Apple dropper ZFS?

Snow Leopard og ZFSFilsystemet ZFS skulle ifølge Apple egentlig finne veien til Snow Leopard, men Apple snudde og introduserte ikke det avanserte filsystemet. Nå ser det ut til at selskapet har droppet ZFS fullstendig og heller satser på å utvikle sitt eget filsystem.

ZFS er et 128 bits filsystem som effektivt kan lagre store mengder data. De viktigste funksjonene i dette filsystemet for Apple er blant annet muligheten til å gå tilbake til såkalte Snapshots i filstrukturen. En funksjon som spesielt serverbrukere er interesserte i. ZFS systemet til Sun har av mange blitt sett på som svært revolusjonerende. Det er et åpent og fritt tilgjengelig filsystem utviklet av Sun Microsystems til deres Solaris system og dette formatet har en rekke fordeler i forhold filsystemer som Apples HFS+ og FAT32.

Det første tegnet på at Apple ikke ville fortsette sine utvikling mot ZFS-støtte i systemet kom når selskapet fjernet alle referanser til ZFS i Snow Leopard og markedsføringen av Snow Leopard. Snow Leopard Server ble før dens lansering markedsført med ZFS-støtte, men rett før den offisielle lanseringen forsvant all informasjon om ZFS fra Apples nettsider og som kjent ble produktet levert uten ZFS-støtte.

ZFS avsluttes

Rett før helgen kom det nok et tegn på at Apple dropper ZFS. På nettsiden MacOSForge, som brukes til en rekke åpen kildekode prosjekter i Mac OS X, ble det offentliggjort at ZFS-prosjektet og mailinglisten avsluttes og lukkes.

Årsaken til at Apple nå dropper ZFS skal ifølge John Gruber i all hovedsak være en «advokatbeslutning». Apples legal-avdeling skal ha vært bekymret for patent-problemer i ZFS og for at Sun nylig har blitt kjøpt opp av Oracle, et selskap som historisk sett ikke har være for åpen kildekode. Nylig gikk selskapet NetApp til søksmål mot Sun for å få «lukket» kildekoden til ZFS og for å få Sun til å avslutte all bruk av filsystemet. Apples advokater har dermed ment at ZFS har for mange problemer til at selskapet kan satse videre på teknologien.

Apple utvikler eget filsystem?

I lys av at Apple sannsynligvis har droppet ZFS, er rykter om at selskapet jobber med å utvikle sitt eget filsystem, svært interessante. Det dukket nylig opp ledige stillinger som filsystemutviklere på Apples jobbnettside. Stillingene som utlyses søker etter personer med lang Mac OS X og UNIX-erfaring i tillegg til genuine interesse i filsystemer og kjernen av operativsystemer.

Denne typen erfaring kan Apple selvsagt bruke til mye annet enn å utvikle sitt eget filsystem, men med tanke på at Apples nåværende og egenutviklede filsystem HFS+ ble introdusert i 1998 og ikke har vært utviklet for moderne OS som Mac OS X.

BendikSs bilde

BendikS

kult med nytt filsystem da, får bare håpe de lar det bli like fritt og åpent som ZFS..

nicho

Neh! Dette var ikke uventet men allikevel trist!
HFS+ er modent for utskifting og ZFS virket så spennende. Det tar vel et par år før Apple får laget sitt eget filsystem, så vi ser vel ikke dette før i OS11 er vi heldige :(

quadra800s bilde

quadra800

Dersom ZFS ikke hadde de nødvendige egenskapene, som Apple vil ha, er det likegreit at de tar seg god tid og lager noe ordentlig.

helge_karl

Siden ZFS er åpen kildekode og man har jobbet med dette en stund så er det liten grunn til å tro at alt håp er tapt. Sannsynligvis har Apple som vanlig egne idéer som fordrer at man utvikler filsystem selv. Jeg håper dog ikke at det er ZFS åpne kildekode som er grunnen til denne beslutningen men at det er spessielle behov.

Hva kan man forestille seg for fremtiden mon tro med tanke på slike avanserte filsystemer. For eksempel pålogging til diskfil uavhengig av hvilken datamaskin man logger seg på med eller hvilket nett man er på. Jeg vil tro at neste paradigmeskifte går på å sentrallagre brukerens hjemmemappe i "skyen" og at man benytter en klone av denne når man er uten nettforbindelse. HFS+ var rimelig utdatert allerede når Mac OS X kom, litt merkelig derfor at Apple enda ikke har kommet med en avløsning.

fuzzy76s bilde

fuzzy76

Var det ikke Leopard som egentlig skulle få ZFS? Tror ikke ZFS ble nevnt for Snow Leopard i det hele tatt...

admins bilde

admin

@fuzzy

Complete ZFS support was once advertised as a feature of Snow Leopard Server (Mac OS X Server 10.6). However, all references to this feature have been silently removed; it is no longer listed on the Snow Leopard Server features page.[35] Apple has not commented regarding the omission.

Fra http://en.wikipedia.org/wiki/Zfs#Mac_OS_X

Kashmars bilde

Kashmar

Min første reaksjon var "NEEEEEEIIII!!", men etter at jeg fikk tenkt meg om litt så innser jeg at dette kan potensiellt bli meget bra. Alle vet styrkene til ZFS, så det å lage et nytt filsystem som gjør en tilsvarende jobb blir noe enklere.

Lisensen til ZFS har vært et problem i Linux mijjøet. Det at ZFS er underlagt CDDL-lisensen gjør at ZFS ikke kan inkluderes i kernel (Linux-støtte for ZFS er kun tilgjengelig gjennom FUSE). Her kommer den potensielt største plussen med at Apple lukter på å utvikle sitt eget filsystem. Hvis de slipper det under GPL vil det slå beina under ZFS innen Linux-campen, og Apple kan høste litt goodwill fra open-source miljøet.

Min største irritasjon for tiden som bruker av Mac, Linux og Windows er at det er bare FAT de har til felles. NTFS-støtte på Mac er kun tilgjengelig hvis man installerer FUSE, Windows støtter ikke HFS+ punktum, og Linux støtter alt. Det vi trenger er et filsystem som fungerer på alle platformene uten for mye knoting.

ggt667s bilde

ggt667

HFS+ har rom for alle fascilitetene i ZFS, der er ingen grunn til å benytte ZFS.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai