Apple går glipp av NRK-reklame

Dagsrevyen

Dagsrevyen er uten tvil Norges mest populære tv-program når man ser på antall seere 365 dager i året. NRKs flaggskip har over 700.000 seere hver dag. Derfor går nok Apple glipp av reklameverdier for millioner på grunn av to runde "plasterlapper".

De to programlederne ser nemlig ut til å bruke hver sin kamuflerte MacBook Pro 13". De to lekre laptopene står sentralt plassert i bildet, og blir altså sett av flere hundre tusen seere hver eneste dag.

En liten rund tapebit er plassert over det velkjente epleikonet. Dermed kan kun svært observante seere få med seg at det er en Mac, og ikke en vanlig PC som står der. NRK går altså langt for å unngå å bli anklaget for å drive Apple-reklame i aller beste sendetid.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Jeg har lagt merke til dette.

God Morgen Norge på TV2 bruker også en MacBook (tror det er en 15"). De har ikke kamuflert den, men de kjører Windows på den da. :rolls eyes:

iEsbens bilde

iEsben

Dette er definitivt den dummeste artikkelen jeg noen gang har lest på mac1.

DeDDis bilde

DeDDi

De fleste TV-programmer dekker vel som regel til merket på produsenten. Har lagt merke til dette spesielt på amerikanske programmer.

keyboardcats bilde

keyboardcat

Dette har jeg og lagt merke til. Tror de også gjør det for å ikke få lyset fra Apple-logoene til å ta all oppmerksomheten fra nyhetsankerne.

Hadde og vært et irritasjonsmoment hvis maskinene konstant går inn og ut av dvale :P

noilivaps bilde

noilivap

Er nok windows på maskinene til NRK også. Valget av laptop handlet vell hovedsaklig om estetikk.

Telefonkiosk

I Big Bang Theory har de klistret over halve eplet:)

Shezz

Dette er vel verdens dyreste papirholder!
Ikke bare et enkelt ark, men en hel haug! På begge to!

maggekriss bilde

maggekris

Dette er jo gammelt nytt...

Apple går ikke glipp av reklame, ettersom disse lappene ikke har noe med NRK sitt valg av datamaskiner, slik det blir fremstilt her. NRK er lovpolagte, som lisensfinansiert rikskringkaster, å ikke reklamere for noe som helst. Unntaket er såkalte plakater der en fast stemme på et svært monotont vis forteller hvem vår kjære rikskringkaster har "sammarbeidet" med i produksjonen av (sports)sendingen.

tofagerls bilde

tofagerl

Såvidt jeg vet er det nok Windows de kjører. Tenker de er valgt av estetiske grunner. All programvare for redigering, produsering og avvikling av sendinger var win-only når jeg jobbet der for fem år siden, og det trenger de nok på de maskinene der.

Skogsgudens bilde

Skogsguden

Tror ikke reklameeffekten av å være på "God Morgen Norge" er like stor som NRK Dagsrevyen, gitt.

"Definitivt den dummeste artikkelen jeg noen gang har lest på mac1"?

Takk iEsben! Det er jeg stolt av.

pushits bilde

pushit

Har fått med meg dette selv. Ganske tafatt kamuflering. Den avslører jo nettopp det den prøver å tilsløre: nemlig at det er en Mac. Hele stuntet faller dermed på sin egen idioti.

maggekriss bilde

maggekris

Og forsåvidt den "definitivt dummeste artikkelen jeg noen gang har lest på mac1", så iEsben så fint sa tidligere. NOEN hungrer etter kickback, der er sikkert. Like sikkert som at dett er en såkalt "ikke-sak".

Telefonkiosk

Det er jo ikke en så veldig stor nyhet, det må du vel innrømme Skogsguden. Men det er jo litt moro at dere dekker litt mac-agurknytt også:)

Det jeg ikke forstår helt er at slik jeg har fått det med meg, så står bare maskinene der. Oppleserne har jo en bunke med ark liggende på tastaturet. Det er vel smør på flesk?

slogmos bilde

slogmo

@DeDDi:
Så en episode av CSI her om dagen. Da la jeg merke til noe morsomt.
I en scene så var et forstørrelsesglass strategisk plassert slik at det forstørret Dell-logoen.
:)

http://pyromarketing.typepad.com/my_weblog/images/2008/05/06/dell_csi_product_placement.jpg

arntsss bilde

arntss

Ghost Whisperer: http://www.zatznotfunny.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/02/ghost-whisperer.jpg

arntSS

samimac

tofagerl:
NRK har byttet til mac og final cut i hele sin videoproduksjon for flere år siden. Avvikling er fortsatt på win.
Musikkproduksjon var mac enda lenge før dette.

DeDDis bilde

DeDDi

Eller
http://www.cultofmac.com/wordpress/wp-content/uploads/bigbang1.jpg

@Slogmo
CSI og de detaljene :P

jeff93s bilde

jeff93

Det samme gjør de i "How I Met Your Mother". Der de bruker et globus lignende klistremerke over apple logoen om jeg husker riktig.

bohdi

...om du ikkje har fått med deg dette. Festleg med klistrelappar. Herrejeremin.

Dei kunne i alle fall lakka dei i ein litt spesiell farge, slik at det var l i t t tvil om kva maskiner dei har på pulten.

R e k l a me er det i alle fall :-D

kris79h

kudos til iEsben

iEsbens bilde

iEsben

@Skogsguden

For å begrunne kommentaren min:

Om alle skal skrive og få publisert en artikkel hver gang en mac dukker opp på tv i forskjellige programmer kamuflert eller ukamuflert så velger jeg å tro at denne nettsiden mister verdigheten sin.

Det kan sikkert arrangeres en egen underavdeling i forumet hvor dere kan rapportere mac-sightings om det føles nødvendig:)

Skogsgudens bilde

Skogsguden

Nå er det ikke jeg som har valgt å publisere dette, jeg har bare skrevet det iEsben. Du retter baker for smed. Ta det opp med redaktøren.

bleu

NRK er vel en av Apple Norges største kunder faktisk. De bruker mye Mac til produksjon og redigering. Ser ingen grunn til at maskinene på bildet ikke kjører OS X.

palelnans bilde

palelnan

Mythbusters har det teiteste opplegget, der de må dekke til alle typer flasker, bokser, matvareembalasje osv.

På TV i USA kalles rollerblades for "in-lines", fordi Rollerblade er et varemerke. De sier cola, ikke Coke, men det verste syns jeg er når de dekker til klesmerkene, til og med T-skjortene til programledere.

Jeg tipper dette har med at "du skal søren ikke få plass på vår kanal om du ikke betaler", men jeg lurer på om det også har en "ikke saksøk oss"-funksjon. Hvis Coca-Cola blir brukt til ett eller annet tull i Mythbusters, saksøker de sikkert Discovery på flekken.

I NRKs tilfelle, tror jeg det handler om å slippe mas. Hvis de åpenlyst hadde brukt Mac i Dagsrevyen, hadde de blitt grundig nedringt av illsinte hateboys.

@maggekriss, tror ikke det er SÅ strenge regler for produktplassering i NRK, tror de heller bare er føre var..

Digresjon: Husker tilbake på gode, gamle Knut Bjørnsen og Kvitt eller dobbelt. Dersom noen vant storpotten, fikk de en haug med "overraskelser" i tilleggspremier. En ekstrem reklameverdi på den tiden, da de fleste hadde kun NRK, og K.el.D. var vanvittig populært.

kjay

Selv om de har masse papir på bordet har laptopene en større hensikt enn å være papirholder. Skjermene viser kjøreplanen som hele sendingen er avvikles fra.

Kjøreplanprogrammet inneholder også manuset som programlederne leser, og dermed har de tilgang til å endre på manus underveis. De har også PCer på det andre bordet i studio hvor de kan gjøre det samme, men de er bedre gjemt og ikke like fjonge.

termservs bilde

termserv

Jeg syns det er greit de skjuler det jeg. Det hadde blitt bråk av mindre. Samtidig syns jeg skriveborde i Dagsrevyen ser mye, MYE mer ryddig ut enn hva skrivebordet til Karen Marie Ellefsen i OL-sendingene gjorde. Og da var det er forferdelig PC de brukte også.. :S

gambolputty

iEsben, hvis man bare skulle hatt store revolusjonerende nyheter her hadde det blitt lenge mellom hvert innlegg. Slutt å være så negativ!

MacMikkiss bilde

MacMikkis

Karl i Karl & co hadde jo en PowerBook med eple opp-ned. :)
Den var det ikke gjort noe forsøk på å kamuflere, men det var jo før Mac ble "allemannseie".

Mvh. MacMikkis

rihno

Det er da flere NRK program som "glemmer" å skjule logoen: Hjernevask (der er det meste apple) og Ann Kath Herland har hatt et par program hvor logoen tydelig kommer frem.

Er det slik at man dekker logo/navn fordi man ikke får betalt for "reklamen"?
Andre steder som f. eks Dexter, mistenker jeg at Apple har lagt inn noen kroner for der brukes Mac anmass.

bruiseprestines bilde

bruiseprestine

med 3 milliarder i overskudd tror jeg ikke de lider noen nød,,,,,!!

Nixons bilde

Nixon

Jeg tror neppe at NRK har noen generelle regler på dette, for eplelogoen ser man titt og ofte i andre programmer der det står en Mac fremme. Men Dagsrevyen er sikkert litt i særstilling når det gjelder å unngå koblinger. For det dreier seg selvsagt bare om integriget og ikke betaling når de dekker den til i Dagsrevyen.

ingarsorensen

Om det ikke denne skulle vært med ville det blitt tynt på Mac1

ORoslands bilde

ORosland

Uten tvil mitt favoritt tilfelle av mac i amerikanske serier er en liten sene i en av di siste episodene av House MD. Dette tilfellet er ikke akkurat Apple logoen skjult.

http://bildr.no/view/632622

bellariss bilde

bellaris

NRK gikk over til FCP i 2005/2006. Mange utdannes ved NISS (niss.no).

FYI.

//B

Magnus Christensen

Jeg tror dette mest har å gjøre med at to lysende epler ville forstyrret det visuelle inntrykket i fjernsynsbildet.

PetterCh

Disse mac'ene kjører windows og de ble ble kun valgt av estetiske grunner

thomasfotos bilde

thomasfoto

Apple logoer ser man nærmest i alle filmer og TV serier for tiden.

Jeg lurer på i hvilken film eller serie man får se den første iPad :)

-Evens bilde

-Even

Jeg synes nå ikke denne artikkelen her er helt på jordet. Ja, vi har nok sett mange plasser at det er macer og pcer som har slike tildekningsmerker, men jeg synes ikke det gjør noe at slike artikler publiseres! Artikkelen skaper litt diskusjon oss imellom ang produktreklame etc så da synes jeg den var bra. Greit nok, "alle" har sett NRKs tildekkede epler, men mange som har sett diverse andre nyheter som er publisert her på siden også! :)

ORoslands bilde

ORosland

@thomasfoto første iPad blev vel vist i The Colbert Report rett etter lansering i USA.

Snakehammers bilde

Snakehammer

Mac'ane til NRK kan då reint minne om Dell-maskiner pga det runde merket. Ikkje fullt så heldig;)

Skogsgudens bilde

Skogsguden

Jeg kan avsløre at jeg selv har vært ansatt i NRK i mange år, selv om jeg ikke er det lenger nå.

Mac har i alle år vært mye brukt til produksjon, særlig innenfor TV. Ellers er det stort sett kjedelige Dell og Compaq-maskiner.

I 2003 laget jeg en radiodokumentar, og brukte faktisk Final Cut Pro for å redigere det. Det var det beste verktøyet til lydredigering også.

Produktplassering er helt vanlig i NRK. Særlig i NRK drama. NRK har faktisk fått en del kritikk for dette.

Gitman

Dette er jo en "ikke sak" som maggekris sier, men det skapte jo en flott debatt :) Det jo ikke bare Mac'ene som får logoen dekket, har sett windows maskiner tildekket også.
At man ser mac, dell og andre merker i filmer og TV serier er produktplassering og i mange tilfeller en del av finansieringen av disse.

Stham

Verken NRK eller TV2, eller andre, driver vel å dekker til firmalogoer på ting, derfor synes denne tidekkingen av eplet på Dagsrevyens MacBok Pro-maskiner ganske så tåpelig. De dekker jo aldri til Windows-maskiners logoer, hp, Dell osv. Har da sett de merkene mange ganger, også på NRK. Og er det ikke eplemerke på ei maskin, er det jo en Windows-maskin... men eplet lyser jo opp mer og har fått mye oppmerksomhet (Apple) i det siste, og f.eks. i Anne-Kath og Berulfsen sine program lyste eplet mot en hele tiden. Men hva så? Se på sportsstudioet (i hvert fall sist jeg så på), der flasher de med såå coole PCer, som alle ser ikke er Mac, og da er vel det reklame for Windows PC'er da. Udekket...

sankaman

Vel.. jeg skrev om dette for en god stund siden, da jeg også prøvde å poste det på mac1.no uten å lykkes.

http://www.kyrkjeeide.com/nrk-sensurerer-sin-egen-mac/

Quagmire

Underlig sak å lage nyhet på. Dette er noe som hører hjemme på itavisens sider

keyboardcats bilde

keyboardcat

Apple logoer ser man nærmest i alle filmer og TV serier for tiden.

Jeg lurer på i hvilken film eller serie man får se den første iPad :)

iPad var nylig med i en episode av "Modern Family", hvor en av hovedpersonen kommer inn med en iPad i hånden og alle får prøve den.
(Prøvde også å finne video, men den var blitt fjernet av 20th Century Fox)

EDIT: Her var en: http://vodpod.com/watch/3347117-ipad-on-modern-family

Oreo

Dette har jeg alltid lagt merke til :P

LpTotti

den runde lappen der styrker bare reklameeffekten. alle vet omtrent hvordan en macbook ser ut og den maskinen blir et enormt blikkfang når eplet ikke lenger er der, men istedet er byttet ut med en rund lapp.

slogmos bilde

slogmo

@LpTotti:
Nja. Både moren min, stefaren min, og begge søstrene mine (voksne) og de fleste jeg kjenner ville sett de maskinene i Dagsrevyen og tenkt "bærbar datamaskin".
De ville ikke skjønt at det var en Mac.

christerguttens bilde

christergutten

Hver gang jeg ser noen tar søppel over eple logoen blir jeg sykt provosert...
Dette gjør ikke akkurat mitt bilde av NRK bedre... Tull og tøys!!!

slogmos bilde

slogmo

Seriøst.
Om du blir provosert av en klistrelapp over en logo, så tror jeg du trenger å snakke med noen om det.
:rolls eyes:

MacMonsen

Ikke at jeg bryr meg om sensureringen av eplet, men synst NRK er LITT for bestemte på å ikke ha reklame på kanalen.

Ser ikke på nrk uansett. Drittkanal med mye søppel :)

And2000

Å ha en laptop på skrivebordet i Dagsrevyen er ikke tilfeldig. Tidligere så ankermenn og -damer skjermen gjennom glassbordet som dermed lå skjult for seeren.

Nå velger Dagsrevyen å vise fram to laptoper. Hva gjør dette med programmet?

Poenget med synlige laptoper må være å gi utttrykk for at programmet er mer aktuelt. Det ser, som en av dere allerede har påpekt, ut som om de gjør forandringer underveis. Likevel sier det seg selv at å forandre sendeskjema er krevende og kun skjer få ganger. Det kan umulig være ankerfolkene som gjør forandringene uansett - de har allerede mer enn nok å gjøre.

Hvorfor Apple? Dagsrevyen ville sannsynligvis ha en laptop som ikke tok for mye fokus (slik svart eller hvit Macbook ville gjort), og det skadet nok heller ikke at mange forbinder Macbook Pro med noe profesjonelt og noe av god kvalitet.

"God kvalitet" er nok uansett noe som mange forbinder BÅDE med Dagsrevyen (og NRK) og Macbook Pro.

Hva gjelder debatten om dette var en god nyhet eller ikke, er jeg glad for alle sakene som havner på Mac1. Dersom noe er kjedelig, er det bare å ikke lese. Trodde de som leste her var interessert i mac, jeg. Ikke bare lese det som kommer direkte fra Steve Jobs himself.

And2000

Jeg synes forøvrig det er mer oppsiktsvekkende at de ennnå ikke har funnet en god løsning på bakgrunnsproblemet sitt - ærlig talt, vi har kommet til år 2010 - det må da være mulig å finne én stor skjerm og ikke åtte små..?

gypsons bilde

gypson

powinni zakleic cale obudowy, coby sie nikt nie czepial.
Hej.

And2000

Gypson sier i følge Google Translator:

"tommers foringsrør skal plomberes, fortalte han ingen uten problemer."

whildonen

Den dummeste artikkelen på Mac1 genererte et rekordartet antall kommentarer:) Well done!

Nystadfs bilde

Nystadf

Apple har ikke 3 milliarder kroner i overskudd, det er 3 milliarder dollar

turimblar

Faktisk så jeg de første dagene da de hadde fått de nye Mac´ene sine i Dagsrevyen, og da var det ikke tape over eple-logoene ;-)

maggekriss bilde

maggekris

Dette. Er. En. Ikke-sak.

BlueWastes bilde

BlueWaste

Fascinerende hvor mange som faktisk må få frem at dette ikke er en "kjempesak" :-)

christerguttens bilde

christergutten

@ slogmo; jeg ler av din tåpelige spydighet!
Det blir som å tape over D&G logoen... Alle *vet* hva som egentlig skal være der, so why the hell dekke det til.. Hvis de på død og liv ikke skal "reklamere" så ville de nok fint greid å skaffe en pc uten logo på lokket!
Jeg etterlyser også - som en del andre - litt mer og lengre artikler med litt kjøtt på beinet :) Det er en stund siden jeg har lest annet enn tech gossip fra alle mine bokmerkede tech sites.. Det er godt å lese en juicy artikkel i blant også synes jeg :)

slogmos bilde

slogmo

Du får le så mye du vil.
Synes det bare er uvirkelig at folk lar seg provosere av slikt.
Det skjer faktisk verre ting her i verden, om man følger litt med i nyhetsbildet.

Staales bilde

Staale

Jøss, nå har det gått en time for meg inne på forumet her, med den kjempelange tråden der en 13-åring sutrer fordi han ikke får lov til å kjøpe en mac, og alle meningene folk har om et eple på skjermlokket. Fascinerende lesning, og fantastisk underholdende. Tusen takk til alle bidragsytere!

christerguttens bilde

christergutten

@slogmo; mmm, trodde kommentar feltet var til KOMMENTARER til artikkelen jeg, ikke sutring!
@Staale; du TRENGER ikke lese hvis det ikke interesserer deg ;) Bare et tips...

msm121

Produktplassering eller ikke. Det som er interessant er at da det tidligere stod Toshiba-laptops der så var logoen på baksiden av skjermen ikke skjult.

DanTheMan

Har lagt merke til dette jeg også, hehe.

@msm121
Det er vel fordi Toshiba ikke er noe spess...

slogmos bilde

slogmo

@msm121:
Jeg vil tro det er fordi Apple-logoen lyser opp de har valgt å "blende" den.

Staales bilde

Staale

@christer
Jeg var faktisk ikke sarakastisk, jeg synes faktisk det er underholdende å lese.

SimonMee

Enig her! Dette er rett og slett dumt å publisere som en artikkel på Mac1.no med overskriften Apple GÅR GLIPP av NRK-reklame...!

christerguttens bilde

christergutten

@Staale; åja hehe, sorry..

Ramiuss bilde

Ramius

Jeg tror ikke det blir aktuelt noensinne at Apple betaler for at NRK fjerner klistremerkene.

NRK er en reklamefri kanal. Alle her inne betaler for å slippe reklame på NRK.

rattata12s bilde

rattata12

Må si meg enig med Staale, dette var underholdene å lese :D

ridagos bilde

ridago

Nrk bruker faktisk snow leopard på maskinene. De bruker også final cut pro til å redigere

Lurium

Det er tydeligvis noen i NRK som admer Mac: http://www.facebook.com/group.php?gid=39321286917&ref=search&sid=570351743.929699270..1

Er jo tullete hvis de kjører Windows på dem uansett. Er ikke det meste de får opp på skjermene sine i dagsrevyen webbasert da ?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai