TEST: Magic Mouse

Magic Mouse

Apple introduserte for kort tid siden deres nye mus med navn «Magic Mouse» og nok en gang lover Apple å revolusjonere musen de var med på å introdusere. Som vanlig bør man ta påstander om revolusjoner med en klype salt, men klarer Apple å overbevise oss med verdens første Multi-Touch mus?

Apple har en lang historie i å produsere mus og mange tror til og med at Apple fant opp musen. Det gjorde de ikke, men Apple introduserte den første kommersielt tilgjengelige musen i 1983 sammen med lanseringen av datamaskinen Lisa. Apples arbeid med mus og grafiske grensesnitt var med på å gjøre musen til et nødvendig verktøy på den personlige datamaskinen og kun få år etter ble alle datamaskiner levert med en mus.

I dag er musen en selvfølge på alle datamaskiner, men nye teknologier dukker stadig opp. De siste årene har det vært Multi-Touch som skal revolusjonere måten vi arbeider med datamaskiner. Med Apples oppkjøp av Multi-Touch-teknologi og introduksjon av Multi-Touch i selskapets iPhone, har Apple igjen popularisert en ny teknologi og nå snakker «alle» om Multi-Touch. Teknologien er på vei inn i alt fra mobiltelefoner til skjermer og nå også i vår gode gamle mus.

En «magisk» mus

Apple introduserte i slutten av oktober det som er arvtageren til «Mighty Mouse», en av Apples mange mindre gode mus. Mighty Mouse hadde en rullekulle i front som støtt og stadig ble fylt med smuss og deretter hang seg opp - til stor frustrasjon for brukerne.

Nå lover Apple bot og bedring og deres nye magiske mus har absolutt ingen rullekuler eller knapper som kan fylles med smuss og gå i stykker. Overflaten på musen er nemlig nå et Multi-Touch-område. Multi-Touch-området dekker nesten hele overflaten av Magic Mouse, og selve musen er knappen. Med ganske enkle fingerbevegelser kan du enkelt rulle opp, ned, høyre og venstre på nettsider, dokumenter og bilder. Videre kan du dra to fingre til høyre eller venstre for å navigere fram og tilbake på nettsider, ikke ulikt trackpaden på alle Apples bærbare-modeller.

Disse fingerbevegelsene støttes

 • Klikk
  Du kan klikke og dobbeltklikke overalt på musens Multi-Touch-overflate.
 • Høyreklikking
  Når du aktiverer Sekundærklikk i Systemvalg, fungerer Magic Mouse som en toknappsmus. Du kan endre knappenes funksjon etter hvilken hånd du bruker.
 • 360-graders rullefunksjonalitet
  Før én finger langs Multi-Touch-overflaten for å rulle i en hvilken som helst retning, og for å panorere opptil 360 grader.
 • Skjermzoom
  Hold nede Kontroll-tasten på tastaturet, og rull med én finger på Magic Mouse for å forstørre objekter på skjermen.
 • Dra med to fingre
  Bruk to fingre, og dra dem til venstre eller høyre på Multi-Touch-overflaten for å navigere gjennom sider, bilder og dokumenter.

Når Apple markedsfører musen som verdens første Multi-Touch-mus, blir vi lett skuffet over å se at funksjoner som «pinch» og «rotering» ikke er støtte. Allikevel ser vi etter et par timers bruk årsaken. Det er rett og slett ikke særlig enkelt eller behagelig å benytte den eneste Multi-Touch-funksjonen som musen støtter.

Å dra to fingre over musen, enten om det er til høyre eller venstre, er en bevegelse som verken føles naturlig eller bra vår ledd og fingre. Overflaten vi må navigere på er alt for liten og når musen i tillegg beveger seg fungerer dette langt fra optimalt.

Det som derimot fungerer svært godt, er bevegelsen som erstatter scrollhjulet på en vanlig mus. Drar du fingeren, som du ville ha gjort på et scrollhjul, oppover eller nedover på musens overflate så ruller siden opp/nedover. Det smarte med denne funksjonen er at musen legger merke til om du scroller raskt eller sakte og dermed justerer hastigheten på scrollingen, ikke ulikt hvordan det fungerer på iPhone. Dette fungerer svært godt!

Laser, Bluetooth og batteri

Magic Mouse bruker lasersporingsteknologi som er langt mer følsom og responsiv på flere overflater enn vanlige optiske mus. Dette betyr at musen sporer nøyaktig på nesten en hvilken som helst overflate uten at du trenger en musematte. Den eneste overflaten vi hadde problemer med var et bord av glass/klar plast. Musen er presis og den reagerer like godt på raske som sakte bevegelser. Bra!

Musen er også kun tilgjengelig i en trådløs Bluetooth-variant som fungerer sømløst opp mot alle nyere Macer med innebygd Bluetooth. Vi hadde ingen problemer med å umiddelbart kunne bruke musen på en iMac, Mac mini og MacBook Air som dette ble testet på. Noen har rapportert om problemer hvis de ikke har installert programvaren som musen krever (Mac OS X 10.6.2 eller en egen musoppdatering for Leopard-brukere), men dette opplevde ikke vi. Vi savner en kablet variant av Magic Mouse og vi tror absolutt det fortsatt er et marked for folk som ikke ønsker å jobbe trådløst.

Apple lover oss rundt fire måneder med bruk på de to medfølgende AA-batteriene, men dette har vi av åpenbare grunner ikke fått testet om faktisk stemmer eller ikke. I disse miljøtider stusser vi derimot på at Apple har laget en løsning som gjør at vi må kaste to batterier hver fjerde måned. Kanskje de kunne ha gitt oss en avtakbar USB-kabel som kunne fungere som ladekabel og dermed også gitt oss en kablet variant?

Design og ergonomi

Magic Mouse er utvilsomt den lekreste og flotteste musen vi har sett fra Apple og noen andre produsenter. Musen har en hvit plastoverflate og en bunn av aluminium, noe som gir musen både kvalitetsfølelse og den vekten en god mus ofte behøver. Utseendemessig kan vi vel enklest si at den ligner på et såpestykke fra Dove, men med en grå og diskre Apple logo helt nederst.

Magic Mouse

På baksiden av musen finner man en enkel av og på knapp samt et avtakbart lokk til batteriet.

Ergonomisk sett er Apples «Magic Mouse» heller ingen stor vinner, men her er det mye individuell smak og behag som selvsagt også styrer et valg. Vi synes musen er noe lav og vi greier ikke å hvile hånda vår godt på musen sammenlignet med for eksempel Logitech sin MX-serie. At musen er så lav som den er gjør den er svært lekker å se på, men dette blir fort form over funksjoner. Ikke godt nok!

Systeminnstillinger

Hvis du har innstallert Mac OS X 10.6.2 eller Wireless Mouse Software Update 1.0 får du et eget «kontrollpanel» til Magic Mouse i System Valg/System Preferences. Her kan du selv styre om musen skal ha en eller to knapper, om du skal kunne zoome inn med CTRL-tasten og du skal kunne scrolle med «momentum» eller ikke. Du kan også slå av funksjoner du ikke ønsker.

Magic Mouse

Vi savner mulighetene for å selv kunne velge andre type hendelser på de forskjellige bevegelse. Kanskje vil vi åpne Dashboard med to-fingret swipe? Eller hva med Expose? Med dagens innstillinger er dette ikke mulig uten en hack og programmet MultiClutch. Dette kan Apple heldigvis forbedre gjennom programvare og det er noe vi håper de gjør.

Konklusjon

Apples Magic Mouse er nok den beste musen Apple har laget de siste par årene, men det skal heller ikke så alt for mye til. Apple har opp gjennom tidene hatt mange forskjellige mus hvor alle har hatt sine fordeler og ulemper, men det finnes selskaper som lager mye bedre mus enn Apple. Det gjelder også Magic Mouse.

Magic Mouse har et fryktelig pent ytre og er lekende lett å bruke, men det er dessverre noe som er totalt galt med ergonomien. Apples eneste ordentlige Multi-Touch-bevegelse som musen støtter, to fingret swipe, fungerer fryktelig dårlig med våre test-hender. Bevegelsen er veldig langt fra naturlig og når musen i tillegg beveger på seg blir det en lite inspirerende opplevelse. Vi slo rett og slett denne funksjonen av etter kun få dager.

Det som derimot fungerer veldig godt er scroll. Å bevege fingeren opp eller ned på overflaten er en bevegelse som fungerer godt og at musen reagerer på rask eller sakte fingerbevegelse er veldig behagelig. Vi drister oss til å si at denne scrollfunksjonen er det beste med hele musen (i tillegg til designet).

Hvis du vurderer å kjøpe Apples Magic Mouse vil vi råde deg til å prøve en over litt lengre tid for å kunne se hvordan ergonomien og Multi-Touch fungerer med dine hender og fingre.

Positivt

+ Svært god scrollfunksjon
+ Flott design
+ Presis styring
+ Enkelt oppsett over Bluetooth

Negativt

- Dårlig ergonomi
- Flere Multi-Touch-bevegelser fungerer dårlig
- Ingen støtte for Expose, Dashboard eller ytterligere konfigurering av knapper
- Ingen Windows-støtte
- Lite miljøvennlig batteriløsning

Apples «Magic Mouse» koster NOK 599,- og er tilgjengelig i Apple Store og andre autoriserte Apple-forhandlere.

emre5s bilde

emre5

Alvorlig talt, at man må kaste to AA-batterier i søppelet hver fjerde måned kan da ikke være et minus i en seriøs test. Miljøeffekten er jo minimal, og batterier er meeeeget billige.

mac-lovers bilde

mac-lover

Da vet jeg ihvertfall at jeg ikke skal kjøpe meg den :-)

macelsk

Enig med emre5!

og jeg har testet denne musa selv over lengre tid, og skal helt klart kjøpe!

bambinis bilde

bambini

Tenkte at dette må jeg prøve først før jeg kjøper en, men alle butikkene jeg har besøkt har gjort det geniale stuntet å plassere en alarmbrikke på undersiden som er tykkere enn de "skinnene" som sikkert skal holde balansen.

Dermed ble brukeropplevelsen helt grusom i og med at den vippet og ikke hadde god bordkontakt. Hadde veldig lyst på en, men jeg valgte å ikke kjøpe, ble jo en veldig dårlig opplevelse.

Litt skjerpings til butikkene om de vil selge denne musen ....

Macpetts bilde

Macpett

Når jeg ser på bildet på toppen av artikkelen, kan jeg se som dere sier at du ikke får hvilt hånda. Ser ikke så god ut å holde i i lengden, men smak og behag. Tror egentlig ikke at jeg kommer til å bytte ut min Logitech MX518 med denne :P

macelsk

Kom til Eplehuset sandvika å test ut 100% - bambini

admins bilde

admin

@emre5

Greit nok at batterier er billige, men miljømessig ville det vært bedre med en ladefunksjon som mange andre mus har. Dette rimer også, i våre øyne, dårlig med Apples miljøprofil. Miljøeffekten er nødvendigvis ikke minimal når dette er standard musen Apple leverer med alle sine iMacs. Det blir fort mange millioner batterier i kvartalet.

@Macpett

Det er akkurat det som er en de største utfordringene med denne musen. Den er alt for lav for å kunne hvile hånda på.

Sigmar

Testet ut musa på eplehuset, og må si at ergonomien var helt horribel. Aldri i livet om jeg bytter ut min kjære MX518 med denne

xxpytt

jeg elsker den musa,,, har vert fler ganger innom epplhuset å prøvd den :D .
jeg liker også måten man hålder denne musa og mighty mouse på bedre en de man legger hånda på sån som ligitech sin mx serie

MacMonsen

At denne musen skal passe perfekt i hånden er nok ikke Apples mål. Heller ikke at den skal benyttes til gaming. Hadde vert rått om Apple laget en gaming mus, med mange funksjoner og perfekt for hånden, bare med Appels lille touch of elegance :D

Kommer til å kjøpe denne fordi den er utrolig stilig, og tror den gjør det bra til alt untatt langvarig bruk og gaming. Slike ting bruker jeg logitech musen min til.

Men +credit til Apple for genial teknologi. Tipper de flest produsenter lager lignende produkter i mot slutten av 2010 :)

JohsBerg

Testet denne for to dager siden, og den passet meg. Jeg synes multitouchen var konge!

spiffers

Jeg prøvde musa idag, og må si jeg ble kraftig skuffet. Mine argumenter mot denne musen er at den bruker ikke samme gestures som på multitouch trackpaden på nye MacBook og MacBook Pro. Derfor vil det oppstå en del forvirring når man går fra mus til trackpad og vice verca. Videre mangler også exposé-gesturen, noe som er et veldig stort minus i mine øyne. Ellers er musa et lite hakk for lite for meg. I tillegg kjennes musa "billig" når man tar på den. Selv Mighty Mouse er bedre å holde enn Magic Mouse synes jeg.

Det jeg virkelig skulle ønske fra Apple, var et alutastatur med bakgrunnsbelysning, og med multitouch styreflate, samt at de fortsatte å selge gode gamle Mighty Mouse.

I utgangspunktet skulle jeg løpe og kjøpe da jeg så musa etter lanseringen, men etter å ha prøvd den idag, så ble jeg overbevist at dette ikke var noe for meg.

[url=http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=294&lang=en&spid=4]Bamboo Fun Medium blir nok handlet inn, samt [url=http://www.targus.com/uk/formac/]Bluetooth Laser Mouse fra Targus. Den har en vanlig scrollekule som Mighty Mouse, og har to konfigurerbare knapper i tillegg til de vanlige museknappene.

gomle69s bilde

gomle69

@admin: Fungerer den ikke med oppladbare AA-batterier da?

Macern

Moderert av Wackhy
§2.9 Salg av nye/brukte produkter skjer ikke i forumet
Salg av produkter skjer via Brukt1.no - ikke i vårt forum.

Mittis

Prøvde den magiske musa her om dagen. likte ergometrien men det blir fordi den passet hendene mine. Scrollfunksjonen var fantastisk, et frustrasjonsmoment for meg har vært scrolleballen på mighty mouse som svikter litt for ofte pga. støv. men om det er vert å betale denne prisen for er jeg usikker på.

Rushkas bilde

Rushka

Nydelig mus - du kan legge hånda di akkurat som du vil på den, og allikevel er den en fryd å bruke. Den er raskere på bordet enn på musematte, og det som overrasker meg er at den reagerer så bra på lett berøring! Takk! :)

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

[quote="spiffers"]
[url=http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=294&lang=en&spid=4]Bamboo Fun Medium blir nok handlet inn,
Jeg kjøpte Bamboo fun, brukte den 15 minutter og fant ut at den stank. Benyttet angreretten, du får holde øye med komplett sine sider, kanskje du får den 100kr billigere. Bamboo touchen er ikke i nærheten så bra som apples trackpad er, unøyaktig og upresis. Definitivt ikke verdt 1000kr!

christoopher16s bilde

christoopher16

@gomle69

jeg tenkte akkurat det samme som deg, om man har fire batterier som man sirkulerer med, så bør jo ikke dette være et stort problem. Du finner frem laderen, og lader opp batteriene nå de er tomme, men da har du to batterier som er klare for bruk allerede. Dette burde de fleste overleve ;)

MacFans

Noen som vil kjøpe den? Den ligger på Brukt1

Mumle

Mus skal da ikke være slik at de fyller haåndflaten!
en god mus skal holdes tilnærmet som en blyant, slik at hånda hviler på bordet bak musa. På den måten styrer man den med fingertuppene. som en løs gjenstand.
hvis man lar hånda hvile på musa vil man bruke en masse armmuskler på statisk vis, og er garantert musesyke.

en flat mus vil derfor være bra for armen.

Derfor er det også viktig at laseren sitter så langt fram på undersida som mulig. Da får man riktigere bevegelser.
De fleste mus bryter med disse reglene. De er store og runde, med laseren på midten. Derfor er det så mye armvondt her i verden.

Magic Mouse er svært lovende på alle måter. Men jeg savner to ting: å klikke ved å tappe på overflaten uten å lage noe mekansik klikk(som på en styreflate) og en avkrysningsboks der man skrur av klikkelyden. Den lages av en liten høyttaler, er helt unødvendig og bare irriterende.

gersa

Enig med mumle.

Og til han som ville ha Bamboo Fun pga touchfunksjonen sier jeg bare at han burde lese tester og høre på Dr. Pepper. Har ikke sett 1 seriøs test som syntes den er bra. Faller mellom 2 stoler. Er ikke en veldig bra tablet og er ikke bra som touchpad. Er det en skikkelig tablet man er ute etter burde man legge litt mer penger enn 1000 kroner på bordet.

spiffers

Forholdt meg til forrige Ping når det gjaldt Bamboo'en. Den ser bra ut, og jeg vil ha den som trackpad og til signatur. Men tar selvsagt den nye infoen til etterretning, gidder ikke kaste penger ut av vinduet ;) Så takk for tipset!

gomle69s bilde

gomle69

@christoopher16: Spot on :). Men enkelte duppeditter jeg har vært borti, bl. a. en trådløs mus fra Kensington, takler ikke NiMH AA-batterier, mens andre igjen takler det fint. Jeg vet ikke helt hvorfor, men tror det kan være fordi de er 1,2V i stedet for 1,5V som du får ut av alkaliske AA-batterier. Det hadde derfor vært fint å høre om noen hadde testet NiMH-batterier med Magic Mouse :).

Stein1

Uaktuell så lenge ikke exposé funker. Bruker fortsatt Might Mouse og til tross for litt ujevne musebevegelser, er den fortsatt min favoritt. Exposé aktiveres med "midtklikk" over rullehjulet, bruker det hele tiden.

AllFathers bilde

AllFather

Det er nå bare idioti, kjøper 1 million mennesker denne greia så betyr det 12,000,000 batterier kastet i året......

Ikke det st jeg bryr meg om miljøet, men skal man kommentere et produkt må man regne med at mer en 1 enhet ble solgt....

LeifTore

Til alle dere som HAR vurdert en Magic Mouse og kanskje blitt litt skremt etter å ha lest denne testen. Dere bør selv gå til en forhandler og prøve musen. Jeg kjøpte den fra Apple Store uten å ha testet den først, og er kjempefornøyd. Jeg skjønner ikke hvorfor forfatteren av artikkelen gir musen minuskarakter på grunn av ergonomien, for meg passer denne helt perfekt. Jeg har heller ikke problemer med swipe funksjonene. Altså, det kommer an på hvordan du liker å holde i musen og hvordan dine hender er.

Til forfatteren av testen vil jeg si: Det er dårlig gjort overfor dem som nå ble veldig usikre på om de vil ha en slik mus eller ei - å bare bruke dine/deres hender som referanse. Det er mange som han hender som passer denne musen perfekt.

Jeg personlig har enda ikke vært borti en bedre mus, den er responsiv, kjapp, passe tung og touchoverflaten fungerer veldig bra.

Så alle som en burde ta en tur og teste den. Tror de fleste vil bli overrasket!

McLaffen

Det er flere tester som har vært negativ til denne tofinger-sideveis sveipen og med rette, dette fungerer ikke så bra og virker lite nøyaktig samtidig at det føles ubehagelig ergonomisk. Løsningen på dette er svært så enkel og fungerer mye bedre enn å bruke to fingre samtidig. Gjør som følger; hold langfinger på musens overflate og sveip kun med pekefinger dette føles mye bedre og gir mer nøyaktig sideveis sveiping.

fredarn

Jeg testet en på Ekjøp i går, kan ikke si jeg likte den noe særlig.. bruker Mighty Mouse nå, og vil heller ha den enn Magic Mouse

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Jeg har hatt denne i et par uker nå. Må si at swipe venstr og høyre blir mer og mer behagelig. Faktisk, det å bruke musa til dillig, dvs. webbing osv er helt nydelig, kan allerede nesten ikke tenke meg å sitte med et scrollehjul igjen. Men, det som er virkelig irriterende er at ikke apple gir deg fler muligheter på instillingene. Musa er jo satt opp med kun venstre musknapp, men man kan aktivere høyre. Hvorfor i all verden har de ikke aktivert den 3 (dvs scrollehjulet knikket ned) som alle andre muser har. Du kan rett og slett nesten ikke bruke musa i 3d applikasjoner, fordi du mangler en essensiell knapp for de fleste av dem, som f.eks cad programmer, Autodesk Maya osv...Typisk Apple og gi deg et par valgmuligheter for lite, på samme måte som at Microsoft og alle andre gir deg et par valgmuligheter for mye :)
Så knall mus i mine øyne, men du må ha en annen i bakhånd om du jobber med 3d grafikk eller spiller spill - og det er jo litt tullete.

Traktors bilde

Traktor

Tror jeg kommer til å kjøpe den på Elkjøp, da kan jeg prøve den i 30 dager og levere den inn om jeg ikke likker den

christoopher16s bilde

christoopher16

@traktor
Enig med deg her ass :-P

BjornEs bilde

BjornE

Kongemus - eller blir det dronningmus? Hatt den i en periode på to uker, ingen teite trykknapper, ikke noe teit hjul - perfekt til alt.

Har allerede droppet en Logitech mus til 1000 spenn til fordel for en magic, skulle hatt fler med de hadde ikke fler igjen.....

fredarn

Det burde vært masse muligheter for å lage personlie knapper på denne, hele greia er jo touch - hvorfor har ikke Apple lagt med et program hvor du kan gjøre så spesifikke deler av musa kan ha forskjellige funksjoner?

Kommer dog sikkert, eller har kanskje kommet? 3. part programvare som gjør det..

vikinglefsas bilde

vikinglefsa

Muse-ergonomi? Myter rår!

Jeg har ennå ikke fått prøvd Apple's nye Magic Mouse, så jeg skal avstå fra å mene alt for mye om akkurat den foreløbig. Men jeg konstaterer at den får mye pepper for dårlig ergonomi. Dette skal da især skyldes at den er alt for lav. Jeg har brukt en trådløs Mighty Mouse siden den kom. Den er også temmelig lav, men jeg har aldri vært så fornøyd* med noen annen mus, og jeg har såmenn brukt noen siden 1992!

Man skulle tro at det ikke var vanskeligere for Apple enn for Logitech eller hvem som helst av andre produsenter å lage en mus som fylte hånden på en behagelig måte. Når folk synes å ha så liten respekt for Apple's evner som musekonstruktør, kan det skyldes selskapets mangeårige avvisning av to-knappmusen? Eller husker man brøleren med den første, trill runde, bondi-blå imac-musen? Et par teorier bare. Ikke vet jeg.

Men jeg tror absolutt Apple vet hva de gjør med sine lave muser. Poenget, som det synes som svært, svært få har sett, dreier seg om hvordan folk holder og bruker en datamus. Her skilles rett og slett konstruktørenes - og brukernes - veier.

Noen produsenter påberoper seg til og med medisinsk ekspertise som grunnlag for sine konstruksjoner som alle på den ene eller andre måten skal fylle håndflaten. Jeg tror de tar feil, hele gjengen. Hvis musa fyller hele hånden, betyr jo det at du må bevege hele armen for å flytte kursoren vertikalt. Også den horisontale bevegelsen innebærer heftige bøyinger av håndleddet og kanskje armen med.

Jeg forestiller meg at Apple's museutviklere må bruke musa slik jeg også gjør det. Jeg holder ikke musa i håndflaten, men mellom fingrene. Nærmere bestemt mellom tommelen på den ene siden og ring-/lillefingeren på den andre. Pekefingeren og langfingeren ligger i en fin pianistisk bue (jeg har vært profesjonell pianist i 35 år), klare til å betjene henholdsvis venstre og høyre museknapp - med fingertuppene. Håndbaken hviler på bordet. Men det som er viktig, er at det aller meste av musebevegelser kan skje bare ved bevegelse av fingrene! Bare ved store tvers-over-skjermen-bevegelser må kanskje armen hjelpe litt til. Det gir en helt annen finmotorisk kontroll.** Gjør noen bevegelsesforsøk og se selv!

Enhver mus krever forøvrig lang tilvenning. Tester av nye varianter er derfor som regel lite verd fordi testeren sjelden når å legge om noen vaner. Og tester man flere forskjellige, blir oppgaven helt umulig.

Når alt dette er sagt (og det var jo ikke så lite!), så må jeg legge til at jeg er spent på den nye. Jeg ser allerede at noen konfigurasjoner jeg har vendt meg til på Mighty Mouse, blir umulige.

*) En liten sluttkommentar om de berømte rusk-problemene med Mighty Mouse. De lar seg helt enkelt ordne ved en kombinasjon av rulling (opp-ned) på en ren mikrofiberklut (evt. med noen dråper iClean) og blåsing på kula mens den trykkes inn med en spiss gjenstand.

**) Kred til Mumle, forresten, som jeg ser er inne på de samme tankene.

kim86

Jeg syns det er merkelig at admin her har det som utgangspunkt at alle mus er laget for å fylle hånden. Det blir jo som å si at en tights er en dårligere bukse enn en god og romslig joggbukse.

Denne testen bør skrives om totalt!!! Det finnes folk som liker å bruke musen på en annen måte enn det Logitec liker.

Jeg mener det virker som Apple har tatt et skikkelig valg når det gjelder å lage mus! Før har de vært litt midt i mellom (mellom mus du styrer med fingrene og mus du styrer med armen).

Jeg håper virkelig ikke folk velger mus etter en test som dette.

slogmos bilde

slogmo

[quote="vikinglefsa"]Jeg holder ikke musa i håndflaten, men mellom fingrene. Nærmere bestemt mellom tommelen på den ene siden og ring-/lillefingeren på den andre. Pekefingeren og langfingeren ligger i en fin pianistisk bue (jeg har vært profesjonell pianist i 35 år), klare til å betjene henholdsvis venstre og høyre museknapp - med fingertuppene. Håndbaken hviler på bordet. Men det som er viktig, er at det aller meste av musebevegelser kan skje bare ved bevegelse av fingrene!
Akkurat slik bruker jeg min Logitech G5.
Jeg bruker maskinen min mye og har ikke pådratt meg musesyke eller lignende.
Får vel ta en tur innom en butikk og kjenne på Magic Mousen og se om det er noe for meg.
(Har store hender). ;)

Anderas bilde

Andera

Var innom Humac i går for å prøve hovedsaklig den nye iMac. Magic Mouse er standard så jeg fikk prøvd den óg. For min del falt Magic Mouse helt naturlig i hånden. Etter å ha fiklet med iMac'en i 10 minutter tenkte jeg aldri over at Magic Mouse hadde en fæl ergonomi. Derimot synes jeg det var et stort pluss med scroll-måten musa har.

En ting som derimot virket litt håpløs var måten man "flikker" til høyre og venstre for å bla (frem og tilbake i nettleseren f.eks.).

Jeg tror dette er en mus som desverre ikke passer for alle type hender, og for noen vil den bli håpløs mens for andre blir den minst like bra som en "vanlig" mus.

Prøv før du kjøper!

admins bilde

admin

@kim86

Jeg kan ikke se hvorfor en test skal skrives om fordi du ikke er enig med den? Hvis du leser testen en gang til ser du at vi tar høyde for individuelle ergonomibehov. Hvis du ikke liker å hvile hånda i musen, ser du da selvsagt bort fra det poenget.

Ergonomisk sett er Apples «Magic Mouse» heller ingen stor vinner, men her er det mye individuell smak og behag som selvsagt også styrer et valg. Vi synes musen er noe lav og vi greier ikke å hvile hånda vår godt på musen sammenlignet med for eksempel Logitech sin MX-serie.

Det største problemet med Apples Magic Mouse i mine øyne (og jeg har testet den i lengre tid) er at hovedfunksjonen ikke fungerer - den ene multitouch bevegelsen man kan gjøre er helt håpløs. Både med tanke på ergonomi (to fingret sveip til høyre på et bevegelig objekt er ikke bra) og funksjon.

Siden musergonomi er utrolig mye personlig følelse, må du prøve en mus som dette selv for å kunne ta et eget valg. Som du ser i vår konklusjon, råder vi deg også til dette.

Hvis du vurderer å kjøpe Apples Magic Mouse vil vi råde deg til å prøve en over litt lengre tid for å kunne se hvordan ergonomien og Multi-Touch fungerer med dine hender og fingre.

Å gi et Apple produkt dårlig omtale, spesielt på et Apple-nettsted, blir det alltid diskusjon av. Nå er det jo ikke slik at Mac1 er det eneste nettstedet i verden som stiller spørsmål ved Apples nye mus. Magic Mouse har fått under gjennomsnittet anmeldelser fra en mer eller mindre samlet presse.

 • CrunchGear: If you do any serious mousing at all, avoid the Magic Mouse.
 • The Register HardwareThe multi-touch scrolling beats any other system we've seen, but while the Magic is ideal for the long of finger, it's too darn slim for the rest of us.
 • TechRadar: It's a solid performer and definite improvement over all of Apple's previous mice, it's just that it feels like there's a lot more Apple could have done with this technology.
 • Cnet: The swiping gestures add interactivity to Web browsing and media, but the awkwardly narrow single button design leaves us reaching for better mice from Logitech and others.
 • Macworld: Although it’s not perfect, the Magic Mouse successfully combines design and usability. It's great as a two-button wireless mouse, but if you need more than two buttons, the Magic Mouse is not for you.
 • Cult of Mac: I Want To Love The Magic Mouse, But I Can’t
 • MacObserver: Apple Magic Mouse is no Magic Bullet

sighaug

Ah, savner den exposè-funksjonen fra Mighty Mouse merker jeg..
Scrollen er bedre dog..

For meg var dette en "tre skritt fram og to tilbake"-følelse.

_Spiff_s bilde

_Spiff_

Noen som vet av en butikk i Oslo området som har denne på lager for salg? Var en tur på Humac Oslo City og Eplehuset Opera passasjen, der hadde de mange i bestilling men ingen inne...

kim86

@admin
Jeg mener ikke at den bør skrives om fordi jeg ikke er enig, men jeg mener du bør revurdere bruken av "dårlig ergonomi". Dette bruker du i konklusjonen.

Ergonomien er bra den hvis du bruker musen som den er tenkt fra Apple, hvis du skal hvile hånden på musen er ikke dette et produkt for deg. Akkurat som hvis du trenger en liten og lett maskin så kjøper du ikke en Acer 18,4" bærbar.

Jokers bilde

Joker

Fikk just Magic Mouse i posten :)
Den var litt uvant i satrten, men den ble veldig god å bruke etter litt.
Syntes bare det var dumt at de ikke går å trykke ned skroll knappen.

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Det går an, magic mouse er veldig bra synes je, det var det eneste minuset, fordi det begrenset mulighetene, spesielt med 3d applikasjoner som bruker 3 musknapp. Men sjekk ut [url=http://blog.boastr.net/]BetterTouchTool! Med denne pluginen får du 3 musknap(hjulet som holder ned) og masse masse annet, og du kan sette opp kommandoer per program om du vil gå i detalj. Plutselig ble Magic Mouse virkelig magisk.

Synes dette programmet virkelig fortjener en nyhetsspalte på mac1 egentlig, for musa blir noe helt annet med dette programmet. Da får den muligheter andre muser ikke har.

Jokers bilde

Joker

å, jøss det programmet gjorde jo alt sykt mye bedre! :)

Madsbadss bilde

Madsbads

Har 10.6.2 og installert WirelessMouseSoftware 1.0 men har fremdeles ikke fått opp den nye siden for mus i systemvalg. Noe spesielt jeg må gjøre?

Ingen av funksjonene virker. Dette er skjembildet av systemvalg -> Mus:
[url=http://bildr.no/view/538061]

Madsbadss bilde

Madsbads

EDIT: Funker nå

iSarp

Det er kun en ting å si om den musa. Fantastisk.

Anonymous

Hei

Apple har lagd my rart på musesiden gjennom årene
Har hatt alle sammen helt fra 80 tallet.
Stort sett tar det like lang tid å venne seg til en ny Apple mus som den er holdbar eller at det kommer en ny modell
Funksjonene på denne klarte jeg å venne meg til ganske kjapt.
Men...men...
Utformingen er en sak for seg selv da den ikke passer i store hender
( eller i noen hender )
Hvem som har lånt ut hånden som modell for denne musen kunne vært artig å vite.
Er nesten som å kjøre en gammel Lada
Må være lang i armene og kort i bena ellers så går det dårlig
Modell der var nok en som hadde gått mye med trillebår så han hadde blitt lang i armene og kort i bena

Regner med at design har gått foran brukerennlig utforming.
Hadde musen vært 2-3 ganger tykkere hadde det hjulpet mye så du kunne vilt hånden på musen.
Design ( utseende ): meget pen
Design ( funksjoner ): meget bra
Design ( utforming/ergonomiskt tilpasset hånd ): totalt feil

Men det er vel derfor vi kjøper Apple produkter for å få noe som ingen andre har uansett hvordan det er

Macoldis

the-minidj

Jeg må si at nå har jeg brukt Magic Mouse siden litt førjul, og er kjempefornøyd med den. Jeg har ganske svære never og jeg bruker den til alle slags programmer og spill og jeg kan sitte i mange timer utena at det er noe problem i det hele tatt! De forskjellige funsjonene med den er geniale nå som jeg har vent meg til dem!
Jeg er kjempefornøy med MagicMouse!

Vingthor

Har brukt MagicMouse siden Jul, og er kjempefornøyd. :-) Better Touch Tool gjør den
virkelig magisk.

_Spiff_s bilde

_Spiff_

Har akkurat anskaffet meg MM, og jeg er strålende fornøyd med den! Tommel opp fra meg!

Maxima

Magic Mouse er den beste musen jeg har hatt!
Og jeg har har hatt mange, inkl. Logitech MX revolution etc.

Det man må skjønne når man bruker magic mouse (MM) er at dette ikke er en mus hvor man legger fingrene ovenpå musen.
Da dette er en blanding av en mus og en scrollpad, må man bruke fingertuppene.
Man legger jo heller ikke sin hånd ned på en scrollpad , men bruker fingertuppene

Jeg programmerer musen med Bettertouchtool, og må si at med dette programmet kan du skreddersy MM til å gjøre nesten hva du vil.

Hurrah for Magic Mouse I love it!!

kairobins bilde

kairobin

Hei.
Jeg har brukt den musen siden desember i fjor å det første eg la merke til er at når du bruker den, så klem holder eg ikke på den slik som eg gjør på windows musa på jobb.
Fingrene mine er ledig til å slappe av i en naturlig form.
Jeg på en måte skyver den bort med fingrene etter som hvor eg vil, det høres jo ut som eg har en rar brukermåte å bruke musen på, men eg er veldig fornøyd med den.

Og når det gjelder ergonomi så er eg nesten ikke borti musa i det hele tatt, det flyter godt på vanlig trebord.

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

Skal bare skyte inn at musen virker helt ok på oppladbare batterier (R6) fra f.eks Biltema! Det er også nivåmåler for batteriene i øverste panelet på Snow Leopard, så det går fint å lade batteriene i god tid før de er helt tomme.

Jeg kunne personlig ha tenkt meg en stillere klikke-lyd på musa. Men det kommer mye an på hvilket underlag du klikker på også.

Første batterisettet, dvs. det som fulgte med og som sikkert er elendig, varte i 14 dager hos meg. MEGET intensiv bruk var det dog. Etter det har jeg kjørt med oppladbart system.

Lost

Mye er sagt og skrevet om denne musa, jeg vil bare understreke det som er positivt.
Etter to dager er jeg superfan av scrollfunksjonen, rett og slett avhengig! At ingen har tenkt på dette før :-)

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

Mye er sagt og skrevet om denne musa, jeg vil bare understreke det som er positivt.
Etter to dager er jeg superfan av scrollfunksjonen, rett og slett avhengig! At ingen har tenkt på dette før :-)

:-)
Jeg bruker ofte "to fingre - dra raskt/rykk til venstre/høyre" for å navigere frem og tilbake i f.eks. Safari. Virker vel i Finder også.

Ttigers bilde

Ttiger

Har nettopp installert magic mouse på min imac, men får ikke opp menyen slik man ser på bilde over, der man ser hvordan man skal bruke den.
Har osx 10.6.5.
Noen?

luckycore

Jeg har osx 10.6.6 men jeg har den nyeste i macen så det var egenterlig bare skru å og bruk ikke noe vanskerlig men hvis du har kjøpt det løst vet jeg ikke...

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai