TEST: Mac mini

Test av mac mini

I forrige uke lansert Apple noe overraskende en helt ny Mac mini. Ryktene om en redesignet Mac mini med HDMI stemte og Apple har levert en lekker liten datamaskin, men er den verdt prislappen på over 6000 kroner? Vi har testet den nye Mac mini.

Apples Mac mini har en noe merkelig historie. Den ble først introdusert av Steve Jobs under Macworld Expo i 2005. Maskinen hadde da en G4-prosessor og ble introdusert som den billigste Macen noensinne. Mac minien skulle være inngangsbilletten for PC-brukere som var lei av Windows, men syntes Mac var for dyrt. Prisen var lav og minien ble av mange ansett som et godt nok valg for den jevne bruker.

Spol tiden fram til 2010 og Mac minien har blitt enda mindre, enda lekrere, enda sterkere og vesentlig dyrere. Prisen har steget til NOK 6590,- og maskinen er kanskje ikke lengre den billige inngangsbilletten til PC-brukere. Mens prisene på maskinvare stort sett kun har gått nedover, har Apple valgt å øke prisen på den nye Mac minien.

Vi har sett på den billigste Mac minien som nå koster fra NOK 6590,- og leveres med 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB minne og 320 GB harddisk. Den finnes også i en serverutgave som koster fra NOK 9360,- og leveres med 2,66 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB minne, to 500 GB harddisker med 7200rpm og ingen DVD-spiller.

Mac mini

Design, maskinvare og spesifikasjoner

Siden introduksjonen av Mac mini i 2005 har Apple ikke endret designet på den populære maskinen, men i år har Apple innført det nye «unibody»-prinsippet også til Mac mini.

Mac miniDen nye Mac minien har på samme måte som den nye MacBook Pro-serien «støpt» ut i et stykke aluminium, uten skjøter og skruer. Maskinen fremstår dermed som svært solid, elegant og designet er etter vår mening et fryd for øyet. Sammenlignet med den forrige Mac mini-modellen er den nye blitt bredere (19,7 cm) og dypere (19,7 cm), men vesentlig tynnere - kun 3,6 cm høy på strømpelesten. Vekten er på 1,37 kg.

Mac mini

Mac mini

Design og størrelsemessig har den nye Mac minien mer felles med Apple TV enn den forrige Mac mini-serien. Mac minien har samme formfaktor og ser til forveksling ut som en ny Apple TV. Siden den nye Mac minien også har en HDMI-port, har forskjellene mellom de to enhetene blitt mye mindre. Mac minien er selvsagt en mye kraftigere maskin, men ser vi utelukkende på utseende er likheten overraskende. Hvis Apple kommer med en ny Apple TV bør vi ikke bli overrasket om den også vil se slik ut.

Mac minien leveres som standard med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,4 GHz, men man kan også oppgradere til 2,66 GHz for et tillegg på NOK 1 275,-. Standard konfigurasjonen kommer også med 2GB DDR3 SDRAM, men Apple har lagt inn 2x1GB brikker og har du tenkt å oppgradere selv må du med andre ord kvitte deg med en eller to brikker.

Enkel tilgang til innmaten

I motsetning til de tidligere modellene er det derimot blitt veldig lett å endre minne selv. Du snur enkelt og greit Mac minien, vri på et plastlokk og der åpenbarer Mac miniens indre seg. Her kan du enkelt bytte minne, men harddisken er fortsatt ikke tilgjenglig for enkelt bytte. Denne enkle tilgangen til maskinens indre er et veldig, veldig stort fremskritt, men vi savner fortsatt enkel tilgang til harddisk. Harddisker feiler og Apple har dessverre definert denne delen som ikke byttbar av brukere.

Dette plastlokket, eller pidestallen som vi heller bør kalle den, hever Mac minien et par millimeter over overflaten den står på og er dermed en viktig del av designet. Den skjuler nemlig både luftinntak og Wifi-antennen. Siden den nye Mac minien er nesten utelukkende alluminium har Apple måtte plassere Wifi-antennen i bunnen fremfor i toppen. Det samme gjelder Bluetooth.

Vi opplevde under vår test ingen problemer med Wifi-dekningen på Mac minien og vi fikk koblet lett opp, både i miljøer med svake signaler og mye støy. Wifien fungerer med andre ord som forventet, selv om maskinen nesten kun er en stor aluminiums klump.

Mac mini

Den største tekniske endringen fra forrige modell er at Apple har introdusert den samme NVIDIA GeForce 320M-grafikkprosessor som vi finner i MacBook og MacBook Pro. Dette er en intern GPU som ikke imponerer fryktelig, men den er vesentlig bedre enn sin forgjenger. Kortet har 256 MB DDR3 SDRAM som deles med hovedhukommelsen og støtter en oppløsning på opptil 2560 x 1600 over Mini DisplayPort. Over den innebygde HDMI-porten er det støtte for oppløsning på opptil 1920 x 1200 - eller 1080p som Apple velger å kalle det.

GPUen støtter dekoding av H.264-video og Mac minien takler fint å spille av 1080p HD-video uten å måtte skru viftene på fullt - godt nytt for de som planlegger å bruke maskinen til et hjemmekino-anlegg. Også avspilling av MKV-video i VLC gikk smertefritt. Støynivået på maskinen er mer eller mindre fraværende ved vanlig bruk, dvs. du hører kun viften hvis du legger øret inntil maskinen. Ved hard bruk, f.eks. enkoding av video, støyer viften omtrent like mye som tidligere versjoner av Mac mini.

Mac mini

Mac mini

På baksiden overrasker Apple med å endelig inkludere en HDMI-port slik at Mac minien er enkel å koble opp mot alle moderne flat-TVer. HDMI gjør Mac minien vesentlig mer brukbar som en stue-PC eller som en del av et hjemmekino-anlegg. HDMI transporterer nemlig både lyd og bilde til TVet uten noen form for overganger, adaptere eller andre merkelige løsninger som vi tidligere har måtte bruke.

I tillegg til HDMI har Mac minen den vanlige runden med USB-porter (du finner nå fire stykk) og en Firewire 800-port, men nytt av året er en SD-kortleser. Denne finner du noe overraskende på baksiden av Mac minien, men den overrasker ikke på noen annen måte. Plasseringen er noe merkelig, spesielt hvis du vurderer å ha den som et mediesenter. Rent utseendemessig er det derimot et åpenbart valg.

Ytelse

Mac minen yter mer eller mindre likt som de tidligere modellene. Kombinasjonen av en 2.4GHz Core 2 Duo-prosessor, 1066MHz bus og DDR3-minne er ikke en ny og revolusjonerende setup. Apple har brukt samme prosessor over lengre tid og den forrige modellen hadde faktisk en raskere prosessor på 2.53 GHz. Rent prosessormessig er med andre ord oppdateringen en tilbakegang, men det er en stor forskjell.

I Mac mini anno 2010 har Apple gitt oss et ny integrert GPU. NVIDIA GeForce 320M er en vesentlig bedre GPU enn den tidligere NVIDIA 9400M. NVIDIA GeFore 320M er fortsatt et integrert kort på lik linje med 9400M, men det er mye mer fart i 320M. Med 320M var det ingen problemer å spille av video i full HD (1080p) og de fleste spill fungerer også helt OK.

Mac minien er allikevel ikke en god spillemaskin, selv om Apple prøver å markedsføre den slik. Du får spilt de fleste spill, men innstillingene må nedjusteres for å fungere bra på en Mac mini. Du får med andre ord spilt, men ikke forvent deg mirakler eller at Mac minien skal erstatte din Playstation 3 eller Xbox.

Mac mini som mediesenter

Den nye Mac minien har tatt et stort steg nærmere stua ved å inkludere en HDMI-port. HDMI gjør den mye mer spiselig i stua sammen med et HDTV. Mac minien takler, som vi har nevnt tidligere, fint å spille av videoinnhold med en oppløsning på 1080p og er dermed vesentlig kraftigere enn Apple TV.

I motsetning til Apple TV, er Mac minien derimot ikke like klar for sin plass i stua. Mac mini er fortsatt en datamaskin og trenger fortsatt et tastatur og mus for å kunne opereres effektivt. Den leveres selvsagt med FrontRow, men alle som har brukt dette vet at det er et stykke fram til programvaren som ligger på Apple TV. Vurderer man å bruke den nye Mac mini som mediesenter, burde man se på programvare som Boxee eller Plex.

Vi opplevde ingen store problemer med oppkoblingen mot et Samsung TV med 720p-støtte. Etter oppkobling måtte vi velge 720p i skjerminnstillingen for å få opp et korrekt bilde. Selv med 720p innstillingen opplevde vi at vi ikke hadde topp-menyen eller docken på skjermen, et relativt normalt problem hva gjelder oppkobling mot HD-TVer.

I skjerminnstillingene måtte vi justere underscan for å tilpasse den til Samsung TVet vi koblet Mac minien opp mot. Dette gikk ikke automatisk, men var en grei og enkel jobb når den først var gjort. Mac minien husket også innstillingene etter å ha koblet fra og til skjermen igjen.

HDMI støtter som kjent også lyd over samme kabel, men også her måtte vi inn i innstillingene for å få Mac minien til å spille lyden på Samsungens innebygde høyttalere. Under lydinnstillingene i systemvalget måtte vi endre output fra den interne høyttaleren til over HDMI. Mac minien kan gi opptil 8 lydkanaler over HDMI og det er dermed mulig å bruke et 7.1 surround system med Mac minien.

Den størte utfordringen ved å bruke Mac minien som et mediesenter er at den fortsatt er en vanlig datamaskin. Du trenger fortsatt å bruke mus og tastatur for å sette den opp og den er ikke klar til jobben umiddelbart. På den andre siden, så gjør den jobben som et mediesenter svært godt. HDMI, raskt prosessor og en relativt god GPU gjør at maskinen spiser et hvert videoformat og er enkel å koble opp mot TVer.

Mac mini som skrivebordsmaskin

Selv om Apple har introdusert en HDMI-port i Mac minien er dette like fult en vanlig datamaskin som passer inn de fleste funksjoner. Den er liten, rask nok til det meste og den har blitt mye lettere å oppgradere. Fire USB-porter, en Firewire 800 og en SD-kortleser gjør den til en ypperlig liten arbeidskamerat på kontoret eller i hjemmet.

Allikevel er det noe som skurrer - prisen. Mac minien koster fra NOK 6590,- og for denne prisen får den en datamaskin uten tastatur, mus eller skjerm. For kun NOK 2900,- ekstra får du derimot en ny iMac med 21.5" skjerm, raskere prosessor, dobbelt så mye RAM, større harddisk, tastatur og mus. iMacen har en noe svakere GPU, men for kun NOK 2900,- ekstra burde iMacen lett være førstevalget.

Mac minien er selvsagt mye mindre, men for øyeblikket får du utvilsomt mye mer for pengene ved å kjøpe en iMac enn en Mac mini hvis du er på jakt etter en ny datamaskin i hjem/kontor.

Video

I episode 19 av vår podcast ping går vi gjennom Apples nye Mac mini.

Konklusjon

Apple har etter mange år endelig kommet med et nytt design på den populære Mac minien. Det nye designet gjør det lettere å bytte minne, reduserer støy og vi er endelig kvitt den store og klumpete strømadapteren. Maskinen har blitt så tynn og kompakt at den nå passer inn absolutt overalt og introduksjonen av HDMI gjør den fin også i stua.

Allikevel lurer vi på hva Apple har tenkt under prissettingen av dette produktet. Prisen er i våre øyne alt for høy. NOK 6590,- er kun NOK 2900,- fra den billigste iMacen hvor du får bedre spesifikasjoner (med unntak av GPU), skjerm, tastatur og mus. Prisen gjør også Mac minien dyr å ha i stua og uten Blu-ray kan det være vanskelig å forsvare investeringen.

Ikke bare er Mac minien dyr som et mediesenter, den er også dyr som en erstatter på skrivebordet. Prislappen er også så høy at den heller ikke har funksjonen som en inngangsbillett for PC-brukere som lurer på hva Mac egentlig handler om.

Den nye Mac minien er en lekker liten maskin, men prisen er alt for høy.

Positivt

  • HDMI
  • Nytt lekkert design
  • Enkel oppgradering av minne
  • Støysvak
  • Strømgjerrig (kun 10w idle)
  • Integrert strømadapter - ingen klumpete adapter

Negativt

  • Pris - alt for dyr
  • Fjernkontroll må kjøpes ekstra
  • Harddisk kan ikke oppgraderes (uten å bryte garanti)
jacos bilde

jaco

Hvorfor ikke flekke til med en i5 i disse istedet for core 2? Er det pga varmeutvikling?? Ellers ser den jo fint ut, men prisen er kanskje noe stiv..

froskenfredrik

Dette var i mine øyne mer en omtale enn en test, men jeg skal ikke være flisespikker! Interessant lesning.
Det var for øvrig veldig mange gjentagelser. Begynner du å bli litt ukonsentrert i spenningen før iPhone 4-kjøpet, Mads? :)

segrov

Innebygget strømforsyning er for min del verdt en god del. Kommer til å kjøpe denne til stua, men ikke enda...

Chriistoffer

Dette var tungt lesestoff. Jo nærmere slutten man kommer jo mer av det samme har man lest. Du gjentar deg mye i denne artikkelen og det blir veldig mye repetisjon. Men utifra det så var det en bra omtale/test.

echo

Hei,

ser at maskinen har to fysiske skjermporter.

Er det for første gang mulig å kjøre dual-screen på maskinen uten noen form for tilleggsutstyr?

Bertelsen

Prisen er kanskje ikke så høy mtp. størrelsen og brukeropplevelsen til denne maskinen.
Men den er altfor høy til å være en rimelig inngangsbillett til Mac-verdenen.

Hadde egentlig tenkt å kjøpe en Mac Mini som HTPC, men nå kommer jeg nok til å gi det en ny tanke, siden det finnes ferdige HTPC'er som koster mindre og inneholder Blu-Ray drev.

Egentlig litt trist, siden Mac Mini'en er den råeste dingsen jeg kunne tenkt å ha under TV'en.
Designet og brukervennligheten knuser det meste jeg har vært borte i før, det å ha et stort Silverstone-kabinett under TV'en er ikke min ting. :bitchin:

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Test…hvor da?

Uluen

Denne "testen" er vel omtrent som den offisielle produktbeskrivelsen, bare med flere ord.

Konklusjon:

    1) Manglende test[/list:u">

      2) Fin boks men altfor dyr og ingen BR[/list:u">

torsteng

@echo: den forrige modellen (fra april 2009) kjører også dual screen. 2560*1600 på displayport + 1920*1200 på HDMI. Det fungerer utmerket!

-Torsten G

K.D.Gs bilde

K.D.G

GPU er det ikke CPU ?? eller tar jeg helt feil??

Jons bilde

Jon

GPU = Graphics Processing Unit (altså prosessoren på skjermkortet)
CPU = central processing unit (hovedprosessoren i maskinen)

2mass

Bare lurte på en ting.. Hvis jeg etterhvert skaffer meg en slik for å bruke som HTPC, hva er da enkleste metoden for å laste legge inn innhold på den uten å måtte koble til tastatur og mus ? Er remote desktop et bra valg ? Eller hva Apple kaller sin variant.

Jons bilde

Jon

Innholdet legger du vel inn via nettverket? For å styre maskinen, så er remote desktop et greit valg.

2mass

Det jeg tenkte på ja. Har aldri brukt apple sin screen sharing før, men tipper det duger :-)

kriff

Kjøpte meg en forrigegenerasjons (2.53GHz) Mac Mini til 4.500 spenn i går, og må vel kunne si meg storfornøyd med det. Jeg ville aldri ha punga ut to tusen ekstra for å få en i bunn og grunn dårligere maskin, om enn med litt ekstra grafikkytelse.

2mass: Hvis du skal bruke maskinen til mediesenter anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe inn en Logitech Harmony-fjernkontroll (jeg bruker en 525, billig og bra), og laste ned Plex. Bruk Finder for å laste over nedlastede filer fra andre maskiner, eller sett det på full auto på minien :-)

4jazzs bilde

4jazz

Jeg er en av dem som ville konvertere til mac. Jeg har en meget bra skjerm og derfor kjøpte jeg en mini uken før den nye kom. Heldigvis var dette på Elkjøp slik at jeg returnerte den da den nye mini´n, jeg straks bestilte, kom i hus.

Årsaken til at jeg byttet var at pga grafikkortet skal den nye mini være vesentlig raskere enn den forrige: I tillegg hadde den dobbelt så stor harddisk enn den jeg kjøpte først. Dessuten har jeg tenkt å ha den en stund og da ser jeg fordelen i å kunne oppgradere minne enkelt selv med tiden. I tillegg synes jeg det er en stor fordel å slippe å kople til kamera eller andre dingser for overføring av bilder/filer fra minnekort, så sd kortplassen tellet også.

Jeg skal ikke bruke den som multimedia, men på sikt kan det være at den havner sammen med TV´n i og med jeg har muligheten ifm hdmi-porten.

Disse faktorene gjorde at jeg valge å legge på 2000 kroner. Dette for å veie litt opp for kommentarene her overfor de som vurdere å gå over til mac til dagligdags bruk og lurer på om mini er riktig. Har du en bra og stor skjerm, er det ikke dumt å investere i en mini. Om du senere velger Imac, kan som sagt mini´n bli din nye multimediamaskin i stuen.

Ttigers bilde

Ttiger

Mac mini har falt, litt i pris, nå koster det 5990 kroner (600 kroner spart).
Også serverversjon har blitt billigere.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai