Atom-støtte fjernet fra 10.6.2

Snow Leopard uten AtomInformasjonen om at Apple ville fjerne støtte for Intel Atom-prosessorene i 10.6.2 stemmer. I går kom Mac OS X 10.6.2 og bortevekk er muligheten for å få systemet til å fungere på Atom-prosessorer. Apple har dermed gjort det vesentlig vanskeligere å få Mac OS X til å fungere på populære netbooks som MSI Wind og Acer One.

Ryktene om at Apple hadde fjernet støtten for Intel Atom fra utviklerutgavene av Mac OS X 10.6.2 ble av mange sett på som lite trolige, men i går fikk tvilerne svaret. Apple har faktisk fjernet støtten for Intels Atom-prosessor og de som har kjøpt små Netbooks med Intel Atom-prosessor for å kjøre Mac OS X på dem går en tung tid i møte.

Mac OS X har aldri offisielt støttet Intel Atom siden Apple ikke har noen produkter som benytter denne prosessoren, men Atom er en relativt vanlig x86-prosessor og Mac OS X støtter som kjent x86-kompatible prosessorer. I Mac OS X 10.6.2 har Apple derimot gjort tiltak for å utelukke at Mac OS X 10.6.2 kan kjøres på en Atom-prosessor og dermed effektivt lukket for alle Netbook-hackene med Mac OS X.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om Apple gjør dette i god tid før de selv planlegger å introdusere en tablet eller netbook med deres egen prosessor fra P.A. Semi? Ryktene om en Apple-basert tablet og netbook har eksistert i lang tid og mye tyder på at Apple planelgger slike produkter i første kvartal 2010 - i såfall kan det være praktisk å fjerne støtten for «konkurrerende produkter».

Runerts bilde

Runert

vel, tror de bare gjør det i håp om at disse da kjøper en macbook (pro).

jacos bilde

jaco

Så flott at jeg har stasjonær :p

jpsalvesen

Å gjøre sånt er smålig, ingen annen måte å si det på.

christerguttens bilde

christergutten

Hvorfor skal folk på død og liv kjøre Mac OS på dritt hardware skjønner jeg ikke.. Da blir jo liksom hele poenget med smooth brukeropplevelse borte :S
Hørt om MacBook Air?

jacos bilde

jaco

Det å si dritt hardware blir vel litt idiotisk? Apple bruker jo intel. En PC bruker intel chipset. (så klart ikke om du bruker AMD) :)

Det er jo en grunn for at diverse hovedkort fungerer strøkent med OSX. Fordi chipset, lydkort, cpu osv passer med hardware som Apple bruker på sine maskiner.

En Apple Maskin bør ikke være mer stabil i forhold til en PC.

mordor

Christergutten- Kan du svarte på hvordan en skal bruke en MacBook Air som mediesenter?

Det er ikke bare mini bærbare som inneholder Intel Atom prossessor.

christerguttens bilde

christergutten

@mordor: Media senter programvaren til Apple er ikke perfekt akkurat.. Da tenker jeg på utdaterte Front Row. Bruk heller Apple TV (den er gull verdt), eller Plex Media Center, det er funksjonelt, men litt "rotete".

Jeg vet det ikke bare er mini bærbare som har Atom, men jeg mener bare det blir feil av folk å syte om at de ikke får "hack-installert" Apple's operativsystem på hva enn de selv måtte ønske.. Apple selger en helhetspakke - lik det, eller ikke..

@Jaco; mener du seriøst at en Intel Atom prosessor er bra, så bare bruk en da.. Men du må skjønne at Apple så klart ser det strategisk å trekke Atom støtte siden de ikke har Atom i sine maskiner per dags dato.. De ser at en stor prosent av "hack-installasjonene" er på Atom baserte maskiner, så det går jo an å skjønne hvorfor de gjør det..
At det er frustrerende for folk som vil bryte Apple lisensbetingelsene - selvfølgelig er det forståelig..

Jeg synes det blir litt sånn her: Gidder du ikke betale prisen, har du ikke behov for det..
Man kan ikke få i pose og sekk.. (Eller man kan jo det, hvis man kjøper maskiner fra Apple..)

jacos bilde

jaco

Pointet mitt var ikke rettet mot at jeg syns en Atom Prosessor er BRA. men pointet er jo at den bruker mindre strøm, og utvikler mindre varme. Og den har helt ok ytelse men det spørs hva man skal bruke denne til.

Jeg har ingenting i mot at apple la inn en spærre for Atom prosessorene i 10.6.2 men det jeg rettet til var at du mente dritt hardware, for det blir ganske feil å si ;)

svars bilde

svar

1: Apple har sin fulle rett til å ikke støtte hardware de selv ikke leverer/benytter.
2: Det er ingen menneskerett å kunne instalerer hva man vil på hva man vil.
:)

christerguttens bilde

christergutten

"Dritt hardware" var kanskje en litt dårlig formulering, men det jeg mente var at mini bærbare per dags dato har dårlig/elendig/utdatert maskinvare.
Atom er så vidt brukenes til Office og Internett, noen ganger ikke dét engang, hvis det er flash på siden, eller andre ting..

jacos bilde

jaco

Sant nok, var bare det jeg mente. men tingen er at nå vil det nok dukke opp en moddet kernel som støtter Atom, så atom brukerene vil nok få brukt maskinen til Snow Leopard alikevell!

Men nok om det!

Mistahh

Ikke for å være frekk, men syns det er flott å se at Apple har fjernet Atom-støtten. Den var nok ikke ment å være der fra starten av. OSX skal kjøres på Mac. Ikke på en PC.

christerguttens bilde

christergutten

Jada, skjønner egentlig ikke greia jeg men, siden Apple har maskiner til alle slags bruk;
vil man ha en skikkelig strømgjerrig maskin under tv til media senter; Mac Mini. Lett bærbar; Macbook Air.. Kraftig monstermaskin; Mac Pro..

I'm out :)

Cybbe

Jeg tror du vil se at det er ganske mange argumenter for å kjøpe en mindre netbook, eksempelvis Dell Mini 10v, og kjøre Mac OS X på den, foran en MacBook Air*. Ikke for alle, selvsagt, men det har soleklare bruksområder og er et i markedssegment Apple ikke konkurrerer i.

Det er helt riktig at det ikke er alt man kan gjøre på en netbook (akkurat som på MacBook Air, eller MacBook Pro), men de fungerer godt nok til det de er skapt for. Jeg synes jo også det er søtt at flashytelsen til netbooks trekkes frem; jeg antar den er omtrent like god som på en gjennomsnittlig Apple-maskin (badeball og flash går hånd i hånd på Mac).

* Blant annet mindre (dog ikke tynnere), lavere vekt, og 25% av prisen.

Nilka

Å si at apple har en maskin for alle typer bruk er rett og slett bare for dumt. Apple mangler for øyeblikket datamaskiner i begge de to største gruppene i pc-verden. Dette er den klassiske desktop-pcen som er i omtrent hver eneste familie og som konfirmanten har bygd for egne penger. De mangler i tillegg en liten lett bærebar som er billig.

Å si at atomprosessoren er drit synes jeg er ganske tåpelig. Nei det er ikke den kraftigste maskinvaren men parret med et skikkelig chipsett gjør den faktisk en svært god jobb. Og du fåreslår macbook air, denne maskinen er meget dyr og til min bruk faktisk et lite hakk for stor. Kan være den er lettere enn min 11" Hp 311 men den fysiske størrelsen er rett og slett for stor for min del. Når det så kommer till batteritid må nok dessverre også macbook air se seg slått. Min HP 311 klarte i dag 8 timer arbeid på fullt batteri. med lysstyrkenm på skjermen fullt. Jeg hadde riktignok skrudd av trådløskortet og wireless. Men ta f.eks min macbook pro som skal ha en batterilevetid på 5.5 timer ifølge apple sine speccs. Den varer kun 4 timer og 45 minutter når jeg kjører den på samme måte med unntak av lysstyrken satt ned til minimum lesbar.

Atom prosessoren med ionchipsettet fra nvidia kjører office pakken utrolig tilfredsstillende, jeg kan bruke maskina til å spille av 1080p i min hjemmekino direkte via hdmi, jeg kan faktisk bruke den til å spille worldf of warcraft med unntak av raiding dungeons går glatt med 25+ fps. Og ja jeg kan kjøre de fleste flash-videor med unntak av de i HD, dette vil dog bli endret med flash 10.1 og da vil jeg også kunne se dette.

På macbook air er faktisk mange av disse oppgavene vanskeligere. Jeg må ha adapter for video på skjermen, jeg har ikke samme batterilevetid. den er ikke like lett å dra med seg i tillegg er prisforskjellen svimlende 8300 kroner favør min 11.6" hp 311.

Kan sikkert skrive mye mer her om dette men det får bli i en senere post da denne Wall of Text crits you for 97465345067050 damage.

Siste lille ting husk at apples lisensavtale bryter med norsk lov og derfor ikke er gjellende i Norge.

rihno

@Nilka
Hva er det som er ulovlig med Apple sin lisens avtale?

Litt sært å hisse seg opp over at de har fjernet støtte for noe de selv ikke bruker...
Som noen andre sa: Apple selger en pakke.

noilivaps bilde

noilivap

Intel Atom har en del likheter med core arkitekturen, så det skal mindre arbeid til å få atom til å funke med osx enn med AMD cpuer.

christerguttens bilde

christergutten

@Nilka; jeg tror du har misforstått hva Apple selger...
De prøver ikke å selge grisebillig plastikk, (selv om de har blitt helt råe på pris i det siste..) men de lager en helhetspakke hvor programvare og maskinvare går hånd i hånd (og fungerer smertefritt sammen).
De lager en brukeropplevelse ingen andre PC produsenter er i nærheten av ennå...

Tydeligvis virker det ikke som Mac er best for dine behov, og det respekteres, men da skjønner jeg ikke hva du gjør her inne :S

Satan

Dette er Apple typisk; Det finnes knapt større "møkkafanter" i industrien. De har lite utvalg, få oppgraderingsmuligheter og nå tar de bort støtten for Atom. Jeg tror de graver sin egen grav ved å holde på på denne måten. Og det dreier seg ikke om billig plastikk - ta en sjekk på B&O - design for alle penga. Det eneste bra de har laget er ett sett med høyttalere. Resten er kun design - Apple er i ferd å bli kun design.

OSX er stabilt, men kun pga en svært kommunistisk tankegang om at det er kun Apple som kan kontrollere hardware. Den finnes knapt 3dje parts på markedet. Alt er "special made" - og kontrollert.

De taper til slutt.

mvh

Satan

BendikSs bilde

BendikS

@christergutten, apple mangler maskiner på de to største frontene innen PC-industrien. Poenget er heller ikke at de skal selge grisebillig plastikk, men kanskje prøve å lage noen maskiner i fler segmenter. Det er jo selvfølgelig forståelig at apple ikke gidder å gjøre det bl. a fordi de mener at folk like gjerne kan punge ut for noe av det andre. jeg forstår jo selvfølgelig at de fjerner støtten for atom, men det er ganske kjipt. apple er i det hele tatt et selskap som oppfører seg skikkelig dritt og skaper produktene sine mer og mer etter deres preferanser enn kundenes, noe jeg mener blir feil. Hadde det bare ikke vært for det føkkings geniale OS-et deres :rolls eyes: og kvaliteten på noen maskiner (selv om de er overprisa)

nyfrelsts bilde

nyfrelst

Synes det virker som de har større og større framgang jeg!

Jeg bruker ike Pc, og forstår tankegangen til Apple godt jeg, hvorfor skal de tilrettelegge for konkurrenter? Når du handler av MS så kjøper du et os, og det kan du legge inn på hvilken datamaskin det måtte være. Når du handler hos Apple kjøper du, som mange påpeker, en pakke! Du kan selvsagt kjøpe kun os'et, men i det du kjøper det er det med noen betingelser. Når du skal installere godtar du vilkår som sier at det ikke kan brukes på maskiner som ike er godkjent av Apple. Da er det vel ikke mer å diskutere vel?

Case Closed......... (or)

BendikSs bilde

BendikS

ja, jeg skjønner jo selvfølgelig tankegangen deres selv. Irritererer med bare over det;p Jeg skulle bare ønske apple bygget på mer åpenhet.

Nilka

Jammen her kommer det mye morsomme antydniger frem om meg.

Det første jeg vil påpeke er dette med lisensavtalen. Apple kan ifølge norsk lov ikke tvinge meg som forbruker til å kun installere OS X på en maskin fra Apple. Jeg har med andre ord all rett til å installere OS X på en hvilken som helst PC. Det betyr selvfølgelig _ikke_ det samme som at jeg da har rett på support. Men jeg har lov til å prøve.

Jeg har heller aldri i mitt innlegg sagt noe imot at apple trekker støtten til atomchippene. Jeg vil si jeg er litt skuffet selvfølgelig, og helt strengt tatt er dette en kunstig barriere med hennsikt å skape et monopol noe som også strengt tatt er imot norsk lov, men å være belærende her om juss er ikke det jeg er her for. Og så lenge vi lever i et kapitalistisk samfunn (noe jeg selv er svært lite fornøyd med, men velger å infinne meg med) er det faktisk slik at jeg nesten synes det er greit at apple stenger muligheten og at Norges lov faktisk kanskje er litt streng på dette.
Men jeg har likevel lov å si at jeg synes dette er teit.

Sist men ikke minst sitter det her en gjeng og prøver å fortelle meg at jeg ikke vet hva eller skjønner hva Apple prøver å selge nemlig en hel pakke. Det er klart Apple prøver å selge en hel pakke, Det er det man tjener mest penger på og det er slik det er lettest å ha det når man har med service å gjøre i tillegg.

Sist men ikke minst er det sagt at mac tydeligvis ikke dekker mine behov. Jeg skjønner ikke engang hvor du tar dette fra. I tillegg er det faktisk et ganske håpløst argument i denne diskusjonen da Mac er maskinvaren og diskusjonen hovedsakelig dregner seg om opperativsystemet. Når det er sagt vil jeg si at Mac passer meg ypperlig i de fleste settinger, jeg har en stasjonær mac pro og en 15" macbook pro som passer ypperlig til den bruken jeg har for dem. Til min daglige skolebruk derimot er alle apples maskiner for store og har for dårlig batteritid. Til dette har jeg kjøpt meg en HP mini 311 som jeg skrev og denne passer ypperlig. Jeg skulle ønske den kjørte os x native da jeg absolutt foretrekker det som OS men jeg klarer meg fint med Win 7 til dette.

@ Christergutten: Det jeg påpekte var rett og slett dine arrogante utsagn om at apple hadde maskiner for hvert segment når de faktisk mangler maskiner i de 2 største segmentene i hele dataindustrien.

Og sist men ikke minst du snakker om at apple ikke selger grisebillig plastikk. Det er sant, ser du på den nye macbook white ser du at de derimot selger dyr plastikk.
Ja den er pent designet, tidløst og klassisk, jeg liker det så godt at jeg er villig til å betale det ekstra jeg må ut med for macene mine bare de har noe i det segmentet jeg trenger en maskin.
Og hvis du nok en gang skal ha det til at Apple er så fordømt gode på pris Så kan du jo ta en titt på MacPro linja som er nå. Den har til en hver tid vært svært svært overpriset og vil du så kan vi godt ta en diskusjon på det og. Ja den nye iMacen har en noenlunde grei pris, ikke pga innmaten men pga en fantastisk skjerm.

arntsss bilde

arntss

Ta en titt på disse to maskinene:

http://www.elkjop.no/product/data/stasjonar-pc/IMAXMINIC2900/packard-bell-imax-mini?Selected=Specifications#tProductTabcontent

http://www.elkjop.no/product/data/stasjonar-pc/MACMINMB463HA/apple-mac-mini?Selected=Specifications#tProductTabcontent

Hvilken ville dere ha valgt? Hvilken av disse gir mest for pengene? Hvilken av disse to maskinene formelig knuser den andre?

arntSS

Nilka

Ja jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Du sammenligner en maskin som har gått ut av produksjon og derfor selges ut svinebillig. Jeg legger ikke skjul på at ikke macen er best specca, men dette er ikke prisen en mac mini normalt koster. Like fult er det slik at mac. minien like fullt koster 800 kroner mer enn acer revo. Snakker vi prosentvis her er det rundt 40% mer for mac minien.

Og hvorfor unnlater du å ta med f.eks?

http://www.elkjop.no/product/data/stasjonar-pc/IMEDIA2530NCD/packard-bell-imedia-2530?Selected=Specifications#tProductTabcontent

Samma sida. En maskin med noe svakere grafikk-løsning men langt sterkere prosessor. Mere minne større harddisk hdmi utgang slik at det er mindre å styre med for å koble til tven.

Det er aldri vanskelig å stille sine produkter i et bedre lys når man sammenligner. Og når sammenligningen blir gjort mot en en maskin på en side men ikke en annen maskin som ligger på samma sida viser dette at hele saken er gjort med overlegg. Dette synes jeg bare vitner om fanboyisme. Alltid morsomt å se RDF hos mac mennesker. Lurer på om dette i sin tid var det som gjorde at jeg ble godt likt båd hos apple norge og hos microsoft norge som journalist, dette at jeg kunne ha et nyansert syn på ting enda jeg selv foretrakk apple...

arntsss bilde

arntss

Selv ikke den siste maskinen du linker til kan hamle opp med Mac minien. Det er mitt poeng. Jeg ville ikke kjøpt noen av de to andre maskinene. Prosessorer er ikke det letteste å oppgradere. Minne kan man alltid oppgradere meget enkelt så lenge hovedkortet støtter det.

Jeg jobber for tiden på Elkjøp og har hatt mulighet til å teste begge de to maskinene i tillegg til at jeg har hatt gamlere modeller av Mac mini, og har generasjonen før den jeg linket til selv, og vet hva de er god for.
Ikke noen av de to maskinen kommer i nærheten av Mac mini selv om den bare har 1GB RAM.

Det var mitt poeng. Om dette bare er pga OS er nok ikke helt sant. Begge maskiner som vi har i butikken har uansett blitt nitidig tømt for ubrukelige programmer som har blitt lagt inn av maskinprodusenten i tillegg til selve operativsystemet. Da merkes det forskjell, men fortsatt har de begge langt igjen før de nærmer seg Mac minien i ytelse.

Jeg vet også at ja, det er forrige generasjon av Mac mini og Elkjøp har fått de grisebillig og kan selge de enda billigere enn oppgitt pris om nødvendig.

Men mitt poeng er at for noen lusne hundrelapper så får man en maskin som har mye mye bedre ytelse til det meste. Man trenger faktisk bare sette i mer RAM og den er en kjempemaskin. Den blir levert med Mac OSX Leopard "fullversjon" mens de andre maskinene blir levert med den svakeste av alle Vista versjonene. De blir begge levert med DDR2 RAM som er tregere enn Mac miniens DDR3 RAM. Den ene er gampesvær og den andre er uten cd/dvd drev.

Man får ganske mye som jeg og ganske mange andre hadde hatt bruk for for noen små små hundrelapper ekstra. Hundrelappene kan man skrive ned over noen år og se hvor mye det vil bli pr år man har maskinen og hva man til slutt har betalt for å ha en mye kraftigere maskin over lengre tid. Etc Etc....

Her har man mulighet til å skaffe seg en kraftpakke som vil vare i årevis for en meget meget billig penge. Om man absolutt også vil ha Windows på maskinen så er jo ikke det heller noe problem. Da kan man bare komme innom og kjøpe en lisens hos oss for kr 1095,- og installere den med Bootcamp eller installere XP om man heller vil ha det.

arntSS

Uluen

Apple har fjernet støtte for Atom, ikke satt inn en sperre, det ser det ut til at noen ikke ser forskjellen.

Det kan være flere årsaker til at de har tatt dette grepet.
Treet med kildekoden blir mindre og lettere å håndtere som igjen gjør at de sparer tid/penger på kompilering.
Dette krever igjen mindre strøm/diskplass og OS-et blir mindre plasskrevende både på media og installert på disk.
Ferdig installert OS kan være raskere på grunn av mindre kode.

Jeg kommer ikke på mer i farta men det er sikkert noe.

Jeg vil tro at Apple ikke bryr seg stort om at noen få har laget hackintosh på Atom plattformen.

Fra artikkelen: "I Mac OS X 10.6.2 har Apple derimot gjort tiltak for å utelukke at Mac OS X 10.6.2 kan kjøres på en Atom-prosessor [...]".
Litt merkelig formulering der synes jeg.

edit: Jeg kjøpte 11.6" netbook i våres og solgte den kort tid etter, da det var såvidt det gikk å surfe med den.

Runerts bilde

Runert

om de fjernet det for å minske str på os, er det ikke rart at det var der i utgangspunktet?

Hele snøkatta var vel en massiv strippdown av leo for å spare plass? Hvorfor var ikke dette med i prossesen der, hadde apple tenkt til å satse på atom-plattformem men ombestemte seg?

Rare saker. Syns uansett at argumentene med plass og tid er for dårlige. Hva snakker vi om her, maks noen ekstra sekunder med innstalering. De gjorde nok dette for å få bukt med atom-maskiner med osX.

Men det står de jo også fritt til å gjøre.
Kjipt ja, men deres rett.

Bare å innse det, apple er gniene kjipe konservative amerikanere.
Men siden vi liker produktene deres så meget sier vi greit da!

Den dagen osX blir sluppet fritt til alle maskiner (om den kommer) bygger jeg meg en ny maskin. Min maskin med mine valgte komponenter. Legger inn osX og smiler.

Inntil da er mac kjernen i mitt mulitmedia liv, med så lave kostnader til apple som mulig. Der det kan benyttes andre selskaper med likeverdige løsninger gjøres dette.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Jeg har kjøpt meg en Packard Bell Netbook, som benytter seg av AMD CPU, så denne vil sannsynligvis ikke funke uansett. Men etter å ha prøvd å få noe som helst til å funke i XP (maskinen kom med Vista) uten å lykkes, har jeg ikke engang håp om å få lagt inn OSX. Fant ikke en eneste driver til denne maskinen som kunne få XP til å virke.

Jeg kom meg ikke på nettet fordi jeg måtte installere .net framework, og den måtte jeg laste ned. Det er jo enkelt uten netttilgang fordi driveren ikke virket uten denne ekstragreia. Moro med Windows...

Selv om jeg så gjerne skulle hatt noe annet enn Vistasøpla som er så treeiiiggttt.

Runerts bilde

Runert

dataproblemer har jo gjerne sitt utspring i brukeren av maskinen og ikke maskinen eller mykvaren i den. Eller hva Dorkfish? :-)

det er vel der osX er så hyggelig, det er enkelt og greit.
Men har jaggu sittet og banne litt der å jeg.
Spesielt rundt dette med airport extreme, express og eldre maskiner uten innebygd wifi-kort.

Men har da hatt mine runder innen XP å!!!

Uluen

[quote="Runert"]om de fjernet det for å minske str på os, er det ikke rart at det var der i utgangspunktet?
Det er en pågående prosess å fjerne gammel og/eller uaktuell kode, nesten like mye som det er å legge til ny.

Jeg er enig i at det virker litt merkelig, jeg sier bare at det kan være andre grunner enn at folk lager hackintosh med Atom.

Runerts bilde

Runert

tar poenget altså, men det er så utrolig mye mer morsomt med konspirasjonsteori.

Om det ikke skal brukes, er det ingen grunn til at det er der. Helt enig.

Men skal det ikke brukes, så hvorfor er det utarbeidet.

osX er vel bygd opp fra bunnen av, så det må jo ha vært et valg av en eller annen luring.

Ja vi lager støtte for intel atom!

Uluen

[quote="Runert"]tar poenget altså, men det er så utrolig mye mer morsomt med konspirasjonsteori.Helt klart hehe.

[quote="Runert"]osX er vel bygd opp fra bunnen av, så det må jo ha vært et valg av en eller annen luring.OS X inneholder åpen kildekode fra bl.a. BSD, jeg vet ikke hva Apple har utviklet og lagt til.

christerguttens bilde

christergutten

Lei av de lange innleggene..
SLUTT med å ta alt jeg sier så jævelig negativt @Nilka!

Kort og greit: Folk kan IKKE kreve å installere Mac OS X på hvilken maskinvare de selv måtte ønske!! Du kan da ikke ta Samsung sitt lukkede mobil OS og installere på en Nokia vel for svingende!
Jeg er også dritt lei av at du klager over at de ikke går for åpenhet!
Det finnes da flere former for åpenhet; den ene som du mener, er at alle skal kunne installere OS X på hva faen de vil, det andre er å gå for åpne standarder som Unix som hele OS X er basert på, h.264, Apple støtter jabber og Google Talk i sin IM klient, jeg kunne nevnt mye annet også selvfølgelig..

Som jeg sikkert har sagt tusen ganger, vil du ikke bli med på Apple sin måte å gjøre ting på, trenger du da vel for svingende ikke velge Apple sine produkter.. Det er et HAAAAV av andre produkter der ute! Ingen tvinger noen her!

Gå for Linux! Da har du FULL frihet til alt du enn måtte ønske å gjøre med OSet!
Gå for windows.. Mange begrensninger og MS drm, men fortsatt mulighet til å installere på hvilken som helst støttet maskinvare ;)

Ha en fin dag!

jpsalvesen

[quote="christergutten"]
Kort og greit: Folk kan IKKE kreve å installere Mac OS X på hvilken maskinvare de selv måtte ønske!! Du kan da ikke ta Samsung sitt lukkede mobil OS og installere på en Nokia vel for svingende!

Dette stemmer. Det er av tekniske årsaker av man ikke kan kjøre Samsung sitt mobil-OS på andre maskiner. Det er ikke samme prosessorarkitektur etc.

Beklager på forhånd skrikingen, men det må tydeligvis gjøres tydelig det jeg skal gjøre klart, for det er mye kontrafaktuell resonnering i tråden:

Derimot så fungerte OSX på Atom av nettopp tekniske årsaker: ATOM-PROSESSORER OG CORE-PROSESSORER FUNGERER PÅ SAMME MÅTE, SAMME KODE LAGER SAMME RESULTAT. DERFOR MÅTTE APPLE ENDRE OSX FOR Å LÅSE UTE ATOM

Så jævlig enkle er fakta. Apple måtte skrive om OSX for å fjerne Atom-støtte. OSX 10.6.1 fungerte flott med Atom, det!

Uluen

[quote="jpsalvesen"]Apple måtte skrive om OSX for å fjerne Atom-støtte.Skrikingen til tross, jeg håper du forstår forskjellen på å skrive om og å fjerne i denne sammenhengen?

jpsalvesen

Nei, det gjør jeg ikke, uluen. Jeg er nemlig systemutvikler selv. Det er nok min kunnskap som gjør at jeg blir provosert over misforståelsene som brukes som bakgrunn for folks argumentasjon i denne tråden :)

Uluen

[quote="jpsalvesen"]Nei, det gjør jeg ikke, uluen. Jeg er nemlig systemutvikler selv.Det er kanskje bare semantiske definisjoner, men...

Når BSD f.eks. annonserte at de droppet støtte i kjernen for RAID kontroller X, da mener du at de skrev om koden og ikke fjernet støtte for kontrolleren?

Selv synes jeg det er ganske innlysende at det er det siste som skjedde men det er muligens bare semantikk så jeg skal prøve å holde meg unna denne tråden heretter :)

jpsalvesen

[quote="Uluen"][quote="jpsalvesen"]Nei, det gjør jeg ikke, uluen. Jeg er nemlig systemutvikler selv.Det er kanskje bare semantiske definisjoner, men...

Når BSD f.eks. annonserte at de droppet støtte i kjernen for RAID kontroller X, da mener du at de skrev om koden og ikke fjernet støtte for kontrolleren?

Selv synes jeg det er ganske innlysende at det er det siste som skjedde men det er muligens bare semantikk så jeg skal prøve å holde meg unna denne tråden heretter :)

Det kan gå begge veier:

Det være at de skrev om koden med det formål å fjerne støtte for kontrolleren (f.eks. pga intellectual property issiues)

Det kan også være at de koden på en slik måte at ikke lenger klarte å støtte kontrolleren. Men det gjør man stort sett ikke mellom versjon 10.6.1 og 10.6.2, men mellom 10.6.x og 10.7.x. Dette er fordi alle endringer som er så store at de fjerner støtte for maskinvare er. Forøvrig finnes det ingen forskjeller mellom Atom og Core-prosessorer utover ytelse. Du kan gjøre alt du vil med med Atom-prosessor som du kan gjøre med en Core-prosessor. Identiske instruksjonssett. Nettopp derfor fungerte de med 10.6.1 og tidligere versjoner av OSX. Nå har jeg forklart, så nå slipper dere å tro at Apple gjorde dette ut av andre årsaker enn markedsstrategiske. :)

caga

Som meget fornøyd hackintosh bruker (Lenovo S10e) må jeg si det er leit at jeg og flere med meg ikke kan holde systemene våre oppdaterte med de siste sikkerhetspatchene.

Apple risikerer å ende opp som Microsoft; med en skare "pirat" maskiner som ikke oppdateres med de siste sikkerhetspatchene og dermed forurenser nettet.

Jeg ser likheter med iPhone jailbreakingen som foregår; Apple sin motstand skaper en hel generasjon av Mac OS hackere. Gudene må vite hva denne kunnskapen kan brukes til senere på desktop OS'ene...

Jeg har en 2G iPhone som jeg nyter godt av jailbreakerne sitt arbeid med, men jeg liker ikke at de stadig må lete opp sikkerhetshull for å kunne ha siste oppdaterte OS.

Vi får håpe at Apple rydder veg for en ny iTablet, og i mens får Hackintosherne teste ut Win 7 eller Linux på netbook'ene...

For ordens skyld; jeg har flere originale Mac'er - men byttet ut min 12" PowerBook med en Hackintosh netbook for å kunne få bedre ytelse og tilgang til Exhange serveren på jobben via Mail.app. Kombinasjonen pris/ytelse/portabilitet passer meg veldig bra. Perfekt for trange Norwegian seter.

Runerts bilde

Runert

Har selv en pb 12 og har vært inne på tanken. en mbp pro 13 blir litt for ille for meg.
Trenger ikke noe så stort og gæli som reise maskin.. Jeg ønsker meg en 12¨ air. Noen som kan fikse?

Rune

edit: trøtt om morran

Uluen

[quote="caga"]Apple risikerer å ende opp som Microsoft; med en skare "pirat" maskiner som ikke oppdateres med de siste sikkerhetspatchene og dermed forurenser nettet.Jeg vet ikke om det er et bra argument, MS slipper sikkerhetspatcher uansett status på OS etter det jeg husker.

Nilka

Jeg er av samme oppfatning som jpsalvesen, det er ikke slik at du må legge inn noen støtte i opperativsystemet for å kjøre intel atom utover at den må støtte x86 arkitekturen og ha de samme instruksjonssettene. Hvis det hadde vært slik at man må skrive koden spessielt for atom-prosessoren kan du da forklare meg hvorfor det funker helt knirkefritt for meg å bruke en XP-cd som kom leeeeenge før atomprossesoren i det hele tatt fantes for å legge inn win xp, eller enda bedre en windows 98?

Folk må slutte å ha en "Alt apple gjør er for oss forbrukeres beste" holdning. Apple er et kapitalistisk selskap med 1 mål for øynene og det er å tjene penger. Apple er jævlig dyktige på dette. At de har fjærnet støtten for atom, betyr faktisk noe så enkelt som at de har måttet LEGGE TIL KODE for å spesifisere at prosessorer med ID atom ikke skal kjøre opperativsystemet.

Jeg har aldri sagt at apple skal være mer åpne, og hvor noen har dette fra er uforståelig. Jeg tar ikke ting så jævlig negativt, jeg fremlegger fakta på noens utsagn. At jeg blir provosert over at noen sitter å uttaler seg bastant om ting enten på falsk grunnlag eller ved uvitenhet har ikke noe å gjøre med at jeg er negativ.

Det at folk derimot kritiserer meg for å ikke skjønne hva apple driver med er ganske latterlig da jeg nok har hatt nærere tilknyttning til ledelsen i Apple enn de aller aller fleste på dette forumet. Og for at noen ikke skal komme og si jeg ikke oppgir hvorfor. Jeg jobbet som journalist i HW-nettverket og fikk meget god kontakt med apple. Jeg fikk også på den tiden jobbtilbud pga nettopp min forståelse av hvordan Apple fungerte. Men nettopp hvordan Apple fungerer som firma, er grunnen til at jeg takket nei.

Apple må få gjøre som de vill innenfor de grensene hvert ekelt lands lover pålegger dem. Så lenge de gjør det skal ikke jeg sutre og klage over hva de holder på med, men det er klart jeg skal ha rett til å uttale meg om hva som faktisk skjer. Det er ikke netagivt men opplysende.

Om noen her føler seg truffet og at jeg er "slem" mot apple fordi jeg simpelthen opplyser om hva de faktisk gjør så tyder dette på sterk fanboyisme og noen burde da rett og slett tenke gjennom hvorfor de på død og liv skal forsvare noen som Aldri har løftet en finger for å hjelpe dem. Og om man så kaller det at apple har laget systemer som de liker å bruke for å hjelpe dem så burde de kanskje oppsøke noen å snakke med.

Uluen

[quote="Nilka"]Hvis det hadde vært slik at man må skrive koden spessielt for atom-prosessoren kan du da forklare meg hvorfor det funker helt knirkefritt for meg å bruke en XP-cd som kom leeeeenge før atomprossesoren i det hele tatt fantes for å legge inn win xp, eller enda bedre en windows 98?Nei, jeg er ikke systemutvikler.

Som sagt, jeg sier bare at det kan være andre grunner enn at Apple er djevelen selv, som noen liker å tro.

[quote="Nilka"]Folk må slutte å ha en "Alt apple gjør er for oss forbrukeres beste" holdning. Apple er et kapitalistisk selskap med 1 mål for øynene og det er å tjene penger. Apple er jævlig dyktige på dette.Jeg håper ikke du sikter til meg her?
Jeg tenker på Apple som et hvilket som helst programvareselskap der de aller fleste er ute etter å tjene penger uten at det gjør dem mer eller mindre "onde" av den grunn.

[quote="Nilka"]Det at folk derimot kritiserer meg for å ikke skjønne hva apple driver med er ganske latterlig da jeg nok har hatt nærere tilknyttning til ledelsen i Apple enn de aller aller fleste på dette forumet.Det var da en bastant påstand.

[quote="Nilka"]Jeg jobbet som journalist i HW-nettverket [...]Jeg antat det er ment som et pluss uten at jeg forstår hvorfor ;)

[quote="Nilka"][...] Det er ikke netagivt men opplysende.Det er dine meninger iallfall, om det er opplysende er vel opp til hver enkelt å avgjøre.

[quote="Nilka"]Om noen her føler seg truffet og at jeg er "slem" mot apple fordi jeg simpelthen opplyser om hva de faktisk gjør så tyder dette på sterk fanboyisme og noen burde da rett og slett tenke gjennom hvorfor de på død og liv skal forsvare noen som Aldri har løftet en finger for å hjelpe dem.Igjen, at du lufter dine teorier er ikke det samme som å "opplyse".

Jeg er ingen "fanboy", derimot har jeg vanskelig for å se objektiviteten som en (eks?)-journalist bør ha i posten din.

[quote="Nilka"]Og om man så kaller det at apple har laget systemer som de liker å bruke for å hjelpe dem så burde de kanskje oppsøke noen å snakke med. :rolls eyes:

jpsalvesen

[quote="Uluen"][quote="Nilka"]Hvis det hadde vært slik at man må skrive koden spessielt for atom-prosessoren kan du da forklare meg hvorfor det funker helt knirkefritt for meg å bruke en XP-cd som kom leeeeenge før atomprossesoren i det hele tatt fantes for å legge inn win xp, eller enda bedre en windows 98?Nei, jeg er ikke systemutvikler.

Som sagt, jeg sier bare at det kan være andre grunner enn at Apple er djevelen selv, som noen liker å tro.

Jeg ønsker ikke å kneble deg, Uluen, men vi har beskrevet hvordan dine hypoteser rundt endringen til Apple er feil. Det er på tide å stikke finger'n i jorda og bruke muligheten til å lære noe nytt ;)

Uluen

[quote="jpsalvesen"]Jeg ønsker ikke å kneble deg, Uluen, Bra :)

[quote="jpsalvesen"]men vi har beskrevet hvordan dine hypoteser rundt endringen til Apple er feil.Nei, dere har kommet med egne hypoteser, det er ikke det samme ;)

[quote="jpsalvesen"]Det er på tide å stikke finger'n i jorda og bruke muligheten til å lære noe nytt ;)Det gjør jeg alltid (lærer noe nytt altså), og jeg mener jeg har rimelig god bakkekontakt forøvrig :)

Jeg antar jeg formulerer meg klønete men jeg kan prøve å presisere igjen at jeg ikke sier du eller andre tar feil, bare at det kan være andre grunner. Det er visst kun jeg som kan tenke den tanken.

Om man lufter alternative scenarier har man ikke feil eller er ikke fanboy, trodde jeg.

jpsalvesen

[quote="Uluen"][quote="jpsalvesen"]Jeg ønsker ikke å kneble deg, Uluen, Bra :)

[quote="jpsalvesen"]men vi har beskrevet hvordan dine hypoteser rundt endringen til Apple er feil.Nei, dere har kommet med egne hypoteser, det er ikke det samme ;)

Det er forskjell på korrekt og feil. Vi har forklart nøye hvorfor Apple aktivt måtte endre OSX med et formål å sperre for å kjøre på Atom-prosessorer. Vi trenger ikke "diskutere" lenger. Beklager den overlegne tonen, men dette blir omtrent som når alternativfolket skal selge "kurer" til kreftpasienter fordi "legene skjønner ikke åssen det egentlig er".

Uluen

[quote="jpsalvesen"]Vi har forklart nøye hvorfor Apple aktivt måtte endre OSX med et formål å sperre for å kjøre på Atom-prosessorer.Det må være poster i denne tråden jeg ikke har lest der dere viser til eksisterende kilder og ikke bare egne teorier.

Som jeg har sagt noen ganger allerede, de kan godt være at det faktisk er tilfelle men uten kilder blir det ikke mer enn spekulasjoner fra oss alle, kan vi ikke engang være enig om det..?

Det er lov å være kritisk, sant?

[quote="jpsalvesen"]Beklager den overlegne tonen, men dette blir omtrent som når alternativfolket skal selge "kurer" til kreftpasienter fordi "legene skjønner ikke åssen det egentlig er".Det er en kjempefin analogi.

jpsalvesen

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_atom#Architecture]Atom bruker x86-instruksjonssettet. Alle prosessorer som følger samme instruksjonsett vil som følge av prinsippene i en [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Turing_machine]Turingmaskin.

Du får lese som best du kan. Det tok meg mange timer med teoretisk computer science å forstå prinsippene. Lykke til :)

Nilka

Skal la deg uluen få muligheten her til å overbevise oss. Du sier hele tiden at det kan være andre grunner til at apple skal skrive inn disse linjene med kode for å hindre OS X i å kjøre på Atom-prosessoren.

Som en som i alle fall er villig til å lytte til alternativ medisin og annet, vel og merke uten at jeg blir overbevist eller har opplevd de rundene jeg har hatt til alternativ medisn som spessielt nyttige, vil jeg høre disse andre grunnen fra deg.

For når du sitter der og sier at det bare er du som har tenkt tanken på at det kan være en annen grunn så må du jo i det minste ha noen tanker om hva det kan være. Selv de værste kvakksalverne innen alternativ medisin kommer jo med grunner til hvorfor det de holder på med skal hjelpe.
Så hva er de andre grunnen til at apple bruker litt tid og litt penger for å utelukke OS X å kjøre på atom prosessoren. Skriver litt tid og litt penger da dette kan gjøres på under en time for en aktiv programerer. Skjønt det kan hende apple har lagt inn denne sperren mye tyngre og dermed brukt enda mer tid og penger.

med bakgrunn i mitt sitat og ditt svar under:
Meg:
"Det at folk derimot kritiserer meg for å ikke skjønne hva apple driver med er ganske latterlig da jeg nok har hatt nærere tilknyttning til ledelsen i Apple enn de aller aller fleste på dette forumet."
Deg:
"Det var da en bastant påstand."

Det er vel ikke spessielt bastant når jeg sier at jeg _nok_ har hatt en nærmere tilknyttning til apples ledelse enn de _fleste_.
Faktisk er dette mindre bastant enn jeg burde uttale meg. Hvor mange her på forumet har sittet 1-2 timer hos appleledelsen i Norge flere ganger i måneden gjennom en 2 års periode?

Jeg vil anta at det er mindre enn 10 stykker på dette forumet, med mindre vi har noen fra ledelsen som faktisk også vanker på dette forumet.

Når det gjelder min objektivitet som tidligere journalist, vil jeg gjerne få svar av deg nøyaktig hvilken av mine påstander som ikke er objektive, annet enn de utsagnene jeg påpeker er min egen personlige mening.

Nei det å ha jobbet i HW.no er ikke nødvendigvis et pluss, da det er et sted hvor jeg har sett mye rart. Men de er fremdeles at langt større nettsted enn mac1.no, og utsagneet var kunn tatt med i den konteksten at jeg hadde en grunn til å ha mye med apple-ledelsen å gjøre på den tiden.

Meste av posten min var faktisk ikke rettet mot deg uluen men christergutten.

Nå er jeg dog glad for at noen andre enn meg tok seg tid til å finne kilder for de "teoriene jeg lufter" tusen takk jpsalvesen :)

Så da sier jeg meg ferdig i denne posten. tror faktisk mine blir kortere og kortere..

:edit: Men når jeg så den postet innså jeg at jeg tok feil XD

Uluen

[quote="Nilka"]Nå er jeg dog glad for at noen andre enn meg tok seg tid til å finne kilder for de "teoriene jeg lufter" tusen takk jpsalvesen :)At Atom bruker x86 instruksjoner er det vel ingen som har protestert på, heh.

[quote="Nilka"][...] vil jeg høre disse andre grunnen fra degVel, eh, har du lest denne tråden?

[quote="Nilka"][...] få muligheten her til å overbevise ossI allverden.
Jeg prøver ikke overbevise noen. Jeg har kommet med teorier og du har kommet med teorier. Jeg har lest og forstått dine, det er sånn slikt fungerer.

Det gir meg en lettere surrealistisk følelse å fortsette å følge denne tråden, litt som om alt jeg skriver kjøres igjennom Babelfish før det leses av noen, så jeg takker for meg :)

ArneArts

Det var da voldsomt til krangling. :-P

Sånn jeg ser det er det to mulige grunner til at dette har skjedd:

1. Apple har med vilje sperret for Atom-prosessorer
2. Apple har lagt inn en endring som ikke fungerer på Atom — f.eks noe relatert til strømstyring som kun funker på Core/i5/i7.

Hva som faktisk har skjedd kan ingen av oss vite uten å ha kontakter langt inne i Apple.

jpsalvesen

[quote="ArneArts"]
2. Apple har lagt inn en endring som ikke fungerer på Atom — f.eks noe relatert til strømstyring som kun funker på Core/i5/i7.

Hva er det Atom ikke støtter, men som samtlige Core-prosessorer støtter? For OSX 10.6.2 går på de første MacBook'ene.

Har du ikke noe svar på det spørsmålet, så har du ingen hypotese. Beklager at jeg bringer logikk inn i dette, men sånn er det med oss realister ;)

spiffers

Det er vel revnende likegyldig hva som er årsaken at Apple har sperret for Atom. Det er Apple som eier OS X, og dem som bestemmer hva hardware som skal støttes. Om de f.eks. mener at Atom ikke kan levere den prosessorkraften som skal til for å gi en god brukeropplevelse av OS X, er de i sin fulle rett å legge inn sperringer. Og når Apple ikke selv lager hardware basert på Atom, er det enda mer forståelig fra et forretningsmessig ståsted at denne prosessoren blir utestengt.
Så slutt å krangle, OS X 10.6.2 funker ikke med Atom, ferdig med saken.

ArneArts

[quote="jpsalvesen"]Hva er det Atom ikke støtter, men som samtlige Core-prosessorer støtter?
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/SSE4]SSE4.

jpsalvesen

[quote="ArneArts"][quote="jpsalvesen"]Hva er det Atom ikke støtter, men som samtlige Core-prosessorer støtter?
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/SSE4]SSE4.

Intel Core T1400 [url=http://download.intel.com/design/mobile/datashts/30922106.pdf]har ikke SSE4, og finnes i tidlige MacBooks som fortsatt fungerer i OSX 10.6.2. Du må nok finne en forskjell mellom Atom og Core som kan gi en teknisk forklaring for at Apple har fjernet Atom-støtte.

Runerts bilde

Runert

jeg tror de gjorde det for de kjedet seg...

Jeg har detti av lasset for lenge siden, men er det slik at dette medfører mindre eller større mac osx når det er gjort?

Altså kan det argumenteres med at man prøver å gjøre os mindre, eller har man lagt til kode for å sperre no som faktisk gjør det større?

Jeg har ingen hypoteser, da dette bare fører til masse verifikasjonsproblemer som igjen gjør at jeg sitter med hue i postkasse full av falsifikasjonsproblemer, men jeg hadde derimot noen spørsmål som jeg lurer på svaret til...

jpsalvesen

[quote="spiffers"]Det er vel revnende likegyldig hva som er årsaken at Apple har sperret for Atom. Det er Apple som eier OS X, og dem som bestemmer hva hardware som skal støttes.

Et gyldig argument! Det er deres produkt. :)

Men jeg må personlig si at jeg ikke vil gjøre mer business med et selskap med en slik holdning til sine kunder. Det er tross alt ikke snakk om enorme mengder med Hackintosh'er som kjører Atom, meg bekjent. Hittil har de latt Hackintosh'er leve uten å omfavne dem, men at de nå erklærer krig også mot hobbyistene gjør at iallefall jeg føler meg ukomfortabel. Kommer neppe til å kjøpe flere Apple-produkter på en stund..

svanos bilde

svano

OS X 10.6.2 funker ikke med Atom, ferdig med saken.
Å? Så min netbook har bare ikke skjønt det ennå altså ;)

Var jo ikke lenge man kunne hindre folk å kjøre 10.6.2 på atom. Går knirkefritt her, og jeg har en fin, liten reisemaskin som er halvparten (flate, ikke tykkelse) så stor som min mbp 15".

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai