Nå kommer App Store til Mac OS X

App Store for MacEn av Apple sine største programvaresuksesser noensinne har utvilsomt vært App Store til iOS. Med en programvare, kan du laste ned nesten 280.000 forskjellige programvarer til iPhone, iPod Touch, iPad og nå også snart Mac OS X. En av de store nyhetene i Mac OS X 10.7 Lion blir nemlig en egen App Store for Mac-programvare.

Grunnen til at Steve Jobs valgte Back To The Mac som navn på dagens event, var ikke tilfeldig. Mac OS og iOS har gått i et rundt løp. Ifølge Jobs så ble inspirasjonen til iOS hentet fra Mac OS, inspirasjonen til iPadens iOS hentet fra iPhonens iOS, og nå vil Mac OS inspireres av iOS. Dette ved at blant annet App Store komme til Mac, og at vi vil få en type hjem-skjerm i Mac OS som blir kalt Launchpad. Her vil alle applikasjonene du har lastet ned med et klikk samles, og du kan også legge dem i mapper - akkurat som i iOS.

Det hele fungerer helt likt som på iOS. Du vil finne både gratis og prismerkede applikasjoner og akkurat som i iOS vil utvikleren få 70% av fortjenesten hvis applikasjonen koster penger. Installasjonen av applikasjonen skjer via ett klikk på kjøp-knappen og applikasjonen lastes deretter ned og installeres automatisk. Eventuelle oppdateringer til applikasjonene vil dukke opp i App Store akkurat som de gjør i iOS. Det skal dermed bli vesentlig lettere å både finne, kjøpe og installere programvare på Mac.

App Store kommer til Mac OS X

Det nye operativsystemet, Lion, blir ikke sluppet før neste sommer, men vi trenger allikevel ikke vente så lenge før vi får tak i App Store for Mac OS. Steve Jobs lovte oss at butikken vil bli åpnet innen 90 dager. Er du utvikler kan du fra i dag begynne å lese om utvikling av applikasjoner til denne plattformen. Apple vil akseptere innsendelser av applikasjoner allerede i november.

All programvare som selges i App Store vil lisensieres til å kunne brukes på alle Macer du måtte ha i huset.

Vanlige programmer eksisterer fortsatt

Apple har ikke endret hvordan vanlige programmer vil fungere og det vil fortsatt være fritt fram for utviklere å tilby programvare som lastes ned utenfor App Store. Denne programvaren vil kunne installeres uten problemer i Mac OS X som vanlig.

Det må antas at Apple vil gjøre en lignende godkjenning av programvare som skal i Mac App Store som i iOS App Store. Som Mac-bruker vil man dermed ha to kilder til programvare, enten den programvare som er kvalitetssikret og distribueres av Apple eller programvare som distribueres på det åpne og frie markedet.

stepp666

Funker programmene på tvers av plattformene.

kajac2

Egentlig blir det en stand-alone versjon av denne websiden, bare med betalingsmuligheter og at programmet installerer seg selv.

Hvis det ikke blir et sånt naziregime på denne App-storen også, kan dette bli bra :)

matgal

Utrolig bra med en organisert app platform til datamaskinen. Ser ryddig, fint og lettvint ut

bambinis bilde

bambini

Endelig! :)

Det er dette + Løven grrrrrrr som vi har snakket om i flere år nå. Apple skuffer ikke, de leverer varene!

Stakkars Microsoft, nå går det bare en vei :bitchin:

Cocay

Dette kan bli bra det, så lenge dette blir(og forblir) et alternativ til fri installering. Er bare litt skeptisk til denne tilnærelsen til ios. Liker ikke at ting skal bli for enkelt. (Med tanke på knapper, design osv)

Krakels

Flott at tilgjengeligheten for programmer blir bedre.

Men, ved lanseringen av App Storen for Mac får Apple enda en plattform de kan kontrollere. Det er greit nok at man kan installere programmer på den vanlige måten, men App Store kommer til å være måten folk forventer å installere programmer på i fremtiden. På den måten vil det derfor ikke lønne seg for en utvikler å distribuere applikasjoner på "den gamle måten". Selvfølgelig vil utviklere sansynligvis oppleve høyere salg ved distribusjon via App Store, men samtidig er de nødt til å dele 30% av innskuddet med Apple. Vil programmer på grunn av dette bli dyrere for at utviklerne skal kompensere for det Apple krever? Isåfall vil vi som programvarekunder oppleve økning i pris på programvare, og hva får vi for det? Bedre tilgjengelighet?

Nå er jo alt dette selvfølgelig bare spekulasjoner, men med tanke på hvor bra ting fungerer idag, ser jeg ikke helt positivt på App Store for Mac.

Det er greit nok at ting bør gjøres så enkelt så mulig, men med dette er jeg redd for at enkelt har tippet over til å bli idiotsikkert.

svars bilde

svar

kajac2: Endelig er vi enig om noe :P

App store ser jeg for meg at har mye for seg hos eks mamma, men jeg liker nå det best som det er nå, men begge deler er også ok :)

Alyces bilde

Alyce

Betyr det at man kan laste ned apps orginalt designet til iPhone på macen? hadde isåfall vært genialt <3

K.Hole (ikke bekreftet)

Appstore for Mac kommer om 90 dager til Snow Leopard, så lenge før Lion.

Svein_Jarle

Jeg synes dette er spennende. En enkel måte å oppdage nye programmer på. Tidligere har man så og si måtte vite om de enkelte sider på nettet for å finne programmene man vil ha. Det vil man kunne fortsette med, men man får nå en alternativ markedsplass å lete i. Jeg tipper dette bare vil føre godt med seg. Programmer har potensialet til å bli langt billigere, da de nå blir såpass mye mer tilgjengelige at utvikleren får solgt mye mer og tjener dermed mye mer penger, selv med lavere pris enn tidligere. Vinn-vinn-situasjon, dette. :)

Og jeg har ikke noe imot at det blir litt kvalitetskontroll. Å laste ned og/eller kjøpe programvare som er downright ustabil er kjedelig. Det vil fortsatt bli anledning til det på samme måte som i dag, men man kan finne kvalitetssikret programvare gjennom Apples portal. Og om man har behov for mer tvilsomme apps kan man bare åpne Safari og finne dem på gammel måte...

Var flittig bruker av Apples download-side, men den har ikke vært så mye oppdatert i det siste - fint å se at den får en arvtager.

Nafonis bilde

Nafoni

Håper virkelig at det ikke blir for strenge begrensninger her.
Applikasjoner lignende WinRAR (som unpacker RAR-filer) bør ihvertsfall slippes inn. Håper også populære utviklere som Spotify legger ut Spotify der, slik at vi kan laste det ned der også.

Cybbe

Jeg er skeptisk. Om dette blir den de facto standarden for å distribuere programvare på Mac-plattformen vil det gi Apple en uforholdsmessig stor kontroll på programvareuniverset. Det er ikke en kontroll jeg er veldig entusiastisk til å gi dem.

Og nei, denne kontrollen krever ikke at Mac App Store er eneste tillatte distribusjonsplattform.

Og hva slags betingelser vil man stille til utviklerne? Her har ikke akkurat erfaringen med den nåværende App Store vært spesielt god. Og hvordan vil forholdet mellom distribuering i Mac App Store og andre plattformer være, i.e. vil man kreve at eksempelvis Microsoft ikke selger Office billigere på sin egen nettside enn via Apple's kontrollerte og takserte kanal? Hva slags geografiske restriksjoner vil man ha (om noen av dere har bodd i flere land vet dere at det skaper et lite helvete å ha Apps kjøpt i ulike lands App Store når disse skal oppdateres).

ITsams bilde

ITsam

mac app store kommer om MAX 90 dager.
gleder meg :D

mvh ITsam

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Håper vi får frihet til å laste ned utenom Mac Apple store også i fremtiden. Ellers vil jailbreaking på iPhone/iPod Touch og iPad bli vanskelig fra en mac uten og Måtte jailbreake den og å da går jeg nok over til Linux.

anserigs

Eg trur dette vil bare føre positive sider med seg. Steam har jo også begrensninger på hva dei lar deg laste ned. Eg er enig med dei som håper at den gamle metoden fortsatt vil gjelde i framtiden, dette er eg heilt enig i. Men fytti så møje enklare dette blir, he en kjupt et spel og sletta maskinen logge en seg bare inn i MacAppStore også laste en ner det programmet igjen uten å måtta finna seriekoda osv. Det blir bara enkelt og det liker eg. Tippe de legge ud Civ5 om 90 dager på AppStore hadde jo ikkje våre lide digg :D

He jo våre en del snakk om at Mac maskinane skal bli touch baserte, ikkje utvilsomt at det kjæme, Apple he jo toge patent på touch til iMac, huske ikkje heilt kos det var men det var noge i den duren.

ddybings bilde

ddybing

Lurer på om dette vil bli tilgjengelig for eldre OS X versjoner, som SL, L og T

svars bilde

svar

PowermacG4: App Store kommer om ca 90 dager til SL, men ikke til eldre versoner.

ddybings bilde

ddybing

Okay! Takk, "svar"

yochi

Jeg liker tanken med å samle programmer i et program. Genialt med en oversikt sånn at man lett ser når programmer får oppdateringer og det er og lett å innstalere, da mange nettsider kan være veldig uoversiktlig.

Men, jeg stiller meg skeptisk til at Apple skal ha full kontroll. Det vil jo si at vi kan se langt etter uTorrent og lignende programmer.

Men om noen hadde laget et lignende program, ala Cydia for programmer som Apple ikke godkjenner så kan det bli bra.

Svein_Jarle

Men om noen hadde laget et lignende program, ala Cydia for programmer som Apple ikke godkjenner så kan det bli bra.
Det vil for det første ikke være nødvendig, da man, om man ikke vil bruke AppStore kan finne programmer på måten man gjør i dag. Om man absolutt vil ha et alternativ uten Apples sensur/godkjenning, har man Bodega.

njadve

Men, jeg stiller meg skeptisk til at Apple skal ha full kontroll. Det vil jo si at vi kan se langt etter uTorrent og lignende programmer.

Hvorfor det? Torrent er jo faktisk en ganske fin måte å overføre filer på. Skal jeg overføre f.eks. en haug med store bilder kunne jeg helt enkelt laget meg en torrent og overført direkte til noen som sitter på en annen plass. Det er enkelt, gratis og raskt. Det at torrent brukes til piratvirksomhet er beklagelig, men ikke noen unnskyldning for å ikke tilby programmene i AppStore!

yochi

Mener jeg leste at de ikke godkjente program som hadde med torrents å gjøre i AppStore for iPhone, og da vil jeg tro det samme gjelder her og.

http://www.itavisen.no/852962/apple-stopper-torrent-app

gersa

Dette blir perfekt for de som har barn eller for de av oss som snart har det. Når ungene er gamle nok til å bruke en PC så kan de få en Mac og gjennom Foreldrekontroll kan man så skru av all annen installasjon enn App Store. Så vet man at ungene ikke laster ned ting de ikke burde. For alle andre så vil det som de fleste her inne er enige i nok fortsatt bli mulig å installere programmer på vanlig måte.

MacPlus

Spørsmålet en kanskje bør stille seg er hvor lenge vil Apple "tillate" brukere å installere programmer på vanlige måte?
Selfølgelig er dette valgfritt nå, og sikkert en stund fremover også, men en ser kanskje tendenser til hvordan Apple søker kontroll på absolutt alle områder.

Ikke bare kontroll heller, her er det snakk om hvordan Apple tjener mer og mer penger på løsningene sine.
Så kanskje en ikke burde vært så ukritiske til at slike løsninger blir gradvis tredd over hodene til oss brukere.

Som gersa nevnte i forrige innlegg, dette er genialt med tanke på foreldrekontroll på Macen, men hater monopol, og totalitære styringsystemer. Hvor ble det av "Think Different" ? :rolls eyes:

moijks bilde

moijk

Spørsmålet en kanskje bør stille seg er hvor lenge vil Apple "tillate" brukere å installere programmer på vanlige måte?

Hvorfor skulle de fjerne den muligheten? Det vil være mot all fornuft, også forretningsmessig. En datamaskin brukes på et helt annet sett enn en tablet eller smarttelefon.

samimac

Bodega er veldig bra, og er uavhengig...

Billhater

Har vi ikke alt dette i Bodega?

MacPlus

Spørsmålet en kanskje bør stille seg er hvor lenge vil Apple "tillate" brukere å installere programmer på vanlige måte?

Hvorfor skulle de fjerne den muligheten? Det vil være mot all fornuft, også forretningsmessig. En datamaskin brukes på et helt annet sett enn en tablet eller smarttelefon.

Hvorfor ikke sier jeg da?

-Dette kan begrunnes fra Apple sin side med feks:
- Det er mye sikrere både for Apple og forbrukere. (Med tanke på Virus, piratkopiering, og andre "snuske" programmer)
Pluss at Apple kan markedsføre dette som et mye enklere alternativ for "Fru Hansen, og Ola Nordmann" når de skal installere programmer på sin Mac, uten at de trenger å ha noen spesiell it/data kompetanse.

Apple vil selvfølgelig også tjene seg rike på software distribusjon.

Så mot all sunn fornuft vil jeg ikke si det er, hvertfall ikke fra Apple sin side. Men for oss forbrukere er det selvfølgelig ikke noe bra!

Cybbe

Det er bare for Adobe og Microsoft å nekte å selge under Apple's betingelser, og Mac OS X forsvinner som en seriøs plattform. Utviklere vil naturligvis forsvinne ved den minste antydning til noe slikt. Plattformen ville blitt et leketøy. Derfor tviler jeg på at Apple kommer til å innføre noe slikt.

Det betyr likevel ikke at de kommer til å ha en skremmende stor kontroll over programvare-universet som er tilgjengelig for Mac OS.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Ser mye bedere ut en Bodega selv om Bodega er bra men alt for lite programmer og litt får uoversiktlig.

Ttigers bilde

Ttiger

I følge itavisen skal App store til mac os x komme den 13. desember. En uke til.
http://www.itavisen.no/857639/mac-app-store-lanseres-13-desember

Pëtr

Det sies at programmene som skaffes gjennom App Store for Mac installerer seg selv.

Men, hvordan tar man da backup av installasjonsfilene, man må da kunne laste ned programfilene uten å installere dem?

Å kunne gjøre dette, er helt nødvendig for å ta backup og installere på en ny harddisk eller ny maskin uten å være avhengig av App Store og tilgjengeligheten av denne tjenesten for fremtidige installasjoner. Det samme gjelder etter en re-formattering og nyinstallasjon som etter bytte av harddisk - man må ha muligheten til å backe opp/kopiere programfilen.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai