Nye iMac gir vondt i øynene?

Lanseringen av den nye iMac på 27 tommer var på flere måter den største nyheten, da Apple forleden åpnet en pose med produkt-snadder. Nå er de første anmeldelser av den oppdaterte iMacen kommet og Gizmodo kan fortelle at 27 tommer-skjermen er meget lyssterk og skarp. Den har en oppløsning på 2560x1440 pixler, men den oppløsningen er så høy at det er en utfordring for ens øyne.

Med slik pixel-tetthet er skjermen skarpere enn på min notebook, og den er nesten FOR skarp. Den krever, at jeg sitter tettere på, enn jeg normalt ville sitte ved en 27 tommer skjerm. I mine øyne føles det som om, bildet skytes med en laser-pointer inn på netthinnen, og i løpet av minutter kan jeg merke anstrengelsen

skriver Gizmodos anmelder.

Som de fleste nok har hørt, har Apple laget en ny mus, som erstatter den gamle Mighty Mouse. Den nye heter Magic Mouse, og det er det en god grunn til: Den har nemlig en multi-touch overflate, og ingen knapper. Det man kan gjøre er, å «swipe» over musen, og klikke på de områder, hvor det skulle ha vært knapper. Igjen er det en liten ulempe ved iMacens størrelse: Magic Mouse er treg til å «swipe» over den gigantiske 27 tommer skjerm, og musen når kun å «swipe» 2/3 dele av skjermen i en typisk bevegelse.

Den nye iMac har ifølge Gizmodo noenlunde samme ytelse som de gamle. Først når Core i7 blir en mulighet senere i november, vil det for alvor være grunn til å oppgradere fra den foregående generasjon, mener Gizmodo. Prisen er er også svært gunstig. Faktisk koster den nye iMac kun få hundre dollars mer enn det man må betale for en 30 tommers Cinema Display – som jo ikke har en innebygget datamaskin.

MagnusSP

Kan ikke si jeg har merka noe særlig anstrengelser i øyet siden jeg fikk iMac'en på fredag.

Jeg kan vel forstå hva Gizmodos' anmelder mener med at musa ikke strekker helt til, men med maks sensitivitet så opplever jeg heller ikke det som noe problem! :-)

Caveman

Jeg returnerte min 17" MBP med 1920x1200. Det ble for slitsomt når alt er så lite.
Skulle ønske man igjen kunne velge 1680x på 17".
Tror nok jeg også hadde hatt ett problem med oppløsningen til 27" iMac.

asbjorndenstore

Jeg har hatt denne maskinen siden Torsdag. Dette er ikke et problem for meg. Det eneste er at jeg skruer ned lysstyrken noen hakk.

Jeg har denne maskinen i det jeg oppfatter som normal avstand fra hodet. Litt av poenget med en stor skjerm forsvinner dersom den settes langt vekk. Det jeg setter pris på er kunne ha oppe flere dokumenter sammtidig. Arbeidsflyten blir i mine øyne bedre.

Musen er det eneste negative jeg har å si om denne maskinen. Jeg har gått tilbake til min gammle mighty mouse.

KristianBjerck

Selv tror jeg det ikke har så mye å si på oppløsningen, hadde en 15" før med 1920*1200 syns det var helt perfekt. Skru heller litt ned på lys styrken.

KB

K.D.Gs bilde

K.D.G

Hvordan skrurmand ned Lystyrken ??? Help !!!

K.D.Gs bilde

K.D.G

Jeg har ikke apple nye Keykoard :S

Traktors bilde

Traktor

Kan man bare ikke sette ned oppløsningn om man synes den blir for høy?

Caveman

Tekst og bilde blir uklart dersom man setter lavere enn standardoppløsningen på en LCD.
Det var rykter om at Snow Leopard skulle komme med en teknologi som heter Resolution independence som løser dette problemet. Da kan man skalere størrelsen på alt uten at det blir uklart. Dette er dog enda ikke implementert skikkelig i Mac OS X.

phax

Synes ikke oppløsningen er noe problem, men merket at jeg fikk vondt i øynene pga den enorme lysstyrken. Justerte den ned til passelig nivå og nå er skjermen en drøm å se på.

linnmanns bilde

linnmann

@K.D.G.

Preferences > Displays

Amishen

Med så høy oppløsning skjermen så burde Apple aktivert det der "independent resolution" greiene sine. Det har vært sagt at det skulle komme i Leopard, og det følger med Leopard. Sammen med Utvikler-installasjonen følger det med, så man kan prøve det. (Programmet Quartz debug lar deg teste det ut.) Men man vil raskt finne ut at svært lite er klargjort for dette. Selv Apples egne programmer støtter ikke dette skikkelig.

Uansett, tror ikke jeg kjøper den maskinen før neste år. Vil vente til Light peak leveres med den.

Jacob18

@linnmann

Eller så kan du bruke f1 og f2 på tastaturet, hvis ikke dette er endret på det nye tastaturet da?

Lokehues bilde

Lokehue

Latterlig å si at for høy oppløsning gir vondt i øynene. Da skulle jo øynene ha eksplodert hvis de tittet ut av vinduet, virkelighetens oppløsning er uendelig mye høyere enn en skjerm, eller hva et menneskelig øye kan oppfatte...

Hvis oppløsningen gjør at skrift blir for liten, og man må myse, så kan jeg forstå at det ville være plagsomt. Men da er jo grunnen at det man ser på er for smått i forhold til avstanden (eks: det går fint an å se video på en iPhone, men ikke hvis den ligger på andre siden av rommet...)

Jeg jobber på en MBP med 1920 x 1200 koblet til en 30" med 2560 x 1600, funker helt fint. Men Resolution Independence hadde vært enda bedre, da kunne man jo justere alt selv slik man ønsket.

slogmos bilde

slogmo

Det er vel mere det at testeren fikk vondt i øynene fordi lysstyrken var for høy?
Vedkommende skriver jo at han/hun ble sittende nærmere enn normalt, og da er jo lysstyrken veldig avgjørende.
På min Dell U2410 er brightness stilt helt ned på minimum (0).
Skur jeg den opp så blir det så intenst at jeg blir sliten i øynene.

Caveman

For å oppklare:
Det er fordi teksten er liten at testeren får vondt i øynene

" I would have to jack up as many font sizes as possible or sit as close as I do to my MacBook to make it work for long long periods of time."

MagnusSP

@Caveman:

Men da burde jo pudding-testern som nevt tidligere bare skrudd ned lysstyrken, så ville ikke det vært noe problem!?

Caveman

Hva har lysstyrken med noe å gjøre her ?
Er ikke den som er problemet. Den kan man bare sku ned, og etter som jeg forsto gjorde han det. Problemet er at liten tekst er anstrengende
å lese. Derfor måtte testeren sitte en god del nærmere skjermen enn han normalt ville gjort. Da fikk han ikke vondt i øynene. Men det å sitte nærmt en skjerm er ikke så veldig ideelt. Man har ikke lyst å snu på hodet hele tiden for å se hele skjermen.
Det er forskjell fra person til person hvor liten tekst som er anstengende. Jeg personlig syntes 1920x på 17" ca 50cm avstand var anstrengende i lengden, men mange andre vil ikke ha noe problem med dette.

johnnygrandis

Skjermen er tydeligvis så fin at du blir sittende med øynene oppe for lenge uten å blunke,- da kan det jo selvfølgelig svi litt....

petrus764s bilde

petrus764

http://www.stereopsis.com/flux/

Leon83s bilde

Leon83

[quote="Caveman"]Jeg returnerte min 17" MBP med 1920x1200. Det ble for slitsomt når alt er så lite.
Skulle ønske man igjen kunne velge 1680x på 17".
Tror nok jeg også hadde hatt ett problem med oppløsningen til 27" iMac.

17" og 1920x1200 har jo veldig høy pixel-tetthet... så jeg skjønner deg godt.
iMac 27" har betraktelig lavere pixel-tetthet enn den MBP'en.

Her er en oversikt over pixel-tettheten på de nye iMac'ene og 17" MBP (pixler per tomme horisontalt):

MBP 17" 1920x1200: 133 ppi
iMac 27" 2560x1440: 109 ppi
iMac 21.5" 1920x1080: 102 ppi

sanna1

Kan noen fortelle meg om det lar seg gjøre å skru lysstyrken lenger ned på den nye imac? Uten å måtte innstallere 3-parts programvare?

Synes imac´en min er for lyssterk.

rockphotogs bilde

rockphotog

Det man kan gjøre er, å «swipe» over musen, og klikke på de områder, hvor det skulle ha vært knapper.

Skikkelig dansk kommabruk -- oversatt?

ggt667s bilde

ggt667

Der har da alltid vært mulighet til å justere følsomheten på bevegelse på musa, 2/3 med Magic Mouse er det på max følsomhet?

SRD

Kanskje testeren burde tatt en synsundersøkelse? :P Jeg har aldri hatt problemer med for liten skrift, og jeg har brukt 11.6 med 1366 x 768 oppløsning, 19" CRT med 2048 x 1536 oppløsning, og har idag 24" med 1920 x 1200. Oppløsningen er faktisk en av de viktigste grunnene til at den nye Imacen står høyt på ønskelisten min.

Kjøtt

Apple hadde allerede begynt på dette i Tiger, og mange forventet at det skulle være klart i Leopard. Det ser ut til at implementasjonen er langt fra ferdig i SL. Veldig skuffende. Uansett er det ikke veldig høy tetthet på den skjermen, men det burde være mulig nå å skalere UI'en, som gjør at høyere oppløsning er utelukkende bra siden det gir bedre skarphet. Mangelen på denne funksjonen ER et problem for folk som ser dårlig.

Evil D

Enig med petrus764. Sjekk ut f.lux. Utrolig behagelig for øynene på mørke kvelder.
Gratis program som virker på alle platformer. Anbefales.

http://www.stereopsis.com/flux/

Arild Holtet

Har enda ikke kikket på den nye iMac, ganske enkelt for refleksene i glossy skjerm er forferdelig sjenerende og slitsomt. Men det går vel ann å forandre på pixlene? Lysstyrken kan jo reduseres, så det hjelper vel en del. Synd med kun glossy skjerm, for både 21,52 og 27" iMac er ellers flotte maskiner.

Lokehues bilde

Lokehue

f.lux så veldig nyttig ut (f.eks når man ligger og surfer i et mørkt rom på nattetid). Takk for tipset.

Det jeg lurer på er om fargene på skjermen forandrer seg, eller bare lysstyrken? På websiden står det: "it makes the color of your computer's display adapt to the time of day, warm at night and like sunlight during the day."

Jeg er avhengig av å ha mest mulig nøytrale farger når jeg jobber (designarbeid). Kan man enkelt skru av og på denne funksjonen etter behov?
[color=#999999]Edit: ser nå at den har en disable-knapp...

Her er et annet tips når man leser tekst på nattetid: press ctrl-alt-cmd-8 for et negativt skjermbilde, f.eks sort tekst på hvit bakgrunn blir nå hvit tekst på sort bakgrunn. Da blender ikke skjermen like mye. 8-) (Press samme kombinasjon for å stille til normal igjen).

www.films.no

Hei, jeg nettopp fått den nye imacen! Jeg har sittet forran skjermen i fem timer nå og har ikke fått vondt i øynene enda, så skjønner ikke helt hvordan du får så vondt i øynene..

Magic mousen fungerer bedre enn min gamle mighty mouse! hvis du ikke greier å swipe over hele skjermen kan man gå inn på systemvalg å velge "mus" under maskinvare! Å tilpasse markørhastigheten!

fredarn

Lol @ anmeldelsen, om skjermen er for lysskarp (noe jeg ofte synes min iMac alu. 2,8 Ghz er på høyeste lysstyrke), så er det jo bare å senke lysstyrken! :S

siljedal

Har lett mye rundt på nettet for og se om jeg kunne finne en anmeldelse som sier noe om hvor bra 4850 takler disse opløsningene feks ved wow spilling. Men funnet lite noen som har sett noe om det? sitter og vurderer frem og tilbake om en 27" i7 vs en macpro som har min spec med radeon kortet (kunne godt tenkt meg skjermen da :p)

K.D.Gs bilde

K.D.G

Hvordan skrurmand ned Lystyrken ??? Help !!!
Jeg har ikke apple nye Keykoard :S (Jeg har et gamelt mac keyboard) [pc Sjerm]
og Jeg har også Mac os 10.6.1

som ikke Har det i Display…. :S

Hjelp!!

Jeg Finner det ikke i system valg….(100% Norsk Apple skrift/sprøk)

Har dette problemet med Mac Pro Intel G1

vlekanger

Hvis du har ekstern skjerm, så kan du ikke endre lysstyrke i systemvalg.
Da må du se på knappene du har på selve skjermen og justere lysstyrken der :)

Freimens bilde

Freimen

[quote="K.D.G"]Jeg har ikke apple nye Keykoard :S

Man skrur opp/ned lysstyrken via keyboard på tastene F14 og F15 elers kan du gjøre det i systemvalg/skjermer

K.D.Gs bilde

K.D.G

Takk:D

MatsEikemo

Leon 83:
Her er en oversikt over pixel-tettheten på de nye iMac'ene og 17" MBP (pixler per tomme horisontalt):

MBP 17" 1920x1200: 133 ppi
iMac 27" 2560x1440: 109 ppi
iMac 21.5" 1920x1080: 102 ppi

MB 13" 1280x800: 108 dpi
MBP 15" 1440x900: 110dpi
24" 1920x1200: 94dpi

Hvordan da Gizmodo kan hevde at den er skarpere enn notebooken forstår jeg ikke.
Den har jo nøyaktig samme pikseltetthet! Kanskje den oppleves slik pga størrelsen...
Sammenlignet med tilsvarende stasjonære skjermer har den vesentlig høyere pikseltetthet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai