Hva skjer på WWDC?

WWDC 2010Den 7. juni åpner Steve Jobs årets største Apple-begivenhet, World Wide Developer Conference 2010. Sannsynligheten for at vi får se en ny iPhone og iPhone OS 4.0 er svært stor, men hva med alt det andre Apple driver med?

Ryktene før slike begivenheter florerer som vanlig og vi har tatt en titt på de mest omtalte. Hva kan egentlig skje under årets WWDC?

Ny iPhone

At Apple har en ny iPhone på lur bør ikke være noen overraskelse for alle som har fulgt med i Apple-verdenen de siste månedene. Nettstedet Gizmodo fikk tak i en prototype og avslørte dermed mye av morroa før WWDC.

Ny iPhone

Sannsynligvis vil vi få se en introduksjon av fjerde generasjons iPhone med et helt nytt design og med Apples A4-prosessor. Det antas at dette vil være samme prosessor som vi har sett i iPaden og inne i A4 finner vi en ARM-prosessor. Sannsynligvis er dette en ARM Cortex 8-prosessor med en kjerne (ikke dual core) på 1GHz, men Apple vil ikke bekreftet dette. Til sammenligning så har iPod touch og iPhone 3GS en 800MHz ARM-prosessor som er klokket ned til 600MHz.

A4-brikken er ingen revolusjon, men et nyttig og effektivt design som sannsynligvis vil gi oss bedre batterilevetid sammenlignet med dagens iPhone. Videre har det også blitt avslørt av den nye iPhonen har en skjermoppløsning på 960 x 640 piksler. Det er også bekreftet at Apple har lagt inn kamera på både forsiden og baksiden av telefonen, noe som åpner for videosamtaler.

iPhone OS 4.0

iPhone OS 4.0 vil utvilsomt være en av hovedtemaene på WWDC. Utviklere har nå kunnet leke seg med beta-versjonen av iPhone OS 4.0 siden introduksjonen tidligere i år. Den siste beta-utgaven rapporteres å være svært stabil og tilnærmet ferdig.

iPhoneVi kan dermed anta at Apple vil lansere en ferdig utgave av iPhone OS 4.0 under WWDC. Det er allikevel en viss sannsynlighet for at Apple vil introdusere ytterligere funksjoner i iPhone OS 4.0 som ikke er kjent fra betaen.

Det har blant annet gått ganske mange rykter om en tettere integrasjon mot den sosiale tjenesten Facebook. Skulle Apple også lansere en ny iPhone, vil også ny funksjonalitet i form av videochat bli introdusert i iPhone OS 4.0.

Mac OS X 10.7

Apple skuffet mange trofaste Mac-brukere da WWDC 2010 i all hovedsak ville handle om iPhone, iPad og utvikling for iPhone/iPad-plattformen. Selv om det ikke blir et like stort fokus på Mac OS X kan vi ikke utelukke at Apple vil snakke om neste versjon av Macens operativsystem.

Vi tror ikke at Apple vil gi oss noen demonstrasjon eller forhåndstitt på Mac OS X 10.7. Mac OS X 10.6 Snow Leopard er all for fersk, men det ville ikke forundre oss om Apple på en eller annen måte nevner Mac OS X 10.7. Systemet er under utvikling og Apple kan bruke WWDC til å røpe noen ideer om deres veivalg hva gjelder Mac OS X.

Ny Apple TV

AppleTVApple TV har lenge kun vært definert som en hobby av Apple, men skal vi tro de siste ryktene vil dette snart endres. Apples nye Apple TV skal nå baseres på iPhone OS 4.0 og hardwaren skal støtte avspilling av video i full HD (1080p) samt drives av Apples A4-prosessor. Den nye Apple TV satsningen til Apple skal kombineres med en stor satsning på streaming av medieinnhold som musikk, filmer og TV-serier.

Det er veldig vanskelig å si om Apple TV vil få en oppdatering i løpet av WWDC. Det er mange ting som taler i mot, da Apple normalt introduserer medie-relaterte produkter i september. Apple har som tradisjon å introdusere ny iTunes, iPod, Apple TV på høsten og ikke under WWDC.

Men hva hvis Apple TV kjører iPhone OS - vil den ikke da også ha en App Store? Og hvis den har en App Store så må utviklere få tilgang til å utvikle applikasjoner til den? I såfall passer WWDC ypperlig til en introduksjon av et slikt produkt.

Ny Mac Pro

Gulftowni ny Mac Pro?Apple har ikke oppdatert Mac Pro-modellen på over ett år og designet har ikke endret seg nevneverdig siden introduksjonen av Power Mac G5. Ryktene om en oppdatering av Mac Pro har også florert det siste halve året uten at vi har sett noe til en ny Mac.

Det virker dermed som at WWDC kan være et svært realistisk tidspunkt å lansere en oppdatert Pro-maskin. Ryktene har pekt på at Intels seks-kjernede i7 980x-prosessorserie blir å finne i Mac Pro og mye tyder på at de får rett.

MobileMe blir gratis

MobileMeApples MobileMe-tjeneste var egentlig gratis når den ble introdusert. Navnet var da iTools, men Apple skrudde igjen krana og gjorde tjenesten til en betaltjeneste.

Nå har Apple fått stor konkurranse fra Google som tilbyr en rekke lignende tjenester gratis og knytter disse opp mot deres mobilplattform Android. Hvordan skal Apple kunne konkurrere med dette? Kanskje ved å gi bort MobileMe gratisbeta-versjon av ny MobileMe Mail og dette må ses på som et tegn på at flere nye funksjoner vil komme til Apples online-tjenester. Forhåpentligvis blir tjenesten både raskere og bedre for oss nordmenn også. Vi tror på forandringer og oppdateringer, men er litt tvilsomme til at tjenesten skal bli helt gratis.

MacBook Air oppdateres

Apple har oppdatert alle sine bærebare modeller denne våren, men ikke MacBook Air. Den populære ultratynne MacBook-modellen har lenge benyttet en spesialutviklet Intel-prosessor, men få oppdateringen har kommet og Apple har få alternativer.

Rykter vil ha det til at Apple har en ny MacBook Air klar for lansering, men det har vært usedvanlig stille og prosessorproblematikken skal fortsatt ikke ha løst seg.

Safari 5 introduseres

Safari ikonSafari har det siste månedene blitt overkjørt av Google Chrome sin raske utvikling. Chrome har økt i popularitet og har raskt tatt markedsandeler i både Windows og Mac-leiren. Chrome er nå den mest populære WebKit-nettleseren og Apple har ikke fulgt med like raskt på utviklingen.

Vi har håp om at vi kanskje får se en ny versjon av Safari på WWDC selv om det foreligger lite rykter som peker i den retningen. Kan Safari 5 endelig introdusere en plugin-arkitektur til Safari alla Chrome og Firefox?

Apple har gjort HTML5 til et tydelig satsningsområde, men selskapet må følge opp med forbedrede versjoner av sin nettleser.

pingLive

Uansett hva som lanseres vil vi dekke det live her på Mac1 og ping.is! pingLive vil gå av stabelen den 7. juni. Nærmere informasjon om tidspunkt kommer senere.

Tags:
MacKennsans bilde

MacKennsan

Spennende- Gleder meg!

nicho

Dette blir spennende!
Jeg skal som vanlig følge med live på engadget og gizmodo,med mindre humac drammen arragerer noe live-event ala det humac ulevaal gjorde for et års tid siden.

Mari3uss bilde

Mari3us

Spennende! Gleder meg mye, slik som ifjor.

Men angående ping Live: Under introduseringen av iPad fikk jeg ikke frem noenting av Ping streamen deres, antagelig pga båndtrafikk..Har dere funnet en løsning på det?

DanTheMan

Det har blant annet gått ganske mange rykter om en tettere integrasjon mot den sosiale tjenesten Facebook.
Er dette grunnen til ingen Facebook app for iPad...?

JadedGamer

Mener å huske at han som drev og lagde Facebook-appen til iPhone ga seg og ingen tok over...

mrPicattas bilde

mrPicatta

Han ga seg visstnok pga alle begrensningene som Apple har mot utviklere, og ønsket å fokusere mot Android platformen istedet der dette ikke er noen kontroll for apps....

E. Skrott

...var egentlig gratis DA den ble introdusert

bonski

...for jeg skal være der ;-)

christerguttens bilde

christergutten

Dette blir spennende! Gleder meg til å se keynoten! :)

Jeg håper iPhone OS 4.0 støtter HD 720 kjøpt i iTunes Store, og at man kan ha flere ikoner på skjermen!! :)

Maccas bilde

Macca

Tipper vi får se iPad Shuffle...

Arild Holtet

Hva med iMac? Den dagen iMac kom med kun glossy skjerm, da var iMac over og ut for meg og mange andre. Hva met ett valg matt eller glossy????? Vel Mac mini har blitt bedre, og det er masse gode skjermer på markedet. Men tross alt, så var det med iMac G3 Steve Jobs reddet Apple med. Men må virkelig si, at iMac er en suveren løsning. Men kjære Apple, kom med en matt skjerm.

Siri

Hva med Mac Mini med HDMI? Noen sjanse for at det kommer nå tror dere? Har lest ryktet på Mac Rumors Buyers Guide fra 1.mars, men noen som vet noe mer?

Nimrad

Jeg vil også ha ny iMac :<

Jeg har så lite lyst å vente hele sommeren på ny oppdatering. Store deler av livet mitt står på vent pga den oppdateringen. Får ikke begynt på neste års skolearbeid, redigert bilder, oppdatert nettsiden osv osv før den nye kommer på markedet.

Joachimsts bilde

Joachimst

iPhone og iPhone OS 4.0 kommer til å være dominerende, men vi kommer sikkert til å høre et svar på Google TV på en eller annen måte. Ellers tror jeg ikke vi får se mye mer før september.

Baalspawn

Håper litt på iPad til Norge, er jo en gylden anledning til å åpne for flere land da. Di har jo nettop åpnet for service av iPad i Norge så det er jo ikke helt usannsynlig at den er på vei.

Mikkesen

har en kompis som skal til usa om 2-3 uker. hvis det kommer ny iphone, kan han kjøpe den da? eller trenger du amerikansk kreditkort eller adr?

osbl30

Vil OS 4 bli tilgjengelig 7. Juni da?

NikoAas bilde

NikoAa

Vi får nok ihvertfall en lanseringsdato.

mariustus bilde

mariustu

Hva med en oppdatert iLife?

Arild Holtet

Synes Apple de siste årene, har fokusert ALT for mye på iPhone og andre "fjortisting". Datamaskiner, program og sikkerhet for datamaskiner, har kommet alt for mye i bakgrunnen. Dette kan kansje straffe seg, når Google lager eget OS. Windows har og blitt mye bedre, så Apple må se opp litt nå. Men selvfølgelig så er økonomien fantastisk, mye takket være disse "fjortistingene". Så økonomisk fortsetter Apple oppover. Blir spennende å se, uansett hva det blir. Men vet at det jeg selv setter mest pris på, på den delen skjer det lite.

MagnusSP

Pleier iPhone å bli lansert i USA og Europa noenlunde samtidig?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai