Slik fungerer Instapaper

InstapaperInstapaper har høstet mange lovord i senere tid, og ikke uten grunn. Det er sannsynligvis en av de mest nyttige tjenestene på nett siden Mosaic først så dagens lys. Vi viser deg hvordan Instapaper fungerer.

Du har en webside med tekst du skal lese. Relativt mye tekst og du har tilsvarende lite tid for øyeblikket. Klikk på Instapaper bookmarkletten og siden blir lagret i Instapaper. Når du så senere har litt tid til overs som du ønsker å fylle med lesing går du til Instapaper.com, logger inn og finner artikkelen der, sammen med en liste over alle andre artikler du har lagt til.

Instapaper

Artikkelen vises så ene og alene uten forstyrrende elementer fra den originale websiden. Bilder fra artikkelen forblir, men alt annet røskes vekk og gjør det hele så meget mere lesbart. I de aller fleste tilfeller fungerer dette knirkefritt. De eneste tilfellene jeg har funnet som ikke er brukbare er forumer, hvor kun den første posten blir vist.

Instapaper

Liker du ikke standardvalget Garamond kan du også velge mellom Helvetica, Verdana og Times, samt øke/minske linjeavstand og bredde på tekstkolonnen.

Instapaper

Mapper for sortering av artiklene er også tilgjengelig, for å muliggjøre kategoriseringen av den garantert raskt voksende artikkelsamlingen din. Hver mappe kan også ha en egen bookmarklet så du kan sortere dem i det du lagrer dem og slipper å flytte rundt på artikler senere. Personlig har jeg en egen mappe i bookmark-toolbaren med hver av mappene for rask lagring av de diverse artiklene jeg ønsker å lese senere.

Når det så kommer til å lese artiklene totalt fri for distraksjoner kan man lage en frittstående app av websiden via Fluid.

Man kan også lese artikler som folk har delt/"stjernet" hvis man vet brukernavnet deres og har enten iPhone- eller iPad appen (meg finner dere under Instapaper som "lateral"). Dette er et krav i og med at det er en "premium" funksjon.

Safari 5 sin nye "Reader" funksjon gjør noe av samme nytten, men har ingen funksjon for å lagre artikkelene for senere lesing. Instapaper kan dessuten sende artiklene til din Kindle, eller annen leseplate via Calibre.

I episode #5 av ping omtalte vi gratisversjonen av Instapaper for iPhone.

macrules

Atter en tjeneste som samler inn hva du som person er interressert i.

Nei takk.

HallgeirBakkens bilde

HallgeirBakken

ping karene dro dette programmet frem i én av sine episoder. Når man leser om produktet, virker det litt døvt, men når det ble vist frem, fremsto det som en app man lett kan få bruk for.

@mac1; fortsett med slike produkt anbefalinger :)

nubbizs bilde

nubbiz

macrules:

Den samler ikke noe som helst. Du gir den.
Den er ikke koblet opp mot noen som helst informasjon om deg, bare et enkelt brukernavn som er måfå. Tror ikke du helt aner hva du snakker om her.

MacJohns bilde

MacJohn

"Artikkelen vises så ene og alene uten forstyrrende elementer fra den originale websiden"

Ja, det stemmer. Men bare dersom du klikker på knappen "Text" og ikke på sidetittelen til venstre slik jeg gjorde noen ganger...

macrules

nubbiz

ip nummer - Instapaper
ip nummer - facebook
ip nummer - google

Naive folk..... sov videre

pushits bilde

pushit

Paranoiz! At du tør å eksistere - eller enda mindre eie og bruke en datamaskin, dét skjønner ikke jeg. Du har navn og personnummer og kan gjenkjennes på gata. Pass deg, Gestapo står rundt neste hushjørne for å lemleste DEG :)

macrules

sov videre du. ;)

KBiPhones bilde

KBiPhone

@pushit... vi ligger nok alle dårlig an som i det hele bruker internett..og tenk så farlig vi lever akkurat nå, vi skriver jo på ett forum og har logget inn med brukernavn og passord. Tenk om noen følger ip adressen vår og samtidig finner ut at vi har vært på Facebook og Twitter, MSN osv...
Men, for å være seriøs, Instapaper er veldig kjekk å ha!!!

macrules

Om man blir redd av overvåkningen så har man ett problem, enig der.

Jeg er ikke redd, bare drit lei av at det blir mer og mer overvåkning i alle deler av samfunnet. Ikke kun internett.

Om en teknologi kan missbrukes for å overvåke så kan du banne på at den vil bli missbrukt.

Å tro noe annet er sukkersøtt naivt. Hue ned i sanden.

Appen her er sikkert grei den, hadde dataene blitt lagret på egen maskin så hadde jeg sikkert tatt den i bruk også.

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Den gratis appen til Instapaper er egentlig litt ubrukelig, den cacher bare opptil 10 artikler, mens betalversjonen cacher alt. Utrolig greit å kunne lese det offline, og jeg bruker det flittig - spesielt hvis jeg ser en artig link et eller annet sted når jeg surfer på iPoden og har lyst til å lese den senere. Også veldig kjekt at de fleste Twitter-klienter har integrert Instapaper.

Senior

Jeg trenger å kunne lese slike artikler senere når jeg ikke har tilgang til nett, f.eks. på tog og fly. Stemmer det at Instapaer da ikke er løsningen? Vil ikke Reader i Safari være bedre: Trykker på Mail-symbolet og sender det til meg selv mens jeg er påkoblet. Kan da lese det etterpå når jeg er avkoblet? Riktig oppfattet?

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Instapaper gjør akkurat det samme. :)

segrov

Jeg synes det er bra at folk setter fokus på informasjonsinsamlingen som skjer på nettet. Det er grove mengder som samles inn, og jeg er sikker på at det misbrukes.

Årsaken til at jeg bekymrer meg er at jeg driver stadig mer med dette selv.

Så pass på, vær skeptisk og anse alt du gjør på nettet for en offentlig handling

pianoman

Hva er forskjellen på denne og Evernote?

svanos bilde

svano

@Senior Instapaper lar deg lese artikler offline om du synker Instapaper-kontoen din med appen på iDevicen din. Så vidt jeg vet må du gjøre som du beskrev for å lese offline på dataen Bruke reader i Instapaper og så maile artiklen til deg selv, noe du kan man da kan du like gjerne droppe å gå via Instapaper.

Nå kan jeg ha oversett noe siden jeg aldri bruker Instapaper sin nettside, men bruker appen. Det geniale med Instapaper jo nettopp å ha tilgang til alle de tingene du tenkte at "det får jeg lese senere en gang". Så sitter du på bane, tog, fly, reise... og har dødtid å slå i hjel. Iphonen er jo alltid med.

Og for de paranoide: når man bruker appen, kobles informasjonen om deg og din intstapaperbruker med itunesbrukeren din tro? ;)

laterals bilde

lateral

Om man er redd for informasjonsinnsamling er vel Instapaper en av de mer uskyldige tjenestene på nett. Du velger selv hvilke artikler du lagrer, og seriøst: hvor mange artikler du leser på nett vil på noen som helst måte være kompromitterende?

Vi legger igjen såpass mange spor ellers også. Instapaper er neppe førstevalget hvis tankepolitiet skulle ville vite hva du, eh, leser på nettet? Husk å ikke kjøpe aviser, blader og bøker med kredittkort, og ta på deg finnlandshette når du går inn på narvesen så kameraene ikke fanger opp ansiktet ditt og hva du kjøper.

macrules

Noen her som har sagt at man er redd for informasjonsinnsamlingen? Nei.

Flere her som blir provosert av at noen setter fingeren på den stadig økende informasjonsinnsamlingen? Ja.

Enig i at dette er en av de mer uskyldige appene.

Men finner det interressant å se hvilken reaksjon enkelte har når fokus settes mot slikt. Artig. :)

Flink bisk...

nubbizs bilde

nubbiz

Det morsomste er at dere trekker inn informasjonsinnsamling, når artikkelen handler om Instapaper, en av de mer uskyldige appene som dere selv sier.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai