Vurderer Apple AMD?

Vurderer Apple AMD?Når Apple byttet til x86-plattformen i 2005 var det Intel som ble valgt som prosessorleverandør til selskapets datamaskiner. Nå hevder rykter at Apple vurderer å kaste Intel på dør og heller benytte prosessorer fra AMD. Lavere pris skal være hovedårsaken.

Byttet fra PowerPC-plattformen til x86-plattformen kom for mange trofaste Mac-brukere som et sjokk, men i dag er det ikke vanskelig å se at Apple gjorde et veldig riktig valg. Utviklingen i PowerPC-leiren har ikke helt gått noen vei, mens både Intel og AMD har gjort store fremskritt hva gjelder prosessorer med flere kjerner.

AMD eller Advanced Micro Devices er en amerikansk produsent av prosessorer som ble grunnlagt i 1969. Selskapet har i lang tid vært Intels største konkurrent, men de seneste årene har de ikke helt greid å følge med hva gjelder ytelse. Prisen for AMD-prosessorer har derimot vært lavere enn hos Intel og produsenter av lavpris-datamaskiner har ofte foretrukket AMD fremfor Intel.

Nye rykter hevder nå at Apple vurderer å gå over til AMD-prosessorer på noen av selskapets modeller. Årsaken til at Apple vurderer et bytte skal ifølge Apple InsiderApple Insider

Roberths bilde

Roberth

Jeg vedder en nyre på at de vil bruke AMD på mac mini og de rimeligste iMacene.

Dice8470s bilde

Dice8470

Neeeeeei! Om dette blir noe av, er det tilbake til PC/MS
Mac er ingen "lavpris" maskin. Macbookene kommer til å koke.
Jeg har testet AMD flere ganger...Fysh! Kjære Mr. Jobs, drit i AMD.

Helga er for pokker ødelagt......

darkfame

Jeg tror heller det skal brukes som pressmiddel mot Intel, eventuelt at det kommer en maskin i hver serie med AMD prosessor i tillegg til Intel.

Roberths bilde

Roberth

De kommer nok ikke til å bruke AMD i det bærbare segmentet.

dngs bilde

dng

Synes nå at macbook koker nok fra før av..

SRD

@Dice8470
Det var ikke så lenge siden Intel hadde mye høyere varmeutvikling og dårligere ytelse enn AMD, og det kan godt bli slik igjen.

Blant annet så har AMD X6 1090T Black Edition (Topp modellen til AMD) lavere TDP enn Intel sin i7 980 sekskjerne. I tillegg koster AMD prosessoren 2250 kr mot Intel som koster 7500 kr.

Vi forbrukere vil ikke tape noe på at Apple tar i bruk AMD. AMD har gjort bra tidligere, og de konkurrer veldig sterkt med Intel i dag (bortsett fra de raskeste CPU-ene). Og det kan godt at om noen år så vil det være AMD som er best.

Dice8470s bilde

Dice8470

Ok, jeg kan ta feil. Men de AMD`s jeg har testa i div. maskiner har
vært "slapp" og VARM! Håper vi forbrukere tjener på billigere CPU
i Macer også....huff, hørte meg selv tenke: Billigere CPU i Mac...grøss! :cries:

SRD

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor det klages på billige CPU-er. Billig er ikke nødvendigvis det samme som dårlig. Jeg håper gjerne at det blir billigere prosessorer i Macene, og lavere pris på maskinene.

palelnans bilde

palelnan

Dette er sikkert et rykte som er satt ut for å øke aksjekursen på AMD :-)

Men herregud, er det bedre OG billigere er det vel bare å slå til.

åttitre

Jeg betaler gjerne litt mer for Intel enn AMD. Har ikke gode erfaringer med AMD. På en annen side, hvordan definerer man en dyr CPU? Er jo mange flere enn Apple som bruker Intel, og de har rimeligere maskiner med samme CPU. Så... er pris-argumentet godt nok? Er ikke lenge siden Apple kom med i7 i sine maskiner. Den har en pris på 2000kr. Det er ikke dyrt for vidunderet. Og Apple betaler ikke så mye...

csharp

Det neste blir vel plast-maskiner igjen, grøss!

Houd.inis bilde

Houd.ini

Ryktene hever vel strengt talt ikke at Apple vurderer å kaste Intel på dør og heller benytte prosessorer fra AMD. men at Apple eventuelt vil supplere med alternativer fra AMD. AMD/ATI har tradisjonelt hatt mye bedre integrert grafikk enn Intel, og når en ser hvordan Apple har prioritert ned prosessoren i den nye 13" MBPen til fordel for bedre grafikk, så gir det mer mening. For alt vi vet kan neste generasjon prosessorer fra AMD være mye mer konkurransedyktige i forhold til intel, det er tross alt ikke større skille i dag enn f.eks mellom en Core 2 Duo og en Arrandale- prosessor i en Macbook Pro.

SRD

AMD har vært flink til å være rask ute med ny teknologi og. Se bare på 64 bit støtte, integrert minnekortkontroller (som intel først fikk i core i7 prosessorene). AMD har også vært veldig flink med bakoverkompabilitet. Husker når de første dobbeltkjerne prosessorene kom, da måtte folk som hadde Intel sine 925-chipset oppgradere til helt nye hovedkort, mens de som hadde AMD sokket 939 trengte ikke å bytte (trengte bare en bios oppdatering på de litt eldre kortene).

Luri-Fax

Intel har godt av litt seriøs konkurranse... Jeg ser lyst på framtiden - tror ikke på "dommedag" (som enkelte her...). Support the "underdog" (AMD) :)

http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_v._Intel

http://www.betanews.com/article/FTC-Intel-fell-behind-against-AMD-used-unfair-tactics-to-catch-up/1261014794

Cleaf

Det SRD sier er sant, du kan faktisk bruke AM3 prosessorer på AM2 hovedkort (i mellom dem har AM2+ hatt sin tribut), og de skal fungere greit, men en trenger som sagt en bios oppdatering. Når det kommer til pris/ytelse så er AMD uslåelige, 800kr for en Quad-core på 2.8ghz som måler seg med noen av Intels bedre til omtrent dobbelt av prisen? Ja takk.

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Jeg tviler på at dette kommer til å skje i nærmeste fremtid.
For det første må Mac OS X skrives om. Apple har i mange år før de lanserte Mac med Intelprosessorer hatt OS X kjørende på Intel, men de ventet lenge. Dette betyr da at dette har pågått i lengre tid og vært planlagt. Når de har brukt så mye ressurser på bytte, hvorfor skal de da skrive om på nytt (har sikkert prøvd seg litt frem, men tror ikke de har viet store ressurser til det) bare for å senke prisene litt?

En annen ting er jo Snow Leopard, som bare ga ytelsesforbedringer. Hvorfor lage to produkter som må oppdateres samtidig, og hvor man ikke nødvendigvis kan bruke noe fra det ene i det andre?

sortebill

[quote="Henrik Christiansen"]Hvorfor skal de da skrive om på nytt (har sikkert prøvd seg litt frem, men tror ikke de har viet store ressurser til det) bare for å senke prisene litt

AMD lager også x86 processorer så det er ikke snakk om store endringene, om det er snakk om endringer i det hele tatt. Og om det er snakk om endringer så kan det jo tenkes at apple har jobbet med en amd versjon siden de skiftet til intel. Pengene styrer, kan apple tjene et par hundre kroner ekstra per maskin vil de jo selvsagt gjøre det som må til for å realisere dette, er snakk om store summer, mye større summer enn det faren din og seilbåtkompisene hans leker seg med.

Vi snakker milliarder, DERFOR gidder de.

lordovens bilde

lordoven

Ikke glem fordelen av Amds oppkjøp av ATI. Sett fra f.eks Apples side vil det bety billigere tilgang til både gpu & cpu dvs de kan få en helhetlig pakkepris. Intel har jo ikke dedikerte gpuer på linje med Ati & Nvidia så det kan ha litt å si for Apple.

Forøvrig Intel som dominerer highend cpu markedet , så en Amd ville vel kanskje bety en liten downgrade. Ok om prisen settes ned tilsvarende :P ( [url]http://www.cpubenchmark.net/)

simens bilde

simen

Nå har Mac OS X fungert på Hackintosher med AMD lenge da. Så neppe noe problem :)

sfna

man burde kunne velge under konfigurasjon pm man vil ha intel eller amd:)

lordovens bilde

lordoven

[quote="sfna"]man burde kunne velge under konfigurasjon pm man vil ha intel eller amd:)

Derfor du har muligheten til å velge PC eller Mac, med de fordeler og ulemper hver av de har :-)

golo

AMD har vært like bra som Intel før, hvorfor skulle det ikke skje igjen.

Jeg heier på AMD og billigere maskiner

ggt667s bilde

ggt667

AMD har alltid levert mer "horsepower" enn intel pr krone betalt.

ggt667s bilde

ggt667

Jeg tror ikke maskinene blir billigere om Apple skifter til AMD, men jeg tror de vil bli raskere til samme penge.

lordovens bilde

lordoven

[quote="ggt667"]Jeg tror ikke maskinene blir billigere om Apple skifter til AMD, men jeg tror de vil bli raskere til samme penge.

Det hadde jo vært morro, men Amd har ikke Intel ytelse så hvordan de skal kunne levere kjappere enn dagens Intel løsninger til samme pris ville jo bli artig å se. Mere sannsynlig ville vel være at Apple opprettholdt prisen ut til kunde, fikk større fortjeneste selv og leverte 80% av Intels ytelse ved å bytte til Amd :-) Husk ytelsen på mobile vs stasjonær cpu er ganske forskjellig og der ligger Amd lengre bak enn Intel pr idag.

ggt667s bilde

ggt667

Hmm, nå er det en gang sånn at når man kjøper teknologi som sluttbruker ser man ikke hva ikke hva som ligger tilgjengelig av teknologi om 6 mnder, datamaskinprodusenter ser sansynligvis et steg eller 3 videre sammenlignet med sluttbruker?

De AMD prosessorene jeg har her er vesentlig kjappere enn Intel sine tilsvarende, men de er noen generasjoner gamle.

E. Skrott

DA Apple byttet til x86-plattformen

Kan det være så vanskelig?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai