MacBook Air uten harddisk?

MacBook Air

På onsdag braker det løs igjen og Apple holder sin «Back to the Mac». Som vanlig er ingenting sikkert på forhånd, men det skulle overraske oss om Steve Jobs ikke trekker opp en ny MacBook Air fra ermet. Alle rykter peker på en helt ny, mindre og rimeligere modell.

Det har lenge vært ryktet at ny versjon av MacBook Air er under utvikling og de fleste ryktene peker på at maskinen vil reduseres i størrelse. Skjermen skal reduseres fra 13" til 11.6" og dermed komme nærmere størrelsen på en såkalt netbook. Presset på at Apple skulle utvikle en netbook var før iPadens introduksjon svært stort, men kritikere har i det siste vært svært stille hva gjelder Apple og netbook-planer.

Apple selv har ved flere anledninger snakket negativt om netbooks og selskapet har påstått at netbooks er helt uinteressant for Apple.

For oss handler det om å produsere gode produkter. Når man ser på hva som blir solgt i Netbook-markedet i dag, ser jeg små tastaturer, forferdelig programvare, dårlig hardware og svært små skjermer. Dette er en dårlig opplevelse for forbrukerne og ikke noe vi kan sette "Mac"-merkevaren på for å være helt ærlig. Netbooks, slik det eksisterer i dag, er ikke en nisje vi er interessert i og vi tror heller ikke kundene er det på sikt.

uttalte Apples Peter Oppenheimer i 2009.

Apple liker ikke dagens netbooks (noe vi kan si oss enig i), men er det noe Apple er kjent for så er det jo nettopp det å videreutvikle dagens teknologi til å bli vesentlig bedre. Vi hadde både MP3-spillere og mobiltelefoner før Apple revolusjonerte bransjen med iPod og iPhone. Vil Apple nå gjøre det samme med netbook-markedet?

Kjenner vi Apple rett blir det nok ingen revolusjon hva prisen gjelder, men kanskje i størrelse og vekt?

En MacBook Air uten harddisk?

Nettstedet Engadget publiserte denne uken et bilde av en MacBook Air-prototype. Bildet skal være flere måneder gammelt, men kan gi oss noen pekepinner på hvor Apple er på vei.

MacBook Air

Bildet viser en MacBook Air med svært stor plass til batteri, ingen DVD-drive og ingen fysisk harddiskplass. Alt lagringsplassen ligger på SSD-minne direkte på hovedkortet og er dermed ikke utskiftbart. Dette reduserer størrelsen, strømbruken og øker mest sannsynlig også hastigheten. I tillegg ser vi 2 USB-porter, en SD-kortleser, en Mini DisplayPort og en strømkontakt.

Ryktene hevder at Apple vil bruke Intels ULV-prosessorer (Ultra Low Voltage) som har lavt strømforbruk samtidig som vesentlig mer ytelse enn Atom-prosessorene som brukes i mange av dagens netbooks. Sannsynligvis er det Intels Core i7 ULV som er av mest interesse og denne har en klokkefrekvens på mellom 2.1 og 2.9GHz.

To modeller - lavere pris?

De første ryktene pekte på at Apple ville introdusere en MacBook Air på 11.6", men nå kan det se ut til at det planlegges to forskjellige modeller. En på 11.6" og en på samme størrelse som dagens 13.3". Modellen på 11.6" skal være rettet mot de ultra-mobile, de som i dag gjerne kjøper en netbook. Prisen er derimot ikke i netbook-sjiktet.

Cult of Mac
Er det slik den vil se ut? Design-mockup av CultofMac.com

Apple skal ha jobbet med å redusere prisen for å gjøre produktet mer konkurransedyktig, men er allikevel langt fra å kunne konkurrere med netbooks. Den minste modellen skal starte på $999 og dermed ha samme pris som dagens standard MacBook-modell. Det er allikevel en stor reduksjon fra dagens pris, men er det nok?

På onsdag kl. 19.00 vet vi mer og vi dekker selvsagt alt her på Mac1.no.

josteinliverod

Den var jo stilig, men uten hardisk? Tror de har en liten hardisk ett eller annet sted på macen. Synes de burde få pressa inn en DVD-drive i macen. Hvis de hadde laget den litt tykkere ved der USB-portene kommer ut, kunne de fått inn en DVD-drive.

Ebbal

Er du dum? vil du ha hardisk og dvd drive kjøper du macbook pro, eller bare macbook.
har kun brukt dvd driven på min macbook pro 15" en gang, kunne gjerne hatt en ekstra hardisk istedenfor en dvd drive. mange som mener det samme. men en dvd rom på en netbook er veldig unyttig.

synes nå jeg :P

pman3003s bilde

pman3003

Hvilket marked er det macbook air skal dekke? Jo det er markedet for små, lette, brukervennlige maskiner man enkelt tar med seg på reise, eller har i veska i tilfelle at... og maskinen for de som vil jobbe hvor som helst, når som helst. For sånne maskiner er det tre ting som er viktig; vekt, batteri og mulighet for å komme på nett enkelt.

Macbook air har alltid hatt vekten inne, lett og fin uten å gå på bekostning av skjerm eller tastatur.

Med den nye modellen vil den sannsynligvis få battertid tilsvarende macbook eller macbook pro (9-10 timer), slik at kriterie 2 også er oppfylt.

Men skal man tro ryktene, har den enda ikke fått 3G! Det er jo helt utrolig. Man har ikke wlan alle steder man vil ha med seg sin macbook air. Jo, man kan nok alltids bruke blåtann eller usb-kabel, men det er mer styr, og man får knot når noen ringer og lurer på dere kan snakke om dokumentet de nettopp sendte... Nå har jo apple litt erfaring med å lage produkter med 3g (både iphone og ipad), så å få dette inn i en macbook air, burde ikke være umulig. Jeg håper at ryktene er feil, og at den nye varianten kommer med 3G!

En annen ting apple ikke skjønner, er at folk ikke liker å vente når de skal kopiere ting/ta backup. Denne maskinen (som macbook) har ikke firewire. Greit nok, men da burde de erstatte dette med usb3 som nå er kommet, det er grensesnittet for fremtiden. Men apple er treige, det var de også med usb2....

Mac11es bilde

Mac11e

Har aldri helt sett poenget med MacBook Air, utenom at den ser veldig lekker ut. Prisen er høyere enn en vanlig MacBook og spesifikasjonene er dårligere. Hvis man ikke er avhengig av en ekstrem tynn maskin ser jeg ikke helt poenget, og når det er sagt tar jo ikke en 13'' MacBook akkurat stor plass heller :)

slogmos bilde

slogmo

kunne gjerne hatt en ekstra hardisk istedenfor en dvd drive
Optibay løser det for deg.

aajon

Noen som vet om de vil sende live-video fra eventen?

azzawabas bilde

azzawaba

Nei. Apple sender aldri live, men legger ut opptak noen timer senere. Engadget.com dekker det og tar bilder og skriver fortløpende.

pman3003s bilde

pman3003

Ikke helt sant, de hadde livesending sist gang de viste frem noe

azzawabas bilde

azzawaba

Feil. Sist gang de viste frem noe var de nye iPad-ene. Det ble ikke sendt live.

svanos bilde

svano

Det siste som kom var de nye iPod-ene og det var da live..

andreasbks bilde

andreasbk

De hadde live sending da de viste frem de nye iPodene i septemer.

KoC

Noen som har peiling på hvor mye lagringsplass man eventuelt snakker om?

Arild Holtet

Litt mye vekthysteri. Har en 15" MacBook Pro, og den har jeg med meg over alt. Skulle nesten tro, at MacBook Air er for handikappede. Klarer man ikke å ha med seg en MacBook eller MacBook Pro, da er man i ikke veldig god fysisk form. Synes den har en begrenset bruk, men det er selvfølgelig kun min egen mening. Mindre skjerm og tastatur, ville for meg personlig være knotete.

A.H.

KBiPhones bilde

KBiPhone

@azzawaba: Ikke så påståelig når du åpenbart ikke følger med? Flere ting som har blitt vist frem etter iPad, og som andre nevner her, de nye iPodene ble presentert live fra Apple.

m4rius

@azzawaba, kan vi ikke få slippe kommentarer fra folk som tydeligvis ikke følger med eller vet hva de snakker om!?

matre

"Litt mye vekthysteri. Har en 15" MacBook Pro, og den har jeg med meg over alt. Skulle nesten tro, at MacBook Air er for handikappede."

Det er helt utrolig hvor dårlig enkelte mennesker er til å sette seg inn i andres behov.

hendelsesløysa

MacBook Pro for handikappede? De trenger vel kanskje en større PC muligens, ikke en mindre?

Slutt å skriv vrål og vås om mindrestilte grupperinger i samfunnet. Dette er fjortis kommentar som nok kommer fra en fjortis (jeg tipper, tja, 14 år, 3 måneder og 7 dager gammel gutt på gutterommet?).

rattata12s bilde

rattata12

@hendelsesløysa; Han skrev nå "MacBook Air er for handikapede" :P Ikke MacBook Pro, men enig, utrolig lite gjennomtenkt kommentar ;)

Mortinho87

Herregud, slutt å vær så hårsår. Jeg støtter kommentaren hans, da det er uvesentlig om den veier 1,2 kg eller 2,2 kg. Ikke kom her å si at det var en nedlatende kommentar hvor han prøver å rakke ned på handikappede. Dette var kun et språkelig bilde for å illustrere poenget sitt, som åpenbart var "vekthysteri".

Sette seg inn i folks behov sier du? Mener du behovene virkelig avhenger av 2-300 gram? Da ville jeg heller stått over gårdsdagens kebab og heller tatt en runde på SATS :)

Duohsoft (ikke bekreftet)

Dette blir spennende ! Ja nå er det ingen tvil ! Apple er best !

jeje

Uvesentlig om den veier 1,2 eller 2,2 kilo sier du? For fjortiser som har laptopen sin på skrivebordet og i verste fall må bære den til skola, er det kanskje uvesentlig. Men noen må faktisk bruke laptopen sin overalt. Den skal med på tog, fly, konferanser og overalt ellers hvor jobben krever det. Når den så ligger i en koffert/sekk/dokumentmappe/skulderveske sammen med mange andre ting en også må ha lett tilgjengelig er det faktisk sånn at en kilo gjør ganske stor forskjell. Selv for de av oss som bruker mye mer tid på treningssenter enn på kebabsjappa. Om Apple lager nye og midre maskiner, er det selvfølgelig fordi det er mange som trenger det.

"Mindre skjerm og tastatur, ville for meg personlig være knotete."

Hæ? Knotete? Erru helt handicappa?

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Feil. Sist gang de viste frem noe var de nye iPad-ene. Det ble ikke sendt live.
Ikke vær så bråkjekk nå. Du burde være litt mer ydmyk. I denne situasjonen tar du nemlig grundig feil! Sist gang Apple visste frem noe var de nye iPodene og da ble det sendt live fra apple.com ;) iPad er forøvrig heller ikke det nest siste Apple viste fram...

Caveman

Jeg syntes MacBook Air er helt genial som en nr2 maskin, så dette gleder jeg meg til :)

sjonasses bilde

sjonasse

Se på macbook air som en iPad med OS X.
Begge er konge å ha med seg over alt, hver men sin styrke. Super nr. 2 maskin!
SSD + Tiger (og gjerne 3G som pman3003 skriver), det er veien å gå! Gleder meg...

Mortinho87

Jeg synes min Macbook Pro 15" er lett nok hvertfall. Og her gikk ikke diskusjonen på kilo men et par hundre gram. SELVFØLGELIG er det lettere å bære noe som veier 1 kg enn 1,2 kg. MEN: Er virkelig forskjellen så stor? Min påstand er at man ikke merker stor forskjell på om det er med eller uten hardisk. Så kan du komme å motbevise meg med alle dine reisedøgn og timer på treningssenteret.

Personlig har ikke jeg hatt noen problemer med dette, men med mine 60-70 reisedøgn er jeg kanskje ikke i målgruppen. Uansett: Apple hadde aldri produsert et produkt, med mindre de trodde etterspørselen var der. Jeg betviler ikke ideen med Air - men støtter Arild Holtet sin kommentar angående vekthysteri.

torbjoerns bilde

torbjoern

Jeg støtter også Arild Holtets kommentar om vekthysteri. Har selv sett at noen anbefaler MBP 13 over MBP 15 bare pga den ekstra vekten som tilsvarer en halvlitersflaske med Imsdal. Misforstå meg rett - jeg anbefaler også MBP 13 over 15-tommeren, men det er pga pris og ikke vekt. Spesielt om man har tilgang til ekstern skjerm (og en non-glossy sådan!!) Jeg har hatt "bærbare" datamaskiner i 4.5-kilos-klassen (like under 10 lbs, husker jeg), og synes at selv MBP 15 til sammenligning er liten og lett å ta med seg.

X

jeje

Jeg klarer ikke se vekthysteri noen plass. Apple prøver å lage mindre og lettere maskiner fordi det åpenbart er et stort marked for det. Det nærmeste vi kommer hysteri er vel å kalle folk handicappede eller antyde at de trener for lite evt spiser for mye kebab fordi de ønsker en Air.

Edit: Ikke at det er viktig ift hva som er poenget her, men jeg lurer på hvor "et par hundre gram" kommer inn. AH sammenligner MPB og MBA, og du sier "det er uvesentlig om den veier 1,2 kg eller 2,2 kg."

matre

Morinho87: "..da det er uvesentlig om den veier 1,2 kg eller 2,2 kg."

"Jeg synes min Macbook Pro 15" er lett nok hvertfall."

Du synes den er lett nok??! For hva? Igjen er det helt merkelig hvordan folk ikke klarer å sette seg inn i andres behov. SAS har en vektgrense på 8kg for håndbagasje (dog ikke veldig strengt overholdt). 1kg forskjell på PCen er i den sammenheng enorm!

rattata12s bilde

rattata12

Sette seg inn i folks behov sier du? Mener du behovene virkelig avhenger av 2-300 gram? Da ville jeg heller stått over gårdsdagens kebab og heller tatt en runde på SATS

200 gram? Hva snakker du om Morinho87? 2.2Kg MINUS 1Kg = 1,2 Kg :) Ikke 200 gram som du påstår å mase om, kebabsjappe o.l. Makan til usaklig.

SELVFØLGELIG er det lettere å bære noe som veier 1 kg enn 1,2 kg.

Hva som er 1 og 1,2 Kg? Er det 15" du tror er 1,2 Kg?

EsspeNs bilde

EsspeN

Jeg er en av de som venter på en 11.6" Macbook AIR.

Har selv prøvd å kjøpe 13,3 tommer, men den ble altfor stor og tung så måtte selge den med en gang.

Spørsmål. Hvis den blir lansert i dag - sånn av tidligere erfaring - blir maskinen tilgjenglig på apple.no for oss i norge med en gang?
Eller må vi vente 6mnd på å få den slik som iphone/ipad?

Eller kommer den straks opp som IPOD?

matre

Blir det lansert ny Macbook Air i dag, blir den høyst sannsynelig tilgjengelig forholdsvis kjapt. Alt fra umiddelbart til et par uker.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai