jeg setter det alltids opp slik at jeg har editoren i Space1 og Preview.app i Space2, så kan jeg svært raskt switche mellom pdf-preview og teksteditoren.

Og hvis man velger å bruke TextMate har den innebygd de fleste latex-kommandoene som du kan hente frem, samt hurtigtaster for de mest brukte..

Med Coda har man snippets som gjør det veldig raskt å bygge ett dokument..

Cryptography

Staale: Den automatiske kompileringen kjører hver gang latexmk merker lagrede endringer i .tex-filen.. Men det finnes mange opsjoner til latexmk for å få det til å oppføre seg slik du måtte ønske..

Og i mine øyne er emacs en svært mye enklere editor en pico/nano, men alt fungerer.. ;)

solvind

Jeg vil også anbefale LaTeXiT som følger med MacTeX. Det gjør det enkelt å sette inn likninger i eksterne programmer som TextEdit. Jeg benytter selv LaTeXiT flere ganger i uken. Det krever imidlertid at man allerede kjenner til syntaksen for matematikk i LaTeX.

sastad

Er det nokon som veit korleis ein kan opne latexdokument frå windowsmiljø som har koding latin1? Når eg opnar dei i texshop på macen blir det bare trøbbel med æ, ø og å, så er det nokon som har ei god løysing? Ikkje find and replace ;-)

Eg bruker same preamble som i artikkelen.

alexb

Det er ikke korrekt at du må laste ned hele TeXLive på 1.2 GiB --- jeg anbefaler heller å installere BasicTeX, som du finner via http://www.tug.org/mactex/morepackages.html

Å installere flere pakker gjøres enkelt i terminal med "sudo tlmgr install pakkenavn".

Jeg vil også anbefale å se på XeTeX hvis du skal tilpasse layout og typesetting --- da kan du bruke alle fontene du har installert i OS X. Videre, Skim er en finfin PDF-leser som støtter PDFSync, som gjør at du kan hoppe til/fra PDF/.tex-fil.

Forøvrig er Carbon Emacs en fin Emacs-distribusjon for OS X, som kommer med flere LaTeX-relaterte pakker ut av boksen. Anbefales.

@sastad: I terminal: iconv -f latin1 -t utf8 foo.tex > foo-med-utf8.tex

Cryptography

alexb: Med BasicTeX fikk jeg ikke latexmk til å fungere i det hele tatt, men gikk smertefritt når jeg la inn MacTeX..

GeneralCodys bilde

GeneralCody

Ja... Latex. Prøvde en gang å sette meg inn i det når jeg samarbeidet med en på et Linux prosjekt, der jeg brukte Lyx.

Til daglig må jeg si jeg foretrekker en plain editor, med muligheter utover det helt ordinære. Mine favoritter innen editorer er TextMate og Schreiben, som begge er nyttige i hver sin sammenheng. Henholdsvis Programmering/scripting i TextMate og notater i Schreiben. Schreiben kan åpne de fleste tekst typer og filtrere dem rett ut i PDF, uten å trenge å skrive ut til en kopi. Kan anbefales til notatskriving.

terjegu

TextMate, Bibdesk og Skim er en killer kombo. Da får du tabs, filtre, pdfsync, snippets, git kontroll, auto-complete av ref og cite, link til usepackage dokumentasjon, kompilering av master filen utenfor master filen, hurtigtast for kompilering++

Eneste jeg savner er auto-complete av kommandoer slik som Kile for linux har (Kile finner også kommandoer fra usepackage'ne dine)

Godt oppslagsverk: wikibooks/latex

Lt_MHs bilde

Lt_MH

LaTeXiT + Pages FTW

palelnans bilde

palelnan

Prøver med litt krass tone her:

Hva i HELSIKE er poenget med dette? Hvem i ALL VERDEN gjør ting bedre ved hjelp av knoting og styr i kommandolinje og innlæring av en haug med kommandoer?

Enten er artikkelen dårlig, eller så er den tilpasset de som allerede kan dette. En tredje mulighet er at systemet er elendig, men da ser jeg ingen flere muligheter.

Kjenner ikke til så mye annet enn Word, men der er det i alle fall ikke noe problem å skrive absolutt alt jeg vil på den måten jeg vil. Og der kan jeg med få tastetrykk endre layouten for hele dokumentet.

Makan.

terjegu

@palelnan
Du trenger ikke alle de fancy smancy terminal hacksa for å bruke latex, det holder med f eks bare mactex distroen. Trikset med latexmk var vel for de litt mer drevne (som ikke bruker textmate;))

Når det gjelder latex vs word er det, hvertfall i tekniske fagkretser, en klar seier til latex. Skal du skrive dagbok er det kanskje ikke så farlig hva du velger. Når du lærer deg kommandoene går det vesentig raskere å skrive i latex enn word. Du slipper å tenke på layout som medfører konsistens i artiklene dine. Når du skriver i latex ser resultatet skremmende likt ut som en profesjonell bok;)

Anbefaler å prøve det. Er litt sånn som med mac; når du først har prøvd det er du solgt.

sastad

@alexb
Tusen takk, nå fungerte alle bokstavane :-D

struktur

@terjegu
Kan du utdype! Har brukt latex sporadisk siden 1990 og skjønner fortsatt ikke hva jeg skal med det.

Personlig dokumentasjon (dagbøker, invitasjoner, huskelister, brev til banken, møter i borettslaget, osv osv) skrives da mye mye MYE bedre i iWork/Office/OpenOffice!

Teknisk og faglig dokumentasjon er best enten automatisert, eller på en Wiki. Helst begge deler, gjerne integrert med andre tekniske systemer som holder relevant informasjon (kildekodebaser, logsystemer, oppgavestyring osv).

Kanskje latex passer til produksjon av bøker, men det er ikke for "the rest of us"!!!

Å si at det er som å bruke Mac; en test så er du hekta, er IKKE riktig!

Det er vel heller motsatt, har du bare brukt latex, ville enhver form for GUI-basert editor vært en religiøs opplevelse!

et

Jeg tror du har delvis rett, struktur. Men LaTeX fungerer meget bra til det det er beregnet på, vitenskapelige bøker og artikler, gjerne med mye matematikk. På NTNU Gløshaugen er det veldig iallfall veldig utbredt, selv om jeg har inntrykk av at det varierer fra fagfelt til fagfelt. På signalbehandling har jeg inntrykk av at de aller fleste både studenter og ansatte bruker det (og de ansatte i stor grad på Mac). Det var en fryd å bruke i akademisk sammenheng, men jeg vet ikke hvor mye jeg kommer til å bruke det senere. Et moment er også at LaTeX skalerer veldig bra, noe Word og lignende ikke gjør.

terjegu

Jeg kan selvfølgelig ikke generalisere det, men personlig har jeg ikke åpnet word siden jeg lærte meg latex for 2 år siden. Jeg studerer også signalbehandling på NTNU og har skrevet mange rapporter og øvinger siden den gang. Jeg personlig ville brukt kortere tid på å skrive et brev, referat, huskeliste osv i latex og det ville sett bedre ut. Jeg er ingen typograf og har ingen planer om å bli det så jeg overlater eller det layout osv til noen som kan det.

Latex er i mine øye mer effektivt og gir et bedre resultat.

terjegu

og med latex kan du ha version control(svn,git).

karamellen

Kjempebra med en sånn artikkel! Eneste jeg savner er litt mer om hva latex er og hvorfor en bør bruke det. Jeg skrev min masteroppgave i Latex. Det er mye mer stabilt enn word (spesielt når en passerer 50 sider...). Samtidig gjør den det enklere å holde orden på likninger (jeg hadde nærmere 50 likninger i min oppgave) og ikke minst få likningene til å se fine ut. Kan også nevne Bibtex for å holde orden på referansene. Det eneste jeg syntes var litt puttel var figurer/bilder og å få disse til å være akkurat der jeg ville de skulle være. Men det skal være sagt at det ble også bra til slutt. Man ser en klar forskjell på en oppgave skrevet i Latex ift en Word-oppgave. Mye,mye nice'ere;-)

dagjonas

Jeg vil slå et slag for LyX, som delvis er en WYSIWYG utgave av TeXShop.

gNusMas

Korleis virker det med include filer, må du registrere slik at latexmk lytter på alle? Den skal jo berre kompilere den eine "main.tex" fila. Nokon som har prøvd det? Skriver forresten prosjektoppgave (på ntnu) nå, og skal skrive master etter jul.

™s bilde

Har hørt navnet mange ganger. Forstod meg ikke på hva det var før denne artikkelen, og heller ikke etter.

En innføring i Latex hadde vært interessant.

Hvorfor er programmet så svært? 1,2GB for et skriveprogram uten noen som helst form for grafikk?

mrPicattas bilde

mrPicatta

Synes at denne artikkelen var litt kort for ett tema som kan være viktig for vitenskapelige skriv.

For eksempel, hvordan i HULESTE får jeg satt inn bilder der jeg vil ha dem?

Jeg ønsker å sette inn ett bilde øverst til venstre i dokumentet, med påfølgende tekst til plassert helt til høyre for denne, med en spesiel font.

Og hvordan får jeg lagt til en egendefinert font som jeg har installert på maskina?

Staales bilde

Staale

For det første: Dersom du ikke har tenkt til å studere ingeniør/matematiske fag kommer du ikke til å trenge LaTeX (min påstand). Dersom du går på ingeniørlinjer ved NTNU kommer du ikke til å trenge å kunne LaTeX, men det gjør jobben enklere.

TM: pakken er så stor siden den innstallerer alle tilleggspakkene du noengang kommer til å trenge, samt flere GUI-front ends og retteverktøy.
mrPicatta:
Litt tidligere i tråden er det linket til kurset til f.eks Håvard Berland. Dette vil nok gjøre deg i stand til å plassere bilder der du vil ha dem, og mulig også wrappe tekst rundt bildene. Men du må forstå at LaTeX er komplisert, det å forvente at en artikkel skrevet på Mac1 skal lære deg så avanserte ting som endring av font (ja, alle TeX dokumenter bruker i utgangspunktet samme font, fordi de blir typesatt) og plassering av bilder er urealistisk. Et slik artikkel ville være typisk 80-100 A4-sider. Har du lyst til å lære LaTeX er det enklest å prøve selv med top-to-toe, learn-as-you-go.

LaTeX er komplisert, face it!

kimmey2k3

[quote="sastad"]Er det nokon som veit korleis ein kan opne latexdokument frå windowsmiljø som har koding latin1? Når eg opnar dei i texshop på macen blir det bare trøbbel med æ, ø og å, så er det nokon som har ei god løysing? Ikkje find and replace ;-)

Eg bruker same preamble som i artikkelen.

Har samme problem som deg. Jeg byttet til UTF-8 på alt, og bruker TextMate. Det virker =) Det kan være en løsning.

Vassago

Når du velger "Open" i Texshop kan du velge hvilken encoding du vil bruke. Synd at programmet ikke identifiserer det automatisk, men det er ikke så vanskelig å få det riktig i alle fall.

cja

Jeg har fulgt oppskriften over, men får denne feilmeldingen når jeg kjører latex-kommandoen:

Latexmk: Initialization file '/Users/chato/.latexmkrc' could not be read,
or it gave some other problem. Error code $! = 9.
Error string = 'Bad file descriptor'
Latexmk: Stopping because of problem with rc file

Noen som har et tips til hva som er problemet?

...og hvordan det kan løses? :-)

Foreløpig løsning:
Denne linjen i .latexmkrc-filen

$clean_ext = "paux lox pdfsync out";

...ga meg problemene. Etter å ha fjernet denne gikk alt så mye bedre!

Noen som vet hvorfor?

AneK

Hei!

Jeg skal lage en rapport hvor jeg skal presentere resulater fra ulike forsøk. Da er det viktig at bildene jeg legger inn holder seg innefor det kapittelet de er satt inn og ikke hopper rundt slik som det er vanlig at Latex gjør. Hopper de rundt blir det helt uleselig! Er det noen som vet hvordan jeg kan få til dette? Har prøvd med å skrive inn "h!", men det funker ikke...

Enmas

Så lenge du referer til figuren i teksten skal rapporten bli oversiktlig. Figuren trenger ikke være på samme siden som teksten. Og tvinge figuren her og der skaper store blanke felt i teksten.

Om du absolutt må, kan du bruke:
\usepackage{float}
...
\begin{figure}[H]
\include....

Om alle figurene hoper seg opp på ett sted i teksten tyder det på for lite tekst mellom figurene. \clearpage kan da være en løsning.

Også, om du bare skriver [h"> og ikke [htbp"> o.l. vil figuren bli flyttet langt ute i dokumentet der det er "plass" og ikke øverst på neste side om du hadde skrevet [hp">. Du bør derfor alltid spesifisere anbefalte plasseringer e.g. [h'...'">

Prøv også å skalere bildene om de er store å tar opp til én side.

noruga

Prøvde å installere, men fikk feilmelding!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai