Hva blir prisen på Apples tablet?

iSlateDet finnes ingen håndfaste bevis for at Apple snart skal lansere en tablet, men det har utvilsomt ikke stoppet interessen for produktet. Flere analytikere har analysert hardware-priser for å prøve å definere hva en tablet kan ende opp med å koste. Produksjonskostnadene overstiger ikke NOK 2000,- skal vi tro selskapet Susquehanna Financial.

Selv om det ikke foreligger noen håndfaste bevis for at Apple produserer en tablet, så har ryktene omkring produktets pris vært mye omtalt det siste året. Den normale oppfatningen har vært at produktet vil ha en pris på rett under $1000 - altså omtrent NOK 6000,-. Analytikeren Jeffrey Fidacaro gjort et overslag på prisen basert på komponentpriser i markedet.

Analytikeren fra selskapet Susquehanna Financial har satt opp en liste over nødvendige og nyttige komponenter i en mulig tablet, og kommet fram til at prisen ikke vil ligge på mer enn 347 dollar, noe som tilsvarer 1973,- norske kroner i produksjonskostnad. Produksjonskostnaden dekker ikke inn utviklingskostnad, markedsføringskostnad og servicekostnader i produktets garantiperiode. Ei heller lokale skatter og avgifter.

Prisoverslag

Jeffrey Fidacaro mener dette gjør det mulig for Apple å selge tableten til under tre tusen med fortjeneste. Det bør nevnes at overslaget kan variere kraftig utifra Apples valg av komponenter og så lenge det ikke finnes mange håndfaste bevis på at Apple produserer en tablet, er det vanskelig å kunne vurdere komponentkostnader.

Tiden begynner også å løpe hvis Apple etter ryktene skal annonsere produktet den 27. januar. Ingen medier har enda mottatt invitasjoner til et slikt arrangement.

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Jeg vil spekulere vilt på ca. 7000 kroner.

Gitt at produksjonsestimatet er rimelig. Jeg kan godt kan tenke meg at det ikke er helt på jordet, men jeg tror det er litt for lavt. Apples iPhone hadde en utsalgspris på over $500 ved introduksjonen, om jeg ikke husker feil (minus abo-subsidier etc). Men la oss si at siden det er et helt flunkende nytt produkt og Apple er kjent for å velge kvalitetskomponenter så er produksjonskostnaden ca. $450.
For et helt nytt produkt tar Apple ut en høy fortjeneste, særlig når det er snakk om et produkt Apple anser for banebrytende. Så la oss si de tar 40% fortjenese. Dvs en utsalgspris i Uniten på ca $630, la oss si $650.
Historisk har man kunnet gange med 10 for å få norsk pris, noe som tilsier en pris på ca. 6500 kroner.
At Apple kan selge den for langt mindre ved å ta ut mye mindre fortjeneste er lite interessant, all den tid de aldri vil finne på å gjøre det. Dette har vi sett gang på gang, sist gang ved introduksjonen av iPhone. Apple vil selge til den høyeste prisen de tror de kan for å maksimalisere inntjeningen, for så å senke prisen på et senere tidspunkt.
Apple har vist til gangs at de er lite interessert i markedsandel målt i antall enheter, og mye mer interessert i markedsandel målt etter inntjening (pr enhet). Så også i dette tilfellet.

DanTheMan

Hmm... tror nok det er godt mulig at det blir under 3000 faktisk! I alle fall 4000 (Håper jeg)

åttitre

3790,-

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Jeg vil spekulere vilt på ca. 7000 kroner.
Helt enig! Ønsker man en tablet til den prisen, kjøp deg en iPhone! De koster nemlig omtrent 4200kr, uten binding. En eventuell tablet vil koste minst 7000kr, personlig tipper jeg et sted mellom 8000—12 000kr.

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Jepp, egentlig tilbøylig til å tro at mitt spekulative anslag om 7000 er litt i laveste laget, all den tid Apples intensjon antagelig ikke er mer beskjeden enn å redefinere hele landskapet i forhold til bærbare og dermed posisjonere en Tablet som et neste generasjons arbeidsverktøy der hvor det ikke er nok med bare det en iphone tilbyr men hvor du ikke trenger en full arbeidsstasjon. Dermed altså som en mulig erstatning for en bærbar, i visse situasjoner.

men vi får se, nå er jo eventet annonsert til den 27. også.
http://arstechnica.com/apple/news/2010/01/apple-confirms-mystery-jan-27-creative-event.ars

Jensrasks bilde

Jensrask

@ Dr.Pepper

8-12 k ? Er ikke det litt i meste laget ? Jeg vil også tippe på rundt 7 lapper, JA tusenlapper. Apple sine produkter synker jo i pris, så en tablet med eventuelle atom prosessor , og generelt litt lavere spesefikasjoner kan nesten ikke få en så høy pris. Dette kan ikke bli et Pro produkt, med mindre Apple presser inn det sjukeste som man får tak i til slikt bruk. Som sagt, 7 lapper er mer realistisk, i følge meg.

dngs bilde

dng

det er snakk om apple, legg til minst 3 tusen kun for eplet på baksiden

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Jeg tror den kommer til å koste ca like mye som en MacBook. Rundt 8 lapper. Hvis den kommer i det hele tatt da.

alvermac83

Komponent pris er en ting, men om man regner med alle årsverk som er gått med til utvikling av diverse prototyper: utkast til design, software, innhold...
MYE prøving og feiling som koster temmelig store summer.
Apple vil ha alle utgifter de har hatt fra første utkast til endelig produkt, dekket inn så kjapt som mulig. dvs at den kommer til å koste merkbart mer enn hva komponentene koster aleine. Den prisen kommer den til å ha sannsynligvis hele første året. Så kommer prisen gradvis til å synke etterhvert som de oppgraderer hardware, akkurat som med deres andre produkter!

Min imac kostet meg feks 20.000,- for drøyt 2 år siden. (specs i signatur) og til sammenligning har min bror nå betalt 15.000,- for sin nye imac (27" core 2 duo 3.06ghz, 4gb ram, 2TB HD)
Om vi ser på komponent prisen for min maskin for 2 år siden var den vel drøy 14-15.000,- altså fortjeneste på 5.000,-til apple
komponent prisen på min brors maskin er vel ca 14.000,- altså en fortjeneste på 1.000,- til apple.
for hver gang imac har blitt oppgradert de siste åra har den alltid blitt billigere samtidig! den billigste imac 27" er vel fortiden solgt med tap! ettersom skjermer med tilsvarende oppløsning alene koster over 10.000,-!!! ref komplett.no som selger en 30" eizo skjerm med bittelitt berde oppløsning en nye imac for 18.000,- mens den nye imac 27" begynner på 12.990,- forskjellen på oppløsning er: imac 2560x1440(16.9) medan eizo skjermen har 2560x1600

som sagt: de vil dekke inn alle utviklings utgifter så snart som mulig! DVS prisen blir merkbart høyere enn hva komponenten alene koster. Hvertfal den første tiden!

FastBrings bilde

FastBring

3499,- NOK.

iRune

iPod hardisk (HDD 1,8) ? tror nok heller det det blir en SSD disk pga batterilevetid og hastighet.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

Håper det følger med støtte til denne hvis den kommer så den ikke blir liggende helt på fanget:P

ChrisPs bilde

ChrisP

@ Cosmo Kramer: ja hehe, da kommer jo en vær apple fanatiker til og ha nakke problemer. Kom over den her (http://mac1.no/files/mac1/appleitablet14.jpg) i et tidligere inlegg. Det kan jo være at de kjører noe i den duren.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

nice:) har en plan om å kjøpe maskin i februar. veldig veldig usikker om det blir apple tablet, macbook eller macbook pro 13". vil ikke ha nakkeproblemer:P

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Setter en knapp på 6790,-...

KristianBjerck

alvermac83: Nå kan man vel si at en Eizo skjerm og en iMac har to forskjellige brukergrupper.

2mass

@ alvermac83

14.000 i komponent pris er vel litt å ta i, 25% av de 15.000 er jo mva. Og jeg tviler _sterkt_ på at Apple selger iMac 27" med tap, husk at de får ganske saftige volumrabatter når de bestiller f.eks. 1 million om gangen. Og tradisjonelt sett så er det high-end produktene som gir mest fortjeneste i forhold til prisen. (%-andel av prisen som er fortjeneste.)

Fiskepudding

Vil ikke tippe pris, men tipper at vi ikke vil få se noen Atom prosessor i en tablet, heller ikke noen harddisk.
Utviklingskostnadene, både software og hardware til en slik vil være store og dette ønsker de nok dekket inn..

MacMonsen

Er ikke i tvil om at Apple lanserer tableten, men har ingen planer om å kjøpe den. Har så klart ønsker om å prøve en, men ser ikke for meg at denne kan bli noe nytting å ha. Bruker data mest til spill og skriving, noe jeg trenger en vanelig til :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai