Microsoft satser også på H.264

I forrige uke la Steve Jobs ut et detaljert brev som omhandlet Apples grunnlag for å ikke støtte Flash på iPhone og iPad. Apple argumenterte for sitt formatvalg H.264 og at dette formatet nå støttes i HTML5 i Safari på alle plattformer. Nå kommer Microsoft også på banen og legger sin tyngde bak H.264-formatet.

HTML5 standarden lover en rekke forbedringer, deriblant muligheten for å vise video uten plugins som Flash. Men standarden har ikke definert hvilket videoformat som skal benyttes og det er her diskusjonen de siste månedene har gått. Mozilla (Firefox) og Opera har satset på formatet Ogg Theora som er helt fritt og åpent, selv om flere rykter mener at videoformatet bryter en rekke patenter. Apple og Google har på sin side satset på H.264 som er et åpent, men ikke fritt (open source og gratis) format.

Sistemann ut, Microsoft, la sent forrige uke ut et blogginnlegg hvor de redgjør for hvor de står i forhold til videoformatene. Dean Hachamovitch, sjef for Internet Explorer hos Microsoft, skrev at selskapet mener fremtiden for Web er HTML5 og sier at selskapet vil satse på H.264 som sitt standard videoformat i Internet Explorer 9.

Allikevel er ikke problematikken rundt framtidens format for video på nettet løst. Organisasjonen som eier patentene og rettighetene bak H.264 har nemlig mulighetene for å ta seg godt betalt for bruk. Per dags dato tar de ikke betalt, men dette kan endre seg i framtidens og det er her noe av problematikken ligger. Mozilla og Opera vil ikke inkluderer støtte for H.264 nettopp av denne grunn. Uten alle nettlesere ombord, blir dette en interessant "krig" å følge i månedene framover.

admins bilde

admin

Skrevet 100% på iPad :)

geagle

Jeg trodde da microsoft først og fremst benyttet sin egen VC-1 codec? jeg ser ivertfall halvparten av alle blu-rayene jeg kjøper kommer med VC-1 codec, som eiges av microsoft.

Det hadde nok blitt best for alle om AVC H.264 ble standard, så vi slipper mer enn 1 codec. Men såvidt jeg har hørt blir lisensen til Advanced Video Codec mer låst i fremtiden, slik at den ikke blir gratis for selskaper å bruke mer? (à la DTS og Dolby vs flac)

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Noen som vet om patentene som foreligger på H.264-formatet er veldig forskjellige fra de som finnes på MP3-formatet?

petrus764s bilde

petrus764

Det beste hadde vært om Google gjør sin VP8 fri, slik at alle kan benytte den. Ingen royalties, patentkonflikter og den er på nivå med h264. Men jeg ser ikke bort i fra at Apple ville unnlatt å støtte vp8 skulle det skje, da de har en tendens til å gjøre slike ting.

geagle

Dersom H.264 skulle kreve at man betaler lisenser for å bruke codecen i fremtiden, da vil nok VC-1 bli "the lesser evil". ellers så er jo x264 fint, den åpne frie AVC encoderen, men den vil neppe noen gang benyttes av store selskaper, nettop som ingen store selskaper benytter seg av FLAC eller AAC (Riktig nok er ikke AAC helt fritt heller), siden de får betalt så mye av Dolby og DTS.

exenpipp

Fin artikkel.

:)

Satser på H.264

Fint format:)

segrov

Ikke la dere lure av tåkeprat!

Microsoft, Adobe, Apple satser alle på h264.

Men Apple og Microsoft låser disse formatene inn i proprietære filformater som Quicktime og Windows Media.

Kun Adobe støtter H264 på en standarisert måte, og takket være Adobes bevisthet på å følge standaren kan heldigvis andre en Mac og Windows-brukere få se film på internett også i fremtiden.

arveT

@sergov her må du ikke forvirre folk... Ja, Apple og Microsoft vil låse SINE videofilmer inn i proprietære filformater. Her er det snakk om hvilke formater som nettleseren vil støtte uten add-ons/codecs. Dvs at IE9(?) og Safari vil støtte video/media-filer i H264-formatet, uten proprietære containere, i nettleseren pga HTML5.

Adobe vil spille av (og gjør det allerede) H264-filer i sine flash-avspillere. Man må fremdeles ha flash installert på maskinen/ som add-on i nettleseren for å kunne spille av disse filene.

Det er ikke sånn at alle filmer på nettet som blir lagt ut av Microsoft, Apple eller Adobe...

Apple og Microsoft: H264 uten add-ons.
Adobe: H264 med flash installert.

segrov

@arveT, Flash ligger kun på toppen som en tynn avspiller og spiller av H264, på en standarisert måte.

Apple og Microsoft blir pent nødt til å støtte h264 i .mp4-containeren etter at Flash har banet veien for formatet, men både Apple og MS har lenget forsøkt seg med sine proprietære containerformater med h264, noe som ikke ville vært bra for nettet.

Flash blir i fremtdien den skreddersydde avspilleren for hver site,, samtidig som det er fallback-muligheter til html5-avspilling i browseren for de som ikke ønsker flash. Pose eller sekk? Begge deler, takk!

arveT

@sergov Delvis enig i det du skriver der. Flash er ofte en fin måte å pakke inn video på, og vil være nødvendig på laptops og desktops frem til HTML5 er utbredt i bruk. (tar ikke diskusjonen om iP*** produktene og flash). Skallet (flash) blir forhåpentig vis tynnere og tynnere, frem til det ikke lenger er nødvendig, om noen år.
Flash er pr. idag nødvendig for en rik desktop opplevelse av nettet frem til vi (forhåpentligvis) kan legge alt av medie-innhold rett inn i koden, uten å gå (etter min mening) omveien om en tredjepart ad-on, som flash.

Også helt enig at det er bra at apple eller microsoft ikke har fått tvunget igjennom egne versjoner (containere) som "industristandarder", slik tildels Windows mediaplayer og .mov formatene er/var.
Men det er nok *muligheten* til å låse egene produkter,for filmleie etc., i containere, som har fått apple og microsoft til å gå for nettopp H264 formatet, og ikke helt åpne formater som Ogg.
Det er nok et nødvendig onde for å få filmindustri osv med på lasset.

ggt667s bilde

ggt667

Den eneste ulempen med H.264 er at det er et lisensiert format, og en dag vil det ikke være gratis lenger...

Men matroska funker også fint i HTML5

ggt667s bilde

ggt667

Man trenger ikke lenger flash med HTML5, da kan man gjøre alt i javascript og CSS

Stan

@ggt667

Det har litt med hvilke nettlesere som støtter hvilke standarder å gjøre også. h.264 er uheldigvis pr. dato det som er støttet av flest enten via "HTML5" eller Flash. Å kunne levere alt i "ogv" hadde vært så mye bedre, men det handler kun om penger og griskhet.

ggt667s bilde

ggt667

[quote="Stan"]@ggt667

Det har litt med hvilke nettlesere som støtter hvilke standarder å gjøre også. h.264 er uheldigvis pr. dato det som er støttet av flest enten via "HTML5" eller Flash. Å kunne levere alt i "ogv" hadde vært så mye bedre, men det handler kun om penger og griskhet.Jeg er ikke så glad i ogv selv, mange kodeker og mye rart jeg ikke får til å funke, men mkv/theora funker da fint alle steder hvor jeg har prøvd, men unntak av PS3.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai