Apple forlenger garantien til eldre MacBook Pro med NVIDIA-skjermkortproblemer

NVIDIAI 2008 erkjente både Apple og NVIDIA et problem med sistnevntes skjermkort i flere utgaver av MacBook Pro. Eiere av berørte modeller fikk tilbud om å få maskinen sin reparert gratis eller få refundert reperasjonskostnader. Nå har Apple valgt å forlenge garantitiden på alle modellene til 4 år.

I juli 2008 gikk NVIDIA offentlig ut med at enkelte av deres grafikkprosessorer hadde en høyere feilfrekvens enn normalt på grunn av en pakkefeil. Samtidig forsikret NVIDIA Apple om at Mac-datamaskiner med disse grafikkprosessorene ikke var berørt.

Etter en undersøkelse som ble ledet av Apple, oppdaget de imidlertid at noen MacBook Pro-datamaskiner med NVIDIA GeForce 8600M GT-grafikkprosessoren kan være berørt. Hvis NVIDIA-grafikkprosessoren i din MacBook Pro er defekt, eller blir defekt innen fire år etter kjøpsdatoen, blir den reparert gratis, selv om maskinen ikke lenger er dekket av garantien, skriver Apple.

Hva du skal være på utkikk etter

  • Forvrengt eller forstyrret bilde på dataskjermen.
  • Manglende bilde på dataskjermen (eller ekstern skjerm) selv om datamaskinen er på.

Spesifikke produkter som er berørt

MacBook Pro 15- og 17-tommers modeller med NVIDIA GeForce 8600M GT-grafikkprosessorer.

  • MacBook Pro (17-tommers, 2,4 GHz)
  • MacBook Pro (15-tommers, 2,4/2,2 GHz)
  • MacBook Pro (tidlig 2008)

Disse datamaskinene ble produsert i tidsrommet mai 2007 til september 2008.

Løsning

Hvis din MacBook Pro viser noen av symptomene ovenfor, tar du den med til en Apple Store-butikk eller Apple-autorisert tjenesteleverandør (AASP).

Apple gir refusjon til kunder som kan ha betalt for reparasjoner som er relatert til dette problemet. Ta kontakt med Apple for nærmere informasjon om refusjonsprosessen.

Retroper

Norske privatkunder er allerede dekket av kjøpsloven, som gir fem års reklamasjonsrett. Hovedkort og skjermkort repareres som regel uten store problemer fra Apple innen fem år i Norge.

admins bilde

admin

@retroper

Garanti og reklamasjonsrett er to helt forskjellige ting.

turimblar

Kjempefint at dette ble tatt opp. Min MBP 17´ fra 2007 ble berørt av dette.
Feilen ga utslag i at jeg fikk hyppige skjermfeil og etterhvert alltid kernel panics. Leverte på Eplehuset med min egenstilte diagnose, og jobben ble gjort gratis på forlenget garanti :-)

wishborn

@admin stemmer det, og garantien produsent stiller med kommer i tillegg til reklamasjonsretten vi forbrukere har i norge hos vår forhandler (5 år, men dette gjelder jo selvsagt bare ting som er forventet å holde 5 år, i mitt tilfelle så gjaldt det iphone som gikk varm og mista batteri som var 2,5 år gammel, null problem, eplehuset i trondheim ordna opp). Bedrift er 2 år om jeg ikke husker feil.
Hva apple selv mener og synes har ikke noe med oss å gjøre så lenge vi har handlet i en norsk butikk (hvorfor jeg aldri handler slikt utafor norge) Apple blir her en part som jeg som kunde aldri forholder meg til.

svars bilde

svar

wishborn: Bedrifter har ingen reklamasjons rett i det hele tatt.
Kan ikke kjøpsloven utenatt, men reklamasjon er noe som er unikt for forbrukerkjøpsloven.

wishborn

@svar... fullt så enkelt er det ikke, ett firma som ikke gir ved garanti, kan ikke bare selge en vare som går istykker en uke etterpå og heise skuldrene og si kjøp ny

svars bilde

svar

wishborn: Nå tenkte jeg mer når bedrifter kjøper utsyr, ikke selger :)

industrialheadss bilde

industrialheads

Jeg mistenker at min gamle 17" som plutselig sluttet å vise bilde på egen og ekstern skjerm kanskje dekkes av dette. Hvordan finner jeg ut om det er tilfelle?

Mvh

iHeads

wishborn

@svar jeg også, men noen må selge for at noen skal kunne kjøpe ;)

@industrialheads leverer den inn og finner ut hvorfor den har gått istykker

andreask970

@svar.

Det er bare tull at bedrifter ikke har reklamasjon. Etter kjøpsloven har man rett på reklamasjon innenfor 2 eller 5 år avhengig av tingen/varen. Eneste unntaket er dersom det på forhånd er avtalt ( mellom kjøper og selger) at det ikke skal være reklamasjonsrett på tingen.

svars bilde

svar

andreask970: Reklamasjonsrett er skrevet ned i forbrukerkjøpsloven, ikke kjøpsloven som bedriftskjøp må forholde seg til.
Men som du er inne på, bedrifter har stort sett sine egene avtaler når det kommer til dette.

andreask970

svar: NEI. reklamasjon har man i både forbruker og kjøpsloven. Dersom det foreligger en mangel etter kjøpsloven kan man reklamere varen å kreve de mangelbeføyelsene som man ønsker.

""""§ 32. Reklamasjon.
(1) Kjøperen taper sin rett til å gjøre en mangel gjeldende dersom han ikke innen rimelig tid etter at han oppdaget eller burde ha oppdaget den, gir selgeren melding som angir hva slags mangel det gjelder.
(2) Reklamerer kjøperen ikke innen to år etter den dag da han overtok tingen, kan han ikke seinere gjøre mangelen gjeldende. Dette gjelder ikke dersom selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid.
Endret ved lov 21 juni 2002 nr. 34 (i kraft 1 juli 2002)."""""""

Selve mangelerklæringen er noe mer skjult i kjøpsloven.

§ 35. Melding om krav på retting eller omlevering (avhjelp).
Kjøper taper sitt krav på retting eller omlevering dersom han ikke gir selgeren melding om kravet sammen med reklamasjon etter § 32 eller innen rimelig tid deretter. Kjøperen har likevel kravet i behold dersom selgeren har opptrådt grovt aktløst eller for øvrig i strid med redelighet og god tro.
Endret ved lov 21 juni 2002 nr. 34 (i kraft 1 juli 2002).

Her er reklamasjon i forbrukerkjøp til sammenligning.

27. Reklamasjon
Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.
Reklamasjon må senest skje to år etter at forbrukeren overtok tingen. Dersom tingen eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, er fristen for å reklamere fem år. Dette gjelder ikke så langt selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid. Fristene etter første og annet punktum gjelder heller ikke dersom det foreligger en mangel etter § 15 annet ledd bokstav g.
Reklamasjon kan i stedet fremsettes overfor den som etter avtale med selgeren har påtatt seg å avhjelpe mangler.
Hvis forbrukeren ikke reklamerer i tide, tapes retten til å gjøre mangelen gjeldende. Dette gjelder ikke dersom selgeren har opptrådt grovt uaktsomt eller for øvrig i strid med redelighet og god tro. Retten til å gjøre mangelen gjeldende kan også tapes etter foreldelseslovens regler om foreldelse.
Endret ved lov 15 juni 2007 nr. 36.

Reklamasjon er ikke noe annet en en erklæring/beskjed om mangelen til selger, og hvilken mangelbeføyelser en ønsker å påberope seg, retting,heving, erstatning osv...
Denne erklæringen må da også overholde de frister som foreligger, henholdvis 2 eller 5 år.

Houd.inis bilde

Houd.ini

Hva du skal være på utkikk etter

    Manglende bilde på dataskjermen (eller ekstern skjerm) selv om datamaskinen er på.[/list:u">

    Dette har jeg opplevd flere ganger på min nye 13" Macbook Pro. Kanskje Apple burde utvide garantien til å gjelde all Nvidia- befengt maskinvare. Jeg ser fram til den dagen man kan velge bort Nvidia- maskinvare på bærbare Apple- maskiner og :rolls eyes:

Truls Waage

Min maskin er 2,5 ghz versjonen, er den også dekket selv om dere ikke nevnte den? Kjøpt i samme tidsperiode med 8600M GT kort.

Ofte når jeg starter opp Safari eller setter opp en ny fane, så får jeg et veldig "distorted" bilde i noen sekunder, er dette bare Safari eller et symptom?

wishborn

det viktige her er ikke hvem hva hvor

er maskina kjøpt privat, er den under 5 år gammel, er den ødelagt ;D ?, service kan ikke påvise brukerfeil, da kan garanti være hva som helst, du har likevell krav på å få dette reparert.
Om derimot service plassen finner vann i beholdningen, irrskader i noen transistore slagskader o.l. så tror jeg du faktisk må betale for den undersøkelsen, men det er jeg ikke sikker på.

mvics bilde

mvic

Har en 2.2GHz som nylig fikk død skjerm-problemet....men jeg har byttet harddisk på den....har det noe å si?? Bør jeg sette tilbake den orginale før jeg leverer den inn?

wishborn

vet ikke... skader vel ikke å prøve? ;)

industrialheadss bilde

industrialheads

Jeg leverte min maskin på eplehuset forrige fredag, den ble ferdig onsdag, og jeg hentet den i dag. Alt funker og det kosta ikke ei krone.

Mvh

iHeads

Jons bilde

Jon

Jeg leverte min til Humac på mandag for snart to uker siden, har ikke begynt på den ennå tror jeg. Står fortsatt på status mottat.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai