Mac mini med HDMI?

Mac mini med HDMI

For mange er Apples Mac mini det perfekte mediesenteret til å ha i stua, men med ett unntak. Den mangler HDMI, den vanligste digitale porten i TV-verden. Skal vi tro AppleInsider jobber Apple på en Mac mini med HDMI.

HDMI, eller High-Definition Multimedia Interface som den egentlig heter, er et heldigitalt lyd- og bildestandard som gir et grensesnitt mellom en hvilken som helst kompatibel, digital lyd- og bildekilde, f.eks. en DVD-spiller, spillkonsoll eller en forsterker. HDMI er det formatet som er mest utbredt og du finner vel ikke et flat-TV i dag uten HDMI?

AppleInsider hevder at Apple nå har tatt til fornuft og jobber med å inkludere en HDMI-port på en ny utgave av Mac minien. Den nye minien skal bruke nVidias nyeste MCP89 brikkesett som ikke kan benytte seg av Intels nye Core i3, i5 eller i7-prosessorer. En oppdatering vil med andre ord bety at minien fortsatt vil ha Core 2 Duo-prosessorer.

Apple har tidligere langet ut mot HDMI-standarden og satset tungt på DisplayPort, en lisensfri og åpent alternativ til HDMI. Skulle Apple inkludere en HDMI-port, vil dette nok ikke være som en erstatter for DisplayPort som Apple har puttet mye penger i, men heller som et alternativ. De fleste Macere ville nok tatt i mot HDMI med åpne armer fremfor å måtte være tvunget til å bruke DisplayPort til HDMI-adaptere.

Vi Mac-brukere trenger vel ikke flere Apple-adaptere?

Ttigers bilde

Ttiger

På tide, skulle hatt det for lenge siden…

alexhey

Ingen Bluray? :(

fredriklinges bilde

fredriklinge

Bluray+HDMI, da snakker vi mediasenter :)

Uluen

Bryr meg ikke om HDMI, gi meg eSATA isteden, takk :)

Torros bilde

Torro

...Gi meg fri hardware dekoding av h.264, bitstream- Dolby TrueHD, DTS HD Master, ellers har HDMi kun en "kosmetisk" funksjon.

hawk0ns bilde

hawk0n

Hear, hear...

Elsker slike tråder, der vi kan fråtse i gode idéer.

Enig i at dette burde eksistert for lengst, MEN at det er unødvendig uten bredere formatstøtte på lydsiden.

Blu-ray burde medfølge som et alternativ, for å gjøre produktet komplett (og andre produkter overflødige).

Men det jeg virkelig savner... er TV-programvare. Slik at vi får dét grensesnittet, med all funksjonalitet - først og fremst Kjøp/leie av film.

Selvsagt finnes kjøp/leie i iTunes. Selvsagt finnes alternativer. Men da er vi tilbake til web-browser, eksterne programmer, mus og tastatur osv.

TV funksjonalitet i kraftigere/bedre hardware med muligheter for oppgrades. (Litt som ATV-flash, uten ATVflash, hvis dere skjønner...) Hadde vært fantastisk!

- Håkon

*EDIT - skrivefeil*

Traktors bilde

Traktor

Hvis Mac mini kommer med atv grensesnittet, hvor skal noen da gidde å kjøpe atv? Pris forskjell da, men eller ser jeg ikke mye poeng i å kjøpe atv da. Så tviler på at det kommer til å skje.

hawk0ns bilde

hawk0n

Vel... da skal man jo ikke kjøpe TV – og det er jo poenget.

Det er ingen hemmelighet at TV blir sett på som nært et "hobby-prosjekt". Til og med av Apple selv. Og hvis ikke noe gjøres på den fronten hardwaremessig, vil den dø ut. På denne måten hadde de blåst nytt liv i programvaren - som igjen kan brukes på alle macer (ikke bare mac mini). Programvaren kan de godt ta betalt for.

Men igjen... bare en idé, altså. Som jeg personlig hadde satt pris på. Ikke noe absolutt.

- Håkon

christerguttens bilde

christergutten

Hvorfor kan ikke bare ALLE bruke Displayport, det skjønner jeg ikke???
Åpent er jo best....

@Håkon;
Hvis det hadde vært en hobby, ville de da lagt så stor vekt på filmleie i HD på Apple TV? De legger mye vekt på dette, og jeg bruker selv dette masse, og det er sååå smooth... Ikke kom her å si det er en hobby prosjekt for de da, det finnes ikke noe lignende på markedet, alt annet blir crap i forhold.. Føre over innhold til eksterne harddisker og plugge inn her og der... Jiiissjjj... Gi meg alt i synk og gi meg det NÅ... Det gjør ATV

Å se på bilder fra iPhoto på Apple TV på en 55" LED tv er så komfortabelt når man skal vise frem bilder fra ferier osv, og man får ikke gjort det med en annen boks på samme måten heller... Folk som tror at Apple TV er en sær boks, har ikke prøvd Apple TV selv..

Jeg må kjapt bare skyte inn at jeg synes det er merkelig at ikke Apple TVs Front Row versjon er kommet til Mac'enes Front Row (som er umåtelig utdatert) ennå.. Det er jo et MYE bedre grensesnitt.. Det ser lekkert ut, er oversiktlig og raskt...

Men Displayport; som HTML 5; fabolous! Men se å få det ut i praksis! Det er ikke noe poeng å ni-holde på gamle tilkoblinger bare for kompatibilitetens skyld. MOVE ON!

sjonasses bilde

sjonasse

@ hawk0n

En venn av meg kjøpte mac mini server med 2 TB harddisk, la inn alt av filmer og serier han hadde, og brukte Plex Media Center. Det så utrolig bra ut, og hentet ned all info om alt rett fra IMDB, slik at alt så svært ryddig ut. Jeg synes det var en veldig fin løsning på det du lurte på...

t.nilsens bilde

t.nilsen

Hvorfor stresse med å få egen port? Kjøp en omformer fra MDP - HDMI, som også har optisk overføring fra minijack lydutgangen på Mac-Mini`en... Koble den til A/V recieveren din eller rett i TV vha. en HDMI kabel fra omformeren, og du har knall lyd og bilde gjennom en kabel..
Kjører Mac-Mini som mediacenter hjemme, med surroundlyd i klasse, og null tap av bildekvalitet. (ihvertfall ikke merkbart av det normale øye)

Omformeren fåes kjøpt på eplehuset: http://www.eplehuset.no/produkt/1586_apogee-kanex-mini-displayport-adapter-til-hdmi-med-digital-lyd.aspx

Det nevnes også Front Row, og "Sjonasse" parrerer fint med Plex. Helt enig, Plex er tingen innen mediacenter til Mac. Fungerer som en sjarm når du bare har sett gjennom "how to" videoene som følger med programmet.

Har ikke testet TV, så der skal jeg enkelt å greit bare holde kjeft ;)

lepew

Hele denne diskusjonen viser tydelig et av de grunnleggende problemene med Apple. Hvis Steve Jobs av en eller annen grunn kniper igjen ræva for en teknologi han ikke liker så må Mac menigheten prøve å komme opp med en masse mer eller mindre dyre løsninger for å komme rundt problemet. I dag har den billigste "netbook" dritten en HDMI port men dyre "designer" Macer har ikke det for Jobs liker det ikke.

Selv om Jobs ikke liker det så er det slik at våre datamaskiner hører naturlig sammen med TV og alle andre dippedutter vi omgir oss med. Selv om industrien generelt og Apple spesielt vil tvinge oss inn i løsninger der vi skal betale for alt mulig så er det vel snart på tide at vi som brukere slutter å være en slik saueflokk og kanskje stemmer litt med lommebøkene? Ikke kommer min neste laptop til å være Mac hvis ikke dette blir ordnet.

admins bilde

admin

@lepew

Spørsmålet er om HDMI eksisterer neste gang du skal åpne lommeboken, uavhengig om du skal kjøpe Mac eller PC. Her snakker vi om konkurrerende teknologier.

Apple, Intel, Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, Toshiba, Acer, Samsung, Philips og Pioneer for å nevne noen har satt sin støtte til DisplayPort. De vil på sikt produsere DisplayPort-produkter og ikke HDMI-produkter. DisplayPort er i tillegg blitt en VESA-standard.

Uansett bør dette ikke stoppe Apple fra å ha BÅDE DisplayPort og HDMI i en overgangsperiode. Det ville vært det beste for oss forbrukere inntil vi vet hvilken teknologi som ender opp med å bli standarden.

hawk0ns bilde

hawk0n

@ christergutten

Oisann...

Vel... for å ha det på det rene. Jeg har en TV. Og jeg elsker min TV. Jeg bruker produktet flittig og _kjøper_ så og si alt av mitt medieinnhold på denne.

Så det er på ingen måte en negativ omtale av TV her i gården – snarere tvert i mot. Det er nettopp DERFOR jeg vil ha TV-programvare på alle mine andre macer. Du nevner jo frontrow, og jeg er helt enig. De kunne heller droppet frontrow og implementere TV-programvare i stedet.

Jeg liker heller ikke at vår elskede boks blir kalt et hobbyprosjekt. Men Apple gjør ikke nok ut av den, og har for få oppgraderinger til å kalle den prioritert. Dette håper jeg selvsagt det blir en forandring på. Men jeg synes det er "skremmende" i TV's øyemed at de nå tilbyr alt det samme materiale rett i iTunes Store. Det gjorde de jo ikke tidligere, da f.eks HD-leie far forbeholdt TV.

Igjen... jeg elsker min TV. Alt fungerer perfekt! Og det er ingenting som er så sømløst og smooth. Men du er vel enig i at det er programvaren som er fantastisk, og ikke selve boksen?

Jeg avslutter igjen med å oppgi min idé/ønske - nemlig å få implementert denne fantastiske løsningen på en "vanlig" mac - f.eks Mac Mini som denne tråden handler om.

Håper du forstod bedre hvor jeg ville nå...

Med vennlig hilsen

Håkon

lepew

Takk for godt og saklig svar Admin. Kamp om standarder er dessverre ikke noe nytt og det går stort sett bare ut over oss forbrukere. Du har naturligvis rett i at begge alternativene burde være til stede på våre dippedutter i en overgangsperiode. Selv har jeg en surroundforsterker med HDMI der alle mine apparater er plugget inn med 1 kabel til TV som er en Samsung. Dette er en utmerket løsning som dekker alle mine behov for øyeblikket. Proprietære løsninger er dessverre som oftest valgt utfra andre behov enn det som er ideelt for forbrukere.

hansingehagens bilde

hansingehagen

Mini Display Port -> HDMI ...

geagle

Da mangler bare dts-hd bitstreaming støtten i PLEX så snakker vi full hjemmekino? :)

per idag er det vel ingen software på mac som kan sende HD audio gjennom hdmi til en reciever for decoding siden vi har aldri hatt hdmi, heller ikke lyd gjennom displayporten.

wsimilas bilde

wsimila

Skjermen jeg har HDMI-inngang, der bruker jeg en kabel med usb i den ene enden og hdmi i den enden som skal inn i skjermen. Så at det ikke er noe hdmi-inngang Mac Minien, spiller egentlig ingen stor rolle

Syfer

Er det i det hele tatt noen tver som kommer med displayport ?

Det er vel et par pc skjermer + skjermer fra apple.

Det virker som om hver gang jeg kjøper meg ny mac, så må jeg investere i ørten kabler fordi Apple bestemmer seg for at ett eller annet er kjipt og dermed må jeg ha overganger.

Gang på gang er det noe nytt

Gang på gang hører jeg "det er jo ikke noe problem, det er jo bare til å kjøpe en overgang til 700kroner"

Halleluja, det er altså ikke noe problem at maskinen mangler det som er standard på det meste av tilsvarende maskiner i samme prisklasse, og som brukes på alt av nyere tver og forsterkere, for det er jo bare å betale opp mot 1000 kroner for ekstratutstyr.

Nei men da så, da er jo alt på stell

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Jeg må si meg enig i at det ER på tide at Apple innser at HDMI er en standard som er kommet for å bli. Displayport er sikkert en veldig fin ting, men så langt har jeg kun sett dette på Appleprodukter.

Jeg har også gått lei av å kjøpe adapter etter adapter fordi Apple ikke vil gå med på at noen andre hadde rett da de lagde en standard. Jeg synes det virker litt slik at siden ideen ikke kom fra Apple, så skal det ikke være på Mac. Det blir en litt tullete holdning.

BluRay er vel også på tide å akseptere slik at vi macbrukere slipper å ligge så altfor langt bak PC-brukerne. Hvis Acer kan burde Apple også kunne ha HDMI og BluRay.

Det er i alle fall min ærlige mening.

Syfer

En annen ting når man snakker om displayport som en åpen standard, kan noen fortelle meg hvordan dette skal ha noen som helst form for positiv innvirkning for andre enn Apple her?

Apple slipper å betale lisens for HDMI
Apple tjener store summer på at kundene må skaffe seg ekstra overgang.

For oss forbrukere, hvor mange cents, ører, yen hadde prisen på en macbook pro gått opp hvis det hadde vært hdmi og Apple hadde betalt lisens ? En ubetydelig sum

Allikevel skryter enkelte over Apple for å velge en åpen standard, en åpen standard de tjener ekstra med penger på

Flott det

slogmos bilde

slogmo

@wsimila:
At du har funnet en boks til 700 spenn (eller hva den nå koster) som tar med lyden til en HDMI betyr en merkostnad man slipper om Mini'en har HDMI-utgang.
Jeg tror det ikke er tilfeldig at Mini'en får dette.
Den har fått en stor suksess som mediasenter i stuer rundt om kring i verden.
Dette er høyst på tide om du spør meg.

wsimilas bilde

wsimila

[quote="slogmo"]@wsimila:
At du har funnet en boks til 700 spenn (eller hva den nå koster) som tar med lyden til en HDMI betyr en merkostnad man slipper om Mini'en har HDMI-utgang.
Jeg tror det ikke er tilfeldig at Mini'en får dette.
Den har fått en stor suksess som mediasenter i stuer rundt om kring i verden.
Dette er høyst på tide om du spør meg.

hæ har jeg en boks til 700 spenn? alt jeg har, er en overgang til 150 kr

slogmos bilde

slogmo

Som gir deg lyd i HDMI?

wsimilas bilde

wsimila

[quote="slogmo"]Som gir deg lyd i HDMI?

nei ingen boks, kun en ledning som går fra Mac Minien til skjermen.

slogmos bilde

slogmo

Men får du lyd til TV'en via den HDMI-ledningen, eller må du ha en separat ledning (for lyd) til TV eller forsterker?

wsimilas bilde

wsimila

jeg anntar det

slogmos bilde

slogmo

Såvidt jeg vet så har man følgende muligheter for å koble Mac til TV:

http://www.eplehuset.no/produkt/1584_apogee-kanex-mini-displayport-adapter-til-hdmi.aspx
Denne overgangen gir kun bilde. Lyd må kjøres optisk eller analogt til TV eller forsterker.

http://www.eplehuset.no/produkt/1585_apogee-kanex-mini-displayport-adapter-til-hdmi-med-usb-lyd.aspx
Denne overgangen gir lyd og bilde. Men man må velge USB-lydkort som lydutgang i OSX.
Og jeg tror den og kun gir 2-kanals lyd.

http://www.eplehuset.no/produkt/1586_apogee-kanex-mini-displayport-adapter-til-hdmi-med-digital-lyd.aspx
Denne boksen gir lyd og bilde. Den bruker den optiske utgangen på Mac'en og gir flerkanalslyd.

http://store.apple.com/no/product/TX189ZM/A?aosid=p204&siteid=1348144&program_id=37884&cid=OAS-EMEA-AFF&tduid=2f8014930ac4d226316eb7bb04f5f737&fnode=MTY1NDA3Ng&mco=MTE4MjU0Nzc#overview
Jeg vil tro du bruker noe som dette, og den gir kun bilde.
Greit nok om man kan bruke optisk kabel i tillegg til HDMI.
Men det krever at TV eller reciever/forsterker kan hente bilde fra HDMI-inngang og lyd fra en annen inngang.

Sånn sett er det mye enklere å ha en HDMI-utgang som også gir lyd.
Det sikrer best mulig kompabilitet med TV'er og forsterkere. Og krever ingen overgang i det hele tatt.
Hverken en til 150kr, 599kr eller 699kr.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai