Apple planlegger pakkeløsning til ivrige TV-tittere?

AppleTVTidlig forrige uke lanserte Apple en ny versjon av Apple TV-programvaren uten de alt for store oppdateringene, men har Apple mer på lur? Skal vi tro Wall Street Journals All Things Digital har Apple jobbet hardt med å overtale TV-selskaper om å kunne tilby en månedlig TV-pakke hvor man kan streame s å mange TV-serier man bare vil for en fast avgift.

Ville du betalt $30 i måneden for å få streamet alt som finnes av TV-serier, dokumenterer og programmer som finnes på TV rett til iTunes eller Apple TV? Det er ideen Apple prøver å overtale en rekke TV-selskaper om å bli med på.

Ifølge Wall Street Journal har Apple jobbet med å overtale TV-nettverkene som skal være skeptiske, men på glid. Selskapene er redde for å skade forholdet de har til kabel-TV-leverandører hvis de slipper Apple til med en løsning som konkurrer mot dem. Allikevel er ikke Apple alene om å jobbe mot en slik løsning. Også selskaper som Amazon, Hulu og Google jobber med lignende ideer.

Skulle Apple komme i mål, er dette et steg i retningen av en «Spotify»-løsning for TV-serier og TV-innhold. Om vi noensinne får se dette i Norge er derimot en helt annen sak. Vi venter fortsatt på filmleie, filmkjøp og TV-serier. Vi har allerede ventet i flere år.

fullofsins

TV-nettverkene må vel skjønne at de må gjøre seriene så lett tilgjengelig som mulig om de vil redusere antall personer som laster dem ned gratis. Da må vel dette være et stort steg i riktig retning.

devo

Jada, de må skjønne det. De burde skjønt det for evigheter siden. They don't scroll like butter for å si det sånn... De er en gjeng uregjerelige trekkhunder som vil dra til hver sin verdensdel på en gang. Vi lever i en global verden, og innad i Europa har man tilogmed sammarbeid og stort sett grensefritt samfunn.

Og det bare 20 år etter Berlinmurens fall. Men det er jo bare fysisk, for med en gang man skal handle lovlige og tiltalende produkter hos iTunes, på det så veldig grensebefengte Internettet (not), ja så blir man møtt med høye gjerder og "Available in the US store only". The Pirate Bay? Hmm...

Jeg har A L D R I forstått dette. Ikke på noen som helst idiotisk måte skal dette ha noe for seg. Ja, kanskje de tror de taper penger, men når det de ville tapt penger på ikke engang er lagt ut for salg i Norge, ja da burde de bare skutt seg selv og gitt jobben til noen som faktisk ser at man har et produkt på et så si gratis distribusjonsnett, samt et ukjent antall kunder som står klare med monetas.

Seriøst, dette har vært et problem i så mange år, og alle bauer og kanter av bransjen har forstått hva som må til... HVA er det som tar så FORBANNA lang tid?? Just DO it! Musikk kom jo ganske fort inn i dette baklengs-skilpadde-land. Hva med film og TV? Er det noen et sted som fortsatt tror at vi bruker dampskip over Atlanteren? At morse er siste nytt?

Det ironiske er at det å konstruere alle disse murene og sperrene, tar krefter og tid. Det koster penger å lage og håndheve, og koster forlade meg penger å slå ned på også. Og hva er så resultatet? Jo de taper forplanke meg penger i det store og hele, det er jeg ganske så sikker på. Og ryktet? Den gemene hop? Hvem kan med hånda på hjertet si at de DIGGER film/tv/platebransjens metoder? Rettferdig?

De prøver å tjene det inn igjen via utspekulerte rettsaker mot mindreårige firebarns alenemødre, besteforeldre som har avgått med døden og telefonsvarere. Når vi skal skrive den endelige verdenshistorien vil dette kreve et eget kapittel over hvor ufattelig stor forskjell det har vært på etterspørsel og tilgang på en tjeneste.

Sorry for å blåse dette ut på en helt random sak, men...

:(

janbjorn

<> Hvor er Safari? (Altså en vanlig netteser?)
<> Hvor er blueray- eller i det minste DVD-avspilleren?
<> Hva med å kunne bruke mobilen via bluetooth som mus mot Apple-TV? Mobiler har små, fine tastatur...
<> iPhone bør få en App som er styreplate og tastatur mot AppleTV
<> Ingen support for å leie film eller kjøpe TV-episoder i Norge
<> Hva med (en App-store for) TV-spill?

christerguttens bilde

christergutten

@Janbjorn: Det ER support i Apple TV for film/tvprogram-nedlasting, og har vært det lenge! Få deg en amerikansk iTunes konto, og gå "nuts"! ;) (Man burde selvfølgelig ikke trenge gå gjennom så mye styr, men teite amerika tror det bare er dem som vil ha underholdning på sine primisser...)
Problemet er, som han over sier; "internettgrenser" som jeg (og 99% av resten av befolkningen) er DRIT lei av!
Det er derfor man ikke kan laste ned "ditten", "datten" hvis ikke du bor "der" eller "der".

@Devo: TOTALT enig!!
Teknologien er der, kundene med pengene er DEFINITIVT der! Tørsten på underholdning er da vel over hele verden, og ingen gidder å se på TV etter 50 talls stil. Hvor TV selskapene skal bestemme hva vi skal se, og faen meg også NÅR vi får lov til å se det.. Vi skal til og med finne oss i TV-program FULLspekket med reklame og søppel..
Det jeg også heller ikke får til å henge på greip er hvorfor i svarte det tar så jævlig lang TID :S Apple har jo en undertekst teknologi som er suveren, og som tillater alle mulige slags undertekst-språkfiler i samme videofilen... Så jeg sier: FÅ OPP FARTA, send ut filene til ALLE aktuelle land samtidig, og samarbeid om å få alle oversettelses studioer til å skrive undertekster før publiseringen.. Dette er sånn det burde foregått for flere år tilbake siden..

I'm out..
Nå får vi se da, hvor lang tid de greier å bruke på dette.. (Håper ikke det blir stort lenger!)

petter268

Dette er noe som burde bli satset på! Jeg hadde sluttet å laste ned diverse serier, osv, hvis det kom en sånn løsning som dette. Men da skulle kvaliteten være på topp, og det skulle vært norsk tekst!

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er vel ikke så vanskelig å forstå at kundenes ønske om billige tilbud står i motsetning til næringslivets ønske om å tjene penger. Teorier om at lavere priser og lettere tilgjengelighet vil føre til økt salg og økte inntekter, er og blir teori. I praksis kan det like godt bety bedre muligheter for piratkopiering, og dermed dobbelt inntektstap for produsentene...

Et stort selskap som Apple kan uansett ikke utfordre underholdningsindustrien — slik enkelte små selskaper med mer kortsiktige perspektiver kan. Apple er 100% avhengige av industriens velvilje for å kunne tilby noe som helst.

segrov

Forbrukerombudet i Norge vil selvsagt sabotere en slik løsning. Jeg kjenner ikke motivet, men aner en kobling mellom Microsofts "avdeling for samfunnskontakt".

Se her:

Antall saker mot De Facto monopolist og versting Microsoft: 0 (Kanskje 1 sak, under tvil)
• http://www.forbrukerombudet.no/index.gan?id=11001723&showResult=1&match=microsoft

• Antall saker mot Apple: Mange
http://www.forbrukerombudet.no/index.gan?id=11001723&showResult=1&match=apple

Jeg tviler på at Apple gidder å komme med slike tilbud i norge, siden utleie av denne typen krever DRM. Og Forbrukerombudet reagerer selvsagt på DRM fra Apple, men ikke fra Microsoft, SF, Spotify etc

Syfer

Segrov, hva er det forbrukerombudet i Norge skal gå etter MS for som ikke EU gjør ?

Å påstå at Microsoft slipper billig unna mens stakkars Apple bare får tyn er lite annet enn patetisk.

Lokehues bilde

Lokehue

Jeg har stått klar med Visa-kortet LENGE for en slik løsning (type Spotify for ALT av film og Tv-serier). Jeg vil se ting når JEG ønsker det, uten reklamer, og jeg betaler gjerne for det.

Latterlig at forbrukerene skal fortsette å lide for de reaksjonære, paranoide og framskrittsfiendtlige holdningene til de store nettverkene. Har de ikke lært noe ennå?

Inntil det skjer vil jeg fortsette å dekke mine mediebehov andre steder (og uten å betale).

segrov

[quote="Syfer"]Segrov, hva er det forbrukerombudet i Norge skal gå etter MS for som ikke EU gjør ?

Microsoft har slått seg opp med en taktikk som går på å fryse ut brukere av andre plattformer. Dette har de gjort ved f.eks. å binde det offentlige til office-pakken, slik at man trengte WIndows og Office for å kunne kommunisere med det offentlige.

Denne politikken er fortsatt i bruk, men nå er det offentlige blitt litt flinkere til å bruke PDF, samt at det finnes 3de-parts løsninger for å lese word-filer.

Inntill nylig var det kun mulig å se webtv på nrk om man hadde windows. Fortsatt er DRM et problem. Fortsatt nektes f.eks. linux-brukere å se film gjennom Microsoft-produkter og macbrukere kan bare drømme om å høre på musikk med windows DRM. Dette er eksakt samme forhold som Forbrukerombudet skulle ta Apple for, men ingen løfter en finger mot MS i fra den kanten.

Det er en lang rekke forhold som Microsoft kan taes på
• Mangel på støtte av DRM for andre medieavspiller, som f.eks. Android, Nokia etc. EN lang rekke musikkbutikker basert på Microsoft-teknologi selger musikk som ikke kan spilles på mac.
• De Facto monopolsituasjon for operativsystem, hvor pris dikteres av Microsoft for hele markedsegmentet. Mens programvare stuper i pris, kan Microsoft kreve flere tusen kroner for et operativsystem
• Slippe sub-par produkter for konkurrerende plattformer, slik at disse plattformene opplevdes som mindre dårlige en Windows.

[quote="Syfer"]Å påstå at Microsoft slipper billig unna mens stakkars Apple bare får tyn er lite annet enn patetisk.

Det er ikke en påstand. Det er en observasjon.

janbjorn

Amerikansk konto, @christergutten? Tjoda. Det er svært lite igjen av iTunes-musikken som ikke er oppgradert til PLUSS; her ryker vel en autentisering likevel.

Men aller helst skulle vi mye heller hatt en bluerayspiller og en enkel nettleser i tilknytning til TVen.

Evil D

@devo: kan anbefale bloggen Techdirt.com. Analyserer problemstillingen du irriterer deg over fra et økonomisk perspektiv. Mye interessant lesning der.

@TBHansen: ta en titt du også.

Les gjerne boken "Against intellectual monopoly" av økonomene Boldrin og Levine også. Den kan dere laste ned i gratis versjon her: http://www.dklevine.com/general/intellectual/against.htm

fredarn

30 $; JA! Jeg ville betalt det uten å blunke.. Reklamefri streaming av 'alt' som er av TV-serier ville jeg nok ha betalt opp mot 400 kr/mnd for, sett at Apple sto bak det - for da vet jeg at det er et bra og brukervennlig produkt ;)

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

[quote="Evil D"]@devo: kan anbefale bloggen Techdirt.com. Analyserer problemstillingen du irriterer deg over fra et økonomisk perspektiv.
«Analyse» er vel å ta litt hardt i. Det går i den vanlige ønsketenkningen, og gjentagelse av argumenter uten erfaringsgrunnlag.

Løsninger à lá Spotify har vært forutsett i årevis — men ingen har greid å få det store ut av det så langt. Tidligere forsøk i samme gate har aldri tatt av. Da jeg snakket med folk om dette for omtrent 10 år siden, var interessen lik null, og mange ble forbannet over tanken om at man måtte betale for musikk man ikke fikk til odel og eie. Jeg er ganske sikker på at de store musikk- og filmprodusentene baserer skepsisen sin på omfattende markedsanalyser, som viser at det er lite penger å hente.

Med Spotify ser det ut til å løsne. Men Spotify er så langt et eksperiment med få deltagere. Musikkutvalget er begrenset, og det er tekniske problemer, som gjør at i alle fall jeg har gitt dem opp inntil videre. Kommer de seg over barnesykdommene og det viser seg at det er økonomisk mulig å drive noe slikt, kan det forandre mye.

Om det til syvende og sist billigere for forbrukeren, er en annen sak. Det kommer til å koste å drive slike tjenester i stor stil.

Evil D

Det er nå vel heller plate- og filmindustrien som driver med ønsketenking. Og det trengs slettes ikke omfattende markedsanalyser for å skjønne at det er lite penger å hente - det holder med et grunnkurs i økonomi på universitetet. Hva skjer med prisen på varer der marginalkostnaden er omtrent lik null? Klart det er vanskelig å tjene penger på varer det er ubegrensede mengder av. Derfor tror jeg heller aldri at Spotify, eller noen andre digitale innholdstjenester for den del, vil bli noen gullgruver. Det må heller fungere som komplementære goder til begrensede goder.

Om det er erfaringsgrunnlag du vil ha mer av, så les boken jeg referer til. Og studer bloggen litt mer nøye. Det blir da vitterlig gitt referanser til forskning og statistikk for temaene som blir diskutert. Som er mer enn hva man kan si for mange av de andre aktørene i debatten.

Naltav

Som så mange over har kommentert, jeg ønsker å se film og TV-serier når JEG SELV bestemmer meg for det!

Musikkbransjen ser endelig ut til å gå i retning av betalt streamingtjenester. Om Spotify blir fremtiden er usikkert, men det vil ihvertfall være en løsning av samme teknologi.
Jeg betaler for tiden 99,- i mnd til Spotify og syncer ønskede spillelister med iPod'en. Genialt. På vorspiel har jeg nå "all" musikken iverden tilgjengelig.

Jeg er overbevist om at tilsvarende løsninger er fremtiden for film og TV.

Jeg kjenner få, om noen i det hele tatt, som sitter pent å pyntlig i sofaen og venter på at en TV-kanal skal bestemme NÅR du skal få se en episode av en TV-serie. Vi lever ikke på samme måte som på tidlig 90-tallet, da alle gledet seg til torsdagens episode av X-files!!!
De fleste jeg kjenner på min alder (32) hadde allerede sett ferdig sesong 2 av True Blood, når endelig NRK begynte å sende sesong 1.

Når så du sist en hel sesong av en TV-serie fra start til slutt på en TV-kanal? =)

I en heldigital hverdag, så må TV-selskapene rette seg etter oss, ikke omvendt!

Runerts bilde

Runert

Jeg er en av de som sitter å ser på tv og lar kanalene bestemme hva jeg skal se.

Er flere grunner til dette, den "alvorligste" av disse er vel at jeg egentlig ikke bryr meg om hva jeg ser på tv.
Er jeg i tv modus så skrur jeg på min tv. Det er alltid noe jeg da kan se på.
Klarer ikke å engasjere meg for å se en serie.. Har dog noen serier jeg liker men ser de på slump..
Klart dette begrenser hva jeg får med meg av serier, og mine preferanser er også serier med et tilnærmet uendelig antall episoder, som går igjen og igjen. Til eksempel kan nevnes Simpsons, Seinfeldt, og Cheers. :-)

Det blir nok færre som meg når tidens hjul ruller videre, er enig med deg der. Men for meg er tv kun noe jeg må være i en modus i for å fordrive tid. Jeg har ingen serier jeg må se, jeg har ingen ting jeg venter på skal begynne på tv.

Skrur jeg på min tv er sannsynligheten langt større for å spille litt mario, enn å sette på en sessong nedlastet vampyr serie som jeg bare må få med meg.

Sær og glad er jeg!

Dog hadde det vært morro om jeg kunne lastet ned en sessong av nyhetene som ikke er kommet på tv enda....

Naltav

@Runert:

Virker som du ikke er primærmålgruppen for NOEN TV-kanaler! =)

Se for deg følgende:
Du betaler ca 50,- i mnd for et abonement som streamer alle dine favoritt komiserier rett til TV'en din, når du måtte ønske.
Uinteressant?

Redgarden

Må innrømme at jeg ikke helt skjønner greia. Jeg er i dag en ivrig serie-titter via min eple-tv og amerikanske iTunes-konto. Serien begynner å spille omtrent med det samme jeg trykker kjøp (altså streamer den), og når jeg har sett episoden sletter jeg den (ikke har jeg plass til å ta vare på alt, ikke kommer jeg til å sen den på nytt og jeg får jo ikke lånt den bort uansett). Så hvordan skiller dette seg fra en spotify-løsning for TV? Bortsett fra hvis en slik løsning hadde blitt billigere da selvfølgelig. Da er jeg interessert! :-)

Runerts bilde

Runert

[quote="Naltav"]@Runert:

Virker som du ikke er primærmålgruppen for NOEN TV-kanaler! =)

Tror kanskje NRK er veldig glade i slike som meg, bare betaler lisensen min og holder kjeft!
Nei, det hadde egentlig vært veldig digg med en slik løsning! Ser den, bli litt som å lese i en bok, man kan jo lese når man vil, og nesten hvor man ønsker selv..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai