Planlegger Apple ny musikktjeneste?

Planlegger Apple ny musikktjeneste?

Det har lenge vært ryktet at Apple jobber med en ny type musikktjeneste som lar deg streame musikk for et fremfor å måtte kjøpe og laste ned hver eneste sang. Apples enorme datasenter skal være grunnpilaren i den nye tjenesten og nå skal Apple også være i tette forhandlinger med plateselskapene.

Senere i år skal Apple offisielt åpne sitt nye datasenter i North Carolina og mange har lenge lurt hva senteret skal brukes til. Med en prislapp på over 6 milliarder kroner er dette datasenteret svært stort og kapasiteten fikk vi en demonstrasjon på under Steve Jobs presentasjon den 1. september i år. Da streamet Apple nemlig hele keynoten i høy kvalitet uten noen større problemer. Denne datakapasiteten skal Apple ifølge ryktene nå snart benytte til noe mer fornuftig - en streamingtjeneste for musikk.

Det er nettstedet New York Post som melder om at Apple er i forhandlinger med flere av de største plateselskapene om en abonnementesordning - ikke helt ulik Spotify eller norske WiMP. Med en slik løsning skal du som bruker kunne høre på så mye musikk du bare orker til en fast månedlig sum. Musikken streames over internett og så lenge du betaler din månedlige avgift vil du få tilgang til musikken. Musikken skal også kunne synkroniseres opp mot din iPhone, iPad og iPod slik at du kan ta med deg musikken hvor enn du beveger deg.

Rykter om en slik løsning har florert i flere år, men det skal først være nå at disse begynner å bli mer konkrete skal vi tro New York Post. Ifølge avisen er det Apples iTunes-sjef, Eddie Cue, som har vært i lange møter med plateselskapene som er positive til Apples forslag. Prisen skal ligge et sted mellom $10 og $15 per måned - dvs. rett under hundrelappen. Til sammenligning koster Spotify og WiMP begge NOK 99,- per måned.

Apple prøver å blokkere Spotify-lansering?

Ryktene om musikktjenesten kommer omtrent samtidig som nettstedet Cnet rapporterer om at Apple prøver å legge kjepper i hjulene på lanseringen av Spotify i USA. Den svenske tjenesten har lenge prøvd å komme seg inn på det amerikanske markedet og har allerede forsinket lanseringen to ganger.

Ifølge Cnet har Apple aktivt arbeidet med å overbevise plateselskapene om at Spotify sin gratis løsning ikke er positivt for det generelle musikksalget og heller ikke for betalingstjenester (som Apple kanskje skal lansere?). Per dags dato skal Spotify ikke ha greid å sikre seg noen avtaler med de store plateselskapene i USA og lanseringen er dermed foreløpig i det blå.

Spørsmålet er om Apple og iTunes kanskje har overtalt plateselskapene om å vente på deres egen streaming-tjeneste hvor det ikke foreligger noen gratis, annonsefinansiert løsning som hos Spotify.

rattata12s bilde

rattata12

Det hadde vert sykt greit :) iPod, iPad og iPhoner som støtter dette, sikler bare av tanken på hvor mye suksess apple kommer til å få :) Håper det kommer før nyttår :D

svanos bilde

svano

Man har da allerede Spotify på iDingser og Mac. Jeg håper Spotify kommer seg på det amerikanske markedet og ikke skvises ut av Apple sine muligens "skitne" taktikk. Konkurranse er bra og noe vi som forbrukere tjener på!

kenzo

Noen som har noen tanker om dette angående gratis mobileme abonnement? Synes å huske det var en del spekulasjoner om det for noen måneder siden.

keiserjohn

Kan det ikke tenkes at senteret skal være for et økende marked av appletv kunder.

devo

Jeg vil bare ha muligheten til å streame musikk over nettet, punktum. For eksempel, min egen musikksamling, tilgjengelig fra hvilken som helt iTunes ved hjelp av iTunes-login. Enkelt og greit: Et mer gjennomført Home Sharing, bare over nettet. Men da må de fjerne den eneste ulempen med dagens home sharing. Nemlig at man ikke har et felles bibliotek, men stadig må kopiere filer i øst og vest for å holde alt oppdatert. Og endrer man på noe et sted blir det ikke endret et annet sted. Så felles musikkbibliotek er løsninga.

Såklart kommer dette. En gang. Men funksjonalitet og kostnad er ikke 100% spikra. Platebransjen er jo fortsatt like gammeldagse.

Mac11es bilde

Mac11e

Jo mer konkurranse, desto bedre tenker nå jeg. Vil presse prisene på streamingabonnementer ned, som igjen er en vinn-vinn situasjon for oss forbrukere.

petterandreass bilde

petterandreas

Noen som har noen tanker om dette angående gratis mobileme abonnement? Synes å huske det var en del spekulasjoner om det for noen måneder siden.
Eventuelt en streamingsbasert musikktjeneste inkludert i det eksisterende MobileMe-abbonomentet. Spotify ville dermed fått en alvorlig konkurrent.

chelloo

Passer helt greit for meg om jeg får en ny musikk streamingtjeneste på apple tv :) Helt greit om det kommer på oppdateringen til IOS 4.2 også, men det er vel å håpe på litt for mye ^^

CHille

Hvis jeg ikke husker helt feil, så var noe av det første Apple bestemte seg for når de lanserte iTunes at "folk" vil eie musikken sin og dermed skulle de aldri ha abm. tjenester...

Mari3uss bilde

Mari3us

Fremtiden er løsninger som Spotify og Wimp..kjør på!

Jeg selv har ikke lasta ned en eneste piratkopiert sang siden spotify for 1 års tid siden, så det viser vel at det funker?

Anders

Så lenge spotify er så tregt og ustbilt på iphone ønsker jeg dette hjertlig velkommen. Og selvsagt en egen ipad app..

christerguttens bilde

christergutten

Spotify Premium har definitivt blitt min favoritt over iTunes... Det sparer meg for masse penger, i stedet for å laste ned og betale for hver enkelt låt... "Synkroniseringen" mellom enheter er også en skikkelig life-saver...
Dessuten er Premium Vorbis kvaliteten helt fantastisk! Hvorfor kunne ikke Apple også satset på åpne formater? :S

Men fint at Apple også kommer med streaming hvis dette skjer... Godt med konkurranse!! Men det skal vel godt gjøres å få folk tilbake fra Spotify sin løsning?... We'll see...

rattata12s bilde

rattata12

Er vel ikke så mange som har Spotify Premium da? ;) Og gjør Apple det bra, kan det hende de som ikke bruker Premium (deriblant meg) velger Apple sin løsning. :)

petterandreass bilde

petterandreas

Hvis jeg ikke husker helt feil, så var noe av det første Apple bestemte seg for når de lanserte iTunes at "folk" vil eie musikken sin og dermed skulle de aldri ha abm. tjenester...

Ser ut til at de har snudd den tankegangen sin (jfr: fraværet av kjøp-funksjonen ved nye Apple TV). De ser at markedet (Spotify, Pandora, Hulu, Netflix, m.m.) ikke lenger er opptatt av å eie, men leie.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai