TEST: MacBook Unibody

Test av MacBook Unibody

Apple har endelig lansert en totalt redesignet MacBook med sin storebror MacBook Pro som utgangspunkt. Vi har tatt for oss Apples nyeste MacBook for å se om resultatet er vellykket!

Apples mest populære bærbare datamaskin er uten tvil den rimeligste MacBook i plast. Denne har Apple solgt i bøtter og spann til alt fra studenter og nye Mac-brukere som vil ha en rimelig og god Mac. Maskinen har utvilsomt hatt sine problemer med både sprekker og misfarging, men mange av disse problemene forsøker Apple å gjøre noe med med den nyeste modellen.

Modellen vi har testet er standardutgaven av MacBook Unibody med 2GB RAM, 2.26GHZ Core 2 Duo-prosessor og 250GB harddisk. Prisen for denne maskinen ligger på NOK 7990,- hos Apple Store og Apples forhandlere.

Design, maskinvare og spesifikasjoner

Det er et ordtak som heter never change a winning team, og skal man tro på dette bør man aldri gjøre store forandringer på en maskin som selger godt. Apple har fulgt dette ordtaket og MacBooken vi har hatt i hendene våre de siste ukene er ikke en revolusjonerende ny maskin. Designet er relativt likt og innmaten likeså, men Apple har likevel gjort to store og viktige designendringer.

Unibody

Først og fremst er MacBooken, som sin storebror i aluminium, nå laget i såkalt Unibody-design. Det vil si at hele kabinettet er laget i ett og samme stykke polykarbonat, noe som gjør at den oppleves vesentlig mer solid og robust. Som sin storebror består ikke maskinen av flere lag polykarbonat som er skrudd sammen og dermed reduseres også muligheten for skader, sprekker og andre problemer som dessverre plaget forrige generasjon MacBook. De avrundede hjørnene gjør det enda enklere å ta den opp fra og legge den i en bæreveske, bag eller ryggsekk - noe spesielt mange ungdommer og studenter på farta vil sette pris på. Vekten og tykkelsen er også redusert til kun 2,74 cm tykkelse og den veier nå 2,13 kg.

Ny underside

MacBook Unibody har også en ny underside som vi liker svært godt. Borte er plasten som sprakk og tiltrakk seg riper som om alle overflater var laget av sandpapir. Nå er bunnen belagt av et tynt lag med gummi som reduserer muligheten for at MacBooken sklir ut av hendene dine, enten du bruker den på en pult, et bord eller har den på fanget.

Bunnen på ny MacBook Unibody

Den gummierte bunnen minner oss om samme materiale som Apple bruker på Mac mini og Apple TV. Dette er i våre øyne en stor fordel, selv om dette materialet suger til seg støv og skitt som en magnet.

Ikke utbyttbart batteri

Men med Unibody og den gummierte bunnen forsvinner også batteriet inn bak lukkede dører. Det er ikke lenger mulig å bytte batteri eller sette inn et ekstra batteri på egenhånd. Maskinen har som sin storebror fått et innebygd batteri, og dette er godt gjemt bak hele 8 skruer. Det samme gjelder mulighetene for minne- og harddisk-oppgraderinger.

Det kan for mange være en stor ulempe at maskinen ikke har utbyttbart batteri, og at den må inn på verksted for å få byttet. Fordelene er derimot at maskinen blir mye mer solid og Apple har kunnet gi oss større batterikapasitet. Selv hevder Apple at maskinen skal holde i opptil syv timer, men i våre egne tester havnet vi et omtrent på 5 timer med normalt bruk. Med normalt bruk mener vi da surfing på nett, avspilling av video og andre varierende oppgaver.

Bunnen på ny MacBook Unibody

Åpner man dekslet og titter under panseret er det fortsatt relativt greit å bytte både harddisk og minne. Harddisken er en Serial ATA-harddisk på 250 GB med 5400RPM og den kan også konfigureres med en harddisk på 320 GB og 5400RPM eller 500 GB og 5400RPM mot et pristillegg. Maskinen er bygd på nVidias brikkesett og ikke helt overraskende har den nVidias GeForce 9400M-grafikkprosessor med 256 MB DDR3 SDRAM som deles med hovedhukommelsen. Dette kortet gir støtte for samtidig visning med full oppløsning på den innebygde skjermen og opptil 2560 x 1600 bildepunkter på den eksterne skjermen og spiller av HD-video uten problemer.

Skjerm

Skjermen på MacBook har som sin storebror også nå fått LED-bakbelysning, noe som gir lavere strømforbruk og en kraftigere lysstyrke. Dette merkes hvis man sammenligner med den forrige modellen. Opp mot en MacBook Pro er det ikke store forskjell hva gjelder lysstyrke, men det er likevel stor forskjell på skjermkvaliteten.

Det er tydelig at noe av prisforskjellen mellom MacBook og MacBook Pro ligger i valget av LCD-panel. MacBooken har en tydelig dårligere skjerm enn sin storebror og både farger, detaljer og spesielt mørke/svarte/grå-toner gjengis dårligere på denne skjermen. Oppløsningen er på 1280x800 på begge modellene.

MacBookens billigere skjerm kan fort være utslagsgivende hvis du arbeider med profesjonelt arbeid som foto, video, grafisk eller webdesign. Vi er ikke overbegeistret over skjermen sammenlignet med MacBook Pro, men den går fortsatt PCer i samme priskategori en lang gang. For hjemmebruk, studenter og andre som ikke er avhengig av svært nøyaktig fargegjengiving er dette ikke et problem.

Slutt for Firewire

Den største skuffelsen hva gjelder hardware er at Apple nå har totalt fjernet Firewire fra MacBook.

MacBook Unibody porter

Verken Firewire 400 eller Firewire 800 er å finne på denne maskinen og du må nøye deg med to USB-porter, én Mini Display-port, lyd inn/ut og en gigabit ethernet-port. Apple har ikke inkludert en SD-leser som hos sin storebror MacBook Pro. Vi synes gjerne Apple kunne fått plass til flere USB-porter og eventuelt en SD-leser.

Multi-touch trackpad/styreflate

Nytt i denne modellen er også Apples multi-touch styreflate. Som på MacBook Pro er hele styreflaten er knappen, så du kan klikke hvor som helst på den berøringsvennlige glassoverflaten og det vil registres et klikk. Vi er veldig fornøyd med denne styreflate, selv om det trengs litt tilvenning hvis man er vant til knapper. Vi synes derimot overflaten på glassplaten er annerledes enn på MacBook Pro og vi følger fingrene våre ikke glir like lett over denne som Pro-modellen. Det føles nesten som det er et gummilag over styreflaten.

Styreflaten støtter multi-Touch-bevegelser og du kan dermed bruke én eller flere fingre for å kontrollere datamaskinen. De samme multi-touch bevegelsene som på MacBook Pro støttes.

Tastaturet er det samme som på forrige generasjon MacBook, men Apple har ikke gitt oss bakgrunns-belysning som på MacBook Pro.

Ytelse

Vi har testet denne MacBooken med verktøyet Geekbench opp mot den forrige modellen og sin storebror MacBook Pro 13" med 2.26GHz. På papiret ser det ikke ut til at mye skiller disse maskinene spesifikasjonmessig, og når det gjelder ytelsen er det heller ikke store forskjeller.

Vi har benyttet siste versjon av Geekbench og kjørt denne i 64-bitmodus. Alle tester er kjørt tre ganger per maskin og resultatet som presenteres er gjennomsnittet av disse tre testene. Geekbench gjennomfører et omfattende sett av tester utviklet for å presist måle prosessor og minneytelse på Mac, PC og Linux.

ytelse

Resultatene var ikke veldig overraskende. MacBook og MacBook Pro med samme prosessor, minne og brikkesett yter tilnærmet likt. MacBook Unibody har faktisk et minimalt overtak på MacBook Pro i våre tester, men i praksis betyr dette ingenting. Overfor forrige modell med en lavere prosessorhastighet og et sannsynligvis mindre effektivt design opplevde vi en vesentlig større yteleforskjell og brukere som oppgraderer fra en eldre modell vil utvilsomt merke forskjell.

Video

Vi omtalte MacBook Unibody i episode #6 av vår ukentlige podcast ping. Her kan du se litt hands on video av MacBook Unibody omtrent halvveis inn i videoen.

Oppsummering

Apple har kommet med en god oppdatering av sin mest populære bærebare. Den nye MacBook er en solid datamaskin som yter godt og har en hyggelig pris. For 2000,- mindre enn sin storebror MacBook Pro får du samme ytelse og hvis du kan leve med en litt dårligere skjerm, ingen aluminium, og mangelen på Firewire 800 og SD-kort, så er MacBooken et veldig godt kjøp.

Apple har dessverre ikke gjort det mulig å bestille en alternativ prosessor på MacBooken som du kan på MacBook Pro og ønsker du en raskere prosessor i samme 13" størrelse er dette kun mulig på MacBook Pro. Det er heller ikke mulig å oppgradere til mer enn 4GB RAM i motsetning til 8GB RAM på MacBook Pro.

Vi liker det nye unibodydesignet svært godt og håper at Apple nå endelig kan bli kvitt sprekkene som plaget den forrige MacBook-serien. Den gummierte bunnen finner vi også svært praktisk selv om den suger til seg skitt.

Alt i alt synes vi dette er en god oppdatering som gjør MacBooken til en fristende maskin for mange. Skjermen er ikke like god som på MacBook Pro, men så lenge du ikke jobber aktivt med fargekritisk arbeid vil du ikke ha store problemer med dette.

Positivt

 • Nytt og robust Unibody-design
 • God ytelse i forhold til pris
 • Praktisk gummiert underside
 • Multitouch styreflate
 • Lyssterk LED-belyst skjerm
 • God batteri levetid

Negativt

 • Firewire er borte
 • Ingen mulighet til å selv bytte batteri
 • Noe mer kronglete å bytte minne/harddisk enn tidligere modell
 • Noe svakt LCD-panel sammenlignet med MacBook Pro

sirSnoll

Veldig bra test, likte godt at dere testet ytelsen på de ulike modellene og sammenlignet med tidligere generasjon MacBook.

Flott at dere har en negativ/positiv-liste på slutten også! :D

JoeYsen

Bra test, men testen burde omtale Macbooken ikke har tastatur belysning, som Macbook Pro har.

pks

"Noe mer kronglete å bytte minne/harddisk enn tidligere modell"

Uenig. Skruene og opplegget på MacBook-modellene har alltid vært kronglete. 8 enkle skruer er MYE bedre enn 3 kronglete med en håpløs aluminiums-pute-sak-som-må-stappes-inn.

PK

macelsk

@"du må nøye deg med to USB-porter, en Mini Display-port, lyd inn/ut og en gigabit ethernet-port"

Kan lyd ingangen brukes som mic inngang også?

devo

Lyd inn/ut er vel det samme som på MacBook Pro. Svaret er ja.

Skrivefeil i første avsnitt: "...se om resultat er vellykket!" Resultatet?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Macelsk: Det er Line in, og ikke Mic in. Det vil da si at du ikke kan plugge en mikrofon rett inn, men du må gå gjennom en forsterker.

svendheim

Virker som en staselig maskin, men mangel på Firewire en en dealbreaker for min del.

Traktors bilde

Traktor

Det står da i teksten at macbook ikke har tastatur belysning, som mavbook pro har. Det er nok du som ikke leserer godt nok.

quadra800s bilde

quadra800

Bra test, men skrivefeil ødelegger litt av det gode inntrykket. ;)

639mes bilde

639me

alltid mye skrivefeil her..
I tillegg til de vanlige orddelingsfeilene presterer de nå også å kalle LED-skjermen for LCD-panel!!
"Samma det.."

Sony55

Skikkelig bra maskin! har hatt den selv i mindre enn en måned og må si at det er det beste data kjøpet noensinne. :D anbefales sterkt til alle som trenger en ny data men ikke har veldig mye penger som meg XD

OlafG

"alltid mye skrivefeil her..
I tillegg til de vanlige orddelingsfeilene presterer de nå også å kalle LED-skjermen for LCD-panel!!
"Samma det..""

Lol. En LED-skjerm er et LCD-panel med LED-baklys, så det de skriver er helt riktig, og det heter særskrivningsfeil.

ParaplyBooks bilde

ParaplyBook

Noe jeg savnet i denne testen var en kommentar om hvordan skjermen presterer i forhold til den gamle macbooken, ikke bare i forhold til nye Pro.
Da mener jeg utover at det er "kraftigere lysstyrke", stikkord er bildekvalitet. Vil det være et skritt opp, eller pretty much the same?

admins bilde

admin

@639me

MacBooken har et LCD-panel som er LED-belyst. MacBooken har ikke et OLED-panel. Hadde den hatt det ville prisen vært noe helt annet. Alle Apples maskiner har LCD-paneler, men av forskjellig kvalitet.

Jeg antar at MacBooken har billigere TN LCD-panel, mens MacBook Pro benytter seg av de vesentlig dyrere paneler - dermed forskjellen i kvalitet. Begge er LED-belyst, men dette har ingenting med fargekvaliteten å gjøre.

@ParaplyBook

Vi kan ikke se de store forskjellene mellom skjermene på den gamle og nye MacBook, men her kan man bli lurt av LED-belysningen. Jeg opplever panelet som relativt likt hva gjelder farge. LED-belysningen gir den derimot en kraftigere lysstyrke.

eisa01

[quote="admin"]Jeg antar at MacBooken har billigere TF LCD-panel, mens MacBook Pro benytter seg av de vesentlig dyrere IPS-panelene - dermed forskjellen i kvalitet. Begge er LED-belyst, men dette har ingenting med fargekvaliteten å gjøre.
Det er nok ingen laptoper som bruker IPS, alle bruker TN.

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-9320-9876
Why does the panel technology matter? Briefly, there are three broad categories of LCD panel types: twisted nematic (TN), vertical alignment (VA, and variants like PVA and MVA) and IPS. Each has different strengths, with IPS panels generally providing good colour reproduction and the widest viewing angles. We know of no IPS screens in current-model laptops, ThinkPads or otherwise
De testet bla. den første unibody MBPen.

admins bilde

admin

@eisa01

Det er vel den store debatten. Vanskelig å si, men Apple kan jo også bruke VA. Forskjellen mellom MacBook og MacBook Pro er ihvertfall ganske stor og i såfall må kvaliteten på panelene være veldig forskjellig.

Jeg skal sende en forespørsel til Apple, kanskje vi får et endelig svar? :)

Meows bilde

Meow

Ettersom MB late 2008 alu ikke er tatt med som sammenligningsgrunnlag, vil jeg gjerne komme med Geekbench-resultatet her:

[url=http://bildr.no/view/538192]

SRD

Meow - er det 2.4 Ghz du har ?

JoeYsen

Quote:

Traktor ons, 02/12/2009 - 15:32

Det står da i teksten at macbook ikke har tastatur belysning, som mavbook pro har. Det er nok du som ikke leserer godt nok.

----------

Jeg sendte PM om det så han har "edit" artikkelen etter publiseringen.

modin

Er temmelig sikker på at Apple bruker TN også i MacBook Pro de har i hvertfall alltid gjort det tidligere. Kan foresten sjekkes på en dansk side som jeg ikke husker linken til nå, der er så å si alle skjermer som finnes registrert med paneltype. Grunnen til at alle laptops bruker TN er selvsagt hensynet til strømsparing, alikevel er det stor forskjell på ulike TN-Panel, det samme ser man på eksterne skjermer. Selv om det bare er de aller dyrest skjermene som bruker noe annet enn TN, er det likevel stor forskjellig på de billigste elkjøp merkene og litt dyrere modeller fra Samsun eller Eizo.

Maxima

Jeg har lest om en annen forskjell mellom MacBook og MacBook Pro som ikke nevnes i artikkelen, MB mangler IR-port, så Apple remote kan ikke brukes f.eks til å styre iTunes

David_Hansens bilde

David_Hansen

Fikk min Macbook unibody for 3 uker siden, og har ikke noe annet enn godord å si om den, jeg hadde den "gamle" macbooken, men jeg synes ikke den kan sammenlignes engang. tror den nye er billigere også ? skjermen er fantastisk, batteriet holder over 7 timer, iallfall foreløpig. eneste som er litt uvant er som nevnt styreflaten, men det kommer seg vel etterhvert. og jeg begynner å lure på om dem har glemt å sette inn vifte i den, har ikke hørt den 1 gang, noe den ofte gjorde på den gamle.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai