Vanskelig å etterinstallere SSD i ny iMac

Vanskelig å etterinstallere SSD i ny iMacTidligere denne uke introduserte Apple en oppdatert iMac og i tillegg til hastighets-oppdateringer gjorde Apple det mulig å få iMacen levert med både en SSD og SATA-disk.

Mange håpet at det dermed ville være lett å oppdatere alle de nye iMacene med en SSD ved en senere anledning, men det viser seg nå at Apple har gjort dette veldig vanskelig.

Bestiller du en iMac uten SSD fra Apple inkluderes det nemlig ikke kabel eller en holder til SSDen. Det blir dermed svært vanskelig å selv installere en egen SSD på et senere tidspunkt. Bestiller du en iMac med SSD, har Apple derimot gjort det relativt enkelt å bytte SSDen til en raskere en, men per dags dato er prisene såpass høye at de færreste nok bestiller en iMac med SSD for å hive ut Apples SSD til fordel for en raskere SSD.

SSD

Hvis du kjøper en iMac uten SSD, men allikevel ønsker å sette inn en SSD så har OWC demontert en av de nye iMacene og funnet ut hva som faktisk må gjøres.

Du må først skaffe deg en kabel, koble til SSDen og koble denne kablen til den ledige SATA-porten på baksiden av hovedkortet - en prosess som innebærer å fjerne en rekke skruer og delvis fjerne hovedkortet fra iMacen. Deretter kommer det vanskelige, du må finne en måte å holde SSDen trygt på plass på innsiden av iMacen - noe som foreløpig ser svært vanskelig ut.

Prosessen er med andre ord relativt vanskelig og prøver du deg på dette bryter du selvsagt også garantien. Man skal allikvel ikke utelukket at noen før eller senere selger utstyr som vil gjøre dette lettere.

Tags:

Lovskogen

Kunne jaffal ha ordna ordentlige SSD-er som default da.

Amishen

De kunne godt ha bygget iMacen slik at det var enkelt å fjerne/bytte/sette inn ny vanlig HDD og SSD, samt minne. Litt rart det ikke er standard på disse i kontruksjonen.
Men veldig svakt når det gjelder det der med SSD. Heldigvis skal ikke jeg kjøpe iMac før den får Lightpeak e.l. (Kanskje de da har gjort det enklere å etterinstallere SSD.) Men bør nok begynne å spare dersom min drømme iMac kommer opp i 27 000 kr. Det er ganske mye penger for en iMac.

Arild Holtet

Er enig med dere begge. Den siste iMac det var enkelt å skifte harddisk, det var på iMac G5. Der kunne selv gamlemor i huset skifte harddisk. Det gikk og greit på G3 og G4. I og med den raske utviklingen på kraftigere hjarddisker og SSD, så skulle det helt klart være enkelt for menigmann å bytte. Men Apple vil ha folk i sin hule hånd. Det er da de tjener store penger.

torbjoerns bilde

torbjoern

Hvorfor skulle Apple bruke penger på å sette inn komponenter (kabler, braketter etc) i en maskin når de kan tjene penger på å selge maskiner med ekstra harddisk? Ingen vil betale for å redusere omsetningen sin. Apple har forpliktelser overfor aksjonærene sine, og sistnevnte er nok meget fornøyd. ;-)

Slik jeg har forstått dette, er det fullt mulig å skifte ut SATA-disken med en SSD-disk i de nye iMac'ene. Det som derimot er vanskelig er å installere en ekstra SSD i tillegg til SATA'en dersom man ikke har ekstra SSD fra før av. Korriger meg gjerne om jeg tar feil.

EDIT: For øvrig har du et meget godt poeng, Arild Holtet, og jeg misliker sterkt at det er vanskelig å skifte ut ting som det faktisk er teknisk mulig å skifte ut. Av denne grunn lar jeg være å kjøpe iMac. farangkiiniao ;-)

X

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Dette er jeg faktisk helt enig med dere i. På en iMac G3 var det ikke all verdens jobb. På en G4 var det litt mer slit da du måtte ha kjølepasta og slikt, men allikevel var det fint mulig. G5 var superenkel, men etter at intelarkitekturen kom har iMac vært et skikkelig pes å bytte harddisk på. Derfor har jeg gått helt over til bærbare. MacBook Pro fra 13 til 17 tommer er veldig enkle å bytte harddisk på. De er gjort på 3 minutter. Skulle ønske det kunne være øike enkelt på imac.

Mine iMac G3 og G4 står nå der med sine nye harddisker og koser seg, også bruker jeg MBP 17 med i5 CPU for de oppgavene jeg trenger rå kraft for.

Arild Holtet

Vel dette med harddisk og vanskelig bytte, det er egentlig ikke så veldig ille. Man kan kjøre kabinetter med eksterne harddisker. Men en større SSD, det kunne det godt ha vært. Det jeg ikke liker, det er glossy skjerm. Så iMac med glossy skjerm skal jeg personelig ikke ha. Selv ikke en nærsynt rar farang vil ha det. Men heldigvis så finnes det Mac Pro.

oo

@arild holtet: Sidan eg gjerne vil ha glossy skjerm er eg tydelegvis ikkje ein nærsynt rar farang likevel. *puste letta ut*

Apropos farang - kva snakker du eigentleg om? Omgangssjuke, det thailandske ordet for nokon frå vesten eller eit medelem av rasen Ferengi i Star Trek?

Nagel

Jeg bestilte en ny iMac i7 da den kom, men dette er en av to grunner til at jeg avbestilte den før den ble sendt. Det kan hende Apple får solgt litt flere SSD-er ved å gjøre det vanskelig å sette inn egen, men de mister nok noen iMac-salg også. Blir dessverre ny PC på meg, får klare meg med OS X på MBP-en.

torbjoerns bilde

torbjoern

@oo: Det var egentlig jeg som nevnte "farang" først da jeg skrev "farangkiiniao", så jeg kan godt svare på spørsmålet ditt. Det er ett av de tre alternativene du nevnte, og det har ingenting med Star Trek eller omgangssyke å gjøre. Regnet med at AH ville forstå, noe han også gjorde. Ifølge profilen hans bor han i Thailand.

Jeg er klar over at dette er et norskspråklig forum og at interne referanser ikke er god tone i en offentlig diskusjon, så fy meg for den ;-)

X

oo

@oo: Det var egentlig jeg som nevnte "farang" først da jeg skrev "farangkiiniao", så jeg kan godt svare på spørsmålet ditt. Det er ett av de tre alternativene du nevnte, og det har ingenting med Star Trek eller omgangssyke å gjøre. Regnet med at AH ville forstå, noe han også gjorde. Ifølge profilen hans bor han i Thailand.

Jeg er klar over at dette er et norskspråklig forum og at interne referanser ikke er god tone i en offentlig diskusjon, så fy meg for den ;-)

Clever ;) Eg avskreiv dette "farangkiiniao" som ein popkultur-referanse så obskur at eg ikkje orka google den ein gong, så den var gløymd i det eg kom til AH sitt innlegg :) Interne referanser er berre moro så lenge ein let dei andre få eit innblikk i den interne humoren, så takk for oppklaring.

*Skule misunnelig fram frå anorakken bort på AH som sitter i varmen i Thailand*

Arild Holtet

Har det bra her oo@.

Jeg synes konseptet iMac er ganske suverent. Men dessverre blir glossy skjerm alt for forstyrrende for mine øyne. Med 10 minutters jobbing, så har jeg dundrende hodepine. Sikkert samme med mange andre. Hadde håpet Apple ga valget matt eller glossy skjerm. Men trenden er glossy, både på andre fabrikanter og Apple. iPhone og iPad er det samme. Er i vinden tydeligvis. Synes det er litt trist, for mer orden enn en iMac på skrivebirdet finnes ikke. Vil påstå, at den dekker over 90% av alle folks behov. Med både 2TB SATA harddisk og SSD, så er iMac enda bedre. Men kan være enig Loveskogen og Amished vedr. deres syn. Men det kommer vel nye oppgraderinger av iMac. Apple gir valget matt skjerm til Mac Book Pro, så hvorfor ikke til iMac?????

Litt artig er det, at begge mine G3 fungerer perfekt den dag i dag. Samme med G4 og G5. Men ok. Jeg har det bra med Mac Pro og 30" matt skjerm. Men ett skikkelig "overkill" til mitt bruk, men Apple tjente mer penger på meg.

En fantastisk fin maskin, men sukk sukk glossy skjerm.

torbjoerns bilde

torbjoern

Apple har også sluttet å lage matte ekstern-skjermer nå. Man kan få matt skjerm mot pristillegg hvis man kjøper MBP 15" eller 17", men det er slutt med 24" og 30" Apple Cinema Display. Nå er 27" LED Cinema Display lansert, og disse er alle "glossy".

X

Arild Holtet

Sant det torbjoern

Derfor er jeg glad, for jeg har både 30" med matt skjerm, og en 15" MacBook Pro med matt skjerm. Men eksterne matte skjermer får man jo heldigvis kjøpt. Man MÅ jo ikke ha Apple sine skjermer.

torbjoerns bilde

torbjoern

@Arild Holtet: Det er sant at man helt fint kan bruke andre skjermer enn Apple sine. Men mange vil nok foretrekke at skjermen har DisplayPort-inngang, slik at skjermen dermed får bilde, lyd, strøm og webcam mellom skjermen og maskinen på én og samme kabel. I tillegg har den innebygde høyttalere og iSight-kamera. Dette kan naturligvis ikke sammenlignes med fordelen ved å ha matt skjerm når man faktisk har behov for matt skjerm, og jeg nevner for ordens skyld at jeg aldri har eid en skjerm fra Apple.

Når skjermene er markedsført som "Cinema Display" (cinema = kinosal) så får man lett inntrykk av at de er ment for bruk i mørke rom. Dette bekreftes av at Apple leverer dem glossy.

X

SRD

Cinema-display får nå ikke strøm igjennom Display-porten.

torbjoerns bilde

torbjoern

@SRD: He he, jeg var vel litt for kjapp der. Men den kan visstnok strømforsyne en tilkoblet MacBook(Pro?) gjennom en 3-in-1-kabel (MagSafe, DisplayPort, USB). Eller tar jeg fullstendig feil her? Som sagt, jeg har aldri eid en Apple-skjerm.

X

arokh

Jepp, laptopen får strøm gjennom 3-in-1 kabelen. Lyd går ut via USB forresten, ikke Displayport.

Arild Holtet

Kun en liten retteles. Min gamle 30" matte skjerm, heter og Apple Cinema. Men Apple Cinema HD, ikke Apple LED Cinema. Den gamle Cinema HD, har som alle vet ikke innebygd iSight og høytalere.

sidenone

så det vil være vanskelig å installere ssd i etterkant på egenhånd, men vil dette være en jobb man f.eks kan få humac/eplehuset til å gjøre i fremtiden?

hvis man kan betale et servicested for å gjøre jobben, så er jo det en fin mellomting hvis man skulle ønske å vente til ssd blir rimligere.

Fiskepudding

Er vel egentlig ikke så vanskelig å installere en SDD om man bruker et 3,5" HD adaper for 2,5" sata (som vel passer med mange SDD disker). Ut fra bildene er det svært enkelt å bytte harddisken i den nye iMacen.

Å bytte harddisk på en G3 iMac er forresten ikke rett fram, første demontere deksel, så strålingsgitter, deretter lirke ut skruene for HD og CD før man kan lirke denne ut.. Det er enklere nå!

anordby

Tja, det er kanskje ikke så vanskelig om en kjøper en Seagate Momentus XT drive, som er en hybrid SSD/HD som er ganske rimelig. Jfr.: http://www.itavisen.no/848370/seagate-har-rett

oldschool

Apropos Momentus XT. Jeg byttet til en slik, 500Gb i min MBP 17" og opplevde en radikal hastighetsøkning. Selv i forhold til den gamle disken som var oppgradert til 7200rpm 200Gb.
Hybrid er virkelig mye fart for pengene :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai