LastPass er slutten på "Gandalf", "asdf", "1234" og "passord".

LastpassSom Mac-brukere lever vi i den selvgode visshet om at sikkerhet, jo, det fulgte med på kjøpet da vi bestemte oss for Cupertino fremfor Redmond. Ett hull er dog den heller dårlige fantasien til folk flest når det gjelder å finne på passord til de mange online-tjenestene vi melder oss inn i. Mange bruker 1Password, men en annen løsning er LastPass.

LastPass kjører ikke som noen selvstendig applikasjon, men er en online-service og en extension/plugin i nettleseren din. Dette gjør at du ikke er bundet til den ene maskinen du har installert det på. Du har tilgang til alle passordene/medlemskapene dine hvoren du er; både via nettleserens extension og ved å logge deg inn på lastpass.com.

Lastpass

LastPass bor rett til høyre, evt. rett til venstre for adresselinjen, avhengig av hvilken nettleser du bruker.

Extensionen fungerer ved at den oppdager når du registrerer deg på en ny side. Du får spørsmål om å lagre brukernavn og passord. Hver gang du kommer til en webside du har lagret i LastPass får du opp en gul bar øverst på siden hvor du kan velge å logge deg på automatisk, evt. røde linjer rundt feltene hvor LastPass har data å fylle ut. Ett klikk isteden for å skrive inn brukernavn og passord = spart tid. Ikke mange sekundene kanskje, men litt frustrasjon er unngått, og de 20 cm. fra mus til tastatur man unngår er kjærkomne.

LastPass

Dessuten er det sikrere enn nettleseren din sin egen passord-lagring. LastPass krypterer selvsagt alle passordene dine og du må logge inn i LastPass før du får tilgang til dem. Her har du valget om du må logge deg inn hver gang du starter nettleseren, om du må logge deg inn igjen etter et valgt antall minutters inaktivitet etc. Slik sikrer man seg om f.eks. laptopen skulle bli stjålet, noe nettlesernes egne løsninger ikke tar høyde for.

Et annet sikkerhetsmoment jeg nevnte innledningsvis er muligheten til å generere sikre passord. De fleste av oss bruker samme passord mange steder. Dette er en sikkerhetsrisiko i.o.m. at om noen skulle få tilgang til f.eks. kontoen din her på mac1 og du bruker samme passord over alt, ja da har de tilgang på nettbank, facebook.. Hele din online-tilværelse.

Klarer du å huske det ene passordet du bruker i LastPass kan du la det generere så kompliserte/sikre passord du vil uten å måtte huske disse.

Andre fine funksjoner er muligheten til å lagre maler for diverse online skjemaer. Felt som navn, adresse, email og til og med Visa kortnr. kan lagres og fylles ut med et par klikk. Kjekt om man til stadighet bestiller ting på nettet.

Løsningen fungerer utmerket, og er ett av de få programmene/tjenestene som faktisk har forandret måten jeg jobber på og bruker internett. Jeg har ikke tall på hvor mange forumer etc. jeg har meldt meg inn i etter at jeg installerte LastPass for å bare svare på, eller stille ett enkelt spørsmål. Før orket jeg ikke fylle ut skjemaene med brukernavn, passord, email, osv., men når det er så enkelt gjort med LastPass, og det i tillegg blir husket for deg, så er det ingen sak.

Gratis og betalversjon

Lastpass har en gratis og en betalversjon. Ønsker du å betale kommer det på hele 1USD/mnd. Det må vel sies å være en av de billigste abonnementene online noen sinne på "feil" side av gratis. Om du betaler får du tilgang til multifaktor autentisering (enkelt forklart; login via passord OG en usb-minnepenn), ingen reklame på siden, og tilgang til de mobile applikasjonene nevnt nedenfor.

De viktigste nettleserne støttes på OS X, Linux og Windows: Safari, Chrome, Firefox og Internet Explorer, og det finnes apps til iPhone, Android, BlackBerry, Windows phone og Symbian.

Les mer på Lastpass.com.

(tittelen henspiller forøvrig til noen av de mest utbredte, og derfor minst sikre, passordene folk flest bruker)

Ariston

Høres bra ut, har lett etter noe lignende 1Password. Men skuffet over at det ikke funker for Opera.

bvborges bilde

bvborge

Blir nå automatisk litt skeptisk når slik informasjon skal plasseres online og ikke på lokal arbeidsstasjon.

Holder en knapp på 1Password.

xadox

bruker lastpass på mac, pc, iphone og det fungerer utmerket!!! :)

639mes bilde

639me

gandalf??!

nomad1

Jeg ville heller ikke bruke en nett-tjeneste for slik sensitiv informasjon. Vet ikke hvorfor dette her skal være bedre enn 1password

laterals bilde

lateral

639me: gandalf er ett av de mest vanlige passordene folk bruker, vistnok.

nomad1: For oss som bruker flere maskiner med flere forskjellige operativsystemer fungerer denne løsningen bedre enn 1password. Jeg personlig har allikevel såpass mye sensitiv informasjon ute på nettet (email og online backup) uten å ha vært utsatt for noen problemer at dette ikke er noen issue for meg.

vonSkills

Lastpass er bra. Men er skeptisk til at alt lagres online. Nå kommer jo 1password til windows også så tror nok ikke jeg kommer til å bytte i nærmeste fremtid.

sparmeg

https://lastpass.com/whylastpass_technology.php

Lastpass er faktisk helt genialt.

Syns dere skal lese mer om hvordan tingene blir lagret på nettet hos den enkelte, før dere uttaler dere på generelt grunnlag her i kommentarfeltet.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Er sikkert perfekt for pappa men hva om noen finner ut mitt LastPass passord. Da har de veldig mye informasjon da.
Tror jeg holder meg til det 15 sifrete passordet jeg alerede bruker og det nesten umulige Mac1 passordet. Forteller det av og til til venner men nor jeg begynner og si hva om er store og små bokstaver rett etter og ha sakt bokstavene da sliter di da. De husker det alldrig. Brukte runt måned på å lære det selv.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Er sikkert perfekt for pappa men hva om noen finner ut mitt LastPass passord. Da har de veldig mye informasjon da.

Ja, det har de. Men da må de finne akkurat LastPass-passordet ditt.

Slik du har det nå kan de finne passordet ditt fra mailen, forumer du bruker, etc. Mange flere plasser å finne passordet ditt på, og da har de tilgang til akkurat det samme.

gamenius

Denne nyheten burde definitivt legges på Linux1 også.

En ting er at løsningen fungerer bra på ulike OS'er, men den fungerer først og fremst bra på ulike maskiner, uten at man må overføre filer med passord o.l. som er tilfellet på 1password hvis man skal ha full nytte av den når man jobber via flere Mac'er.

adder1972

Steve Gibson diskuterer LastPass i vanlig micro-detalj-nivå i http://twit.tv/sn256

Cryptography

adder1972: Jepp. Og når et program/tjeneste har fått Steve sitt "seal of approval" er det mer en nok sikkert for mitt bruk.. Han er jo mer paranoid og sikkerhetsorientert enn de fleste.. ;)

Informasjonen blir heftig kryptert før det blir sendt online, så det at det lagres i skyen betyr nødvendigvis ikke så mye.. Selv om LastPass prøver å lese passordet ditt, så klarer de det rett og slett ikke..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai