Bruk Guitar Hero World Tour-trommesett som MIDI-instrument

Guitar Hero trommerEtter å ha anskaffet Guitar Hero: World Tour (GHWT) og hatt mer enn tilstrekkelig med moro med det, fikk jeg som alltid trangen til å prøve å gjøre noe utenom det tiltenkte bruksområdet. Og siden jeg alltid har likt å spille trommer men aldri vært særlig god var det én ting som falt seg naturlig - å prøve å få GHWT-trommesettet til å lage trommelyder uten å bruke Guitar Hero. Denne guiden viser hvordan du bruker Guitar Hero World Tour-trommesett som MIDI-instrument.

I denne guiden brukes følgende

  1. GHWT-trommesett for PS3
  2. Dette er det offisielle trommesettet for GHWT. Det har seks knapper/sensorer; to 'symbaler', tre 'trommer' og en pedal. Med PS3-versjonen fulgte det en USB-dongle for å kunne kommunisere trådløst med trommesettet.

  3. JunXion 4.1
  4. JunXion 4.1 er et stykke programvare som konverterer signaler fra omtrent hva som helst av 'Human Interface Devices' (HID) (som for eksempel mus, fjernkontroll, tastatur, eller Guitar Hero-trommer) til helt vanlige MIDI-signaler. Og dette er den viktigste delen av prosjektet. MIDI er en såpass gammel og universalt støttet standard at du kan bruke det med så godt som hva som helst av musikkprogramvare. Det JunXion gjør er at det tar imot signalene fra en HID, gjør de om til MIDI, oppretter 2 MIDI-kanaler og sender signalene ut der så de kan brukes av annen programvare på maskinen. Uten dette eller lignende programvare ville ikke idéen fungert, fordi vi må ha en måte GarageBand og trommene kan kommunisere på. JunXion 4 koster €75, men du kan laste ned en demoversjon som lar deg bruke det i 20 minutter av gangen her

  5. GarageBand 4
  6. GarageBand er vel nå kjent for de fleste Mac-brukere. Det er en del av Apples iLife-suite, som følger med nye macer eller kan kjøpes for 790,-. I dette prosjektet brukes GarageBand for å gjøre om MIDI-signalene til lyd i høyttalerne dine (siden MIDI-signaler ikke er lydsignaler - de er bare signaler som forteller programvaren hva brukeren gjør, så gjør programvaren resten av jobben med å lage lyd). Du kan bruke hvilket som helst program som støtter MIDI, men siden GarageBand følger med macer og har ferdige trommelyder innebygd er det et veldig enkelt alternativ.

  7. En Mac

La oss spille litt trommer!

Det første du bør gjøre er å koble til USB-donglen som fulgte med trommesettet til Macen din. Da vil det røde lyset blinke i all evighet, eller frem til du slår på trommesettet ved å trykke på PlayStation-knappen på trommesettet. Når du gjør det begynner dioden lengst til venstre på trommesettet å lyse, og lyset på donglen går over fra blinking til konstant lys. Det betyr at de kommuniserer (akkurat som når du bruker trommesettet med en PS3).

Åpne GarageBand og deretter JunXion 4. GarageBand vil da gi deg beskjed om at du har 2 MIDI-innganger til rådighet. Dette betyr at GarageBand har oppdaget MIDI-kanalene JunXion oppretter, slik at alle signaler som sendes ut fra JunXion kan mottas av GarageBand. På venstresiden av JunXion-vinduet får du opp en liste over alle tilgjengelige HIDs. Den du er ute etter heter 'GuitarHero for Playstation ® 3'. Trykk på den.

Så begynner moroa. Hvis du nå prøver å slå litt på noen av trommene vil du se at verdien til høyre for den aktuelle knappen skifter fra 0 til 127 et lite øyeblikk. Det betyr at JunXion tar imot signalet fra trommene.
For å bruke de forskjellige knappene må du dra der det står 'Button #n' til der det står 'Input Sensors' (en lang liste med tomme hvite felt til høyre for listen over HIDs). Personlig pleier jeg å ha knappene i rekkefølge fra venstre til høyre på trommesettet og da er rekkefølgen #3, #4, #1, #6, #2, #5. Du kan dog ha knappene i akkurat hvilken rekkefølge du vil.

Prøv å slå litt på de forskjellige trommene. Hvis du ikke har gjort annet i GarageBand enn å åpne et blankt prosjekt vil du høre pianolyder. Suksess! JunXion gjør om trommesignalene til MIDI-signaler, som Garageband gjør om til lyd ut i fra hvilket instrument som er valgt. Gå til GarageBand, trykk '+' under listen over spor og velg 'Programvareinstrument-spor'. Deretter velger du 'Rock Kit' under 'Drum Kits'. Prøv å slå på trommene igjen - du vil høre diverse trommelyder, men de samsvarer ikke helt med lydene et ekte trommesett ville gitt.

Gå tilbake til JunXion og trykk 'Actions' nesten øverst i vinduet. Da byttes HID-listen ut med en liste over knappene du har aktivert, og de vil hete ting som 'Note 48 on channel 1'. Dette betyr at når man trykker på den knappen vil JunXion sende et signal om at knapp 48 er trykt inn på MIDI-kanal 1.

Nederst i JunXion-vindet er det et område som heter 'output event'. Det er her du bestemmer hva som skal skje når du trykker på den aktuelle knappen. Standard er at det står på 'Note Event', og at 'note nr' er satt til 'fixed value'. Her kan du selv velge hvilke "toner" (altså trommelyder) som skal høres når du slår på de forskjellige trommene. Jeg pleier å bruke følgende:
Rød tromme: Note 40. Helt gjennomsnittlig skarptromme.
Gul symbal: Note 44. Lukket hi-hat.
Blå tromme: Note 47. Lys tom (eller heter det tam?)
Oransj symbal: Note 52. Typisk jeg-spiller-rock-og-skal-markere-eneren-kræsj.
Grønn tromme: Note 53. Vanlig ride.
Basstrommepedal: 36. Helt fin basstrommelyd.

Her kan du velge akkurat de lydene du selv vil. Du kan lete deg frem til riktig lyd ved å bytte 'note nr' mellom forskjellige verdier, eller ved hjelp av GarageBand-keyboardet (shift-eple-K).

Ferdig!

Da er du ferdig! Du kan nå ta helt av i tjue minutter, eller til 0700 neste morgen hvis du betaler JunXion-lisensen (ja, du kan også skru JunXion av og på men da må du stille inn alle knappene og lydene på nytt). Du kan også ta opp trommingen din i GarageBand ved å trykke på den røde record-knappen.

strangels bilde

strangel

Jeg har mac, men ikke et slikt trommesett.
Men dette virket som en bra og godt skrevet guide. Kudos for den! :)

Mr. Kyoshos bilde

Mr. Kyosho

Har mac og et slikt trommesett.. Dette skal prøves i nermeste fremtid!
Takker for infoen!

jeff93s bilde

jeff93

Fungerer dette med Xbox 360 sitt trommesett? Husker ikke helt om det fulgte med en USB-dongle.

freelys bilde

freely

Finns det noe lignende for DJ hero. Hadde vert morrsomt

mp2k

Sender dette trommesettet også signaler om hvor hardt man slår?

pusle

Lurer også på om trommesettet registrerer hvor hardt man slår og sender ut signaler basert på det. Genialt tenkt da, dette må prøves :)

fedda22s bilde

fedda22

Går dette også med Nintendo Wii?
Eller finnes det en annen guide?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Dette skal vel teoretisk være mulig med RockBand-trommesettet til xbox også? Må testes...

Bertelsen

Kom med tilbakemelding, sitter nemlig på et støvete RockBand trommesett.

Graapho

Til alle som spør om det funker med andre kontrollere; kan dere ikke bare plugge de i og teste? Personlig har jeg ikke testet med noe annet utstyr enn det jeg har skrevet om i guiden men all logikk tilsier at det burde funke fint, siden mange av kontrollerne og spillene er interkompatible med hverandre.

Om noen tester med andre trommer enn de fra GHWT og får det til å funke er det sikkert mange som setter pris på om dere skriver det her!

Og ang. hvorvidt man kan få forskjellige lyder utfra hvor hardt man slår: Trommene oppfatter i utgangspunktet hvor hardt man slår (bare prøv i Gutiar Hero-spillet) og MIDI-standarden har støtte for å bruke 128 forskjellige verdier til å bestemme ting som dette. Allikevel oppfatter junxion slaget som enten eller, altså hopper signalet rett fra 0 til 127 med en gang det oppfatter et slag.
Så foreløpig vet jeg ikke om det går an og i tilfelle hvordan man får forskjellige lyder utifra hvor hardt man slår, men det kan godt hende det går an. Jeg lover å si fra hvis jeg kommer frem til noe :)

jeff93s bilde

jeff93

Xboxen har jo trådløse trommesett, så det vil kanskje bli vanskelig å få macen til å kommunisere med xboxen. Vet ikke helt hvilken type trådløse signal xbox bruker.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

jeff: Rock Band 2-settet er trådløst, men er aldri solgt offisielt i Norge. RB1-settet bruker ledning. Skal teste med det settet når jeg får tid.

jeff93s bilde

jeff93

GHWT trommesettet er trådløst. Har det selv. Lurer på om det funker med bluetooth eller noe sånt på macen.

ClintSpector

Jeg har et "Harmonix Drum Kit for Xbox 360" (Rockband). Mac'en min finner det i system profiler, men trommesettet får ikke strøm/kontakt med maskinen. Dvs det lyser på på-knappen på trommesettet et lite øyeblikk, men så skjer det ikke noe mer.
Jeg har installert driveren fra tattiebogle (http://tattiebogle.net/index.php/ProjectRoot/Xbox360Controller/OsxDriver), men altså ingen kontakt.

Harmonix Drum Kit for Xbox 360:

Product ID: 0x0003
Vendor ID: 0x1bad
Version: 1.02
Serial Number: 001E7833
Speed: Up to 12 Mb/sec
Manufacturer: Harmonix Music
Location ID: 0xfd310000
Current Available (mA): 500
Current Required (mA): Unknown (Device has not been configured).

Er det flere som har dette problemet? Og en eventuell løsning?

syntaxerror

Her er flere gode linker med masse info!

Et kjappt googlesøk vil gi enda mer..

Alle har litt forskellig resultater og framgangsmåte...
Vopodlinken viser f.eks trykkfølsomhet på trommesettet!

Trikset her blir å få skrudd sammen rett pakke med software for optimal kontroll...

http://www.apple.com/downloads/macosx/games/utilities/guitarherodrumcontroller.html

http://drumsloop.com/mac-osx-guitar-hero-world-tour-drums-music-program-heaven/

http://vodpod.com/watch/1910455-video-blog-using-guitar-hero-world-tour-wii-drums-as-midi-controllers-on-os-x

akerb

Som det nevnes på de fleste stedene, trommesettet sender kun ON og OFF. Ingen sensitivitet. Mao låter det veldig "trommemaskin" når du spiller. Ingen rolls, ingen ordentlig håndtering av cymbaler osv.

Kjøp heller et billig ION eller Medeli-sett, eller se på de rimeligste Yamaha eller Roland-settene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai