Tofu - føde for øynene

Lei som jeg er av å lese tekst på skjerm har jeg lenge lett etter en god løsning. Problemet er at tekst i store bolker begynner å flimre etterhvert, øynene blir irriterte av det skarpe lyset fra skjermen og lengden på linjene varierer fra alt for små med tre ord per linje til å rekke over hele den 1680 piksler brede skjermen. Slikt blir masete å skulle lese på i lengden, men det finnes en løsning - Tofu!

Velkommen til Tofu. I motsetning til vegetar-maten det er oppkalt etter, er programmet ganske så appetittlig. Du kan nå nemlig lese teksten fordelt i kolonner av akkurat passe størrelse. Akkurat passe fordi du velger bredde, størrelse, farger, marger etc. selv.

Personlig bruker jeg å maksimere vinduet og ha tre kolonner med en lysebrun bakgrunn og mørk, burgunderrød tekst. Det later til å være det mest skånsomme for mine akk så sensitive hornhinner.

Så over til den litt krøkkete delen. Teksten må jo komme inn i Tofu på en eller annen måte. Klipp og lim fungerer greit, om ikke smidig. Har du Snow Leopard kan du relativt enkelt lage en ny service. Da er det bare å markere teksten, høyreklikke og så velge “View in Tofu”.

Valgene man ellers har er om originalformateringen skal beholdes eller om selvvalgt type og farger skal brukes. Bredde på kolonnene, margene mellom dem og et par andre små typografiske småting.

Ulempen med det hele er at Tofu ikke er det mest stabile programmet. Kræsjer forekommer ikke oftere enn, si en gang av tyve, men det er allikevel oftere enn de fleste programmer. Og visningen fungerer klart best om det er så ren tekst som mulig du åpner i Tofu. PDFer går av og til greit, men det blir ofte mer rotete enn det er til gavn.

Lakmustesten er dog bestått med glans. Tofu fyres opp med høy regelmessighet på undertegnede sin maskin. Gjør øynene dine en tjeneste og ta turen til http://amarsagoo.info/tofu/ for litt sundt kosthold for øynene dine.

Tofu er forøvrig gratis og kan lastes ned fra amarsagoo.info.

Macinis bilde

Macini

Ellers har du også Writeroom som jeg bruker veldig mye, den har sort bakgrunn og gul/grønn tekst og fjerner all bakgrunn så den ikke forstyrrer.
http://www.hogbaysoftware.com/products/writeroom
Ulempen med Writeroom i forhold til Tofu er at Tofu er gratis, det er ikke Writeroom.

jervi

Vil også anbefale Readability for nettsider.

Caution

Takk jervi, TUSEN hjertelig takk!

svanos bilde

svano

Jeg liker idéen bak programmer som Tofu, men for meg er Tofu fortsatt så ustabilt at jeg ga det opp på Snow Leopard. Mulig det var stabilt i Leopard, jeg ser det er lenge siden de har oppdatert.

Simpsonss bilde

Simpsons

Jervi: genialt program(?). gikk rett inn på bookmarken min i safari.

pølsas bilde

pølsa

Readability var genial, tofu skulle jeg gjerne også hatt før jeg ble ferdig med å studere.

ChrisPs bilde

ChrisP

Noe som også går, er og bruke komandoen: eple-alt-ctrl-8.

Ove

Macini skrev:

Ellers har du også Writeroom som jeg bruker veldig mye, den har sort bakgrunn og gul/grønn tekst og fjerner all bakgrunn så den ikke forstyrrer.

WriteRoom kan gi deg helt valgfri farger på tekst, ark og bakgrunn. Jeg skriver rødt på gult, med hvitt på ramma rundt.

BjarneOlsen

Takk jervi, TUSEN hjertelig takk!.... dritenkel og fin.

appleman

Readability fungerer også godt sammen med Evernote.

mrPicattas bilde

mrPicatta

Jeg anbefaler også f.lux for bruk av Mac'en om kvelden :-)

http://www.stereopsis.com/flux/

pushits bilde

pushit

FLUX!! :D

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai