Faner i Safari blir egne prosesser?

Safari ikonI går annonserte WebKit-teamet hos Apple neste utgave av motoren i deres nettleser. WebKit2 er en videreutvikling av WebKit som du finner i både Safari og Googles Chrome.

Den største nyheten i WebKit2 er at tabs/faner blir egne prosesser. Følger Safari etter?

Da Google Chrome ble introdusert for Windows i slutten av 2008 var en av de store innovasjonene at hver tab/fane kjørte sin egen prosess. Dette økte stabiliteten og ytelsen på nettleseren og skulle en tab kræsje, gikk ikke hele nettleseren ned. Microsofts IE8 har fått en lignende system og Firefox jobber også med å kunne tilby slike muligheter. Apples Safari 4 har så langt ikke hatt denne funksjonen, men i Snow Leopard introduserte Apple at plugins nå skulle kjøre i egne prosesser.

Både Google Chrome og Safari er basert på Apples åpen kildekode prosjekt WebKit og i går kunne en av hovedpersonene i Apples WebKit-team for første gang annonsere WebKit2. WebKit2 store mål er å utvikle en grunnleggende funksjonalitet for at faner skal kjøre i hver sin prosess.

Siden dette nå annonseres for WebKit2, er det svært sannsynlig at Safari 5 vil få disse funksjonene. Sannsynligheten for at vi kan se fram til en raskere og mer stabil Safari er med andre ord høy. Spørsmålet er om det er nok for å kunne konkurrere mot Chrome som stadig vinner markedsandeler?

Via Ars

quadra800s bilde

quadra800

Interessant. Håper vi slipper å vente på Mac OS X 10.7 før vi får Safari 5!

E. Skrott

*DA* Google Chrome ble introdusert

christerguttens bilde

christergutten

Veldig interessant indeed.. Dette virker som riktige veien å gå..
Forøvrig er det eneste jeg savner med safari at når man trykker det fordømte grønne pluss-symbolet, så skal den gå i full skjerm (noe den på ingen måte gjør idag!).
Ellers er Safari en topp nettleser jeg anbefaler til venner med windows, og de er utrolig fornøyd..
Jeg også håper vi slipper å vente til OS 10.7 før disse nye forbedringene kommer.. Det er KJEDELIG å vente!

@E.Skrott: Etter hva jeg har hørt har vi droppet da/når fra språket, og kun beholdt når ;)
De aller fleste bommer jo på den hver bidige gang anways, så why the hell not? :P

eelays bilde

eelay

@christergutten: Det "grønne pluss-symbolet" har aldri hatt( og kommer vel aldri til å få, om jeg får gjette ) den intensjon at det skal maksimere et vindu, da det er unødvendig å kaste bort skjermplass på whitespace..
Det den faktisk gjør er mye smartere en å maksimere et vindu, for når du trykker på den så vil vinduet vokse så det kan vise alt innhold.

Men vil du absolutt ha en slik funksjon i safari kan du installere Glims
Da kan du bruke Shift->->M for å maksimere safari. Å du får en fin liten bonus med mange andre snasne funksjoner.

quadra800s bilde

quadra800

@christergutten: Man har så definitivt ikke droppet "da" fra språket! Den gang da, hver gang når.
Mange i din/vår aldersgruppe bommer, ja, men regelen består like fullt.

palelnans bilde

palelnan

Foreslår følgende oppsett for videre klaging på skrivefeil på i1-sidene:

1) Sjekk i offisiell norsk ordliste og på Språkrådet for å sikre at du har rett. Språket endres hele tiden.

2) Hvis du har rett, og det er feil i artikkelen, skriv en vennlig PM til artikkelforfatteren.

3) Kommenter saken for innholdet, om du vil.

LarsFillingsness bilde

LarsFillingsnes

@paleinan

Ærlig talt, det er ingen vits i å sjekke språkrådet for da/når-feil... Som quadra800 sier, det er en helt vanlig regel i norsk språk, som sjelden blir brukt riktig muntlig, men den skal brukes skriftlig...

palelnans bilde

palelnan

Etter et par år med innkjøring bruker jeg nå «da» og «når» på rett plass muntlig også, det går an.

Jeg anbefaler likevel å sjekke, for språket endres uten videre beskjed. Det siste jeg har oppdaget er at det nå er lov å skrive både «tunnel» og «tunell». Jeg aner ikke når dette skjedde, men i min (gamle) ordbok står det kun «tunnel». Ting som folk gjør feil i stor stil blir plutselig lov, f.eks. er det lov å skrive «han» alle steder der det for en stund siden var påkrevd å skrive «ham».

Når (sic) det gjelder «da» og «når», er jeg enig. Det er ikke relatert til rettskriving i tradisjonell forstand, men ordbetydning. Å skrive «Når jeg var liten» blir feil på samme måte som å skrive «Nå skal jeg ta meg et varmt badekar».

shimphans

Har ikke Stainless hatt denne funksjonen lenge?

svars bilde

svar

Så tilbake til tema :)

Så det er derfor Crome (ihvertfall hos meg) oppfattes som raskere enn Safari.
Har litt lurt på hvorfor jeg har så mange "Google Crome-hjelpere" i Aktivitetmonitor.
Blir bra vist dette kommer til Safari også, vist det gjør opplevelsen raskere osv osv.

Så litt på sidelinjen: Vist man skal se hvor mye ram/cpu Crome bruker totalt, blir det da riktig å legge sammen alle hjelperen +selve Google Crome prosessen?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Hvis du vil vite hvor mye ressurser Chrome bruker totalt, så bruk heller Chromes egne oppgavebehandling. ;) Den legger sammen og holder styr på ting for deg. Det er også her du dreper flash-prosessen som før eller senere henger hele Chrome (ja, flash-prosessen klarer det).

svanos bilde

svano

@christergutten BetterTouchTool gir deg også windows snapping som i Windows 7, og gir deg dermed også mulighet for å maksimere vinduer (alle).

Ellers er jo som nevt Glims også fint å ha i Safari.

Macpetts bilde

Macpett

Google Chrome er min favoritt. Det som må til i safari for å gå over er bedre fart, direkte google-søk i navigeringsbaren og bedre UI når du åpner ny fane.

torbjoerns bilde

torbjoern

Er det prosesser i ordets alminnelige forstand - dvs som ved bruk av fork() i C - eller er det lettvektsprosesser (også kalt "tråder")? Grunnen til at jeg spør om denslags spissfindigheter, er at førstnevnte tilfelle vil medføre en enorm overhead ifm kontekst-svitsjing når applikasjonen kjøres.

X

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Nå vet jeg ikke med endringene i WebKit, men jeg vet at Chrome kjører hver fane i sin helt egne, fullverdige prosess (du kan drepe en og en i fra task manager).

At det medfører en «enorm overhead» på prosessorer nå i 2010 er vel en smule overdrevet. At det blir litt ekstra overhead er klart, men med tanke på den økte sikkerheten og stabiliteten så er det absolutt verdt det. Med mindre du har for vane å kjøre 150+ faner samtidig da, selvsagt.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai