Glem Blu-ray på Mac?

Blu-ray i MacTemaet om Blu-ray på Mac har lenge vært en het potet. Steve Jobs har tidligere uttalt at Blu-ray var a bag of hurt og i en ny e-post ser det ikke ut til at han har byttet mening. Foreløpig kan vi glemme å få Blu-ray på Mac.

Steve Jobs har, som mange kanskje har fått med seg, fått en vane for å svare på e-poster som han mottar. En bruker hos MacRumors sendte nylig en mail til Jobs hvor han spurte om hvorfor den nyeste Mac minien ikke hadde Blu-ray.

Svaret fra Steve Jobs overrasker ingen som har fulgt uttalelsene til Apple-sjefen. Steve fastholder på at Blu-ray ikke har blitt noen suksess og at det er nedlastning av internett som kommer til å ta over.

Bluray is looking more and more like one of the high end audio formats that appeared as the successor to the CD - like it will be beaten by Internet downloadable formats.

svarte Jobs i sin e-post.

Dette svaret fikk MacRumors-brukeren til å svare. Han argumenterte med at dette nok kunne være riktig på lang sikt, men at Blu-ray også kunne brukes til databackup. Videre argumenterte han for at mangelen på DRM var det som fikk MP3 til å ta av og at han ikke så den samme trenden hva gjelder video.

Steve Jobs valgte å også svare på dette svaret og gjorde det relativt klart at vi nok ikke kommer til å se Blu-ray på Mac med det første.

No, free, instant gratification and convenience (likely in that order) is what made the downloadable formats take off. And the downloadable movie business is rapidly moving to free (Hulu) or rentals (iTunes) so storing purchased movies or TV shows is not an issue.

Vi skal nok ikke utelukke at en slik beslutning ikke bare er et resultat av at Blu-ray så langt ikke har blitt en hit, men også det faktum at Apple tjener penger på å leie HD-film over iTunes.

TommyT

Skjønner ikke helt hvorfor det ikke kan være en opsjon for de få som evt. skulle ønske det, de kan jo ikke ha spesielt mye å tape på det.

SeaLions bilde

SeaLion

Hvis man ikke kan kjøpe en ekstern Blueray-stasjon og koble den til slik man kan med harddisker, CD/DVD-drev og lignende, så tyder vel det på at det ikke bare er å montere en Blueraystajon i maskinen, det krever tydeligvis en støtte i OS-et, en driver og muligens også minst én lisens per maskin til de som eier Blueray-formatet.

Hvis Apple er kjølig til Blueray så kan det være fordi de ikke ser formatet som en del av framtiden, men derimot en siste og kostbar krampetrekning fra en teknologi som vil være død og borte om få år.

Apple har tidligere vært forutseende, de var nærmest først til å fjerne diskettstasjoner, til å innføre USB-tilkoblinger. Og de var tidlig ute med å implettere trådløsnett i alle maskiner. Og de har virkelig skjønt mp3-spillermarkedet og nå telefoner. Mac OS har hatt mange av "verdensnyhetene" i Windows 7 i mange år allerede.

Så når Apple sier at HTML5 vil ta over for flash, og at nedlasting vil ta over for Blueray, da tror jeg de har rett. Hvorfor bruke tid på å implettere en snardød teknologi når man heller kan være med å utvikle framtidens formater? Før Blueray slår skikkelig gjennom og blir utbredt til de store massene vil nok video over nettet allerede ha kommet så langt at stakkarene som eier en Blueraymaskin blir dømt til leve i fortiden. Eller å bytte teknologi.

johnmarston

han kan ikke ha tenkt lenge over d utsagnet... ja alt vil bli digitalt etterhvert, MEN d vil ta lang tid, så hvorfor skal vi se filmer i SD(dvd) fram til den tid??

Frantss bilde

Frants

Jeg er enig med dem som mener Apple burde hatt en mulighet til å la kundene velge BlueRay-spiller på maskinene sine.

Å tro at formatet er dødt fordi nedlasting vil overta er en lettvint unnskyldning for ikke å gi oss den muligheten.

Man kan god dra paralleller til både CD og LP. Nedlasting har såkalt "drept" CDen. Men hvor mange CD-spillere finnes det i Norge? Kanskje 10 millioner. Ikke verst til å være et dødt medium. Og hvor mange platespillere? Poenget er at kommersen allerede i dag pusher BlueRay-plater ut til markedet med det resultatet at over tid vil det finnes millioner av BlueRay-plater blant folk. Hva trenger man da? Jo, noe man kan spille de på. Og hvis man har Brazil stående i hylle som BlueRay, vil man da betale 50,- for å laste den ned? Neppe. Hva trenger man da? Jo en BlueRay-spiller.

Så selv om filmnedlasting tar over som salgskanal om fem år vil det være så store volum av BlueRay-plater ute hos "folk" at det er tåpelig av Apple å overse behovet for spillere.

dundee

Apple har hatt rett i mange tilfeller, eller rettere sagt, de har fått rett til slutt... Jeg synes det blir en søkt argumentasjon at "nedlasting vil ta over for Blueray". Per nå har man en laang vei å gå, ikke minst fordi infrastrukturen for nedlastning mangler. Det er fortsatt de færreste som har mulighet til å streame film i HD-kvalitet, og de Video-on-demand tjenestene som finnes er stort sett knyttet til kabelnett. Enn så lenge forutsetter dette også at man har tilgang på kablet nett, streaming av HD-kvalitet over trådløst er rimelig bortkastet tid. Her til lands, og mange andre land, er det ikke teknologien som er problemet. Det er ikke noe problem å laste ned HD-innhold, men som sagt er ikke infrastrukturen på plass. Og den vil heller ikke komme på plass på mange år enda, det er noen tusen kilometer med fiber som må i bakken før den tid i tilegg til at prisene må kraftig ned.

Stue-"PC" er fortsatt et marked i vekst, men der har vel Apple allerede signalisert at de ikke har tro på dette. Mac-mini og AppleTV er jo begge nærmest å se på som de stygge andungene i flokken.

Et annet moment er programvare, jeg tror ikke det er lenge til vi begynner å få de første spillene via Blu-Ray, men igjen, Apple har aldri satset særskilt på dette markedet.

Jeg tror ærlig talt Apple er litt i ferd med å bli selvgode, i tilegg til deres tradisjon for å "styre" forbrukernes ønsker og behov. Manglende MMS i iPhone var et utrykk for det samme, og argumentasjonen for å "redde verden" fra Flash relativt idiotisk. når Apple bruker ordet proprietært om andre kaster de ikke bare stein i glasshus, de peprer det med en mitraljøse samtidig.

Jeg tviler likevel på at Apple vil krype til korset, antagelig vil de heller stå der om 20 år og slå seg på brystet mens de forteller hvor fremtidsrettede de var...

quadra800s bilde

quadra800

CD'er og DVD'er er noe hel..... drit. Hvis man skal ha en spiller i en maskin, tar det enormt med plass. Jeg synes det er idiotisk at Apple ikke har røsket ut spillerne fra de bærbare ennå!

geagle

Jeg er enig i at nedlasting er fremtiden. Men filmene på iTunes som er 3GB og kalles HD er bare tull. På hvilken måte kan disse sammenlignes med en 40GB m2ts på en bluray plate? uten HD lyd, ikke engang DTS?

På TV seriene fra iTunes ser man enormt mye blocking, dessuten fungerer ikke filmene på skjermer som ikke støtter HDCP, altså man kan ikke se det på feks DVI eller VGA skjermer, bare HDMI eller DisplayPort.

For ikke å snakke om at nedlasting av HD materiale ikke er tilgjengelig i land som Norge.

magnuz

enig med geagle her. Blu ray er litt mer enn bare høyoppløst film, og nedlastet film vil aldri få samme kvalitet som bildet på Blu ray, med mindre de skaper en utrolig effektiv kompresjon uten tap som får filene til en grei størrelse. Men blu-ray er ikke bare bilde, det er lyd også! Det er stor forskjell på komprimert Dolby Digital/DTS som ligger på dvd-plater og DTS-HD Master Audio/Dolby TrueHD/PCM (dette er viktig!) som ligger på blu-ray platene. Og hvis man skal legge dette til filene så blir jo filene utrolig store og tar lang tid å laste ned. Med mindre de skaper en effektiv lossless kompresjon her og.

HD filmene fra iTunes er absolutt IKKE gode nok bildekvalitetsmessig, hvis man sammenligner med bluray. Blu-ray er her for å bli, og dere må jo ikke glemme 3D. 3D kommer til å ta av neste år, og dette krever jo bare enda mer båndbredde igjen. Så jeg tror Apple skyter seg selv litt i foten her egentlig. Og når vil Apple støtte 3D?

HD film fra iTunes skal aldri inn i min hjemmekino før de kommer med ekte 1080p med ekstremt høy bildekvalitet, og ikke minst: HD LYD! Og her tror jeg mange hjemmekino frelste er enig.

Men for ola nordmann med sin 40" kjøpt på salg på elkjøp så tror jeg en 4 gb 720p HD film fra iTunes holder... kanskje

Apple MÅ komme med en god løsning her, så og si uten kvalitetstap hvis de skal "drepe" blu-ray formatet. Og DET MÅ VÆRE TILGJENGELIG for alle!!!!!

aslak

apple vil tjene penger. blue ray er et nisjemarked. folk flest driter i kvalitet på bilde/lyd, hvis det er enkelt, rimelig og hensiktsmessig. Ingen logikk i verden skulle tilsi at folk ville velge mp3 som arvtager for cd. men det skjedde uansett.

Den eneste grunnen til at mannen i gata har blueray i stua si, er fordi de ble lurt til å oppgradere en velfungerende dvdspiller når de kjøpte FullHDtv, for å utnytte potensialet i tven (ingen nevnte at såkalte HDsendinger bare er av dvdkvalitet, og at tven mest sannsynlig kan kasseres før tvstasjonene har hele sendeflaten i HD).

Apple har som nevnt vunnet mange marked de siste årene, og det skulle ikke overraske meg om de er en av de første som lager en løsning for video som folk flest kommer til å bruke. Kanskje ikke den beste, men en som er enkel å bruke, og som genererer milliarder av dollar til apple.

Så da kan man sitte der i kjellerstuekinoen sin, med DCC, Minidisk, Betamax, Laserdisk, Blueray og alskens utstyr en nisse på hifiasylet synset på at var av vesentlig bedre kvalitet enn standarden...

Hovis bilde

Hovi

Helt enig med aslak, enkelt og brukervennlig kommer før kvalitet for veldig mange. Er ikke hvorvidt produktet er det beste eller ikke som egentlig betyr noe for Apple, men rett og slett hvor mange enheter de selger. Bedre spesifikasjoner og muligheter kommer alltid i andre rekke for å holde på kundene.

Almas

Jobs er flink, det skal han ha. Men dust av Apple å ikke legge til BluRay bare fordi om 10 år så er det borte. Hvorfor bruke i7 prossessorer da? Når de er uduglige om 10 år? Hvorfor tastatur hvis bare touch kommer innen kort tid? Hvorfor DVD-ROM når dette er over 10 år gammelt allerede? Vi kundene er de som taper på dette.. Apple bare tjener på å ikke bruke tid å penger på ting som er "mellomfaser" i teknologi? Greit med Spotify + videoutleie. Men som sagt, tror neppe gjennomsnittshastigheten på internett i verden er 100Mb linje. Med utgangspunkt i dette og behovet for FULL HD så dekkes ikke dette av noe som helst annet enn BluRay. Og hva med på reiser da? Streame på fly og på buss? Tviler jeg kan streame noe som helst på iPad når jeg er på bussen og internettet er tregere enn det var på 90-tallet. Alle har forskjellige behov, men for folk som meg som elsker å se og høre krystallklart så ødelegger Mac OSX mye. Jeg kjøper så mye BluRay jeg vil fordi Norge har mangel på samme utvalg og leie som USA har. Det hadde ikke skadet å ha BluRay spiller i Macbook Pro som jeg har. Men man må vel leve med mangler. Noe som jeg syns er dumt når man betaler minst 3 ganger mer mac enn pc. Da skulle det bare mangle at man har eb BluRay spiller. Hjemme holder jo PS3 lenge og er glad jeg har det, men må klare meg med dårlig kvalitet bare fordi jeg har mac. Og da oss ikke glemme Macs mangel på decodere og avspillingsmuligheter. Men begynner å spore av nå. Bare fordi Jobs hadde rett angånde disketter betyr ikke automatisk at han alltid har rett. Ny teknologi som erstatter BluRay kommer ikke før om minst 3 år. Men jeg vil nyte det mens jeg kan. Hvis man venter på noe bedre enn det som fins så venter man lenge. Er ikke vits å hoppe over en era med teknologi, bare fordi man vet det varer i max 10 år. Det må være verdens dummeste argument. Hvor mye godt går man ikke glipp av. Folk som ikke har BluRay blir alltid forbauset over kvaliteten selv om de er vant til HD streaming, men som andre sa tidligere.. Så KAN IKKE streaming måle seg imot det. Ikke følg strømmen som noen sauer men tenk selv. Har mac og snart iphone 4, men legger merke til mangler bare fordi Apple mener at det ikke er det beste for meg. Måtte bare få det ut, beklager hvis det ble for mye for noen. Men å trashtalke BluRay er bare dust. Når jeg kan streame FULL HD uansett hvor jeg er, så kom og snakk med meg før det så burde de skamme seg for å utelate BluRay. Skuffende å ikke kunne se BluRay på macen min på bussen. Bare loade VG tar halve dagen. Shame. Ha en fortsatt fin dag.

magnuz

bra innlegg almas. Er veldig enig! At Norge ligger i enkelte områder 5-10 år etter når det gjelder bredbåndshastighet hjelper vel ikke så mye mer...

Kommer Apple og iTunes med streaming av tapløst HD film med tapløst HD lyd med en eventuell 3D støtte (f.eks Avatar) som kan kjøres via en normal bredbåndslinje som er tiljgengelig for alle land i verden, så send gjerne litt reklame mail i innboksen min....

Det GÅR ann å faktisk være litt kritisk til Apple. Blu-ray er kommet for å bli. Neste steg er mer omfattende 3D støtte. Så får vi se hva Apple disker opp med etter det....

(for dere som kimser av 3D, ta en titt på Panasonic sin 3D plasma så endrer dere mening...)

Yeah, go apple!

Arild Holtet

Bra skrevet og gjennomtenkt Almas. Hjulet er en gammel oppfinnelse, men er fremdeles i bruk. IT er ikke det sammen men dog, man trenger ikke bremse utviklingen.

A.H.

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

Og hva bruker dere Blu-ray til da? Bare for å se filmer?
Noen vil kanskje nevne backup og stor lagringskapasitet på Blu-ray-plate.
Jeg ville ha tenkt meg om med slik bruk. Makan til ubeskyttet format må det være vanskelig å finne –rent fysisk. Bortsett fra CD selvfølgelig, men det begynner å bli i en egen klasse etterhvert. At Philips ikke valgte å bruke en beskyttende innpakning, slik som f.eks Mini-Disk, tar jeg for kun en misjon: MERSALG! Det er laget for å gå i stykker. Dette gjelder også Blu-Ray. Tror det blir en døgnflue!

iBobsleds bilde

iBobsled

Så lenge converters fra HDMI til Mini Displayport blir tilgjengelig i 1080p er vel det godt nokk vel?
Tusenlappen og du kan koble opp din PS3, Xbox 360, Blu-Ray reader til iMac'en, hvis du har 27 tommern.
Uheldigvis støtter ikke iMac 1080p signal inn enda bare 720p.

De som ikke har 27" iMac ser jeg ikke helt hva skal med Blu-Ray i og med at man har vel en TV og at det ikke er vits å være så kvalitet fiksert når du ser Blu-Ray på en mindre skjerm.

Og hvor mange bryr seg om kvalitet? Vi internett folk ja, men alle andre dødelige? Ikke så mye, de vinner bare på streaming/downloading.

ArneArts

Det ville sannsynligvis vært langt fra trivielt for Apple å støtte for Blu-ray video i Mac OS X. Filmgigantene krever at hele signalbanen skal være kryptert, noe som potensielt krever store endringer på flere steder i OS-et, som vil kunne påvirke ytelse, stabilitet og kompatibilitet negativt. Microsoft måtte gjøre tildels svært drastiske tiltak i Vista (som ble videreført til Windows 7) for å støtte Blu-ray (og HD-DVD, lol), [url=http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html">denne gamle men gode artikkelen tar for seg dette i detalj. Det er altså ikke bare å slenge en Blu-ray-spiller i en Mac og dermed automatisk kunne spille av video.

(OS X er muligens allerede et stykke på vei, med krav om HDCP for enkelte iTunes-filmer, men jeg tror fortsatt de har langt igjen.)

SeaLions bilde

SeaLion

Jepp, Blue-Ray-plater gir framifrå kvalitet, men det er i prinsippet fortsatt en slags CD-plate. Mekanikk som kan gå i stykker. Optikk som kan feile. Plater som kan ødelegges. Selv harddisker er i ferd med å bli steinalderteknologi, for de beveger seg og kan krasje helt fysisk.

Framtidens musikk, dataprogram (inkludert spill) og filmer kommer til å bli distribuert på flashminnebrikker eller via nettet og bli lagret i datamaskinens flashminneenhet. Alt av minnenheter med mekaniske deler kommer til å forsvinne lenge før det har gått et tiår. Sannsynligvis lenge før det har gått bare fem år.

Foreløpig er flashminneenheter ganske dyre per GB slik DVD var dyrt for bare noen få år siden, men om få år vil prisen på fastminne rase utfor kanten når mange nok tar det i bruk. Når slik ny teknologi tar av er det de som ligger i forkant som vinner, ikke de som kommer diltende etter og fortsatt synes betamax er et storartet format.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Hvis man ikke kan kjøpe en ekstern Blueray-stasjon og koble den til slik man kan med harddisker, CD/DVD-drev og lignende, så tyder vel det på at det ikke bare er å montere en Blueraystajon i maskinen, det krever tydeligvis en støtte i OS-et, en driver og muligens også minst én lisens per maskin til de som eier Blueray-formatet.

Ekstern Blu-Ray til Mac? [url=http://fastmac.com/blurayext">Null problem!

Med tanke på at jeg aldri har hørt om noe slikt før, og med tanke på at debattene dette har skapt indikerer at folk generelt heller ikke vet at noe slikt eksisterer sier meg at etterspørselen er forsvinnende lav.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er hva Jobs måtte mene om saken fullstendig irrelevant og uproblematisk.

Rolf Marvin Bøe...

Steve nekter å støtte Java på iPhone og iPad (It's this big ball and chain). Såvidt jeg har fått med meg krever en del av funksjonaliteten i Blu-Ray Java.

petrus764s bilde

petrus764


Ekstern Blu-Ray til Mac? [url=http://fastmac.com/blurayext">Null problem!

Med tanke på at jeg aldri har hørt om noe slikt før, og med tanke på at debattene dette har skapt indikerer at folk generelt heller ikke vet at noe slikt eksisterer sier meg at etterspørselen er forsvinnende lav.

Hva med å lese litt på det du linker til.

Even though Mac OSX currently lacks software to play Blu-ray movies, you can run BootCamp off your Mac and use PowerDVD in Windows to play your Blu-ray movie. It's that easy.

Det er en ekstern USB-bluray-leser som fungerer i Windows.

Det er som ArneArts sier, OSX må gjennomgå delvis kraftige oppgraderinger for BluRay-støtte, da "verdens mest avanserte operativsystem" ikke engang er avansert nok til å spille av nåtidens filmformat. who would have thought. Selvsagt kommer en del apple-fans til å sluke dette rått, og gi Jobs full støtte, selv om det bare er normative argumenter for noe alle vet skjer til slutt. Man er verken forutseende eller et geni ved å komme med slike uttalelser, da det er noe alle vet. I mellomtiden sliter Apple-brukere som vil se bluray, men Apple har vel strengt talt ikke brydd seg særlig om sine kunder de siste 10 år.

aslak

Men ikke på teknologi, han er genial når det kommer til å fortelle folk hva de _må_ ha, å få de til å glede seg som et lite barn til det kommer, og å selge det dyrt.

I mine øyne er forresten os x verdens enkleste operativsystem ;)

Leon83s bilde

Leon83

I mine øyne er forresten os x verdens enkleste operativsystem ;)

Det ser tilsynelatende enkelt ut... men det er adskillig mer avansert enn du tror. Det er mye man kan gjøre i Terminal f,eks. OS X er UNIX vet du.

Når det gjelder Blu-ray så har jeg personlig ikke bruk for det på en datamaskin. Blu-ray bruker jeg til film på TV. Men jeg skjønner at noen kunne tenkt seg Blu-ray på f,eks iMac 27".

Dice8470s bilde

Dice8470

Her har du feil Jobs. Jeg begynner å bli trøtt på at denne mannen skal
bestemme hva jeg vil ha. Men CD/DVD-ROM er IKKE "gammelt" Bare svada
fra Jobs. Før Blu-ray (*Flash også) blir borte, er Macen jeg kjører i dag
forlengst borte. Hva med å utnytte teknologien når den er her? 4-6 år
tipper jeg det tar før BR(og *Flash) er borte.
Hvor mye ekstra skulle det koste Apple å monter drev med BR støtte?
Hadde sikkert blitt option på Apple Store - 5995.- :-!
En PC som ikke har mulighet for Blu-ray og HDMI er egentlig helt på
trynet. Begynner snart å sniktitte på Win. alternativ. Pokkers stabukk
denne Jobs... >:-o

*Mener da støtte for Flash på iPhone/iPad etc....

noilivaps bilde

noilivap

Steve jobs er en bag of hurt.

simens bilde

simen

Apple var jo blant de første med DVD-brenner og på å få folk til å lage egne DVD'er via iDVD. Hva med iBluRay? For å brenne dine HD prosjekter til Blu-Ray? Hehe ;) Når det gjelder film blir ofte plass et problem også, så hadde vært fint å kunne eksportere til noe bedre enn DVD (hvorfor ha HD kamera / kvalitet da lissom?) for å spare plass.

Husker jo Apples idé om å være en digital hub for dine digitale enheter.

Men... Når det gjelder Blu-Ray "Think Different". Alle andre hopper på Blu-Ray, så da må jo et selskap med et slik slagord leve opp til det engang i blant :P Lenge siden sist man kunne si noe slikt om Apple :)

hendelsesløysa

Steve Jobs har, nok en gang, rett.

Bluray er pr i dag et svært så fordyrende mellomledd og ville trukket prisene opp betraktelig, det er en side av saken. Den andre er hva som skjer på filmsiden?

Man hører om det som allerede i dag laster ned filmer i bluray format. Igjen, det at DVD format har blitt så billig og utvasket er mye av grunnen til dette også. Det var den andre saken.

Den tredje saken: allerede nå ser man etter arvtagere til bluray. Det ble jo nettopp "lansert" en ny bluray versjon med mer kapasitet, men her må man også ut med nytt utstyr IGJEN. En standard, slik som Steve Jobs beskriver det, lever litt lengre enn til neste morgengry.

Den fjerne saken: hvor mange bruker egentlig dvd spilleren sin i dag? Optiske drev er generelt på vei ut og støttes kun pga eldre generasjon støtte, slik som at man støttet floppy drev i sin tid.

Kun snakk om tid før alt dør ut og alt blir dataoverført.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Det er en ekstern USB-bluray-leser som fungerer i Windows.

Ahh… My bad. Så ikke den, faktisk.

I mellomtiden sliter Apple-brukere som vil se bluray, men Apple har vel strengt talt ikke brydd seg særlig om sine kunder de siste 10 år.

Uttalelser som dette kan jeg ikke, selv om jeg legger all godvilje til, fatte og begripe. Dersom det du sier er sant – at Apple ikke har brydd seg om sine kunder de siste 10 år – hvordan kan det da ha seg at Apple troner på toppen på kundetilfredshetsmålinger?

mac_31

Takk for den linken. Yikes, etter å ha lest denne (hvis den virkelig er 100% troverdig og eksakt, virker slik - den er meget godt skrevet) så håper jeg at OSX aldri får Blu-Ray support. Grøss og gru... Nei, hold OSX mest mulig kjapt, stabilt og lett, og unngå Blu-Ray og HD-DVD, SACD etc. diverse innholdssperrer og kvalitetsforringende og OS-korrumperende standarder unna OSX. Det kan Windows ha for seg selv... :-/

Det ville sannsynligvis vært langt fra trivielt for Apple å støtte for Blu-ray video i Mac OS X. Filmgigantene krever at hele signalbanen skal være kryptert, noe som potensielt krever store endringer på flere steder i OS-et, som vil kunne påvirke ytelse, stabilitet og kompatibilitet negativt. Microsoft måtte gjøre tildels svært drastiske tiltak i Vista (som ble videreført til Windows 7) for å støtte Blu-ray (og HD-DVD, lol), [url=http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html">denne gamle men gode artikkelen tar for seg dette i detalj. Det er altså ikke bare å slenge en Blu-ray-spiller i en Mac og dermed automatisk kunne spille av video.

geagle

Steve Jobs har, nok en gang, rett.

Hvorfor er det alltid relevant hva Steve Jobs synes? PC brukere bruker pcen til mye rart de sikkert ikke har Steve Balmers velsignelse til.

Nå har jeg fått nok av "storebror" mentaliteten til steve jobs. Siden macene allerede kommer med superdrives uansett, så tar det ikke mer plass eller mange ekstra ressurser å oppgradere denne til å støtte bluray.

Og til dere som mener iTunes er så fantastisk, så er det jo ikke engang tilgjengelig her til lands, og det er ikke alle som vil kjøpe gavekort til US store hele tiden.

geagle

I tilegg fungerer ikke iTunes HD videoer på VGA eller DVI skjermer, fordi de krever HDCP i OS X. De fungerer dog i windows xp, siden windows xp har dårlig støtte for HDCP.

Men veldig kjipt at man ikke kan se en film man har betalt for bare fordi man ikke har en monitor med HDMI eller DisplayPort. Så OS X er nok ikke så fri for krypteringsteknologi som dere vil ha det til.

spiffers

Det finnes både interne og eksterne blu-ray spillere/brennere for Mac. [url=http://www.mcetech.com/blu-ray/">www.mcetech.com/blu-ray/

petrus764s bilde

petrus764

Igjen, en som ikke har lest hva han linker til.

Play Blu-ray and HD DVD movies on your Mac Pro with Boot Camp running Windows XP or Vista.

Burn data Blu-ray, DVD, or CD media directly from your Mac OS 10.5.2 (or later) desktop.

Dvs. Man kan kun brenne BluRays på OSX, man kan ikke spille av kjøpte filmer. Til det må Windows bootes.

spiffers

Igjen, en som ikke har lest hva han linker til.

Vel, jeg linket til blu-ray drev som kan brukes sammen med en Mac. Jeg har ikke påstått det funker under OSX ;)

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Hvis jeg tenker nøye gjennom dette her føler jeg vel egentlig ikke noe savn. Jeg har ikke Blu-Ray spiller til TV'n heller, men bruker mest en Western Digital TV-boks til 720p filmer.

Det høres unektelig kuult ut å ha blu-ray støtte på mac'en min, men ettersom jeg oftest fint klarer meg med DVD eller Xvid tror jeg ikke at det er JEG som er målgruppen til Blu-Ray produsentene.

Men forskjellige mennesker har forskjellig behov.

Amishen

Blu-Ray er dødt. Flere bevis finnes allerede i dag:

1. Backup
Mange mener, meg selv inkludert tenkte dette, at Blu-Ray har et stort potensiale for backup. Mye plass per plate. Men etterhvert har jeg innsett at her er harddisk en like enkel, kanskje enklere løsning. Mer fleksibel og mer plass. Prisen er ikke så aller verst den heller.
Men det som virkelig fikk meg til å innse at Blu-ray ikke har noe framtid på dette området, var da jeg hørte om carbonite. Carbonite er online backup av maskinen din. Enkelt implementert i systemet på maskinen din, gjør at det er en veldig grei måte å ta backup. Har du i tillegg lokal backup med Time Machine, så har du det du trenger med tanke på backup. Pluss at alt er automatisk. Det vil aldri en blu-ray-løsning bli.

2. Filmdistribusjon
At piratvirksomhet (mha. torrent e.l. standarder) er ulovlig er noe de fleste sikkert vet i dag. Allikevel viser denne virksomheten hva som er mulig å gjøre via internett. Via disse ulovlige veiene, så kan man få tak i filmer til kvalitet bedre enn DVD. Da slipper man å løpe ned på den lokale filmsjappa og lete etter en film. Man finner det på nett og laster ned. Kjapt og enkelt. Selv om det er flere GB, så tar det ikke mange minuttene. Bare ta iTunes movie rentals som et eksempel. Å laste ned en film fra iTunes, som er på et par GB tar bare noen få minutter. Dette er i tillegg fra servere i USA, så det er egentlig ikke den kjappeste måten å få lastet ned en film på. Dessverre har ikke denne tjenesten kommet til Norge enda. Vel, andre selskaper leverer lignende tjenster her. Så man kan gjøre dette på lovlig vis. Men det er litt interessant at dersom man gjør noen få søk, så vil man finne bedre kvalitet fra ulovlige tjenester enn de lovlige. Her må ting endres, skal man stanse piratvirksomheten. (Men det er en annen diskusjon.)

3. Spilldistribusjon
PS 3 bruker Blu-Ray for å distribuere spillene som selges til plattformen. Det siste året har vi sett nye tjenester komme på markedet som vil forandre denne verden også. Tjenester som gjør at hvilken som helst enhet du har (data, smarttelefon osv.) kan spille hvilket som helst spill. Selskapet Onlive leverer denne tjenesten i dag. Denne tjesten krever kun en grei internett oppkobling mellom din enhet og serverene deres, så er du i gang.

Felles for alle disse punktene er at internett har/vil overta hele denne jobben med distribusjon av ulikt digitalt medium. Fysiske lagringsenheter vil bli overflødige etterhvert. Nå i begynnelsen så er det cd/dvd/BR-plata som forsvinner.

petrus764s bilde

petrus764

Hvordan kan du påstå at bluray er dødt når alle statistikker viser noe annet? Uttalelsen er direkte feil.

http://hd.engadget.com/2010/01/18/blu-ray-sales-were-up-67-percent-in-2009/

http://www.dvdtown.com/news/last-weeks-blu-ray-sales-up-77-percent-from-last-year/7451

http://www.joystiq.com/2010/04/27/avatar-sets-blu-ray-sales-record-sells-2-7-million-in-four-days/

BluRay vokser seg større og større for hver dag som går, mens Macbrukere ikke får mulighet til å se BluRay-filmer på sin maskin fordi BluRay vil etter hvert (les: minst 10 år) bli erstattet av et annet medium. Det er INGEN i denne tråden som har nektet for at BluRay en dag vil dø, på samme måte som VHS. Men faktum er at både CD og DVD er i bruk enda, lenge etter det ble innført, og BluRay er det hotteste filmformatet på markedet i dag, og vil være det i mange år. Det er lenge til hvermannsen vil ha tilgang til internettlinjer som klarer å streame en full bluray (50GB) uten lagg på den tiden det tar å se filmen. Nå kommer jo også Macs med dvd-rom, så en oppgradering til br-rom ville vært en smal sak hardwaremessig. Her er det Jobs som prøver å bløffe seg ut av det faktum at OSX ikke er moderne nok til å spille av BluRay, og at han tydeligvis ikke har noen interesse av å oppgradere så hans brukere kan få sett filmer på nåtidens filmformat.

spiffers

Å si at OSX ikke er moderne nok fordi Apple har valgt å utelate støtte pga av lisensårsaker blir for dumt. Men er enig at det er håpløst idiotisk at ikke Mac Mini har støtte for dette. Mac Mini med Blu-ray støtte ville gjøre den til en ultimat mediamaskin. På MacBooken min savner jeg ikke Blu-ray, der spilles alt av fra HDD. Har faktisk aldri brukt det optiske drevet sålenge jeg har hatt maskinen (januar 2009).

HenrikWLs bilde

HenrikWL

@petrus764: Jeg råder deg til å lese linken ArneArts postet tidligere i tråden.

Å implementere støtte for Blu-Ray er visst langt fra så trivielt som å bare oppgradere leseren. Det krever visst ganske store inngrep i hele display-pipelinen i OSet, og det er ikke sikkert at OS X sin arkitektur passer særlig bra sammen med det systemet som Blu-Ray standarden krever for avspilling.

spiffers

@HenrikWL: Muligens du har rett, men jeg har lest at folk har fått til avspilling av Blu-ray på linux, og da burde det også være mulig på OSX, da arkitekturen ikke er veldig forskjellig. [url=https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/BluRayAndHDDVD">Her er en oppskrift på hvordan du får det til på Ubuntu.

Amishen

Ok, listen. BR har sikkert flere år igjen å leve. Men personlig tror jeg ikke at den vanlige mannen i gata vil legge merke til om han ser på 1080p H.264 eller 1080p BR på 50GB (har ingen peil på hva slags videoformat som brukes på BR-plater).

H.264 kan enkelt streames og tilpasser seg linjen du har. Selv har jeg Lyse, så ja jeg er litt heldigere enn andre, men flere og flere begynner å få slike hastigheter. Jeg har hørt at 30Mbit/s er det som skal til for å streame Blu-Ray. (Nå kan jeg ha hørt feil.) Den linjehastigheten har jeg og flere andre Lyse-kunder allerede. Og med tanke på at dette antakelig vil være overkill for hva den normale mannen i gata trenger, så kan man sikkert få til noe på 10Mbit/s også.

Nå er jo jeg en av dem som faktisk ville kjøpt en MacBook Air framfor å kjøpe en vanlig MacBook fordi Airen mangler CD/DVD-rom. Jeg bruker den ikke uansett. Internett løser alle de problemene for meg. Derfor sier jeg at BR er dødt. Det har ingen lang framtid. Så jeg bryr meg ikke om Apple ikke velger å legge ned ressurser for å få BR inn på mac'er. Faktisk er jeg glad de ikke sløser med tiden på å få det til.

Som jeg har beskrevet i min tidligere post, så gjør Internett allerede i dag mange av jobbene som BR gjør. Det klarer å distribuere film. Det er ikke et problem. Vel, lisensmessig er det en del krøll der også, men allikevel finnes det tjenester som kan gjøre dette. Hva skal man med BR da? BR er mye mer begrenset enn internett, og Apple trenger ikke løfte en finger for å få internett inn i maskinene sine. Det har de allerede.
Det hadde vært interessant å sett statistikk på hvor mange som egentlig bruker DVD-romen i macen sin. Tipper det har falt ganske drastisk de siste årene.

I 2004 var det livsviktig for meg at min iMac G5 hadde en DVD-brenner i seg. I dag kunne jeg ikke brydd meg mindre. Internett har blitt modent nok for meg til å løse mine problemer. Internett er kanskje ikke modent nok for alle enda, men det er ikke så langt unna heller. BR vil bare bli en mindre mellomløsning for mange.
På den andre siden kan det hende at BR ikke er modent nok. Mange syntes at det var komplsert nok med DVD-spillere. Blu-Ray er ikke bedre. Kanskje er det da lettere med enkle tjenester på nettet?

Vi har allerede i dag 1080p på YouTube (dessverre med avspilleren Flash). Kvaliteten trenger ikke bli mye bedre før lyden/bildet er såpass godt at man ikke vil legge merke til forskjell før det blir ekstremt kompliserte scener eller du må konsentrere deg skikkelig om hvem som er hvem (BR eller YouTube). Det blir nesten som LP vs CD. Eller kanskje AAC/MP3 vs CD. Kanskje du ser poenget mitt.

Jeg må innrømme at jeg ser poenget ditt, men er som sagt en litt annen person. Jeg ønsker ikke å ha DVD-rom lengre. Fysiske medium er etter min mening ikke vits å ha lenger, viss man ikke da gjør noe spesielt ut av det da.

djhalleus bilde

djhalleu

Blu-ray virker som et mellomformat, på vei til noe bedre. Det mener eg lenge før eg visste hva Steve mente.

Blue-ray begrenser seg til 25 GB og 50 GB.

For å brukes som et lagringsmedium, trenger jeg noe som minst er 100 GB.
Helst burde blu-ray vært med beskyttelse likesom minidisc var.

Er dere forbøyd med bare 25 GB ? Hva er viktigst ? FILM-BLURAY eller LAGRINGS-BLURAY?

LES MER om BLUERAY 128 GB
http://www.homemediamagazine.com/blu-ray-disc/bda-new-blu-ray-128-gb-spec-not-meant-movies-19803

hendelsesløysa

Er så enig med djhalleu. At man gidder å satse på Bluray i det hele tatt?

Kapasiteten ER et problem, og som jeg skrev i mitt forrige innlegg: det kommer nå 50gb/100gb bluray også som krever nye spillere. Latterli, latterli, latterli.

Nei, bort med denne gammeldagse teknologien. Dette er som floppydrive å medregne i dag.

danibo77s bilde

danibo77

All takk til de to som linket til eksterne bluray-spillere for mac.

Det er ingen grunn til å "rakke ned" på disse. Tross alt gir disse eksterne spillerene deg muligheten til å både lagre data på bluray, og lage/produsere bluray-filmer fra bl.a. Final Cut, Adobe Premiere Pro CS4 og Toast !!

At en bare snakker om "Blu-ray film" går ikke helt klart frem av de første innleggene! Tross alt er det blide av en "Blu-ray Disc" som inkludere data-bruk.

Leon83s bilde

Leon83

DVD og Blu-ray disc'er vil ikke forsvinne med det første. Sikkert ikke før om 15-20 år. Dagens internett-hastighet er generelt sett ikke rask nok til å streame HD-materiale på 25-50 GB... og det må isåfall skje noe drastisk med hastigheten de kommende årene hvis det skal ta over helt.

Og hvis man skal gi ut filmer på en liten chip/minnepenn-lignende sak, istedenfor disc'er, så vil det være rimelig dramatisk mtp at alle må kjøpe ny avspiller.

spiffers

Det er også ofte at man er "offline", altså f.eks på en buss eller hytte m.m. hvor man kun har tilgang på mobilt bredbånd, og HD-filmer er ikke akkurat noe man streamer via 3G, så Steves bombastiske holdning om streaming faller på sin egen urimelighet. Litt mykere holdning på dette området hadde vært noe.

petrus764s bilde

petrus764

@petrus764: Jeg råder deg til å lese linken ArneArts postet tidligere i tråden.

Å implementere støtte for Blu-Ray er visst langt fra så trivielt som å bare oppgradere leseren.

Det er jo det som er poenget mitt, Jobs bruker normative argumenter for å slippe den store jobben som kreves.

ArneArts

@HenrikWL: Muligens du har rett, men jeg har lest at folk har fått til avspilling av Blu-ray på linux, og da burde det også være mulig på OSX, da arkitekturen ikke er veldig forskjellig. [url=https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/BluRayAndHDDVD">Her er en oppskrift på hvordan du får det til på Ubuntu.
Å spille av en film fra en Blu-ray-plate er trivielt, så fort man får knekt krypteringen. Det er god mulighet for at dette vil bli mulig på Mac etterhvert, slik man gjør det på Linux i dag. Men å «lovlig» integrere Blu-ray-støtte i OS X på en måte som er godkjent av byråkratene i MPAA et al. er en helt annen sak.

simens bilde

simen

Man trenger ikke blu-rays lagringskapasitet for å få like god kvalitet. Med utviklingen av prosessorer, skjermkort og bedre komprimeringsteknologier vil "blu-ray" kvalitet bli tilgjengelig uten å kreve 50GB plater. Internetthastighetene vil også utvikle seg, så tror ikke det så lenge til som alle tror :)

spiffers

Muligens har jeg funnet noe [url=http://blu-ray-ripper.for-mac-os.com/tutorials/64-blu-ray-to-itunes-converter-mac.html">her. Ifølge siden er det en Blu-ray ripper for Mac OS, men siden ser litt shady ut synes jeg, og siden jeg ikke har noen Blu-ray drive, ser jeg heller ikke poenget i å laste ned programmet for å teste. Det skal være en trial-utgave der...

HenrikWLs bilde

HenrikWL


Det er jo det som er poenget mitt, Jobs bruker normative argumenter for å slippe den store jobben som kreves.

Det er ikke snakk om lekser her.

Det dreier seg om en kost/nytte analyse; i dette tilfelle kosten ved å implementere støtte for Blu-Ray kontra profittgrunnlaget. Åpenbart mener Jobs (og Apples investorer) at kost/nytte analysen ikke favoriserer en implementering.

For det første så er det ikke Apple noe one-man-show selv om det kan virke slik. Jobs er en usedvanlig karismatisk person, derfor bruker Apple ham som talerør, men hadde han ikke hatt støtte i styret og hos investorene så ville han blitt byttet ut som et par skitne underbukser.

For det andre så mener jeg det blir usaklig å nedvurdere avgjørelsen ved å kalle Jobs for «maktsyk», «kontrollfrik», «nazist» og det som verre er. Det er ikke sånn business drives. Man blir ikke et stort, multinasjonalt konsern ved å drive med trassing og barnehagetaktikk, og det overrasker meg at såpass mange ser ut til å tro at Apple gjør nettopp det.

Det foreligger garantert gjennomtenkte forutsetninger til grunn for avgjørelsen. Så kan man være uenige i forutsetningene eller konklusjonen som trekkes på bakgrunn av dem, men flåsete uttalelser som «Jobs er bare matksyk», «han driter i kundene» og lignende vitner bare om egen mangel på gjennomtenkt analyse av problemstillingen da Apple aldri ville vært i den posisjonen det er dersom slike uttalelser hadde rot i virkeligheten.

Noe som hadde vært interessant for diskusjonens del er å få noen tall på markedspenetrasjonen på Blu-Ray drev til PC. Hvor mange nye PCer kommer med Blu-Ray drev? Og, enda mer interessant (men mer vanskelig å tallfeste): hvor stor adopsjonsrate har de? Altså, hvor mange bruker faktisk Blu-Ray drevene på PCene sine?

aslak

det vil jo like sikkert som at det finnes offlinemodus i musikkstreaming også komme offlinemodus i filmstreaming, dessuten er vel mobilt bredbånd også kommet for å bli?

er det ikke bedre at vi får på plass fremtiden så fort som mulig, istedenfor at produsentene tværer ut tida et par år for å tjene penger på utdaterte løsningeR?

husker dere ikke telenors idiotiske isdn for å få adsl kampanje? to helt uavhengige teknologier, men likevel lurte man folk flest til å kjøpe noe de absolutt ikke trengte i mange år.

spiffers

@asiak: Offline og streaming hører ikke sammen. Man kan pr definisjon ikke motta en stream når man er offline. I såfall er det snakk om nedlasting, og det har man jo pr idag via diverse p2p-teknologier..

aslak

spiffers: tror du skjønte at jeg mente at streamingtjenester for film på samme måte som streamingtjenester for musikk vil måtte ha muligheter for offlineavspilling, for perioder der man planlagt vil være uten nett. rent teknisk er selvsagt ikke dette streaming, men nedlasting, men det vil rent praktisk fortsatt falle inn under streamingtjenesten, og ikke bli brukers permanente eiendom, men bare være tilgjengelig i programmet man normalt bruker til streaming.

4g mobilt bredbånd tilbys forøvrig allerede i dag.

torbjoerns bilde

torbjoern

Jeg skal kjøpe meg en MacBook Pro 15" den dagen Apple har fjernet hele CD/DVD-spilleren og erstattet denne med ekstra batterikapasitet eller en ekstra harddisk. Men sannsynligvis ikke før! Vil jeg bruke CD, DVD eller blu-ray som jeg en sjelden gang gjør, kan jeg da alltids koble til en ekstern spiller.

X

hendelsesløysa

torbjørn: er så hjertens enig.
Kan telle på èn hånd hvor mange ganger en bruke DVD drevet. Og så mases det om bluray? Banglasletta! Mange skjermer klarer ikke å vise full-HD heller, og så skal en ha bluray KUN for å se film?

Har du full-HD oppløsning på skjermen så MULIGENS, men sitter en forran en 17" bærbar PC skjerm og ser bluray? Sitter en forran en 27" iMac skjerm og ser Bluray? "Ja selvfølgelig", sier sikker en og annen skarve bruker. Men Bluray ser en mest effekt av på 50" +++ skjermstørrelse og 3-4 meters avstand til skjermen, DA er ser en virkelig poenget med stor oppløsning.

Stor oppløsning = stor skjerm. Og hva pokker en skal med Bluray da på en PC/Mac, forstår jeg meg rett og slett ikke på. For det er KUN, og BARE KUN filmer som er aktuelt på Bluray.

Leon83s bilde

Leon83


Kan telle på èn hånd hvor mange ganger en bruke DVD drevet.

Jepp. Når jeg tenker meg om så har jeg kun brukt DVD-drevet på iMac'en noen få ganger... og da har jeg brent ut ukomprimert musikk til CD... samt spilt av én DVD-film for å teste hvordan det så ut på iMac 27".
Men nå som jeg har skaffet meg en DAC med optisk og USB-inngang så kommer jeg nok meget sjeldent til å bruke SuperDrive'en.

Sorry

Helt enig med de siste innleggene: Optiske drev generelt og BR spesielt, bør fjernes fra maskinene. Om man skal se en film på en laptop eller iMac, er det nok ikke bildekvaliteten som er problemet ift en stor filmopplevelse.

Man kunne i stedet hatt 2 HDer: En liten SSD for OSet og programmene og en stor vanlig HD der det optiske drevet sitter nå. Evt behov for optiske enheter kunne Apple enkelt løse med en liten sak som kobler seg ttil WiFi.

Eneste unntaktet er mediasenter. Der burde man tvert imot inkludert BR, slik at man kunne fått det beste fra to verdener frem til streamingkvaliteten blir av god nok kvalitet. Dette burde heller ikke bydd på like store problemer med OS-integrering da en slik ATV kunne hatt et helt eget OS.

hendelsesløysa

Enig med Sorry der. Og må faktisk snu litt om her på meg selv også: Ok, vi glemmer ikke Blu-Ray helt :-) På MacMini burde det vært bluray. Alt annet - borte vekk.

magnuz

Husk nå folkens at blu-ray er mer enn bare et bilde i 1080p/Full HD, som jeg har nevnt tidligere. Det er HD-lyd og interaktivitet i tillegg. Ikke mange bryr seg om ekstramateriale, men har man en favorittfilm så er det kjempegøy å se og høre kommentarer om hvordan filmen er lagd mens man ser filmen igjen f.eks.

Video-delen på en blu-ray går fra 15-35 mbps i mpeg4 format
Lyd delen på en blu-ray går fra 3-16 mbps i Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio/PCM i opptil 7 kanaler (7.1)
Det er dette som EKTE FULL HD. 720p med 500 kbps til 1 mbps aac 5.1 lydspor er ikke ekte Full HD film.
Dette kan nok etterhvert komprimeres tapløst, men filen blir jo fortsatt meget stor med mindre det skjer et mirakel av dimensjoner innenfor komprimering.

Jeg er enig i alternativer metoder som flash disker eller lignende, MEN?!!!!
hvordan i all VERDEN skal man få kjørt dette gjennom en gjennomsnitts bredbåndslinje???

Derfor er ikke blu-ray død før om maaaaange år. Men det tok jo mange år før vhs døde, og det tar nok flere år før dvd dør også. Men dette er jo normal teknologisk framgang!

Jeg angriper ingen her nå, men dette er jo fakta, upåvirket hvor stor fan jeg er av Apple. Så med andre ord, dette er helt feil av Steve Jobs i min mening!

men på en annen side, jeg bruker vel dvd-spilleren i macbooken min 1 gang i halvåret tror jeg, så sånt sett er det ikke spesielt viktig for akkurat meg.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai