Bedriver Apple barnearbeid?

Apple bedriver barnearbeid?Dersom man leste de største nettavisene i går kunne man ikke unngå å få med seg denne ukas store sak: Apples produkter er laget av barn!

Nettsteder som E24 og NRK ryddet forsiden for å fortelle oss, med overskrifter så store at man skulle tro tredje verdenskrig hadde startet, at Apples produkter er et resultat av barnearbeid. Er det virkelig hele sannheten eller er det en tabloid overskrift?

Historien om Apples barnearbeid havnet i Norge via avisen The Telegraph som med store bokstaver hevder at Apple nå erkjenner å benytte seg av barnearbeid for å produsere sine produkter. Med overskriften «Apple Admits Using Child Labour» og ingressen «Apple has admitted that child labour was used at the factories that build its computers, iPods and mobile phones» har tonen blitt satt og norske nettaviser velger å følge etter med like tabloide overskrifter.

Overskriftene skaper selvsagt interesse og hvis man ikke leser stort mer enn overskriften sitter man utvilsomt igjen med det inntrykket at Apple er en ond bedrift som misbruker små barn. Men hva er det egentlig Apple erkjenner og er det virkelig små barn som produserer produktene?

Apples interne undersøkelser

Erkjennelsen som disse tabloide nettavisene viser til, er tatt ut fra Apples 2010 Supplier Responsibility Progress Report. Dette er en rapport som er et resultat av Apples egne interne rutiner for å avdekke denne typen forhold. Selskapet har satt opp en rekke regler selskaper som jobber for Apple må forholde seg til. Disse reglene og retningslinjene følger Apple opp gjennom kontinuerlige undersøkelser. Resultatene av disse undersøkelsene presenteres i rapporten som ble offentliggjort i forrige uke.

Barnearbeid hos Apple?

Apple har, som de fleste andre produsenter av elektronikk, satt ut store deler av sin produksjon til underleverandører i Kina og andre lavkostland for å holde kostnadene nede. I rapporten som Apple offentliggjorde forrige uke, kom det fram at 55 av 102 underleverandører som Apple benytter seg av ikke følger reglene som selskapet selv har tatt ned. 24 fabrikker betalte lønn som lå under Kinas minstelønn og 55 fabrikker lot sine ansatte jobbe for mange timer per uke.

I tillegg ble det hos tre underleverandører avdekket 11 ansatte som var 15 år gamle, 1 år yngre enn lovlig ansettelsesalder i Kina (16 år). Ved disse fabrikkene har Apple avsluttet samarbeidsforholdet ifølge deres egen rapport.

Dette er selvsagt 11 for mange og et brudd på både Apple sine regler og Kina sin lovgivning. Apple må slå ned på dette og tydeliggjøre overfor underleverandører at slike ansettelser ikke godtas. Apple må sørge for at deres retningslinjer følges og gjør det ikke det må det få omfattende konsekvenser for underleverandørene. At kun 55 av 102 leverandører følger reglene Apple selv har satt, bør oppmuntre Apple til enda mer omfattende kontroller og testing.

Samtidig er det helt åpenbart at det ikke er snakk om omfattende barnearbeid i fabrikker som Apple benytter seg av, selv om overskriftene i norske medier var vinklet slik.

Den egentlige saken

Den saken disse nettavisene bør fronte (med enda større skrift) er at Apple mer eller mindre er det eneste selskapet som gjennomfører denne typen detaljerte undersøkelser for å avdekke dårlige arbeidsforhold.

Av de 102 underleverandørene som ble undersøkt i Apples interne undersøkelse, var Apple det eneste selskapet som gjennomførte detaljerte kontroller ifølge Engadget.

Hvorfor følger ikke Sony, HP, Dell, Nokia og alle de andre teknologigigantene som også benytter seg av kinesiske underleverandører opp? Hvorfor er ikke de like nøye når det gjelder å avdekke slike forhold? Er de fornøyde så lenge prisene er lave og pengene strømmer inn?

Det er det som bør være den egentlige saken. Ikke muligheten for å få et par ekstra klikk på en tabloid og dårlig vinklet artikkel.

Barnearbeid, overarbeid, farlig arbeidsmiljø og annen utnyttelse av arbeidskraft – uavhengig om det er voksne eller barn – er noe alle må jobbe for å unngå. Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at mennesker blir utnyttet i jakten på stadig lavere priser på våre varer. Det er derfor viktig at internasjonale selskaper som Apple har klare, strenge og offentlig tilgjengelige retningslinjer og regler overfor underleverandører.

Det er enda viktigere at selskapene har metoder for å avdekke når disse reglene ikke følges og at dette får konsekvenser for leverandørene.

At Apple faktisk står fram offentlig og publiserer informasjon om arbeidsforhold, problemer og brudd på deres regler bør applauderes. Dette er et stort steg i riktig retning, spesielt når rapportene ikke alltid setter selskapet i et godt lys. Dessverre betyr det også negativ PR når journalister bedriver sensasjonsjournalistikk som bygges på Apples popularitet.

Traktors bilde

Traktor

Meget god og oppklarende artikel Admin, sjeldent jeg gidder å lese hele artikelen her på mac1 når den er så lang.

Dan Aksel

"...med overskrifter så store at man skulle tro tredje verdenskrig hadde startet".

Denne pubertale måten å omtale andre konkurrerende nettmediers arbeid, allerede i andre setning, viser at skribenten ikke klarer å skille følelser og sak.

Om du mener at du har gode argumenter imot, så bruk dem før karkateristikkene.

admins bilde

admin

@DanAksel

Den dagen NRK er en konkurrent til en Mac-blogg bør du spørre om å få lisenspengene dine tilbake.

Vi er ikke journalister, vi er bloggere og vi stusser over hvordan Aftenposten, E24 og NRK kan rydde forsiden for å fortelle oss at 11 personer under 16 jobber i fabrikker som Apple benytter seg av. Har de ikke noe mer viktig å skrive om? F.eks. jordskjelv i Chile eller den økonomiske krisen i Hellas og Spania som kan ryste hele vår økonomi? Eller hva med å skrive om det saken faktisk bør handle om -- hvorfor sjekker ikke de andre teknologigigantene like nøye?

Det skaper vel kanskje ikke like mye klikk?

gauder

Helt enig med DanAksel. Den (barnslige) setningen gjorde at jeg leste hele artikkelen med et kritisk øye. Heldigvis ble den mer seriøs etterhvert. Etter å ha lest hele synes jeg den var god og oppklarende, men Admin: du må takle litt kritikk tiltross for at det ikke er NRK du skriver for.

cladi

Jeg har lest nettsaken NRK hadde på dette, og der går det da tydelig frem at det er Apples egen interne rapport som har avdekket de klanderverdige forholdene, at det kun er 11 arbeidere under lovlig alder osv. Synes NRKs sak er både relativt objektiv, samtidig som den også oppgir kilder. Tittelen er "iPhonen din kan være laget av barnehender". Det er det god dekning for å si. Ingressen er også relativt nøytral. Selvfølgelig kunne NRK også fortalt at "det som kommer frem i en intern gjennomgang" faktisk er en rapport Apple selv har offentliggjort, men jeg ser ikke at dette gjør NRKs sak så mye mindre troverdig.

@Admin:
Jeg tror du/dere snart bør ta innover dere at Mac1 har vokst såpass at det ikke lenger er godt nok å skjule seg bak at "dette er bare en blogg". DanAksel har et godt poeng: Har du gode argumenter, bruk dem i stedet for å gå følelsesmessig bananas. Eller lag et skille mellom "nyhetssaker" og kommentarer. I en kommentar ville utbruddet ditt vært akseptabelt, i en "nyhetssak" er det ikke.

Det blir også litt infantilt å hisse seg opp over at det er Apple som får oppmerksomhet, og "ikke de andre". Apple er mestre på å skaffe seg positiv oppmerksomhet. Da må de (og vi) også tåle et kritisk søkelys. På sikt vil det bare gjøre Apple bedre.

admins bilde

admin

Kritikk takler jeg og man blir jo sjeldent bedre uten kritikk, men jeg vil belyse at det er litt forskjell på medier :)

Bloggmediet åpner heldigvis for løssluppenhet, ironi og muligheten til å ikke ta seg selv så ekstremt alvorlig. Setningen er selvsagt et ironisk sleivspark (hadde tredje verdenskrig startet hadde nok størrelsen på overskriften vært enda større), men det er jo uansett et paradoks at Norges største nettsider velger å rydde forsiden for å publisere en slik sak framfor mange andre ting som journalistisk sett burde være mer viktig.

Kirla

Dette var en god og viktig artikkel.

Om "admin" her kaller seg blogger eller journalist synes jeg er irrelevant. Han har uansett satt seg bedre inn i saken en mange av journalistene som har behandlet saken hittil.

Derimot synes jeg det hadde vært riktig å signere artikkelen med fullt navn. Det burde alle gjøre som skriver/blogger på nettet.
I allefall de som ikke risikerer liv og helse ved å gjøre det.

Historien om Apples barnearbeid bærer ellers preg av klipp og lim -syndromet som vi ser så altfor mye av i utenriksjournalistikken.
Saker blir kopiert fra utenlandske medier "som god fisk" og ikke gått etter i sømmene.

Apple skal ha honnør for å utføre disse undersøkelsene selv.
De andre store selskapene som lar være å kontrollere sine underleverandører burde få på pukken for sin unnlatenhet.

Ideelt sett burde et utenforstående organ fått reell tilgang til arbeidsplasser og informasjon hos desse underleverandørene til å foreta liknende uavhengige undersøkelser.

Først da kunne vi stole på resultatet.

Uansett vil Apple i det lange løp vinne stort på å være åpne om resultatene av slike undersøkelser, selv om negative reaksjoner slik det vi har sett nå setter selskapet midlertidig i et dårlig lys.

Det viktige i denne saken er de 11 barna som arbeider ulovlig og de mange som ikke blir riktig lønnet. Men temaet er ennå viktigere. Barnearbeid er, og ofte under særdeles dårlige forhold ennå en viktig faktor for at vi får kjøpt rimelige varer i den rike del av verden.

Det bør svi hos dem som har ansvaret.

Alrik Velsvik
Bergen.

MacKennsans bilde

MacKennsan

OK. Så har alle kanskje rett her da.

Men jeg syns faktisk admin har et poeng her. Uansett må man få lov til å reagere menneskelig på det mediene skriver. De er jo mestere på å rette søkelyset på en slik måte at flest mulig lesere fatter interesse i saken. At innholdet i artiklene kommer frem med mest mulig sannhet er ikke alltid det viktigste, så lenge saken fenger og selger. Stå på admin, kritikk får jo alle som skriver her uansett, på en måte eller annen.

TSeierstad

Det er med varsomhet vestlige land bør opptre ovenfor annen kultur som har tradisjon for å lære opp barn inn til arbeid i voksenlivet. I mange utviklings- og industriland blir barn satt i arbeid som en erstatning for skole. Mange har ikke råd til å gå på skole eller familien har ikke råd at deres barn deltar på skole for å overleve. Det er særdeles viktig at man skiller mellom barnearbeid under tvang og frivillig i arbeid. Alternativet til barnet er kanskje å havne på gaten, noe som er ett stygt utfall av barnearbeid som pressmiddel for å konsekvent kutte alle bånd med bedriften. Dette er land under utvikling og det vil være langt mer konstruktivt å gå inn i en dialog med bedriften enn å kutte alle bånd.

Det er såklart mer ryddig og mye lettere å stoppe leveransen fra slike bedrifter for å ha sitt eget på det rene. Å gå inn i et lavkostnads land innebærer stort ansvar og ikke sette krav til bedriftene som er umulige å følge opp med en gang. At Kina har satt en aldersgrense på 16 år er bare en tekstlinje ikke verdt papiret det er skrevet på.

Man skal ha et kritisk syn på barnearbeid generelt, men det skal også være til barnets beste. Kanskje havner barnet i noen land på gaten og inn i prostitusjon. Er dette en av alternativene vi vil velge for barnet?

Jensrasks bilde

Jensrask

Admin har fortalt det som faktisk har skjedd med litt innlevelse ! Det blir med en gang mye lettere og lese når man skriver som et dødlig individ og ikke bare kopierer rett fra de største avisene i verden som har satt sitt syn på saken.

segrov

Uff, jeg blir oppriktig sur om Apple bruker barnearbeid.

Alle vet at barn er unøyaktige, at de slurver, og generelt gjør en elendig jobb. Får håpe barna nå har vett til å holde seg langt unna produksjonen av Apple-produkter!

olw3s bilde

olw3

Jeg vil starte å si at det ikke er akseptabelt at et internasjonalt selskap som Apple har en lovbruddsprosent som ligger høyere en 50%. Slike tilstander er ikke akseptabelt og her har Apple et tydelig problem i kontraktavdelingen. Slike forhold skal være grundig avklart på forhånd, før så å bli videre fulgt opp.

Jeg vil også si at det i denne artikkelen kommer frem flere ubegrunnede usakligheter som: "Den saken disse nettavisene bør fronte (med enda større skrift) er at Apple mer eller mindre er det eneste selskapet som gjennomfører denne typen detaljerte undersøkelser for å avdekke dårlige arbeidsforhold."
Dette er bare tøv. Det stilles strenge kontroller til selskapene om at de må avdekke og rapportere om arbeidsforhold.

"At Apple faktisk står fram offentlig og publiserer informasjon om arbeidsforhold, problemer og brudd på deres regler bør applauderes."
Du kan da ikke mene at man skal applaudere selskaper som viser til slike grove lovbrudd.

Jeg vil avslutte med å si at jeg heller ikke skjønner valget av overskrift :"Bedriver Apple barnearbeid?" Det kommer frem i rapporten at Apple bedriver barnearbeid.

admins bilde

admin

Selvsagt skal man ikke applaudere lovbrudd, men man skal applaudere selskaper som står fram og offentliggjør feil som gjøres av dem selv eller deres underleverandører. Saken dreier seg jo faktisk om at Apple har offentliggjort sin egen rapport, selv om denne er lite hyggelig lesing. Rapporten i sin helhet finner du på http://www.apple.com/supplierresponsibility/

Denne saken belyser hvordan selskapene følger opp sine underleverandører - utover å bare skrive kontrakter. Apple benytter seg av akkurat de samme underleverandørene (deriblant Foxconn, Hon Hai og Quanta) som andre store teknologiselskaper, men foreløpig er det kun Apple som offentlig gjør resultatene av sine egne interne granskninger. Leser du rapporten, i tillegg til innleggene fra Engadget og TUAW, i denne saken ser du også at Apple er selskapet som er mest nøye med oppfølgningen. Ingen av de andre store aktørene i teknologibransjen følger etter. Det er i mine øyne den saken som har virkelig nyhetsverdi.

Det som ikke kommer godt nok ut av Apples rapport og som er det viktigste er hva Apple gjør når de finner slike lovbrudd. Apple må ha sanksjonsmuligheter og det er her rapportens svakhet ligger. Hvordan forholder de seg til lovbruddene? Hvordan straffes slike brudd? Hvilke sanksjonsmuligheter benytter Apple seg av?

Den frivillige offentliggjøringen av en rapport som selv setter Apple i dårlig lys, viser at selskapet ønsker å ta dette på alvor og setter jo samtidig et offentlig press mot Apple.

Hva gjelder den store overskriftene om "barnearbeid" så er det sensasjonsjournalisme av beste type. Apple ansetter hundretusenvis av ansatte - 11 av dem viste seg å være 15 fremfor 16 år. Det er ikke barnearbeid satt i system i mine øyne.

vidinas bilde

vidina

Fin artikkel. Greit med oppklaring, og mener Apple skal ha respekt for å kjøre en slik undersøkelse, for så å offentliggjøre negative resultater.

FredrikgxD

Det er jo ikke Apple som driver barnearbeid, det er jo underleverandørene som er årsaken her... Og som mange andre sa: Hvorfor gjør ikke flere selskaper det som apple gjør: Faktisk sjekker arbeidsforholdene til underleverandørene sine?

hess

Aller først vil jeg si at jeg er en ivrig leser på mac1.no, og verdsetter de gode artiklene som publiseres hver eneste dag. Skribentene gjør en knallgod jobb!

Dessverre må jeg si at jeg med denne artikkelen ble litt skuffet. Overskrifta spesielt, men også den videre utviklingen i artikkelen virker tidvis som et forsøk på å bagatellisere det faktum av at Apple har benyttet seg av barnearbeid, og unnskylde seg med at alle andre gjør det.

Selvsagt er det greit å få fram at Apple har et internt regelverk i forhold til å avdekke slike forhold, på samme måte som det er en selvfølge at mediene skal kunne rette et kritisk blikk mot Apple når slike forhold kommer til overflaten. Jeg ser ikke hva som er så tabloid med overskrifta "Iphonen din kan være laget med barnehender" (går ut ifra at det er denne artikkelen det refereres til: http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7016627), da det som Apple selv sier, er et faktum at dette kan være tilfelle. Tusenvis av nordmenn eier en iPhone eller iPod, og da er det en relevant sak.

Det kan så være at andre teknologigiganter har langt dårligere rutiner enn Apple, og om det er sånn at mac1-redaksjonen ønsker å sette dem under et kritisk søkelys foreslår jeg at man gjør det i en egen artikkel, framfor å rekke pekefingeren videre. Det denne artikkelen forteller meg er at det er greit at Apple benytter seg av barnearbeid fordi alle andre også gjør det. Som det rutinerte selskapet Apple er, så vet de at det er en grunn til at arbeidskraft i land som Kina og Filippinene er billig. Kanskje bør man ha grundigere kontroll før man innleder samarbeid med underleverandører framfor etter. Jeg ville ikke vært så snar med å trekke den absolutte konklusjonen om at Apple skal applauderes for å avdekke dette selv, da det antakeligvis ville blitt avslørt uansett. Selvsagt er det bra at de kommer fram med informasjonen, men antakeligvis ville dette bli avdekket uansett.

Selv om dette er en mac-blogg, skader det ikke å være litt kritisk til Apple av og til, det vil tvert imot styrke integriteten. Det er greit å være mac-entusiast, men jeg tror vi alle kan enes om at barnearbeid vil vi helst unngå, uansett hvem som driver med det.

Jeg synes også det er viktig å huske at bloggen er et tosidig medium, hvor man må kunne ta til seg litt av den kritikken som kommer mot måten denne artikkelen ble skrevet på. Ellers, stå på med den flotte jobben dere gjør :)

Fisker

Jeg gjør ikke akkurat en innsats for å bli likt av Mac1-gjengen her, når jeg først kritiserer at det ikke er publisert en artikkel om saken, og så kritserer artikkelen når den kommer, men jeg vil bare si at artikler som denne er grunnen til at jeg ikke liker dette nettstedet. Du kan gjerne kalle det en blogg, men dette er postet som en nyhet, selv på "om Mac1" står det at dere publiserer Mac-nyheter, ikke at dere publiserer Mac-blogginnlegg. Som norges største Apple-nettsted, så forventer jeg faktisk bedre journalistikk.

Du sa selv, admin, at denne artikkelen skulle ha "ordentlig vinkling og ikke tabloidvinklingen til NRK og Aftenposten", da må du gjerne prøve å holde løftene også. Jeg vil gjerne ha en artikkel om Apples barnearbeid, gjerne ha en artikkel om hvordan Apple har avdekket dette selv - men jeg vil ikke ha en fanboys kritikk av norske aviser som har vært slemme med Apple. Det bør dere holde dere for gode til. Skriv nyheter, og hvis dere vil kritisere aviser og journalister bør dere prøve å ha litt kvalitet selv.

Beklager krassheten, men jeg liker Mac, jeg liker bare ikke Mac1.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Jeg skjønner meg ikke helt på flere av kommentatorene her.

Selvsagt er det uakseptabelt at barnearbeid har blitt benyttet. Og selvsagt skal Apple kritiseres der det finnes kritikkverdige forhold (som her). Men jeg synes absolutt ikke det er galt å påpeke at Apple tross alt er best i klassen, da det som det kommer frem her så langt bare er Apple som faktisk har foretatt slike kontroller av sine underleverandører, og attpåtil publiserer rapporten selv om den setter Apple i dårlig lys.

Og jo, overskriften «Apple benytter barnearbeid» er tabloid. Den objektive, avbalanserte overskriften som beskriver de faktiske forhold ville vært noe slikt som «Apple avdekker bruk av barnearbeid hos underleverandører». Men klart, da ville det jo vært vanskelig å male et bilde av Apple som den store, stygge ulven.

hess

@HenrikWL: Det er vel nettopp det som er forskjellen på NRK og mac1. For NRKs lesere er det at lesernes mobiltelefon kan være lagd av barn som er interessant, for en Apple-entusiast er det kanskje mer interessant hva Apple har gjort for å unngå at slikt ser. Poenget mitt er at man ikke skal bruke hverken den ene eller andre kanalen for å bagatellisere barnearbeid. Apple er en stor og mektig aktør, og bør settes i et kritisk søkelys av både NRK og mac1 etter min mening.

heisveiss bilde

heisveis

Jeg synes både cladi og hess kommer med veldig gode argumenter.

Stiller meg bak det cladi skriver om at mac1 må ta innover seg at de er blitt større enn en vanlig blogg, jeg har i hvert fall oppfattet mac1 på lik linje med andre nyhetssider som presenterer teknologi nyheter. Sider som engadget og gizmodo bruker jo også mye humor og ironi, men når det kommer til viktige saker som denne saken angående barnearbeid legger begge aktørene seg på en litt mer seriøs linje for å informere og opplyse.

Jeg er enig med det hess skriver angående at forholdene ved fabrikkene har kommet til å blitt kjent uansett. Grunnen til at Apple gjennomfører disse kontrollene er jo for forbedre det dårlige imaget de har når det kommer til forholdene til de ansatte hos sine underleverandører i lavkostland. Så man kan jo gjerne kalle det krise-minimering. En godt brukt klisje er jo at all PR er god PR, det første jeg tenkte når jeg leste ingressen til denne saken i andre medier var at Apple var et samvittighetsfullt selskap som tok ansvar for de ansatte hos sine underleverandører.

Shinns bilde

Shinn

Kan dette kalles for en nyhet? Elendig journalistikk og for mye følelser og sutring. Arkiver den heller som blogginnlegg, eller start en blogg som heter Apple (fanboy)Defence Force

Gitman

Helt ærlig, dere som kritiserer denne artikkelen, forstå nu at dette er et mac forum, ikke et data forum, og det er helt på sin plass at admin prøver å rette oppmerksomhet mot hvordan denne historien retter en uriktig søkelys på Apple, og prøver å sette det hele i et mer rettferdig lys. Jeg synes admin har gjort en god gjennomlysning av saken og gjort oss mac brukere oppmerksom på hva som virkelig har skjedd.

Det er helt ok å bruke litt følelsesmessige utbrudd rett og slett fordi det er opprørende å se uriktig vinklede overskrifter om sitt favoritt produkt.

Det ser ut som noen ønsker mac1 skal være et upartisk organ, noe som kanskje aldri har vært hensikten med dette forumet. Det er et MAC FORUM, og vi forsvarer Apple når det er grunn til det, og de blir kritisert når det er på sin plass. Grunnstammen her er dedikerte mac brukere og enten man liker det eller ikke, JA, vi er en menighet, enten dere liker det eller ikke, og slik har det alltid vært, og det er slik det skal være.

Shinns bilde

Shinn

Ser ikke ut som om jeg kan redigere tidligere post.

Men folk må huske at nyhetssidene skal kunne få oppmerksomheten til leseren i løpet av noen sekunder og få de til å klikke inn og lese nyheten. En overskrift som vekker oppsikt er langt mer effektivt enn en kjedelig intetsigende overskrift.

Jeg skal ikke gjenta det folk har sagt tidligere, men artikkelen her kommer verken med noe nytt eller informerer på noen som helst måte, det er rett og slett et blogginnlegg.

639mes bilde

639me

det er ikke så lenge siden det ble avslørt høyst kritikkverdige arbeidsforhold hos telenor sine underleverandører i kina. og da var det ikke telenor selv som avslørte det. de var også ganske på bakbeina med å ta kritikk, så vidt jeg husker(?). hvem gidder å grave fram den saken og sammenlikne overskrifter og alt?

martins bilde

martin

@Shinn: Jeg er enig at forsidene på de ulike nettavisene først og fremst kjemper om folks oppmerksomhet. Slik jeg ser det, er ikke en overskrift som vekker oppsikt mer effektiv enn den tiden du faktisk velger å bruke på selve artikkelen. Hvis forsiden overselger og du som leser er skuffet når du ser hva saken egentlig dreier seg om, har nettavisen mislyktes.

Svært få, eller kanskje ingen av de som skriver artikler for Mac1.no er journalister, og det er helt greit å mislike det som skrives her. Uansett er det tydelig at saken har engasjert nok til å skape diskusjon :)

kaizerss bilde

kaizers

Når saker om Apple blir kritisert her på Mac1, så ser man at sakene blir mindre og mindre objektiv. For min del så er troverdigheten til dette nettstedet blir bare mindre og mindre. Leser mac1.no hver dag, men tar ting her med en klype salt.

Runerts bilde

Runert

Er ikke hele poenget med dette forumet å se saker med apple/ mac i bakhodet...

Dette er da ingen stor sak (altså ikke barnearbeid saken, men kritikken av artikkelen).

Er bare en litt mer utfyllende artikkel skrevet av noen som liker apple.

Mac1DOTno er slik jeg har forstått det et forum for epleprodukter mm.

Rune

2mmy

Skuffende lite objektivitet i hovedsaken her. Alle som har tatt begynnerfag i PR-håndtering vet at det beste du kan gjøre når det brenner rundt deg, er å selv gå ut med deler av den negative rapport. Da kan du i mye større grad kontrollere hva som kommer og hvordan det kommer ut. Du kan også sikre deg at det verste neppe kommer frem. I tillegg kan du til en viss grad sikre deg litt good-will.

For Apples del ville det ha vært mye verre om rapporten enten ble lekket, eller på annen måte kom ut. Ved at de selv kom alle i forkjøpet får vi inntrykk av at "Apple har avdekket". Mens det like gjerne kan være det motsatte som har skjedd.

Jeg er mindre imponert. Selv om jeg antakeligvis blir en av dem som kjøper en iPad.

nubbizs bilde

nubbiz

Makan til sutring det var her da.

hamiso

Eg tviler på at amerikanske og vesteuropeiske, multinasjonale selskap som har produksjonen i såkalte lågkostland, som Kina bryr seg særleg om arbeidsvilkåra.
Heile poenget er jo at produksjonen skal foregå så rimeleg som mogleg for eigarane. Og då er det "bra" å ha produksjonen i forsksjellige diktatur eller diktaturliknande statar, der arbeidarane ikkje har moglegheiter for å krevja betringar.
Og mobilbransjen er ikkje akkurat det beste eksempelet på gode arbeidsvilkår, jamfør NRK-dokumentaren "Connecting People".

Kor stort omfanget av barnearbeid er i forhold til produsjonen av mac sineprodukt er ei side. Eit anna spørsmål er om arbeidarane har ei anstendig lønn, arbeidstid, nok pausar, om det er mykje stress knytta til produksjonskrav, truslar om oppseiing dersom nokon klager osv. Og har verkeleg Mac alt i orden her?

Elektronikk, data og mobiljournalistar (og bloggarar) har ein tendens til å vera lite kritiske til produsentane. Det kunne dei godt ha blitt flinkare til.

Stheens bilde

Stheen

nei

posefant

Det er vel ingen IC kretser som kun produseres i Kina, Taiwan og Korea av bla barn som brukes i vestlige produkter meg bekjent ?

Alle vestlige produkter er uten IC kretser.
Likeså produseres ikke komponenter til alle vestlige PCer på komponentfrabrikkene i Israel som mange påstår. Disse fabrikkene produserer ingenting, så vet dere det og vi slipper å diskutere hvorvidt det er rktig av den norske regjering å bruke datautstyr uten IC kretser og uten komponenter som ikke er produsert på de samme fabrikkene som produserer våpen i Israel.

Eller kanskje vi skal skrive det på en annen måte:

Finn ETT elektronisk produkt som ikke benytter IC kretser produsert i Asia som benytter barnearbeidere og finn en PC i regjeringen uten komponenter produsert av samme Israelske konsern som også produserer våpen som Norge forfekter :)

Våkn opp, verden er der verden er i dag og vårt bidrag til elendigheten er å bruke strøm, plast og elektronikk som produseres billig slik at børsspekulanter kan håve inn valuta på kurtasje :)

Trist som faen ? Jepp.

macsams bilde

macsam

Respekt til Apple ja, som har slike undersøkelser og faktisk følger opp og forbedrer tingene som følge av dem.

@Admin: Helt enig med måten du fremstiller saken. Nettstedet her bærer navn Mac1 ikke Nøytral1 og dermed skulle det bare mangle at saker ble litt farget av det. uten å bli helt fanboy- der går grensen. De som ikke synes noe om det kan jo såklart bare la være å besøke siden. Ikke verre enn det.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai