Stor Safari-oppdatering på WWDC

SafariDet er nå kun et døgn igjen til WWDC og ny informasjon tilsier at vi kan se fram til en helt ny og oppdatert versjon av Safari.

Den populære nettleseren skal få flere nye funksjoner, raskere JavaScript-ytelse. innebygd støtte for Bing og en rekke andre forbedringer.

Apples Safari har det siste året fått kraftig konkurranse på nettleserfronten. Spesielt Google med sin nettleser Chrome har lagt ned mange ressurser på å konkurrere med Apple, Firefox og Opera. Chrome har mottatt en rekke oppdateringer og angrepet ser ut til å fungere. De siste 6 månedene har Chrome sin markedsandel på Mac1.no økt fra 3.3% til 6.1% - stort sett på bekostning av Safari, Firefox og Opera.

Samtidig har Apple ikke sluppet noen større oppdateringen av sin nettleser Safari, men skal vi tro den siste informasjonen fra MacGeneration vil Safari oppdateres i morgen.

Safari 5 skal ifølge informasjonen inneholde en del nye funksjoner, deriblant en Instapaper lignende funksjon som har blitt døpt Safari Reader. Det antas at Safari Reader vil fungere mer eller mindre som Instapaper og gjøre det mulig å lagre og lese lange artikler på et senere tidspunkt i et grensesnitt uten rot, annonser osv. Brukere av Instapaper vil raskt kunne kjenne seg igjen og funksjonaliteten skal altså nå bygges rett inn i Safari.

Videre så skal krigen mellom Google og Apple ha ført til at Apple nå også introduserer muligheten for å benytte Microsofts Bing-søkemotor som standard søkemotor i Safari. Tidligere kunne man kun velge mellom Google og Yahoo.

Safari 5 skal også forbedre ytelsen gjennom bedre caching og såkalt DNS-prefetching. I tillegg skal JavaScript-ytelsen være 25% raskere og dermed på samme nivå som Google Chrome og Opera. Man må også anta at Apple sannsynligvis kommer til å benytte seg av siste versjon av WebKit - WebKit2. I WebKit2 kjøres hver enkelt tab/fane som en egen prosess og dermed kræsjer ikke hele nettleseren om en enkelt fane skulle kræsje.

Safari 5 antas å introduseres under Steve Jobs keynote som begynner kl. 19.00 i morgen. Du kan følge pingLive fra kl. 18.30 og vi vil dekke alt som skjer utover hele kvelden.

Brutals bilde

Brutal

Blir spennende å se!

Magnusmags

Synest safari trenger en update, og magefølelsen min sier at de kommer til å introdusere en ny versjon!

segrov

...«innebygd støtte for Bing OG en rekke andre FORBEDRINGER»?

Bare jeg som reagerer på ordvalget?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Noen indikasjoner på skikkelig støtte for browser extensions? Safari er vel eneste browseren som ikke støtter det som jeg vet om, så det hadde jo vært greit å ha.

brilars bilde

brilar

Safari 5 kommer i dag i følge macrumors: http://www.macrumors.com/2010/06/07/apple-announces-safari-5/

Håper det blir bra.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai