TEST: Magic Trackpad

Magic Trackpad test

Apple har ingen god historie når det gjelder mus, men vi er svært fornøyd med deres trackpad. Vi fant det derfor svært spennende at Apple nylig lanserte en erstatter til musen som faktisk er en trackpad. Vi har testet Magic Trackpad i et par uker - kan den erstatte musen?

Etter Apples suksess med iPhone, har selskapet satset hardt på multi-touch. Alle Apples bærbare produkter har fått multi-touch trackpads, en ny magisk mus har blitt introdusert og nå har Apple også gitt oss en magisk trackpad til våre stasjonære datamaskiner.

En «magisk» trackpad?

I bunn og grunn er Magic Trackpad ikke noe mer enn en stor versjon av den samme trackpaden som vi finner på samtlige av Apples bærbare. Den er omtrent 80% større, men vi fant den egentlig overraskende liten sammenlignet med hva vi trodde utifra Apples markedsføring og nettsider.

Magic Trackpad levers utelukkende i en Bluetooth-variant og det betyr at den kobles opp trådløst mot din Mac. Som vanlig er dette veldig enkelt i Mac OS X og Magic Trackpad dukket opp på første forsøk. Bluetooth-tilkoblingen fungerer akkurat som andre Apple-produkter. Det vil si, ingen utfordringer med støy, tilkobling eller distanse fra Macen. Alt fungerer rett ut av boksen.

Trackpaden har, som sine brødre i bærbare Mac, en overflate i slitesterk glass og utseende matcher både det trådløse og kablede tastaturet fra Apple. Den er bygget i glass, plast og aluminium og som de fleste andre Apple-produkter oser det kvalitet av Magic Trackpad. På undersiden, som er i plast, finner vi to små gummiføtter som holder trackpaden stabil, men disse føttene er egentlig også trackpadens knapper.

Magic trackpad

Føttene sitter i hvert sitt hjørne, men fungerer som knapper når trackpaden ligger stabilt på ditt skrivebord. Legger du vekt på høyresiden av trackpaden, gir foten etter og skaper et høyreklikk. Det samme gjelder venstresiden. Ikke bare kan du velge mellom høyre og venstreklikk, du merker også fysisk når du faktisk gjør et klikk. Dette fungerer utrolig godt og er i våre øyne et av de beste funksjonene med hele trackpaden. Funksjonaliteten er svært godt gjennomtenkt og måten dette er satt sammen på viser at Apple har lagt minst et par hjerneceller bak funksjonen.

Sjarmen med Magic Trackpad, og en av hovedårsakene til at folk kjøper produktet, er selvsagt multi-touch. Det vil si muligheten til å bruke flere fingre samtidig for å gjennomføre forskjellige kommandoer. Magic Trackpad støtter alle de vanlige multi-touch fingerkombinasjonene vi har blitt vant til med den trackpaden på våre bærebare.

Det vil si at du kan rotere bilder ved å vri tommelen og pekefingeren med eller mot klokka, dra med tre fingre for aktivering av Exposé eller veksling mellom programmer, knipe for å zoome osv. Multi-touch bevegelsene som allerede sitter i fingrene fungerer og man har ingen problemer med å gå fra en vanlig trackpad til en Magic Trackpad på en stasjonær Mac, men der stopper også sammenligningen.

Magic trackpad

På en bærbar er vi vant med at trackpaden er et kompromiss. Et kompromiss for en vanlig mus. Vi forventer ikke at den skal være like presis som en mus og den er plassert under tastaturet, noe som gjør det mulig å styre den både med fingrene og tommelen (eller to hender) mens man skriver på MacBookens tastatur. MacBookens trackpad er godt integrert foran tastaturet og som en del av håndstøtten.

Magic Trackpaden er derimot såpass stor at den må plasseres der du normalt ville ha en mus - på høyre side av tastaturet (eller venstre hvis du skeiv vendt). Dermed blir Magic Trackpaden ikke mye mer enn et kompromiss som egentlig ikke kan erstatte nøyaktigheten til en vanlig mus. Når den heller ikke registrerer om du trykker hardt eller løst, blir den heller ikke noen form for erstatter for et billig tegnebrett.

Problemet med Magic Trackpad er at en hver mus, billig eller dyr, gjør en bedre jobb enn Magic Trackpad hvis ikke det eneste du gjør er å roterer og zoomer bilder. På skrivebordet løser ikke Magic Trackpad noen problemer en mus ikke kan gjøre hvis man ser på den som en erstatter for musen. Magic Trackpad kan derimot fungere godt som et supplement til musen, dvs. at du både har mus og trackpad på plass.

Vi er heller ikke helt overbevist om at vinkelen på Magic Trackpad er helt fordelaktig. I motsetning til på en bærbar datamaskin så har Magic Trackpad en liten vinkel, selve trackpaden er litt skrå. En vanlig trackpad er helt flat. Denne lille forskjellen var litt vanskelig å vende seg til og vi opplevde at vi fikk mer vondt i hånda etter bruk enn med en vanlig trackpad. Dette kan selvsagt også bare være en vanesak, men to uker med Magic Trackpad gjorde oss ikke helt overbevist.

Vi har også testet Apples nye batterilader i kombinasjon med dette tastaturet. Det er ikke fryktelig mye å si om en batterilader, men de har sjeldent vunnet noen designpriser. Apple sin batterilader er derimot både liten og ser bra ut. Den føyer seg inn i rekken av godt designede Apple-produkter, men den kan vel knapt kalles magisk eller revolusjonerende - to utrykk Apple er veldig glad i for tiden.

Laderen er mye mindre enn man skulle tro og den er kompatibel med de vanlige universelle stikkontaktene som Apple tilbyr på en rekke ladere. Dette betyr at du enkelt kan ta med deg laderen til et annet land og kun endre stikkontakten. Laderen har plass til to batterier av gangen og den passer dermed godt til Apples Magic Trackpad som bruker to batterier.

Batteriene som Apple leverer med laderen, skal være helt standard 1.2V Sanyo Eneloop HR-3UTG batterier med en kapasitet på 1,900mA. Ingen revolusjon, kun Sanyo batterier med Apple-logo som fungerer vesentlig bedre enn vanlige oppladbarebatterier. Med en pris på 249,- (som inkluderer seks batterier) er den et ganske enkelt valg hvis du benytter mange av Apples trådløse produkter.

Konklusjon

Magic Trackpad er et produkt som i våre øyne verken er magisk eller revolusjonerende. Vi har hatt magiske trackpads på våre bærebare lenge og en rekke produsenter av trackpads og tegnebrett har laget lignende produkter. Apple er verken først eller tidlig ute, men som vanlig med Apple er produktet godt gjennomført.

Magic Trackpad ser bra ut, oser kvalitet og har en løsning for fysisk feedback på klikk som vi synes er svært, svært god. Produktet er, som andre Bluetooth-produkter fra Apple, svært lett å sette opp og du er i gang å bruke trackpaden i løpet av minutter. Allikevel er ikke Magic Trackpad en revolusjon og den er ikke et produkt som kommer til å erstatte musen for den jevne mann i gata.

Musen er fortsatt mye mer presis og et bedre instrument for å styre din datamaskin. Vi ser at Magic Trackpad lett kan bli et godt supplement til musen og at den dermed brukes i de situasjoner den har et overtak over musen. Foreløpig er det sjeldent.

Det er allikevel en liten gruppe mennesker som alltid har sverget til trackpads og den berømte kula. For denne nisjen vil nok Magic Trackpad være en vinner. For alle oss andre er musen fortsatt et bedre instrument og ikke et kompromiss.

Positivt

  • Den gir fysisk respons på klikk
  • Design og materialevalg oser av kvalitet
  • Enkelt oppsett

Negativt

  • Den er for upresis til å erstatte en mus
  • Vinkelen krever tilpassing
  • Glad i batterier - kjøp oppladbare
Mac11es bilde

Mac11e

Kan også brukes som musematte da! hihi :)

TopDog

Jeg tenkte å bruke Magic Trackpad til min Mac Mini som er satt opp som et mediasenter. Tradisjonell mus i sofakroken fungerer ikke optimalt, så jeg tenkte kanksje denne vil fungere bedre...

Hva tror?

palelnans bilde

palelnan

For meg, som har brukt hovedsakelig laptop (uten mus), var det en fryd å endelig få trackpad på mine to stasjonære Mac-er.

Mus med hjul (eller Mighty Mouse med ball) var tungvint å bruke, mens å bruke 2 fingre til å scrolle både horisontalt og vertikalt, går så det suser, f.eks. når man navigerer rundt i store dokumenter i forskjellige programmer.

@admin, jeg skjønner ikke hva du mener at den er upresis, for jeg jobber like nøyaktig med Magic Trackpad som med mus. Har du konkrete eksempler?

Ellers bruker jeg den når jeg kobler laptopen til på kontoret, og bruker ekstern skjerm, eksternt tastatur og Magic Tracpad. Kjempegreier. Jeg gidder i alle fall ikke å ha en mus i tillegg.

I min erfaring kan den gjøre alt en (standard) mus kan gjøre, samt mye mer. Pinch, 3-fingerbevegelser, 4-fingerbevegelser, ja til og med mulighet for å klikke og dra en fil, holde nede tommelen og swipe 4 fingre opp for å vise skrivebordet, og deretter slippe fila ned dit. Rett og slett en 5-figerbevegelse. Kanon.

palelnans bilde

palelnan

@TopDog, den trenger et vannrett og hardt underlag for å få klikket på tradisjonell måte (med lyd). Så da må du evt. ha et brett på armlenet på sofaen, eller en veldig hard sofa :-)

Men bare lett tapping fungerer også fint.

KBiPhones bilde

KBiPhone

Jeg undrer meg også over uttalelsen over at den ikke er så presis som en mus...jeg er også veldig godt fornøyd med min mbp og har virkelig savnet trackpad til stasjonær maskin. Så kom Apple med det og jeg kan virkelig ikke fatte noe annet enn at dette er kjempestas!

Traktors bilde

Traktor

"Alle Apples bærbare produkter har fått multi-touch trackpads"

Ikke for å være vanskelig, men dette stemmer da ikke helt, er flere av apples bærbare produkter som ikke har multi-touch trackpads. Kan nevne flere, slik som iPod nano, ipod shuffle og iPod classic.

ggt667s bilde

ggt667

Denne funker langt bedre enn mus.

kjetil02

"Magic Trackpaden er derimot såpass stor at den må plasseres der du normalt ville ha en mus - på høyre side av tastaturet (eller venstre hvis du skeiv vendt)."

Hvis du "skeiv vendt"? Ville det ikke vært bedre å skrive "hvis du er venstrehendt"?

pushits bilde

pushit

Venstrehendt er korrekt terminologi på oss unikum :)

SgtAlexxs bilde

SgtAlexx

Det er tydlige at artikkelforfatteren ikke bruker en bærbar til vanlig. Jeg har forelsket meg i trackpaden på bærbare macer og synes den er bedre enn en hver mus til absolutt alt, bortsett fra spill ala CS.

Smaken er som baken, men en dårlig nyansert test.

SgtAlexx
www.molotow.no

Haukevinge

Wacom kom med dette for en tid tilbake, og mye rimeligere. Designet er ikke så verst heller, vanlig sort som de andre tegnebrettene de har. Bamboo heter den, er det noen som har prøvd denne? Skal jeg først ha større multi-touchflate så skal jeg ha mulighet for å bruke penn også, å drasse på en trackpad og et tegnebrett blir litt voldsomt..
Jeg går for wacom tror jeg..

KBiPhones bilde

KBiPhone

Vel, vi burde vel alle snart forstå at Magic Trackpad IKKE er ett tegnebrett eller? :) Skjønner ikke helt hvorfor tegnebrett kommentarene stadig vekk dukker opp rundt Trackpad....

Haukevinge

Wacoms Bamboo touch er heller ikke et tegnebrett..

wazabi

photoshop/ lightroom

Er det noen som har testet dette til bildebehandlingsprogram a la lightroom eller photoshop eller lignende. Det er mange parametre som styrers vha "spaker" o.l.

Fungerer track paden til dette?

Macoldis (ikke bekreftet)

Fungerer det på en Macbook Pro fungerer det også på en Trackpad

Zepos bilde

Zepo

Noen som vet når denne blir tilgjengelig i Oslo-butikker?

Uluen

[..."> (eller venstre hvis du skeiv vendt).Kjekt om man liker "det andre kjønnet" antar jeg :rolls eyes:

Wackhys bilde

Wackhy

TopDog: jeg bruker den til nøyaktig dette, og det fungerer helt kanon. Du får ikke fysik feedback på klikk med mindre du har den på et hardt underlag, men du kan bare aktiver tap to click, så er det problemet løst

ggt667s bilde

ggt667

Wacom kom med dette for en tid tilbake, og mye rimeligere. Designet er ikke så verst heller, vanlig sort som de andre tegnebrettene de har. Bamboo heter den, er det noen som har prøvd denne? Skal jeg først ha større multi-touchflate så skal jeg ha mulighet for å bruke penn også, å drasse på en trackpad og et tegnebrett blir litt voldsomt..
Jeg går for wacom tror jeg..
Trackpadda er istede for mus, bamboo er et grensesnitt til å tegne med.

alexo89s bilde

alexo89

Humac Drammen har inne. No sto jeg på venteliste da xD
Bruker denne i jobb sammenheng og det fungerer utmerket.
Kanskje litt sliten i fingra etter dagen men det er jeg med mus å da.

Sjekker om musesyken blir mindre ved bruk av denne :P

JosteinT

Er litt fristet, men ville heller hatt den integrert i tastaturet, gjerne foran tastene, slik som på Macbooken. Og den hadde ikke trengt å være noe større enn på min 2010-modell hvite Macbook.

NemisO

Kjøpte trackpaden i dag, men når jeg bruker spotlight for å finne trackpad instillingene, kommer det opp en beskjed:

You can’t open the “Trackpad” preferences pane because it is not available to you at this time.

To see this preferences pane, you may need to connect a device to your computer..

WTF?

LOL, hadde glemt å laste ned oppdateringen!
n00b...

ggt667s bilde

ggt667

Da har jeg TrackPad, nå mangler jeg kun en Ekornes Home Cinema.

leosgonewild

Magic Mouse´n min har lenge hatt problemer med scroolen, og igår ble det nok.
Dro og kjöpte en Magic Trackpad idag, og må si at det var verdt pengene.
Ser faktisk bare fordeler med denna plata, og fortstår ikke hva som menes med at den ikke er like nöyaktig som en mus. Da må man jo sammenligne medmus i vesentlig höyere prisklasse.

Men til dere som tror den vil fungere bra som kontroll til mediasenter/apple tv:
Kommer til å fungere fint, bare tap to click er aktivert:)

ggt667s bilde

ggt667

Den er langt mer nøyaktig en ei mus, det som er fordel/ulempe med denne store, kontra laptoppens trackpad er fordel større stryreflate, ulempe det blir lenger mellom knappene; og det hele blir mye mer under/over-styrt, men det er kanskje bare en vanesak?

DADDYs bilde

DADDY

Ikke "le" av meg nå... =-O

Kjøpte en slik i høst til minimaccen men den ble lite brukt og har derfor samlet støv.

Men så kikket jeg på seminaret nå nettopp og da gikk det et lys opp for meg, så leste jeg artikkelen her en gang til og lurer derfor på:

Finnes det en oversikt over "bevegelsene" noe sted? De som er mulige pr. d.d.

PS: Er (fortsatt) pc bruker - enn så lenge...

ggt667s bilde

ggt667

På esken, og inne i Systemvalg -> Styreflate på Mac.

DADDYs bilde

DADDY

Takk!

Det gikk opp et lys straks jeg hadde trykket "post" på innlegget, men under artikler får vi ikke redigert.

Jajaja...

:rolls eyes:

svanos bilde

svano

men under artikler får vi ikke redigert.

Akkurat det der er merkelig, går du inn på en artikkel via frontsiden eller via forumet så oppfører den seg ulikt. Tror du må via frontsiden for å få lov til å redigere om jeg ikke husker feil.

DADDYs bilde

DADDY

[youtube">http://www.youtube.com/watch?v=1XnEschgimk[/youtube">

http://www.youtube.com/watch?v=1XnEschgimk

Uansett, jeg likte bedre denne unboxen enn admins test.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai