TEST: OCZ Vertex SSD

OCZ VertexDe mange fordelene med SSD og en stadig fallende pris, begynner å gjøre SSD til et brukbart alternativ for flere og flere.

Vi har tatt en titt på OCZ Vertex, en spenstig 2.5" SSD fra OCZ Technology som passer perfekt for en MacBook eller MacBook Pro.

OCZ Technology har en lang historie innen SSD og var en av de første selskapene som introduserte SSD lagringsmedier for massene. Siden den gang har mye skjedd og vi nærmer oss en skift fra vanlige bevegelige harddisker til SSD. Prisene synker like fort som lagringskapasiteten går opp.

Vi har tatt en titt på en av OCZ Technologies mest populære SSDer, OCZ Vertex 120GB som per dags dato har en prislapp på NOK 3595,- hos Netshop. Dette er en 2.5" SATA SSD som finnes i størrelsene 30GB, 60GB, 120GB og 250GB. Vi har tatt for oss 120GB-varianten og installert denne i en standard MacBook Unibody. Disken passer like godt i en MacBook Pro.

Den store fordelen med SSD framfor vanlige harddisker er hastigheten på lesing og skriving. I motsetning til tradisjonelle harddisker har ikke SSD noen bevegelige deler og dette øker både hastighet og stabilitet. En SSD er ikke like utsatt for skader ved støt, men SSDen har en begrenset levetid. OCZ hevder at Vertex har en MTBF (Mean Time Between Failure) på 1.5 millioner timer som tilsvarer omtrent 170 år, men dessverre er bare to av disse årene faktisk under garantien. Videre er SSDer kjent for å bruke vesentlig mindre strøm og OCZs Vertex bruker bare 2W under drift og 0,5 W i standby. Varmeutviklingen på OCZ Vertex er også lavere enn tradisjonelle harddisker, noe som også er nyttig i en bærbar datamaskin.

Ytelsen på SSDer er som nevnt raskere enn tradisjonelle harddisker og Vertex er intet unntak. Det er allikevel verdt å merke seg at ytelsen er forskjellig fra størrelse til størrelse. OCZ Technology oppgir selv følgende tall og det er 120GB SSDen som vi har testet som yter best. Merk at dette er teoretiske hastigheter.

OCZ Vertex 30GB

 • Lese: Opp til 230 MB/s
 • Skrive: Opp til 135MB/s
 • Vedvarende skriving: Opp til 80MB/s

OCZ Vertex 60GB

 • Lese: Opp til 230 MB/s
 • Skrive: Opp til 135MB/s
 • Vedvarende skriving: Opp til 70MB/s

OCZ Vertex 120GB

 • Lese: Opp til 250 MB/s
 • Skrive: Opp til 180MB/s
 • Vedvarende skriving: Opp til 100MB/s

OCZ Vertex 250GB

 • Lese: Opp til 250 MB/s
 • Skrive: Opp til 160MB/s
 • Vedvarende skriving: Opp til 100MB/s

Installasjon

Vi har installert SSDen i samme MacBook Unibody som vi testet tidligere denne måneden.

Du trenger ikke være noen rakettforsker for å få til installasjonen og alt du behøver er en skrutrekker. Du skrur enkelt og greit ut de 8 skruene som finnes under din MacBook og løfter av det gummierte dekslet. Å bytte harddisk er en av prosessene som du kan gjøre med din MacBook/MacBook Pro uten å risikere å bryte garantien. Apple gir deg også en detaljert beskrivelse av hvordan du gjør dette i sine manualer.

OCZ Vertex

Nede til høyre vil du finne din vanlige harddisk beskyttet av en skinne med to skruer. Skru ut disse to og dra harddisken opp ved hjelp av plaststripen festet på din gamle harddisk. Deretter fjerner du SATA-kablen fra harddisken og setter denne inn i SSDen og skru på skinnen.

OCZ Vertex

OCZ Vertex

Med OCZ Vertex trygt installert i MacBooken gjenstår det kun å installere Mac OS X på disken. SSDen var ikke formatert når vi fikk den og vi var nødt til å gå inn i Diskverktøy i installeringsprosessen for å formatere og partisjonere disken.

Ytelse

Den største grunnen til å kjøpe en SSD i dag er utvilsomt ytelsen. Med et lagringsmedie uten bevegelige lesehoder som må lese og skrive til mediet, faller søketid, lese og skrivehastighet dramatisk.

Vi har testet OCZ Vertex SSD opp mot MacBookens standard disk, en Toshiba SATA-disk på 5400rpm og vi kan ikke si noe annet enn at OCZ Vertex totalt overkjører Apples standard disk. Du merker det i det sekund du starter maskinen. Du får omtrent ikke snudd deg før MacBooken har bootet opp og er klar til bruk. Oppstartstiden er redusert til under det halve av normalen.

MacBook med OCZ Vertex SSD

Vi har testet SSDen i Xbench, et testverktøy som blant annet brukes til å teste lese og skrivehastigheten til lagringsmedier. De statiske testene i Xbench viser en SSD med en meget imponerende ytelse. Både lese og skrivehastighetene er svært gode og med en lesehastighet som nærmer seg 200 MB/sek i våre tester kan vi ikke være annet enn imponert. Vi er også fornøyd med å se at OCZ Vertex også greier seg godt på skriving av data og særlig små filer

OCZ Vertex greier seg ikke bare bra i de statiske testene, vi merket også en generell hastighetsøkning og økt responstid på hele maskinen. Alt fra oppstart av programvare til lagring av data er merkbart vesentlig raskere.

MacBook med standard Toshiba-disk

Å gå tilbake til en MacBook med standard Toshiba 5400rpm disk er ikke noe annet enn en nedtur etter å ha nytt et par dager med OCZ Vertex.

Konklusjon

Flashminne som lagringsmedie har kommet for å bli. Prisene blir lavere og lavere for hver dag som går, men det er fortsatt langt igjen til dette er like billig som vanlige harddisker. Med en prislapp på NOK 3595,- er dette en dyr harddisk, men ytelsen fra OCZ Vertex er såpass bra at det fort kan være verdt prisen - ihvertfall hvis du jobber med arbeid med mye lagring fram og tilbake.

OCZ Vertex er en solid SSD med svært rask lese og skrivehastighet. Kombinert med minimalt strømforbruk, støy og varmeutvikling er det en glimrende match for en MacBook eller MacBook Pro med høye ytelseskrav.

Det er fortsatt et stykke igjen til SSDer som OCZ Vertex blir «mainstream», men utviklingen er rivende. Har du NOK 3595,- til overs og gjerne vil presse ut litt mer futt av din bærbare er dette ingen dum investering.

Positivt

 • Svært rask lese og skrivehastighet
 • Svært lav søketid
 • Minimalt strømforbruk og varmeutvikling

Negativt

 • Kun 2 års garanti
 • Høy pris per GB
 • Vi får ikke lengre tid til å lage en kopp kaffe mens vi venter på lagring av data

Les mer hos OCZ Technology og kjøp OCZ Vertex hos Netshop.

eisa01

Kun 2 års garanti? Har det noe særlig å si når man uansett har 5 års reklamsjonsrett?

Ellers bra test :)

admins bilde

admin

@eisa01

Garanti er ikke det samme som reklamasjonsrett :) Reklamasjonsrett er også kun noe som gjelder for forbrukerkjøp, ikke for bedriftskjøp. Reklamasjonsretten på 5 år er kun definert i forbrukerkjøpsloven.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Veldig kjedelig test! Dette har vi lest om gang på gang, her var det stort sett bare repetisjon. Hvorfor ikke legge inn en video i artikkelen for å piffe opp litt?

oyoys bilde

oyoy

Syns det var en grei test jeg.
-men jeg ser fram til Legens "piffy" video som jeg regner med kommer snart... 8-)

Det eneste jeg savner er en test mot en "gjennomskrevet" disk, der man må vente på sletting av blokker osv. Noen som vet om OS X støtter "trim"-kommandoen for å flagge blokker som ikke lenger er i bruk i filsystemet? Jeg har ikke sjekket om den testede SSD støtter det heller...

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Jeg skriver ikke artikler, jeg bare leser de.

SeaLions bilde

SeaLion

Krever SSD-er noe spesielt av maskinens hovedkort/prossessor/busshastighet? Kunne det vært mulig å montere en SSD i en eldre maskin, f.eks en PowerBook G4?

Torros bilde

Torro

De gamle powerbookene brukte vel ikke SATA disker, så utvalget er ikke like bra. Om det er "verd" å koste på den noe aldrende powebooken, som sikkert trenger batteri i tillegg, er jo også et vurderingsspørsmål...

SeaLions bilde

SeaLion

Det er sant, min harddisk er en ATA-disk, men i følge Systemprofil på maskinen finnes det også Serial-ATA (SATA) på maskinen, selv om denne bussen ikke har noen tilkoblede enheter for øyeblikket.

Jeg har to batterier, ett "superbatteri" som jeg kun bruker når jeg trenger mange timer batteritid, og et dagligbatteri, som nå har relativt kort batteritid. En SSD-disk kunne senket strømforbruket og dermed gitt lengre battertid.

JoeYsen

Vil takke for en fin artikkel. Ellers vil jeg anbefale Intel M-serie 2 gen.
Har selv den på 160GB som man får kjøpt ned til 3000,- de butikkene som har d på lager selger fra 3500,-

Måtte SSD leve lenge!

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

Vedrørende priser på OCZ Vertex

Kjøpte en i OCZ Vertex 120GB i April for kr 3250.00 siden falt den til kr 2995.00
i Juni-Juli
Siden har prisen variert rundt kr 3000.00 for en OCZ Vertex 120GB
Så det å si at prisene faller er en sannhet med modifikasjoner
Prisen falt på SSD frem til sommern 2009.
Siden har prisen stått stille eller gått opp på visse disker/merker eller i visse butikker.

Fortsetter det i samme tempo kommer ikke prisen ned på et brukbart nivå på flere år
Ser nok at bransjen prøver å sko seg på oss friker så lenge som mulig med høy pris og liten kapasitet.

Ønsker meg en OCZ Vertex 120 GB for å raide sammen med den disken jeg allerede har i dag for bruk i en Mac Pro.
Skulle også oppgradert flere andre maskiner som jeg har med SSD.
Har sjekket nesten hver uke siden i sommer uten at prisen har gått nevneverdig ned!!
Når prisen på en 500GB/1TB 2.5" SSD er nede i NOK 1500 eller lavere, kan vi snakke om at det har løsnet i markedet på SSD.

I dag er SSD bare for friker og utvalgte personer som trenger hastighet
Så oppgradering av MBP maskinen med ny SSD blir ikke denne julen
Tror heller det blir til neste jul.
Så nå sitter jeg også på gjerdet og venter som alle de andre på prisfall/bedre kontrollere/høyere hastighet og større lagrings kapasite.

Men du..du..duu hvor innerst inne i....hvordan SSD "drar" i en Mac Pro 2.66 GHz Nehalm med 8 prosessorer.

Macoldis

TearJacK

hvilke SSD disker får man hvis man kjøper en MBP med SSD?

Asbjorn

OCZ har 3,5-tommers SSD for stasjonære. Jeg kunne gjerne tenke meg en en ny Core i7 iMac med en sånn. Noen som vet om det går? Har spurt OCZ og de kunne ikke svare på det...

SRD

Hvorfor må du ha 3.5" SSD? Du få jo 2.5 til 3.5" fester, og det er akkurat samme kontakter på 2.5" og 3.5", og dessuten så går det helt fint å feste ssd med tape o.l.

Simpsonss bilde

Simpsons

Kjøpte meg en intel ssd 160 gb g2 fra netonnet til 3500 i forrige uke. Utrolig bra disk. Alt er kjapt og ting starter kontant. Itunes med 10000 sanger starter på uner 2 sec. Og coverflow fungerer uten et minste tegn til hakking. Iphoto starter også plutselig på 2 sec.

macbook pro unibody 2009.

Asbjorn

SRD: Foretrekker 3,5" SSD som gir færre deler og enklere montering, samt de finnes i 512GB og 1TB størrelser.

psvennevig

Tips når det gjelder SSD. Ikke partisjoner hele disken. La det være igjen f.eks 4GB på en 120GB. Dette medfører at TRIM kommando (Støttet i SL og Win7) kan operere uforstyrret selv når partisjonen er full. (120GB fylles fort).
SSD er totalt annerledes enn HDD når det gjelder hvordan den håndterer data, og logikken/firmware trenger noe ledig plass for å kunne opprettholde ytelse samt sikre at data ikke krasjer på disken.

P

KDNs bilde

KDN

Hvorfor har dere ikke testet IOPS da det er her fordelen med en god kontroller på SSD kommer frem. Med tanke på at dere sikkert skal teste flere SSD i fremtiden så hadde det kanskje vært greit å ha data for å sammenligne.

"OCZ Vertex er en solid SSD med svært rask lese og skrivehastighet. Kombinert med minimalt strømforbruk, støy og varmeutvikling er det en glimrende match for en MacBook eller MacBook Pro med høye ytelseskrav."

Dette avsnittet viser jo at artikkelforfatter ikke har lest en av de mange testene der ute som sammenligner SSD. Intel sin X25M Gen 2 koster ca det samme, har 160GB minne og er mye raskere.

SRD

psvennevig: Er du sikker på at SSD kan "trimmes" med Snow Leopard? Har du kilde? Jeg har en Intel 160 GB SSD gen 2 og vil gjerne ha Trim på denne.

KareStensland

Haha lage en kopp kaffe? Morsomt:)
Bra test! Gleder meg til de nærmer seg 2000 kr. Da kjøper jeg!!

espenbo

Her er linker til mitt oppsett. Og test resultat med Xbench.

http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=106&t=224374
http://db.xbench.com/merge.xhtml?doc2=381165

Det kan se ut til at man får enda bedre ytelse med de nye diskene, en med den jeg har. Men macminien ble mye raskere.

Så jeg gleder meg til at jeg kan kjøpe inn flere slike disker og bytte de ut i andre maskiner jeg har.

Espen

hoffern

Lurte på om noen visste forskjellen på Vertex og Summit diskene fra OCZ.
60GB Summit har raskere r/w enn Vertex men enda er den billigere.
Er det noe jeg overser?

EDIT: Så det nå. Vertex har raskere skrivehastighet

Mvh

André

Jensrasks bilde

Jensrask

Vi får ikke lengre tid til å lage en kopp kaffe mens vi venter på lagring av data

Dette var vel tull ? :P

Jensrask

superjon

Jeg trengte bare skru opp en skrue for å ta ut harddisken!
+ de 4 knottene på disken

Jeg brukte superduper for å lage en botable disk før jeg satt den inn. Jeg har da en oppstarttid på over et minutt. Er dette ok? Har jeg startet med ssd disk på feil måte?

SRD

Høres slik ut, min starter på 20 sek (Macbook Alu 2 Ghz) fra jeg trykker på på-knappen til OS er ferdig startet.

superjon

Fant ut noe,
jeg gikk inn i systeminnstillinger, valge disken som oppstartdisk, og da er jeg nede på 30sek. Så da er det vel bra nok?

Ok å bare lage en kopi av hele den game HD.

Jensrasks bilde

Jensrask

Er det bare hos meg skriften blir utrolig stor ?

superjon

Alt ser likt ut på min data, selv om jeg byttet til ssd.

Anonymous

Hei

Takker!
Den skriften størrelsen klarte jeg å lese uten briller...kjekt

Macoldis

Jensrasks bilde

Jensrask

Niks problem ;-)

SinWins bilde

SinWin

Prisene og kapasiteten på SSD er fremdeles horrible... Prisene er høye, og kapasiteten er fremdeles lav. Jeg ser frem til dagen hvor de har kommet et par hakk ned i pris og kapasiteten (500 GB+) gjør at det er verdt å satse på dem som disker i bærbare. DA skal jeg kjøpe.

ggt667s bilde

ggt667

Hva skjedde med 130 års levetid?

SRD

[quote="SinWin"]Prisene og kapasiteten på SSD er fremdeles horrible... Prisene er høye, og kapasiteten er fremdeles lav. Jeg ser frem til dagen hvor de har kommet et par hakk ned i pris og kapasiteten (500 GB+) gjør at det er verdt å satse på dem som disker i bærbare. DA skal jeg kjøpe.
Når det er snakk om pris så synes jeg ikke SSD er så veldig gale. Folk bruker jo lett 2000 kr ekstra på CPU for å få 5-10% bedre ytelse i noen få applikasjoner/spill. Så da er det jo ikke så gale å bruke 2000 ekstra å få mange doblet ytelse i nesten alle program.

MacKennsans bilde

MacKennsan

Er det begrensninger på størrelsen av lagringskapasitet på SSD kontra tradisjonelle HDD for Mac bærbare?

Mener å ha lest en plass at 500 GB er maks kapasitet på MacBook med tradisjonell HDD.
Noen som vet?

dabear

Makskapasitet avgjøres av hva leverandørene kan levere. Det kan nok stemme at det meste harddiskprodusentene får til å presse inn på den begrensede plassen, er 500GB. Når produksjonsmekanismene blir bedre, vil denne størrelsen øke. Macen vil da ikke ha noen problem med å bruke disken.

Det er altså hva leverandørene greier å presse inn på formfaktoren som teller, ingenting annet.

SinWins bilde

SinWin

[quote="SRD"]Når det er snakk om pris så synes jeg ikke SSD er så veldig gale. Folk bruker jo lett 2000 kr ekstra på CPU for å få 5-10% bedre ytelse i noen få applikasjoner/spill. Så da er det jo ikke så gale å bruke 2000 ekstra å få mange doblet ytelse i nesten alle program.

Poeng. Men jeg betaler ikke mange tusen kroner for å få langt lavere lagringskapasitet, selv om jeg får en raskere maskin.

Når det gjelder maks harddiskplass, finnes det disker på 1 TB som passer i de nye MacBook unibody-modellene, også 13''.

SRD

Jeg vet at det finnes 1TB på 2.5"-disker, men jeg tror de har tre plater og er 12.5mm tykke. I så fall vil de ikke passe i Macbook etter det jeg har hørt.

SinWins bilde

SinWin

Det er nettopp det de gjør - i de nyeste macbook unibodyene, vel å merke.

Se her: http://mac1.no/forum/viewtopic.php?t=228916

SRD

Da har jeg lært noe nytt idag også :)

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai