Ny beta-versjon av Opera ute

Ny beta-versjon av Opera ute

Endelig er den nye versjonen av nettleseren Opera (10.5) ute. Nettleseren byr på mange nyheter, deriblant forbedret støtte for HTML 5 og CSS 3. At den er lynrask skader jo heller ikke?

Norske Opera er i støtet og lanserer ikke bare Opera for iPhone. Nå har Oslo-selskapet også kommet med en beta av deres Opera 10.5 til Mac. Nettleseren markedsføres som å være verdens raskeste og det er nok kanskje ikke langt fra sannheten.

Opera

Noe av det vi finner i den nye nettleseren er blant annet :

 • Nettleseren nå er ferdig kodet i Cocoa
 • Støtte for multi-touch
 • Ny rask JavaScript-motor (Carakan)
 • Forbedret støtte for HTML 5 og CSS 3 (slik at du kan se videoer på YouTube uten å installere Flash) noe som mange brukere vil sette pris på

 • Forbedret håndtering av grafikk
 • Forbedret grensesnitt med integrerte verktøylinjer
 • Privat surfing
 • Widgets kan nå brukes som et frittstående program
 • Mindre irriterende dialogbokser
 • Smartere adresselinje
 • Bedre søkefunksjonalitet
 • Støtte for meldinger via Growl

Amerikanske ComputerWorld hevder at Opera slår alle konkurentene på hastighet. I SunSpider JavaScript referansetesten har Opera oppnådd følgende resultater og dermed slått både Chrome og Safari på JavaScript-ytelse:

Opera 10.5 beta: 455 millisekunder
Google Chrome: 468 millisekunder
Safari 4.0.4: 494 millisekunder

Fart

Opera 10,5 for Windows er forøvrig 15 prosent raskere enn Safari, 20 prosent raskere enn Google Chrome, dobbelt så rask som Firefox 3.6 og utrolige ti ganger så rask som Internet Explorer 8.

For å bruke den nye Opera betaen må du ha en Intel-Mac med 10.4 eller nyere. Nettleseren kan lastes ned gratis fra Opera.

Mac11es bilde

Mac11e

En hyggelig nyhet på en grå vinterdag :D

Konkurransen mellom nettleserne ser nå virkelig ut til å trappe opp, og for oss nettbrukere er jo det særdeles gode nyheter!

kajac2

Nettopp installert, og jeg elsker den allerede ♥
Første gangen jeg synes Opera innfrir, og det gjør den godt :)

T0MMYs bilde

T0MMY

fint og raskt, men funker jo ikke med 1password, og er dermed desverre ikke ett alternativ for meg... :S

sigbrol

Rotete og uoversiktelig.

MrMinit

"Privat surfing"? Jippi!

Jensrasks bilde

Jensrask

EDIT: jeg skrev feil, se hva som har blitt skrevet under ang privat surfing.

Maccas bilde

Macca

Privat surfing=Surfe uten å etterlate spor etter seg på datamaskinen.

steph

Re: privat surfing.

På Mac'en mener dere vel. Spor på nettet blir det samme, med eller uten denne innstillingen.

sverre.obergs bilde

sverre.oberg

_

macmortens bilde

macmorten

Testet både Opera og Google Chrome, men sverger til Safari, synes den er helt strålende! Og om det kommer en nettleser som er noen millisekunder raskere.....så dårlig tid har jeg ikke, at jeg egentlig bryr meg nevneverdig om det!

KBiPhones bilde

KBiPhone

Har aldri sett behovet for å "bytte ut" Safari på min MBP, synes den er strålende! :)

solfrid

Helt enig med de som sverger til Safari, det gjør jeg også. Så vidt jeg har funnet ut så er det kun i Safari alle funksjonene med multitouch på pad'n fungerer (som tre fingre = frem/tilbake på sidene). Go Safari! Men for all del, velkommen Opera!

Aquamatic

Vet ikke jeg. Føler Opera er tregere enn Safari på å vise større bilder på nettavisene. I tillegg scroller Opera med større hopp og så smooth som Safari. Bagateller, men viktig.

Har Altibox 30/30 - kan det være at Opera er bedre på tregere linjer?

Skjønner virkelig ikke hvorfor man skal bytte ut Safari med denne.

SRD

@solfrid
Det fungerer helt fint i Firefox også. Da har en også mulighet til å bruke tre fingre opp/ned for å komme til toppen/bunnen av siden også.

Forresten så er jeg også spent på hvordan Opera 10.5 blir, og jeg skal nok teste ut betaen.

MrMinit

Selv bruker jeg ikke Opera på grunn av hastighet, funksjonalitet er viktigere. Ikke det at jeg opplever Opera tregere enn andre browsere, men funksjoner som Opera Link, konfigurerbare hurtigtaster, mouse gestures, single-key shortcuts, speed dial, nicknames, og ikke minst store rom for egen konfigurasjon gjør Opera til en enestående nettleser. Dessuten er den norsk. :bitchin:

Og ja, jeg vet hva "privat surfing" er, og har tildels savnet det siden det har vært så lenge i Safari.

Gunsmokes bilde

Gunsmoke

Såg grei ut men slik jeg oppfatter Opera så er den dessverre tregere en Safari så jeg vil nok i fremtiden forholde meg til Safari.

keiko

OPera fortsetter å gi ut versjoner uten støtte for elementære Mac-funksjoner som Drag and drop. Du kan altså ikke markere tekst, og dra den til skrivebordet som et utklipp, eller inn i et annet program.
Dette alene gjør at Opera kan gi ut versjon 20.0 av Opera uten at jeg vil bruke den.
For å si det som Top Gear-folkene: How hard can it be?
Kanskje noen i Opera kan forklare hvorfor alle andre nettlesere støtter dette, men ikke Opera?

gnukke

[quote="sigbrol"]Rotete og uoversiktelig.
Det var da voldsomt. Hva er det som er så rotete og uoversiktlig?

Lost

Ser at IT-avisen lovpriser denne beta-versjonen, selv har jeg fått mye trøbbel med disse uferdige versjonene så jeg holder meg unna inntil videre.

Kona sverger til Opera, jeg holder meg til FF, smaken er som baken ;)

ricvol

Så hvordan surfer man privat, slik at den ikke lagrer surfelogg i det heletatt i denne nettlesern?

gnukke

[quote="keiko"]Kanskje noen i Opera kan forklare hvorfor alle andre nettlesere støtter dette, men ikke Opera?
Kanskje fordi Opera 10.5 er skrevet om for å bruke Cocoa, og de har ikke fått implementert alt enda?

Wilhelms bilde

Wilhelm

Grensesnittet så vedlig annerledes ut, men rakk ikke å glede meg for mye da jeg oppdaget at alle tidligere innstillinger ble borte. (takk være Time Machine) Altså ikke en oppgradering, men ren ny inst. Så NB! vær forsiktig.

Først inne på det - Hvordan tar en backup av bookmerker?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Tok 20 sekunder før hele greia hang seg hos meg. Og import av safari-kontakter ba meg gå til en mappe fremfor å importere direkte. Opera feiler nok en gang hos meg.

MrMinit

[quote="Wilhelm"][...]

Først inne på det - Hvordan tar en backup av bookmerker?
I Opera? Bruk [url=http://link.opera.com/]Opera Link. ;)

Ferry

[quote="Wilhelm"]Hvordan tar en backup av bookmerker?

Fila /Users/brukernavnet_ditt/Library/Preferences/Opera Preferences/bookmarks.adr inneholder bokmerkene dine. Det ligger også en del andre filer der å ta vare på, search.ini etc. wand.dat lagrer passord.
Det er enkelte funksjoner jeg har gjort meg helt avhengig av i Opera. single key shortcuts f.eks. Trykker bare x på tastaturet for å hoppe bakover, z for å hoppe forover. Mouse gestures er genialt. Fra Windows og Linux har jeg for vane å trykke F2 for å få opp et vindu å skrive inn adressa i. Med kallenavn i bokmerkene, så blir det en lek å navigere. F2 - m -enter for å gå til mac1.no f.eks. Eller F2 - g -langrenn for å søke etter langrenn på Google. Med tida så har det kommet bedre funksjoner for det samme. Men det var genialt for 5 år siden.
Safari er fin, men jeg har ikke den helt store tilliten til sikkerheten. FF virker gammelmodig og bloated. Chrome er nærmeste konkurent til Opera, IMO. Hadde den hatt single key shortcuts, så hadde den vært likverdig med Opera til mitt bruk.

djhalleus bilde

djhalleu

Et luksusproblem: Nå er alle browsere for mac faktisk like gode. Så eg blir litt forvirret av å finne "den beste". Nå handler det bare om å finne en leser som en liker. Og det er vel egentlig det alle har drømt om.

Peace i browser-land.

djhalleus bilde

djhalleu

1) Eg eksporterte OPERA bookmarks i den gamle opera
2) - og importerte gamle opera bookmarks til den nye beta. Funker perfekt.

Men ja, i beta funker ikke bookmarks import av safari bookmarks.

Du kan bruke begge opera-versjonene, viss du legger betaen i en annen katalog.

Stein1

Tregere enn Firefox og Safari er min oppfatning, så denne fjernet jeg kjapt igjen

Ferry

[quote="djhalleu"]Et luksusproblem: Nå er alle browsere for mac faktisk like gode.

Jeg er langt på vei enig. Det har skjedd mye på kort tid nå. Ytelsene har gått opp betydelig. Takk Herren, for at IE-dominansen er over!
Ang. bokmerker og andre filer. Opera 10.10 og 10.50 bruker hver sin katalog under Preferences til lagring av disse. Så til dere som opplever at alle innstillinger blei borte, fortvil ikke. Let i katalogene, så finnes nok bokmerker etc. der.

dphilippss bilde

dphilipps

ser ingen grunn til å gå over til Opera fra Safari:)

arntsss bilde

arntss

Jeg har nå lastet ned og installert denne versjonen 2 ganger, men får ikke i gang nettleseren. Det eneste som skjer her hos meg er dette:

[url=http://bildr.no/view/597706]

Hva gjør jeg galt?

arntSS

pegu

Forstår ikke helt hvorfor jeg gidder å forsøke Opera gang etter gang. Forsøk på å se NRK webTV (for eks Dagsrevyen) har jeg aldri fått til. Opera henger alltid og må tvangsavsluttes.

oo

Opera har ikkje støtte for fleire ulike profiler oppe samtidig, og heller ikkje støtte for SOCKS4-proxy. Så da blir det Firefox framleis, gitt.

Opera 10.50 var dessuten uhyggelig treig til å laste sider på min mac, mulig eg burde kaste litt ting i ~/Library .

dngs bilde

dng

Jeg har vært trofast til Safari i 3 år (1 år på pc og 2 år på mac). For to uker siden så prøvde jeg Chrome for første gang til Mac.. og jeg ble helt hekta. Jeg synes at den var så enkelt, lett oppstartelig og godt integrert med Google at jeg valgte å bli på Chrome stadiet en stund. Jeg synes at Chrome startet mye kjappere opp enn Safari og at den hengte seg opp mye mindre. Det at jeg kan synce bookmarks rett opp mot min egen gmail konto gjorde heller ikke nettleseren verre, hehe.
Jeg prøvde Opera først i går, og jeg må si den var drittkjapp! GUI'en var logisk og ganske så pen. Opera har også alltid vært kjent for å ha hatt smarte innebygde løsninger og sist: Den er jo tross alt norsk (det er kult det!)

Skal teste Opera en stund fremover, men holder meg fortsatt til Chrome som fast nettleser. Når det gjelder Safari.. vel den kan ligge på hylla en stund til på tross av den geniale bookmarksync-> iphone funksjonen som egentlig har vært eneste grunnen til at jeg har holdt meg til Safari siden jeg fikk iPhone.

gnukke

[quote="Wilhelm"]Grensesnittet så vedlig annerledes ut, men rakk ikke å glede meg for mye da jeg oppdaget at alle tidligere innstillinger ble borte.
Det er vel fordi det er en beta og derfor lagrer innstillingene et annet sted for å ikke ødelegge standardinnstillingene?

[quote="Nikoraisan"]Tok 20 sekunder før hele greia hang seg hos meg. Og import av safari-kontakter ba meg gå til en mappe fremfor å importere direkte. Opera feiler nok en gang hos meg.
Det er vel kanskje derfor det er en beta, så de kan teste den uferdige versjonen på så mange maskiner som mulig for å se hvor det er problemer? Du feiler hvis ikke du skjønner hva betaversjoner er... ;)

bambinis bilde

bambini

Programvare som ikke er brukervennlig blir fort fjernet fra min maskin - så også med denne versjonen av Opera. Ikke første gangen jeg gir Opera en sjanse for så å fjerne den igjen. Får se om ting bedre seg når betaen er ferdig.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai