Multi-touch i skjermen på bærbare?

Multi-touch på skjerm?Hvis man vil vite hva Apple planlegger å gjøre i fremtiden, er det ingen dum ide å følge med på hvilke patentsøknader Apple sender inn i USA. Nylig dukket det opp en patentsøknad som viser Apple-bærbare med multi-touch IPS-skjermer. Blir dette det neste?

Flere selskaper, deriblant HP, har prøvd seg på både stasjonære og bærbare datamaskiner med touch-skjermer uten nevneverdig hell. Foreløpig har suksessen uteblitt for andre enheter enn mobiltelefoner (iPhone) og tablets (iPad) hva gjelder multi-touch. Er det virkelig en god ide å kunne styre en MacBook med fingrene?

Apple har uansett søkt om et patent på akkurat dette og ifølge Patently Apple er det snakk om IPS-skjermer med multi-touch. Patentet beskriver hvordan Apples multi-touch skal fungere på en bærbar datamaskin og hele skjermen skal åpenbart være en stor multi-touchflate. Patentet nevner også spesifikt at Apple skal bruke IPS-paneler i deres bærbare datamaskiner, noe de ikke gjør i dag (uten om iPad).

Multi touch

Flere andre dataprodusenter har prøvd å introdusere multi-touch og andre touch-funksjoner i vanlige datamaskiner uten hell. Kan Apple lykkes der andre har feilet eller er det egentlig ingen som ønsker å strekke ut hånda for å nå skjermen?

ageNines bilde

ageNine

Kan godt mulig være at de lykkes med å skape det og gjør det populært. Det er ikke noe jeg skal snakke om, men noe jeg er sikker på, er at jeg vil ha tastatur og mus.

Har touch på det meste annet som finnes, så gode gamle skrivemåten med kapper vil jeg ikke legge ifra meg.

Alt med måte.

devo

Nei.
Kanskje for enkle gestures.
Men ihvertfall ikke for å skrive tekst. Da kan man likegodt lage en stor iPad. Men samtidig miste dyrebar plass på skjermen. Så tastaturet overlever nok som seperat enhet.

Relatert til dette er jo nyheten om boksen som skal kobles til Your Big Screen TV™. Det spekuleres i hvorvidt man skal benytte trackpaden til å styre den. Og enkelte skriker App Store, men der tror jeg at man er nødt til å tenke nytt, ettersom alle App Store programmer styres direkte, i motsetning til et system hvor input er et sted og output er et anna sted.

Har DU lyst til at 46" i stua skal være multitouch? Ja, fett som en som får en presang, men nyttig? Nei.

Grunnen? Apple søker patent fordi de kan, og fordi patenter er gode kort på hånda. Når kommer for eksempel iMacen hvor man docker MacBooken i siden? Patenter er patenter...

christerguttens bilde

christergutten

Jeg har en helt annen opplevelse av ting.. Jeg tror ikke BÆRBAR pc bør ha tastatur: du er totalt nødt til å ha den på en slags "overflate" Det være seg på fanget, bord, eller en benk.. Så du må altså ha en "sitteplass" med mulighet for stabilt underlag..
Når det kun er skjermen, er situasjonen en helt annen!!!
Jeg tipper utrolig mange kunne tenkt seg en TouchBook Pro!!! Men for oss som ikke takler å skrive sakte, bør Apple komme opp med en mye smartere multitouch skriving enn den som eksisterer idag (løfte fingeren fra skjermen mellom hver eneste tast).. Det er veldig u-ergonomisk spesielt med tanke på at man ikke "presser noe inn" engang...
Jeg synes Swype skrive-løsningen er helt formidabel og mange ganger raskere (synd den ikke er implementert i iPhone ennå...)
Det er et bra utgangspunkt og veldig bra tenkning for hvordan man kan gjøre touch-skriving mindre plagsomt og mer effektivt!!
Let's see hva de får til kjære Apple :)

devo

Jeg mener bare at konseptet som er illustrert i tegningen ikke har noe for seg. Skjermen er på feil sted i forhold til hvordan man bruker touch-baserte produkter. Hvis man derimot lager en 13" iPad Pro som så ligger slik du forklarer så er det jo helt 100%. Men det er ikke det som patenteres.

Poenget mitt med tastaturets overlevelse var vel at man får en mer effektiv utnyttelse av skjermen om man slipper å dekke den til med et "digitalt" tastatur. Det kan forøvrig nevnes at jeg elsker tastaturet på iPaden, og er enig i at touch-basert input kan gjøres kjappere.

I tillegg tror jeg ikke det er en ergonomisk suksess å sitte foroverbøyd og se på samme enhet som du taster på i lengden. Da har jeg mer troen på en stor pad (TouchBook?) som man stiller opp et sted mens man sitter med en input-device (iPad?) i fanget.

erikgr92

vekten på en bærbar datamaskin er viktig for meg å med en slik skjærm tror jeg at vekten vil gå opp en del. nå veier en macbook pro "15" 2,5Kg. kan ikke tenke meg en tyngre maskin.

ggt667s bilde

ggt667

Jeg har lenge irritert meg over at lyset i eple bak på skjermen ikke er en prosjektor...

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Haha... På skolen i dag var det en som irriterte seg over at han ikke kunne velge farge på lyset :P

svanos bilde

svano

Klart man kan "velge" fargen på lyset ;)

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Jeg sa at man kanskje kunne tweake det, og der ser vi jo at det faktisk går ann. *google*

svanos bilde

svano

Jeg har holdt meg unna unibody mbp min siden det å plukke fra hverandre skjermen på den ser ut som for mye stress. På powerbooken var det en ganske grei sak derimot.

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

ah, stress...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai