Mac OS X er 10 år i dag

Cheetah

For 10 år siden i dag ble den offentlige betaen av Mac OS X 10.0 gjort tilgjengelig for massen. Mye har skjedd siden den gangen, både med Apple generelt og OS X spesielt.

Den 13. september i år 2000 slapp Apple en public beta av OS X med navnet «Kodiak». Noen måneder senere – den 24. mars 2001 – tok Apple virkelig livet av OS 9 og gjorde OS X til den fremtidige plattformen som Macintosh skulle kjøre.

Hva passer vel ikke bedre enn å se keynoten fra Steve Jobs som introduserte det hele?

Store milepæler

 • 10.0 Beta Kodiak (13. september, 2000)
 • 10.0 Cheetah (24. mars, 2001)
 • 10.1 Puma (25. september, 2001)
 • 10.2 Jaguar (24. august, 2002)
 • 10.3 Panther (24. oktober, 2003)
 • 10.4 Tiger (24. april, 2005)
 • 10.4 Intel Tiger (10. januar, 2006)
 • 10.5 Leopard (26. oktober, 2007)
 • 10.6 Snow Leopard (28. august, 2009)

Mac OS X sin utvikling

Mac OS X Public Beta

Mac OS X Public Beta
Legg merke til at Eple-menyen var i midten

Mac OS X 10.0 Cheetah

Mac OS X

Mac OS X 10.1 Puma

Mac OS X

Mac OS X 10.2 Jaguar

Mac OS X

Mac OS X 10.3 Panther

Mac OS X

Mac OS X 10.4 Tiger

Mac OS X

Mac OS X 10.5 Leopard

Mac OS X

Bilder fra Wikipedia

Tags:
slogmos bilde

slogmo

Lurer på hvorfor navnet var Kodiak.
Det første jeg tenker på da er Bjørner.
Så skiftet de til katter? :bitchin:

svanos bilde

svano

Nå er det ikke en gang ett halv år siden mac1 dro fram niårsdagen til OS X. 10 årsdagen markeres med public beta-lanseringen. Skal man markere 11 årsdagen på alphalanseringen for å være konsekvent inkonsekvent?

Burrell

Public Beta hadde faktisk ikke noe "eple-meny." Eplet i midten av skjermen var bare en inaktiv logo.

Fant disken i skuffen og vurderer å installere det på en gammel G3 :-)

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

Gratulerer med dagen!

simens bilde

simen

Gratulerer med dagen. Må si jeg savner 10.2, likte veldig godt UI'et på den :) Er ikke så fan av grå (brushed metal og dens etterkommere) som brukes mye idag :) Men heller ikke for glorete slik 10.0 og 10.1 var.

Liker den lyseblå/hvite looken :)

kajac2

Dette var tider! Nå handler jo alt bare om iPhone og iPod og iOS og iPad og annet tull. Føler Apple glemmer Mac fullstendig. Nesten alle keynotene siden iPhone ble lansert har bare handlet om iPhone og iPad. Det er nesten som om Apple er blitt en telefonprodusent som driver med datamaskiner på si. Det har jo ikke skjedd noe revolusjonerende i Mac-verden på årevis.

Etter hvert tror jeg desverre at enten vil Mac gå over til iOS, at Mac vil gå over til Windows, eller at Apple vil slutte og lage datamaskiner, og gjøre OSX tilgjengelig til alle PCer. Eller verst av alt; hele Mac forsvinner :(

Arild Holtet

Husker godt en god venn, som sa han ALDRI skulle skille seg fra sin kjære Panter. Vel han sa det samme om Tiger da Leopard kom. Men hoppet over fra Tiger til Snow Leopard. Må si jeg også likte Panter godt. Men Tiger er jeg MEGET fornøyd med, og bruker den fortsatt på en maskin. Synes arkitekturen var penere på Panter og Tiger. Glossy om metallfarger, er ikke min stil min vi er alle forskjellieg.

Sony55

Gratulerer med dagen til verdens beste Operativ system :D

svars bilde

svar

kajac2: Tvilsomt.
Det ser ut til å være mye ny hadware støtte (skjermkort) i 10.6.5.
Jobs har vell også sagt at mac`en ikke er død.

iOS er heller ikke noe produksjons OS, tviler på at alle de profesonelle video/audio/foto folkene som sitter på mac er spesielt intreserte i å bytte platform.
iOS fungerer fint på små mobile enheter, og mulighens på ett hybridprodukt (som de siste iMac patentene kan tyde på, iOS når den er i tablet modus, OSX ellers), men iOS med den logikken det har i dag kan ikke erstatte OSX på desktop/workstation.

Det er heller ikke så rart at de fokuserer mye på iOS enheter, macene selger jo så og si seg selv.

Jeg lurer dog på hva de kommer til å gjøre i 10.7.

ddybings bilde

ddybing

Grattis med dagen, OS X ! :)

Du har alltid vært der for oss, og du kommer til å bli bedre i framtiden :D

OS X <3

quadra800s bilde

quadra800

Gratulerer med dagen, MacOS X! Jeg gleder meg over deg hver dag. :)

jpsalvesen

Jeg vil ikke bli veldig overrasket om neste OSX blir et iOS, med de største endringene siden Mac OS ble erstattet OSX. OS-folka til Apple kan da umulig bruke ALL tid på iOS?

simens bilde

simen

Re: jpsalvesen

Mac OS X 10.7 er utsatt pga iOS. Utviklerer er flyttet fra Mac OS X til iOS.

Apple er et kapitalistisk selskap... Ergo er de mest interessert i å tjene penger. Så derfor bruker de mer ressurser på ting de tjener mest penger på. Og selv om de tjener mye på Macintosh tjener de ENDA mer på iP* tinga.

jpsalvesen

Hmh. Det virker litt merkelig at Steve Jobs ikke vil opprette to separate teams, egentlig. Apple tjener fett med Benjamins på både iOS-devices og OSX-maskiner. Det virker litt rart at han ønsker å prioritere vekk OSX - særlig nå som Windows 7 faktisk er et windows-OS som ikke suger <sett-inn-en-ekkel-type-balle-her>. Windows-sfæren har jo også begynt å komme med oki laptops som ikke ser ut som fanden selv (Dell Studio, HP Envy osv).

Jeg tipper de gjennomfører et større arbeide og trenger tid til det. App Store for OSX vil f.eks. være et naturlig steg - både pga sikkerhet (automatiske oppdateringer samt mulighet for blackliste applikasjoner er gull sikkerhetsmessig) og pga at folk erfaringsmessig er flinkere til å kjøpe applikasjoner når de er billige og lett tilgjengelige. Tipper vi snart får se at alle binaries må være signerte. Er dog usikker på om sjobs tør å legge inn en godkjennelseprosess i App Store for OSX.

svars bilde

svar

Vist OSX blir like lukket eller ala det samme som iOS, da kommer mange folk til å bytte platform...

jpsalvesen

Indeed, svar. Jeg blir VELDIG skeptisk, men om jeg skal spekulere så synes jeg dette virker som et naturlig steg for Apple. Selv kjøpte jeg en Android-telefon istedet for iPhone nettopp fordi jeg misliker at Apple ikke engang er villig til å publisere kravene til iPhone-applikasjoner. Jeg synes det er uproblematisk med en godkjennelsesprosess, men at det er svært problematisk når prosessen ikke er transparent og det finnes bevis for at den godkjennende parten bruker prosessen som et strategisk våpen.

Uansett - Apple skulle helt sikkert gjerne ha en liten bit av omsetningen av applikasjons-salget på OSX dersom de klarer å få dette på plass. Og minst like sikkert er det at det vil blir enda vanskeligere å snike inn malware på OSX dersom det blir mulig å trekke tilbake applikasjoner samt at man må signere applikasjonene med en gyldig nøkkel. Vi får se om jeg får rett, og hvor ille løsningen blir. iMac'en min har ca to år igjen, tipper jeg. Dersom de blir for forbrukerfiendtlige så vil de jo merke et kraftig svikt i salget - Windows 7 er ikke elendig. Det blir en balansegang. Og Apple har vist seg å være gode på å balansere.

DanTheMan

Gøy å se på iTunes-logoen's utvikling gjennom årene :-)

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

@svar
Er enig med deg. hvis OS X blir like lokket ville det vert ganske kipt og antagelig mange som ville byttet til windows eller Linux. Men regner med at det ikke vil skje men kansje di kommer med en iOS versjon av OS X i tillegg til å ha standar OS X eller at de lager en fainder vesjon som du kunn har tilgang til Musikk dokumenter bilder og sånn hvis du ikke skrur på avangserte innstillinger.

Amishen

Gratulerer med dagen Mac OS X!!!

Jeg synes OS X sine to versjoner bør sammensveises bedre. I motsetning til visse andre sine forslag overfor her i kommentarfeltet, så mener jeg at de bør forenes og bli enda tettere enn de er i dag.

Hvorfor?
Apple sliter tydeligvis i dag med at de beste ingeniørene må hoppe mellom iOS og Mac OS X. Vi så hvordan dette dro ut utviklingen av Leopard for noen år siden, og ikke minst hva som skjedde med kvaliteten og mangelen av hensyn til detaljer i OSet. Det var ikke et bra resultat, og det var ikke før Snow Leopard kom at rotet ble ryddet opp. Derfor bør de sammensveises bedre. Slik at jobben med iOS også lønner seg med tanke på Mac OS X. Siden begge deler er OS X, så får de ofte de samme delene allerede i dag. Core animation er et eksempel på det. Det ble først utviklet for iPhone, for å skape pene effekter i OSet som var lite ressurskrevende. Dette ble enkelt implementert i den voksne versjonen av OS X også. Så disse OSene bør sammensveises bedre, og få samme navn: iOS.

Hvordan?
Jeg vet ikke, men de må nok gjøre noe sånt dersom den nye patenten der en iMac går over i touch modus skal fungere bra.

kajac2

Jeg tipper de gjennomfører et større arbeide og trenger tid til det. App Store for OSX vil f.eks. være et naturlig steg - både pga sikkerhet (automatiske oppdateringer samt mulighet for blackliste applikasjoner er gull sikkerhetsmessig) og pga at folk erfaringsmessig er flinkere til å kjøpe applikasjoner når de er billige og lett tilgjengelige. Tipper vi snart får se at alle binaries må være signerte. Er dog usikker på om sjobs tør å legge inn en godkjennelseprosess i App Store for OSX.

Hvis dette skjer, slutter jeg med Mac på dagen. Det funker greit på små lommeenheter som fungerer som kompanjonger til mac/pc, slik som iPod og iPad er i dag, men en fullverdig datamaskin kan ikke programmeres på den måten.

Likevel er App Store for Mac et naturlig steg, men da heller frivillig, noe ala pakkebehandlerene i Linux, der du kan laste ned programmer utenom pakkebehandleren også.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai