Pixelmator med stor oppdatering

Pixelmator

Adobe har satt gullstandarden hva gjelder bildebehandling med sin Photoshop-applikasjon, men manglende vilje til å optimalisere produktet for Apples moderne operativsystemer har i økende grad gitt rom for konkurrenter. En av disse konkurrentene har vært Pixelmator og i går ble Photoshop-utfordreren enda bedre.

Pixelmator har lenge utfordret Photoshop sin dominans innen bildebehandling og grafisk-arbeid, men det er først i de seneste versjonene at applikasjonen virkelig har kunnet konkurrere mot Photoshop, spesielt hos de som ikke bruker absolutt alle funksjonene i Adobe sin produkt.

Pixelmator-teamet har fokusert på å støtte kjerneteknologiene CoreImage og CoreAnimation i Mac OS X og har skapt et produkt som både fungerer bra og har et godt og brukervennlig utseende som følger Apples GUI-retningslinjer bedre enn Adobe. I går slapp Pixelmator versjon 1.6 av sin programvare med kodenavnet Nucleus og nyhetene vil gjøre Pixelmator til et enda bedre Photoshop-alternativ.

Nytt i 1.6 er nemlig 100% 64-bitstøtte (som nettopp også ble introdusert i Photoshop CS5), direkte import fra kamera, scannere, iPhone, iPad og multifunksjonsenhtere, store ytelsesforbedringer, gruppering av layers/lag, vesentlig tettere Snow Leopard-integrasjon og automatiske vannmerkingsfunksjoner. Pixelmator 1.6 tar også steget nærmere de sosiale mediene og inkluderer både Facebook, Flickr og Picasa-integrasjon.

Programmet har fortsatt mangler i forhold til Photoshop, spesielt vil nok mange savnet layer styles og kanskje også de innebygde Photoshop-filtrene, men tatt i betraktning av at programmet kun koster $60, bruker en fjerdedel av minnet og ressursene i forhold til Photoshop og både ser og føles mer ut som et ekte Mac-program, så er det ingen dårlig deal allikevel. Hvis behovet ditt er mer enn iPhoto og Photoshop Elements, men allikevel ikke trenger hele pakka som Photoshop gir er dette en ypperlig og rimelig konkurrent.

Oppdateringen er gratis for alle eksisterende brukere og programmet kan lastes ned fra Pixelmator.com

Cybbe

Adobes "manglende vilje til å optimalisere produktet for Apples moderne operativsystemer", hva i alle dager er det du snakker om? Dette er den form for usaklig drittsnakk som ødelegger inntrykket av hele artikkelen. Nå som Apple og Adobe ikke er venner lenger, skal Jobs fotsoldater komme med usaklige jabs ved en hver anledning?

Adobe har i all tid gjort en god jobb med å støtte Mac-plattformen, og er antakeligvis den største softwareprodusenten som i størst mulig grad har støttet både Windows og Mac-plattformen på en mer eller mindre likeverdig måte (at 64-bit støtte tok ekstra tid er delvis Apples skyld, som først lovte at 64-bits Carbon-støtte kom, deretter gjorde helomvending og tvang store softwareselskaper som Microsoft og Adobe til å måtte begynne på nytt).

Kan du nevne noen andre softwareprodusenter som tilbyr like mange store, tunge og profesjonelle produkter til Mac som Adobe, og som i like stor grad gjør nesten alle sine produkter tilgjengelige cross-plattform?

bambinis bilde

bambini

Hmmm, jeg synes det var en fin refleksjon, og jeg tror det er akkurat dette grasrota egentlig føler. Mulig du kjenner dette fra en annen side siden du reagerer så kraftig!

H å k o n

Er det en "profesjonell" grunn til at Pixelmator ikke har automatisk hvitbalanse (a la iPhoto)? Er det jeg som er for noob til å skjønne hvordan man får perfekt hvitbalanse på manuelt vis? Jeg er ellers veldig fornøyd med programmet etter noen års bruk.

admins bilde

admin

@cybbe

Å bruke fra 2001 til 2010 på å få et produkt fra Carbon til Cocoa er «manglende vilje». Apple har helt siden introduksjonen av Mac OS X gjort det klart at det er Cocoa som er Apples API framover - ikke Carbon. At Apple lovet 64-bits støtte i Carbon og allikevel snudde bør ikke ha kommet som noen overraskelse på verken Adobe, Microsoft eller andre. Adobe har ikke inkludert støtte for CoreImage, CoreAnimation, CoreVideo eller noen av kjerne-teknologiene i Mac OS X. Adobe har brukt lang tid på å få sitt produkt til å støtte Mac OS X og skiftet til Intel-plattformen. Adobe har også droppet en rekke produkter på Mac

Det er åpenbart at Adobe ikke har prioritert Mac OS X på mange år, men det er det selvsagt mange årsaker til. Apple har begynt å konkurrere med flere av Adobes produkter (Final Cut, Aperture, iLife etc.) og forholdet mellom Apple og Adobe har utvilsomt blitt dårligere. Man kan absolutt forstå at Adobe ikke har satset alle sine kort på Apple.

Det betyr ikke at Adobe sine produkter er dårligere, men heller at det har åpnet opp for konkurrenter som følger Apple nærmere og dermed lager produkter med raskere utviklingssyklus, tettere integrasjon mot Mac OS X osv. Pixelmator er et godt eksempel på akkurat dette.

Amishen

Er det bare meg eller har dette programmet pleid å krasje en del? Er det noen som vet om det er mindre buggy nå, eller kan det bare ha vært min maskin (MacBook Pro 2,16GHz Core Duo med ATI Radeon X1600 256mb)?

@ Cybbe
Apple har faktisk spurt Adobe siden OS X/Core image ble lansert, om de kunne bygget om Photoshop for mac til å utnytte dette. Det har ikke Adobe gjort.
Artikkelen er ikke usaklig, men sier bare sannheten. Bare ta en titt på tidligere Apple keynoter, så finner du nok replikken til Steve Jobs der han sier det helt klart og tydelig.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Jeg har veldig sansen for dette Pixelmator programmet. Rett og slett enklere for meg å bruke enn Photoshop. Folk som har erfaring med Photoshop vil sikkert være uenige, men for MEG er det er greiere program.

petrus764s bilde

petrus764

@cybbe

Å bruke fra 2001 til 2010 på å få et produkt fra Carbon til Cocoa er «manglende vilje». Apple har helt siden introduksjonen av Mac OS X gjort det klart at det er Cocoa som er Apples API framover - ikke Carbon.

Det er åpenbart at Adobe ikke har prioritert Mac OS X på mange år, men det er det selvsagt mange årsaker til.

iTunes inneholder fremdeles en god del carbon-kode, og finder ble ikke cocoa før introduskjonen av S-L, så det at Adobe ikke gikk full cocoa før CS5 er ikke noe godt argument for at Adobe ikke har prioritert OSX. Finnes mye carbon-apple-programvare der ute også, men det betyr ikke at det er dårlig. Folk har en tendens til å tro at alt som er carbon er dårlig/gammelt/whatever.

Hvorfor er det åpenbart at Adobe ikke har prioritert OSX på mange år? Bare fordi de, som mange andre ikke har ofret alt for mye tid og ressurser på å skrive om programmer uten de helt store gevinstene? Adobe hadde bl.a. en preview av flashplayer klar få dager etter apple slapp et åpent API for hardware-akselerasjon av h264. Selv om det APIet kom MEGET sent og sterkt begrenset.

Spider_Jerusalem

Oi, dette var virkelig en ytelsesforbedring! Plutselig klarer Pixelmator å håndtere større filer (har hittil vært relativt unyttig pga. dårlig ytelse). Er veldig spennende hvis utviklerene klarer å holde dette gående framover.

Ariston

Bruker ikke Pixelmator noe særlig, driver ikke med bildemaking ^^ Hadde vært gøy å prøvd, men tjene mye på å lage signaturer til folk på spill. Ikke ekte penger, da.

nubbizs bilde

nubbiz

Bruker selv PS, men har alltid holdt et øye med PM. Tester det i ny og ned, og håper på å skifte en gang i tiden, når jeg stoler nok på PM.

Administra2r

Å sammenligne Pixelmator 1.6 med Adobe Photoshop CS5, blir som å sammenligne MS Paint med Macromedia Freehand.

Pixelmator er et tulleprogram for folk som tror de vet hva de driver med < min mening.

KDNs bilde

KDN

@Administra2r Photoshop er selvsagt et mer kraftfullt verktøy, det skulle bare mangle hvis vi ser på prisen. Det å si at Pixelmator er et tulleprogram vil jeg si er direkte feil. Det kommer selvsagt helt ann på brukeren.

Som admin nevner så kan Pixelmator være et godt inngangs verktøy for de som trenger noe mer enn hva det Elements og iPhoto tilbyr.

KayJay

Pixelmator fungerer egentlig ganske bra, men savnet av Pen Tool blir for stort til at jeg kan bruke det særlig mye. Quick Masks og Lasso blir litt upresist for en som er litt kaffeskjelven i høyrehånda.

mordor

Pixelmator er et hobby program. Profesjonelle kan ikke bruke det da det mangler muligheten til å jobbe med cmyk bilder. Det er heller ingen måte å lage vector kurver (dyplegge bilder) og lagre disse med til bruk i idesign/QuarkXpress. Det fines heller ingen måte å sette høylys/Skygge og vise Clipping i disse områdene. Å jobbe i enkelte fargekanaler er heller ikke mulig.

hkjels

Så fort pixelmator får vector, så bytter jeg. Jobber ikke veldig mye mot print, men jeg kan også se at det er litt for lite muligheter når det gjelder fargevalg som mordor nevner.

segrov

Adobe kan ikke optimalisere 100% mot Os X, og sånn vil det alltid bli.

Apple selv har f.eks. heller ikkelevert Final Cut i en Cocoa-utgave. Men det har Adobe gjort med CS5.

Apple har faktisk gjort livet vanskelig for Adobe med å bytte både OS og prosessorplattform, og i tillegg kjørt en svertekampanje mot Adobe. I kampen mellom Adobe vs. Apple blir jeg egentlig ganske flau, for jeg har alltid har likt Apple og vært lojal Apple-konsument i over et tiår, men jeg ser at Apples argumenter mot Adobe i beste fall er suppe på spiker.

Forøvrig vil ikke CoreImage noensinne vil være noe Adobe kan bruke. Selve rendringen av bilder og layout må være kryssplatform, og CoreImage gjør at Adobe mister kontrollen over bilderendring.

Cybbe

@admin, amishen, petrus76

Ingen har noensinne portet en applikasjonspakke av Adobe CS' størrelse fra Carbon til Cocoa (før nå). Microsofts Officepakke kommer ikke helt portert før senere på året (og er antakeligvis mindre omfattende), og også denne forsinkelsen skyldtes Apples flip-flop vedrørende 64-bits Carbon. Apple selv har ikke tatt seg bryet med å portere noen av sine mest brukte programmer (eksempelvis iTunes). Er dette bevis på at Apple ikke prioriterer Mac-plattformen. For å parafrasere admin:

"Apple har helt siden introduksjonen av Mac OS X gjort det klart at det er Cocoa som er Apples API framover - ikke Carbon. At Apple lovet 64-bits støtte i Carbon og allikevel snudde bør ikke ha kommet som noen overraskelse på Apple".

Som allerede er påpekt finnes Final Cut Pro, Apples egen profesjonelle programvare, kun i Carbon, og ikke i 64-bit. Betyr dette at Apple neglisjerer Mac-plattformen? (strengt tatt er det mange som mener at Apple neglisjerer OS X til fordel for iOS, men det er en digresjon)

Adobe har lenge jobbet for å støtte Mac-plattformen. Det gjelder ikke bare tradisjonelle Mac-programmer som CS. Det gjelder også nylanseringer som Lightroom. Hvor mange andre selskaper kjenner dere til som har som vane å lansere Mac og Windows-software til samme tid og med tilnærmet funksjonalitetsparitet? Spesielt tatt Adobes størrelse i betraktning?

Det virker som om kritikken mot Adobe er at de er cross-plattform (som Jobs hater), og derfor i mindre grad kan utnytte proprietære løsninger. For alle oss andre er dette nettopp en av Adobes styrker. De produserer i størst mulig grad programvare some er likeverdig på Windows og Mac, og jeg utfordrer dere til å finne ett eneste programvarehus av en viss størrelse som gjør det samme. Jeg tviler på at dere finner det.

PS: Profesjonell Apple-fanboy John Gruber går lang vei i å forsvare Adobe. Dette var riktignok før Jobs gå marsordre om å kritisere Adobe.

http://daringfireball.net/2008/04/64000_question

ggt667s bilde

ggt667

Adobe unlater å lage egne Macversjoner, de bare kompilerer i XCode og retter feil. Flere Adobe produkter er flere ganger raskere på Windows enn Mac på tilsvarende Hardware.

Dette gjelder spesielt Photoshop( som stort sett bare er treigere på Mac ) og Flash( Som kræsjer i hytt og gevær )

Det var noe annet med Photoshop 2.5... den gikk som et olja lyn på den gode gamle II CXen

Yzzers bilde

Yzzer

Holder meg til denne tråden, da det handler om Pixelmator.

Jeg har kjøpt dette programmet, uten eeegentlig å lese alt for mye om det (kanskje dumt, men jaja..) .. Jeg merker at det ikke er layers med mulighet til å legge "drop shadow" osv..

Googlet litt, og kom over noe fra Cykepro: http://www.cykeprojects.com/pixelmatorFilters.html

Nå spør jeg kanskje dumt, ettersom det står det er enkelt å installere, men:
"To install these filters, copy them into the /Library/Compositions/ folder, creating it if necessary. The filters will appear in Pixelmator the next time it is relaunched, and other applications that load Quartz filters should be able to use these as well."

..Jeg sliter med å finne Compositions i mitt Bibliotek. Og forsøker jeg opprette en mappe som heter det, får jeg beskjed om at den er i bruk. ..hjelp?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai