Slik får du NRK Nett-TV til å fungere på Mac

NRK Nett-TV

Mange av henvendelsene NRKs publikums-service får er fra folk med Mac som forsøker å spille Nett-TV, men desverre ikke får det til. NRK er smertelig klar over at deres Nett-TV ikke fungerer ideelt på Mac og mye av det må tilskrives at det nåværende systemet bygger på Windows Media-formatet, et format som ikke akkurat er skreddersydd for Apples operativsystem. Heldigvis finnes det en løsning, men ikke alle finner den like lett.

Denne artikkelen er originalt publisert i den gode bloggen til NRK, NRKBeta.no. Gjengis på Mac1.no med en Creative Commons BY-SA 3.0-lisens.

NRKs Nett-TV har tusenvis av godbiter som alle i Norge kan nyte godt av rett fra datamaskinen. Mange Mac-brukere har oppdaget dette, men sliter med å få dette til å fungere på sin Mac.

Det finnes imidlertid måter å spille av Nett-TV på også for deg med Mac. Den mest brukte metoden, og den vi absolutt anbefaler, er ved bruk av Microsoft Silverlight, og skal fungerer hos alle med Mac ved å følge bruksanvisningen under.

Løsningen er Microsoft Silverlight

Det beste for Mac-brukerer er å benytte seg av Microsofts Silverlight. Dette er Microsofts «flash-konkurrent», og lar deg i utgangspunktet, og iallefall rent teoretisk, spille av Windows Media-filer smertefritt i en Webside, også på Mac.

 1. Last ned og installer Microsoft Silverlight
 2. Åpne NRKs Nett-TV
 3. Velg Instillinger i øverste høyre hjørne.
  NRK
 4. Velg så Silverlight som din avspiller
  NRK
 5. Du vil nå være i stand til å spille NRK Nett-TV på Mac via Silverlight
 6. Rent teoretisk skal det også være mulig å få Windows Media til å spille på Mac ved å benytte seg av pluginet Flip-for-Mac, men dette er derimot ofte ustabilt.

Ny nettløsning underveis

NRKBeta poengterer også at NRK jobber med å legge om hele NRKs Nett-TV til et format som er plattformuavhenging, nemlig H.264. Denne prosessen går sin gang og NRKBeta lover å holde dere oppdatert på NRKbeta så fort de har noe fornuftig å melde.

Denne artikkelen er originalt publisert i den gode bloggen til NRK, NRKBeta.no. Gjengis på Mac1.no med en Creative Commons BY-SA 3.0-lisens.

pawlo20

takk

jeg så den før kommer på mac.no

mrPicattas bilde

mrPicatta

Jeg forstår ikke hva som er nyheten for dette? NRK nettTV har jo hatt silverlight støtte i sikkert ett år nå. Når jeg kjøpte min Mac i våres, hadde nå NRK silverlight støtte på den tiden...

Er nyheten at det er bedre implimentert l no? Ser nå at itavisen også hadde denne nyheten i dag...

admins bilde

admin

@mrPicatta

Det er ingen *nyhet*, men NRK opplevde at mange Mac-brukere ikke fikk dette til å fungere og dermed lagde en offisiell guide som vi har republisert som en «guide» på Mac1.

svanos bilde

svano

Jeg holder fortsatt en knapp på quicktime med flip4mac, og huk av "Launch QuickTime Player" i flip4mac sin preference pane. Dette gir deg skikkelig fullskjerm (trenger ikke caffein for å unngå skjermspareren og musepekeren skjules) samt at man slipper unna det ressurssluket som Silverlight er.

macjens

NRK nett tv har alltid åpnet seg i Quick time, viste ikke at det var et problem.

omaha

I video/audio-sammenheng er vel Silverlight bare en wrapper rundt kodek'ene osv, og en bør fint kunne se alt på NRK uten.

Jeg kjenner ikke kodek-pakkene til OSX, men VLC skal ihvertfall kjøre alt på NRK.no. I Firefox kan en benytte MediaPlayerConnectivity som kan konfigureres til å kjøre VLC eller hva en foretrekker.

Jeg vil tro at en greier seg uten Silverlight i OSX når en kan se alt i alle Linuxvarianter uten Silverlight / Moonlight.

Silverlight blir kun relevant med "rikt" innhold - dvs Silverlight players som den TV 2 krever.

Så får en håpe at NRK pusher på videotag ++

svanos bilde

svano

Jepp, man kan kjøre nrk sin nett-tv i VLC, men det krever litt ekstra da man må hente ut mms-ene. Det kan f.eks. gjøres her: www.nonline.org/nrk

Det går, men det kommer en del feilmeldinger fra vlc derimot.

Lukass bilde

Lukas

Ny nettløsning på gang, betyr det at en Plex-plugin for NRK lettere kan komme til å dukke opp?

devo

Syns ting bare har gått oppover for NRKs nett-tv... Silverlight er bedre enn integrert windows mediaplayer (som de har hatt siden starten). Underlig nok fungerer et Microsoftprodukt smertefritt (for min del).

Men om de nå skal benytte seg av H/x.264 så blir det jo bare fryd og gammen. Spørmålet er da om man kan bruke og om dette isåfall fungerer på direktesendinger :)

iRolfs bilde

iRolf

Direktesendingene av førstedisvisjonskampene som NRK har vist i år åpnes ikke slik at man kan vise de i fullskjerm(må zoome i hele skjermbildet). Ellers har jeg ikke hatt noen problemer med NRKs nett-tv.

AreKrishna

Hvordan NRKs nett-TV funker avhenger mye av hva slags Mac du har. SilverLight 2.0 (som kreves av NRK) finnes bare for Intel-Macer. Sjøl har jeg en iBook G4 fra 2004 som jeg fremdeles er veldig fornøyd med, men da er jeg utestengt fra SilverLight.

Løsningen Flip4Mac og QuickTime fungerer på et vis, men veldig hakkete og usynkront - jeg får vel se hvert 10. bilde eller noe sånt.

Hvorfor kan de ikke se på hva andre har fått til? Svensk TV klarer det NRK mener er
umulig. Der kan selv jeg med en gammel Mac se alle programmer helt fint og smooth

Lenge leve Sverige!

Onizuka89

Bleh... enten Silverlight eller flip4mac...
skulle ønske MediaPlayerConnectivity virka på OSX...
jaja... får bruke GNU/Linux til å se på NRK.no sendinger da, eller kanskje bruke VLC og kjempe meg litt gjennom 2-3 linker før jeg får se videoen.

stormx

Jeg har installert Silverlight og konfigurert Nett-tv'en til å bruke det, men nå står den bare på 0% loadet til evig tid. Med WMP fungerer det derimot OK, men man har jo ingen mulighet for å velge fullskjerm f.eks.

Synes det er kjipt at NRK ikke kan finne en bedre måte å publisere sendingene enn Microsoft's episk dårlige videoformater.

arntsss bilde

arntss

Det fungerer faktisk fantastisk bra her hos meg. Både med Silverlight og Flip4mac.

arntSS

leikviks bilde

leikvik

Silverlight fungerer bra også her, men bare på de programmene NRK har lagt i mappa for gjensyn. Den tidligere muligheten til å se NRK direkte funker ikke. Får da bare en tom skjerm.
Får noen dette til lenger?

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai