Apple viser fram løven - inspireres av iOS

Mac OS X LionSom ventet viste Apple i dag fram Mac OS X Lion, den neste store oppdateringen av Mac OS X. Apple og Steve Jobs presenterte denne oppdateringen som en naturlig evolusjon og integrasjon mellom Mac OS X og iOS - systemet som kjører iPhone, iPad, Apple TV og iPod.

Med Mac App Store, applikasjoner i fullskjerm og en iOS-homescreen lignende programvarelauncher ser Lion ut til å bli den største oppdateringen av Mac OS X på lang tid.

Apples Mac OS X har siden introduksjonen i 2001 kommet en svært lang vei, Gjennom en rekke oppdateringer har Apple introdusert oss for stadige nye funksjoner, men aldri har de sentrale endringene vært større enn det Apple presenterte i dag.

Gjennom introduksjonen av iPhone, iPod touch og iPad har Apple brukt mye ressurser på utviklingen av iOS. iOS har fra starten av basert seg på Mac OS X og ifølge Jobs & Co. er det nå på tide at også Mac OS X skal nyte godt av noe av iOS-utviklignene. Mac OS X Lion blir dermed den første versjonen av Mac OS X som integrerer flere av de sentrale iOS-elementene.

Lion får sin egen Homescreen

Kanskje den mest karakteristiske iOS-funksjonen som finner veien til Lion er den såkalte «Homescreen» eller «Springboard». I Mac OS X Lion blir denne funksjonaliteten kalt Launchpad og den vil fungere som en sentral oversikt over alle installerte programmer i systemet.

Her vil du, som på iOS, ha flere sider med applikasjoner som du kan bla deg fram og tilbake mellom ved hjelp av multi-touch. LaunchPaden skal enkelt kunne hentes fram og legger seg som et «lag» over skrivebordet. Herfra skal programmene raskt og enkelt kunne startes opp. Det er tydelig at Apple legger opp til at flere og flere funksjoner i systemet skal kunne styres ved hjelp av touch og ikke nødvendigvis den gode gamle musa.

Launchpad

LaunchPad vil støtte mapper som på iOS og du kan enkelt organisere din programvare ved hjelp av mapper og flere «Homescreens». Om det foreligger en begrensning på antall mapper og «Homescreens» vet vi foreløpig lite om.

Launchpad

Hvis du laster ned og installerer en applikasjon fra Apples nye Mac App Store vil denne automatisk legges inn i den nye LaunchPad.

En markedsplass for programvare i Mac App Store

Mac OS X Lion introduserer også en helt ny markedsplass, distribusjonsmodell og installasjonssystem for programvare. Gjennom Mac App Store vil man kunne ha tilgang til et stort utvalg av applikasjoner - ikke ulikt iOS.

Du vil finne både gratis og prismerkede applikasjoner og akkurat som i iOS vil utvikleren få 70% av fortjenesten hvis applikasjonen koster penger. Installasjonen av applikasjonen skjer via ett klikk på kjøp-knappen og applikasjonen lastes deretter ned og installeres automatisk. Eventuelle oppdateringer til applikasjonene vil dukke opp i App Store akkurat som de gjør i iOS. Det skal dermed bli vesentlig lettere å både finne, kjøpe og installere programvare på Mac.

App Store kommer til Mac OS X

Uerfarne brukere vil med andre ord slippe å måtte forholde seg til diskfiler, forskjellige installasjonsprogrammer og ukjente oppdateringsrutiner. Det hele kan håndteres av App Store og vil utvilstomt gjøre hverdagen mye lettere for mange.

Apple har ikke endret hvordan vanlige programmer vil fungere og det vil fortsatt være fritt fram for utviklere å tilby programvare som lastes ned utenfor App Store. Denne programvaren vil kunne installeres uten problemer i Mac OS X som vanlig. Det må antas at Apple vil gjøre en lignende godkjenning av programvare som skal i Mac App Store som i iOS App Store. Som Mac-bruker vil man dermed ha to kilder til programvare, enten den programvare som er kvalitetssikret og distribueres av Apple eller programvare som distribueres på det åpne og frie markedet.

Utfordringen med et slikt App Store-system blir nok for at det meste av programvare vil distribueres gjennom systemet og Apple vil dermed teoretisk få større kontroll. Programvareutviklere vil samle seg i den markedsplassen hvor flest kjøpere er og det blir utvilsomt Apples egen Mac App Store. På det andre siden så vil utviklere lett kunne tjene mer penger ettersom piratkopieringen vil reduseres til et minimum og terskelen for kjøp er mye lavere gjennom en distribusjon- og betalingsmodell som brukerne stoler på.

En Mac App Store vil utvilsomt føre til vesentlig større utvalg av programvare til Mac OS X. Alle de 30 000 iOS-utviklerne som i dag jobber kun med iPad, iPhone og iPod vil nå kanskje også prøve seg på Mac-utvikling? Alt ligger ihvertfall til rette for dette. Nettsteder som MacUpdate, MacBodega, MacHeist og VersionTracker går derimot usikre tider i møte.

Det nye operativsystemet, Lion, blir ikke sluppet før neste sommer, men vi trenger allikevel ikke vente så lenge før vi får tak i App Store for Mac OS. Steve Jobs lovte oss at butikken vil bli åpnet innen 90 dager. Er du utvikler kan du fra i dag begynne å lese om utvikling av applikasjoner til denne plattformen. Apple vil akseptere innsendelser av applikasjoner allerede i november.

Applikasjoner i fullskjerm

En av iOS sine kanskje minst kommenterte «funksjon» er det faktumet at alle applikasjoner kjører i fullskjerm. Borte vekk er menyer og annet unødvendig støy og i en iOS-applikasjon fokuserer du utelukkende på funksjonaliteten til applikasjonen.

Dette har Apple tatt med videre inn i Mac OS X Lion og for første gang siden introduksjonen av Mac OS X i 2001, skjer det faktisk noe forståelig når man trykker på det grønne plusstegnet i menyen. Applikasjonen går i fullskjerm!

Applikasjoner i fullskjerm

Fullskjerms-applikasjoner i Mac OS X introduserte Apple med Aperture og iPhoto og ifølge Jobs har dette blitt godt tatt i mot. Å få lignende funksjonalitet på tvers av alle applikasjoner i Lion virker som en svært, svært god ide som enkelt kan øke effektiviteten flere hakk.

Mission Control = Dashboard + Expose + Spaces

Sist, men ikke minst, viste Apple oss Mission Control. Mission Control kan enklest forklares som dagens Dashboard, Expose og Spaces slått sammen i ett og samme system hvor man skal ha kontroll over alle applikasjoner, vinduer og dashboard-widgets.

Misison Control

Umiddelbart virket Mission Control ganske rotete, men dette er sannsynligvis funksjonalitet som må prøves for å eventuelt se nytten av. Det kom tydelig fram at Apple igjen benyttet seg av multi-touch til effektiv navigering i Mission Control.

Klar neste sommer - flere funksjoner?

En OS-oppdatering er ingen liten utvikling og Apple annonserte i dag at Mac OS X Lion vil lanseres neste sommer. Det vil sannsynligvis bety at vi får se en ferdig utgave under WWDC 2011 (normalt i juni) eller at Apple vil gi ut siste utviklerutgave under WWDC i juni og deretter lansere produktet mot slutten av august.

Uansett når produktet kommer, så er det naturlig å tro at Apple har flere funksjoner på lager. Større endringer i filsystem er noe som lenge har stått på tapeten, selv om det kanskje fortsatt er for tidlig for å kunne inkluderes i Mac OS X Lion.

Vi gleder oss!

Klovn

Gleder meg!

aajon

Okay, et par greie nye saker, men det var jammen ikke veldig mye å snakke om gitt. App store: okay, men bruk av programmer på en mac eller pc har alltid og vil alltid være annerledes enn på en iPhone eller iPad. Tenk over det, hvor ofte kjøper dere nytt software? Dersom prisen forblir den samme på app store som på andre leveringsmåter ser jeg det ikke helt for meg som den store suksessen. iPhone/iPad-apps på macen derimot, det hadde vært saker det!

iPhoto: kjekke nye saker, men ingenting revolusjonerende. Fullscreen; ikke akkurat noe å få frysninger av. Alle som har satt seg litt inn i fotografi vet at iPhoto ikke akkurat er noen konge når det kommer til bildebehandling. Hvorfor så vi ikke mer av det under keynoten?
iMovie: getting somewhere, men fortsatt langt bak Pinnacle osv. Ser ikke helt nytten av Trailersaken. Men hva betyr nå det så lenge vi kan gå fullscreen? hehe! ;)

Facetime? Før i dag så jeg på det hele som et litt rart forsøk på å få samlet videoringing et sted utenfor skype. Rart fordi det ikke er mange som har dingser som kan kjøre det. Nå, ser det litt lysere ut med macen. Men tingen er at videochat har eksistert lenger enn iPhone! Blir det mer brukt? Tviler gitt, det er ikke noe effektivt, det er upraktisk og det krever trådløst internett som det ikke er tilgang til over alt. Greit nok dersom man vil se kjæresten som er på andre enden av landet, men igjen, det finnes skype som er mye mer tilgjengelig.

All in all: dersom de ikke gjør mer med Lion enn det de viste nå så tror jeg at jeg like godt kan holde meg til Snow Leopard en god stund til. Mission control virker grei den, det samme med launchpad. Men, vi har da docken med alle favorittprogrammene og søkefunksjoner i spotlight som kommer til å være kjappere enn det der uansett. I tillegg håper jeg de ikke fjerner muligheten for hjørnefunksjonene. Hadde også vært forfriskende med noen større GUI-forrandringer. Siden Leopard har det liksom stått litt stille på den fronten.

Ny MBA, greit nok. Men dersom jeg ville hatt en ny dings for casual bruk (internett, mail og musikk - som er denne maskinens egentlige spekter av brukbarhet) ville jeg heller gått for en iOS-sak.

Igjen: for at apple skal prøve å øke fortrinnet fra Windows er de nødt til å starte å se på større forrandringer enn enkle navingeringsgreier som full screen og mission control i tillegg til det som mest sansynlig kommer til å være like suksessfullt som dashboard, nemlig launchpad. Dette er jo kun eye candy i den store sammenhengen, hvor blir det av funksjonene?

Hva synes dere?

KBiPhones bilde

KBiPhone

Syns du er veldig negativ, jeg er veldig fornøyd med hva jeg så! Hva kan vi egentlig forvente av oss revolusjoner? At vi får ett os som går tur med bikkja f.eks? Nei, jeg irriterer meg ærlig talt over all syting og klaging på dette forumet, selv er jeg vanvittig fornøyd med APPLE!! <3

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Jeg liker de nye tingene men savner litt mere fargerikt grensesnitt. Begynner erlig talt å gå litt lei grått.
Men vil dette være tilgengelig for utviklere?

Cocay

Lion ser greit nok ut det. Men var ikke helt overbevist om å kjøpe nye ilife. Virket jo bare som om man kan kjøre alt i fullskjerm og at de har bytta ut utseende med iOS knapper ol.
Og er jeg den eneste som syntes "folders" burde holdt seg hos iOS? hehe

Sterkeadolf

Cocay: Nei du definitivt ikke den eneste! første jeg tenkte når jeg så "folders" var at de kunnde holde seg til iOS produkter.

svanos bilde

svano

Nå har vi ikke sett mye av Lion ennå, men eventen i går var for meg et Apple som ikke helt vet hvor de vil.. men som i hvert fall vil være forbrukerrettet. iOS-inspirert OS X ser jeg som et forsøk på "dumme ned" OS X, men så lenge ting virker som før også kan jeg leve med det.

iLife har jo aldri vært en pro-pakke, men nå framstår den jo nesten litt barsnlig. Rent visuelt har de dessverre videreført den stygge bokhyllen fra iBooks. Trailere i iMovie var jo litt morsomt, men jeg var jo lei hele greia før Apple hadde vist sine tre eksempler (tenk hvor lei man er etter X antall youtube-videoer med "Three friends on a journey.." Hadde jeg drevet mer med hobbyvideo, hadde jeg nok oppgradert for iMovie likevel.

Og så oppi dette kommer to nye macbook airs (Apples maskin for eksperimentering). Oppfølger av en flopp og en maskin ingen helt vet hvordan man skal klassifisere. Det er jo ikke en netbook, men heller ikke en fullverdige arbeidsmaskin. Det vil vel alltid være en dyr maskin nr. 2. Speksene holder jo til lett bruk, men den er jo for dyr til å kunne sies å være en forbrukermaskin.

Men kommer jeg til å kjøpe Lion? Så klart! :D

ColdFusions bilde

ColdFusion

Fortsatt ikke noe som helst støtte for TRIM og SSD... jeg mister mer og mer troen på Apple. Tror nok heller det blir en Win7 med SSD og TRIM støtte neste gang, Mac er rett og slett alt for dyrt og gjør ikke noe mer enn hva Win7 kan (Win7 er rett og slett blitt for bra!)

Skal Apple, som flere andre her sier, ha noe reelt fortrinn må TRIM, Cut/Paste i Finder etc ihvertfall ikke ligge i veien som argumenter for IKKE å velge Mac. Hva de ligger til i iPhoto, iLife eller iWhatever hjelper ikke stort... virker som de også er litt på helene. Noen snakker om en killer-DropBox app, men iDrive og alt dette andre som f.eks Google Docs/DropBox etc har på plass, så har Apple mer enn nok å henge fingrene i - mens de egentlig bare driver med "eye candy".

the-minidj

Fikk en følese at apple ikke helt vet hva de skal gjøre med Mac Os x. Er igrunn sykt godt fornøyd med Snow Leopard, ser ikke helt hva de skal oppgradere, utenom noen småting under panseret! Men det vil jo vise seg til sommeren hvordan Lion EGENTLIG blir! Er jo enda over et halvt år til de sansynligvis slipper Mac Os x Lion!

ITsams bilde

ITsam

jeg gleder meg stort til nye mac os x lion, den skal jeg ha når den kommer sommer 2011 :D

mvh ITsam

rattata12s bilde

rattata12

Ikke Blu-Ray støtte, ikke TRIM, ikke ny iWork, kjedelig OS (Vil ikke ha iOS basert OS på Mac, det skal være på iOS enheter, ikke Mac!!) MBA som ikke frister, nei dette var en kjedelig event :(

Kosmonaut

+1 til ColdFusions kommentar. Dette er bare eyecandy.

bambinis bilde

bambini

Oj så mye negativt... fra dere altså.

Dette OSet har det vært snakk om i mange år, ingen har derimot klart å knekke koden på hvordan det hele skulle se ut. Dette viser nok en gang et utrolig fremtidsrettet og langtidstenkende Apple. Me fangirl?, nei bare imponert og en som gleder seg veldig til akkurat Lion.

JUBEL :)

Jan Bjorns bilde

Jan Bjorn

Fullskjerm er bra! Og nødvendig på små skjermer.

iTunes Store er et rotehus. Nesten umulig å finne norske apps og norsk musikk, språk-kurs og oppslagsbøker. iTunes Store blir neppe bedre med Mac-apps også. Crap-appene portes nok først fra iPhone. Med iAds. Jeg gleder meg ikke.

iLife's største mangel: Dokumentasjon eller mulighet til å lage temaer.

iLife's nest største mangel: Manglende støtte til metadata inni bilde-filene. Hadde iPhoto hatt taggen inni filen, ville et bilde merket med navn, ta med seg navnet når du sender bildet til en venn.

Forslag til Apple: Lag en iLife Pro-meny med import av tema pluss støtte for IPTC-metatagger i iPhoto. (Dette er en åpen standard ala EXIF og geotagging.)

admins bilde

admin

@Coldfusion

Tror du Apple ville nevnt Trim-støtte som en funksjon på en event som dette? Vi har fått se tre funksjoner, systemet kommer om ett år.

johnnygrandis

Okay, et par greie nye saker

Hva synes dere?

Enig i veldig mye av hva du skriver men vi har vel neppe sett alt hva Løven har å tilby oss,- Er vel rimelig sikker på at de trimmer og tweaker litt i bunnoppsettet som gjør at ting går raskere og smoothere. Uansett blir dette spennende !

effortlesss bilde

effortless

Homescreen - Ikoner på skrivebord som forsvinner til fordel for bakgrunnsbildet. Eyecandy +1, effektivitet -1.

App Store - Måte Apple kan kreve penger fra utviklere i stort omfang på, som ellers ville gått til utvikling. Dette kunne de gjort uten å kreve 30/70% fordeling av inntekter.

Applikasjoner i fullskjerm - Helt greit, men hva skjer med alle menyene som allerede er tilpasset Mac og bruk av mus? Disse går jo ut til fordel for iOS-kontroller, som er tilpasset iPad og iPhone!

Mission Control - Et sabla rot av proporsjoner.

iLife - Meget lite nytt, og de fjernet iWeb!

Jeg stiller meg helnegativ til denne "oppgraderingen". Er mye verre enn med Windows Vista. MYE!

ddybings bilde

ddybing

Heftig bra event igår! :bitchin:
Ikke minst utrolig bra sending fra Ping :-P

svanos bilde

svano

@effortlesss Til å være så opptatt av iWeb forstår jeg ikke hvorfor du ikke har fått med deg at det fortsatt er med i iLife. Du har nevnt dette mange ganger nå, og blitt korrigert mange ganger også.

svars bilde

svar

Det morsomme her, og på alle andre fora jeg har vært innom ang Lion, er at mange tror at det som ble vist i går er det eneste som blir nytt....

De viste ikke mye av SL heller første gang, men det ble da jammen meg mange flere funksjoner enn det de viste første gang ja....

Wavelengths bilde

Wavelength

Er det ingen som forstår at dette var en Sneak Peak av nye funksjoner? Kan skje mange endringer vi ikke vet om!

effortlesss bilde

effortless

@ Svano Klassisk å trekke fram det ene bristepunktet i argumentet, og ignorere alt annet.

everest-

skal sies at jeg ikke er no mac guru ennå, så jeg har et dumt spørsmål. kommer Lion X til å koste noe? eller er det en gratis oppdatering?

Wavelengths bilde

Wavelength

Det kommer til å koste penger. Fungerer som om du skulle oppgradere fra Vista til Win7.

everest-

Okey, hvordan pris har det brukt å ligge på? feks for oppdatering?

Wavelengths bilde

Wavelength

http://store.apple.com/no/product/MAC_OS_X_SNGL

269.

everest-

det var jo billig!

Svein_Jarle

@ Svano Klassisk å trekke fram det ene bristepunktet i argumentet, og ignorere alt annet.
Effortless, iWeb er ikke det eneste som brister hos deg.

• Homescreen blir VALGFRITT å bruke - for enkelte brukere vil det være kjempeflott, mens for andre er det like greit å holde på slik de gjør i dag. Et pent tillegg som gjør operativsystemet mer tilgjengelig for datafremmede.

• App Store - kjempeflott! En ny arena for utviklere å selge programmene sine på! Om de ikke vil være med, og holde prisene sine høye - kjør på! Men da er de ikke på App Store. Og det har de jo heller ikke vært tidligere, så what's the difference? Brukeren kan jo fremdeles gå på nettsiden deres og kjøpe programmet der! For de fleste utviklere er dette en vinn-situasjon.

• Mission Control sier jeg det samme om som HomeScreen - fint for noen, ineffektivt for andre. Vil du ikke bruke det trenger du ikke. Skjønner ikke hvorfor det skal gjøres en sak ut av det. Akkurat som spaces. JEG synes det blir uoversiktlig, mens jeg kjenner flere som ikke klarer seg uten. Fint for de, men det er ikke for meg.

At du stiller deg negativ til en slik oppgradering sier mest om deg. Selv om ikke alle funksjonene er noe du kommer til å bruke, betyr ikke det at de ikke er bra for noen som helst...

aajon

@KBiPhone
Det er en stor forskjell på syting og det å ha et kritisk syn. Det å gjøre Mac OS bedre er ikke lett, men mange av disse funksjonene er ting som jeg ikke ser som særlig effektivt i lengden, men som er morsomme å vise frem under en event som dette.

@everest
Den prisen var for oppgradering fra Leopard til Snow Leopard. Det var en mindre oppdatering som ikke la til så mye, snarere optimaliserte Leopard. Neste utgivelse vil nok ligge mellom 6-800 kroner. Fortsatt ikke værst for et nytt system :)

Werchios bilde

Werchio

Er dårlig oppdarert, er det slik at det kommer til bare ipad, eller kommer den til mac også?

Svein_Jarle

Er dårlig oppdarert, er det slik at det kommer til bare ipad, eller kommer den til mac også?
Hva da? OS X Lion? Det er bare Mac, det ;)

Sterkeadolf

Svein Jarle: er forsåvidt enig med inlegget du skriver lenger opp, men er mission control valgfritt? kan man fortsette å bare bruke f.eks expose?

Svein_Jarle

Svein Jarle: er forsåvidt enig med inlegget du skriver lenger opp, men er mission control valgfritt? kan man fortsette å bare bruke f.eks expose?
Det går jeg ut fra. Jeg tipper det er nok et element man kan velge å bruke om man vil.

Werchios bilde

Werchio

Er dårlig oppdarert, er det slik at det kommer til bare ipad, eller kommer den til mac også?
Hva da? OS X Lion? Det er bare Mac, det ;)

Okei :)
Vil oppdateringen koste?
evt. hvor mye?

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Jeg syntes det virker bra men ja, håper det blir valgfritt om to fingre fram og tilbake skal gjelde for hele OSet eller bare det enkelte programmet. Tror jeg vil syntes det ville være færlt og måtte trykke på knappene får å gå tilbake i sidene i Safari istede får å bruke musa.

Og vet noen om utviklere kan få dette litt tidligere enn andre? Eventuelt har det vært sån før?

effortlesss bilde

effortless

@ Svein_jarle
Det er valgfritt å bruke fordi det er uoverflødig. De fleste vil gjerne ignorere Homescreen, og da er det faktum at det er nok en snarvei i OSX, mer irriterende enn til hjelp. De kunne ordnet en slik løsning på en bedre måte, slik at alle ville ha funnet det naturlig å bruke det.

App Store er dårlig fordi Apple har baktanker med å kreve 30% av produsentene. Herregud, dette har ingenting med konseptet å gjøre, det er bare dem som er ytterst grådige. Det skader utviklerne, fordi de mister både penger, kontroll, samt at de som utvikler utenom, gjerne ikke opplever samme trafikk som før nå som dette er "hovedstasjonen".

Mission Control er ufattelig oppblåst og uoversiktlig. Akkurat som live preview thumbnails i Windows 7. Kommer som en direkte konsekvens av at de ikke evner å komme på nye praktiske ting, og derfor må renovere noe som fungerer til noe som ikke gjør det.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Det går jeg ut fra. Jeg tipper det er nok et element man kan velge å bruke om man vil.

Sånn jeg oppfattet det, så skulle Mission Control erstatte i hvert fall Exposé. Og det er jo ikke store forskjellen - Mission Control var jo i utgangspunktet bare Exposé med vinduer fra samme program gruppert (og et bånd på toppen med fullskjermapps, men det er det ikke noe problem å la være å kikke på hvis det plager en). En forbedring fra Exposé i alle tilfeller, spør du meg.

svanos bilde

svano

Ser greit ut på stor skjerm, men på små skjermer (hvor det å kjøre programmer i denne nye fullskjermsmodusen gir mest mening*) blir det trangt når man skal ha plass til alle vinduer og minimerte vinduer (som før antar jeg) pluss fullskjermsvinduer og dashbordet på toppen.

*gir så klart mening på større skjermer også for å unngå forstyrrelser, men syns det å kunne utnytte små skjermer maks er den store fordelen

SRD

Eneste jeg synes virket interessant er fullscreen og Mission, men håper virkelig en kan bruke tastatursnarveier for å aktivere de, isteden for å touch-paden. Jeg kommer uansett ikke til å bruke Macstore av prinsipp da Apple tar 30% av inntektene.

Uluen

Det var mye pynt men om det kommer trim støtte gjenstår vel å se, det var ikke så detaljert gjennomgang av selve OSet til at det ble nevnt, jeg hørte det iallfall ikke.

admins bilde

admin

Heads up folkens... hvor mye tror dere en butikk som Eplehuset eller Humac tar av kaka på salg av programvare?

30% er ikke mye for et distribusjonsledd. Mac App Store kommer til å bli den største revolusjonen for Mac-plattformen på lang tid. Utviklere får en ekstrem enkel plattform for både distribusjon og betaling.

Piratkopieringen minimeres og antallet solgte programmer vil øke. Dette vil igjen føre til at utviklerne får større inntekter, flere satser på Mac OS X og vi får mye større utvalg innen programvare.

30 000 iOS-utviklere kan nå også potensielt hive seg på og utvikle Mac-applikasjoner. Det har de lært gjennom utvikling til iOS.

Wavelengths bilde

Wavelength


App Store er dårlig fordi Apple har baktanker med å kreve 30% av produsentene. Herregud, dette har ingenting med konseptet å gjøre, det er bare dem som er ytterst grådige. Det skader utviklerne, fordi de mister både penger, kontroll, samt at de som utvikler utenom, gjerne ikke opplever samme trafikk som før nå som dette er "hovedstasjonen".

Så du tror Rimi selger sine varer uten å ta noe for det?

App Store er bare et alternativ som er bra både for forbrukere og utviklere. Hvor mange eksemplarer av Angry Birds tror du utviklerne ville solgt om du måtte kjøpe det gjennom Eplehuset?

Du er bare sur fordi det ikke blir like enkelt å laste ned programmet fra piratbukta du.

Uluen

Du er bare sur fordi det ikke blir like enkelt å laste ned programmet fra piratbukta du.
Det ble vel presisert at Mac Appstore vil bli et alternativ, man kan laste ned og installere som vanlig også.

Wavelengths bilde

Wavelength

Sant nok, men blir ikke overrasket om mange små utviklere kommer til kun benytte seg av App Store.

effortlesss bilde

effortless

Rimi selger ikke varene sine uten å ta noe for det, men i dag har de fleste programvarer en egen nettside der de selger ting slik de selv vil - uten å måtte betale 30% til noen som helst. ;-)

svars bilde

svar

effortless: Det er ikke gratis å reklamere for egen side akuratt.
Det utviklere får for de 30% er en distribusjonskanal og reklame.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

som innebærer at de får solgt mye mere siden en som ikke kan noe særlig om programmer garantert vil klare og håntere dette og derme vil de tjene mere. Altså en vinn vinn stvasjon for apple, bruker og utvikler

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Fullskjerm?!!

En av de store fordelene med Mac, er at man kan stable vinduer fra ulike programmer, og kunne navigere i bakenforliggende vinduer uten å gå ut av det aktive programmet. Drag&drop mellom programmer er også en vesentlig del av effektive arbeidsrutiner.

I alle fall med min bruk av datamaskinen, betyr fullskjermsvisning av programmer bare heft.

drhouse

Angående fullskjerm, mission control og launchpad.

Da jeg gikk fra Mac OS 9, som jeg var strålende fornøyd med i grunn synes jeg docken var no dritt. Det synes jeg jo ikke lengre. Gi det en sjanse, brukervaner og favoritter endres hvis det er bra nok. Apple pleier å få det integrert fint i sine systemer, sånn at vi etter en stund lurer på hvorfor det aldri har vært sånn.

Det var jo bare en preview av funksjon, TRIM og sånne tekniske driver- og bakenforliggende systemer får vi sikkert vite mer om etter hvert.

:-)

California

Som andre har nevnt her, så var nok dette kun en smakeprøve, de viste oss hvilken retning OS X nå vil ta.
OS X Lion vil nok ha vesentlig fler nyheter å by på, men det ville vært særs uklokt av Apple å annonsere alle disse nå, nesten et år før release. I så fall ville konkurrerende OS hatt plenty med tid til å implementere disse i sine neste utgaver også.
Hva som blir det neste OS X, foruten Mission Control, Full Screen-apps og Launchpad får vi nok ikke se mye til før WWDC i juni 2011, med release sent i august.

Hva App Store angår, så tror jeg det kan være et genialt skritt av Apple, med tanke på alle iOS-brukerne som etterhvert begynner å snuse på å kjøpe seg en Mac. Tror også det er klokt å lansere det allerede om 90 dager, så det er endel innhold der i det Lion blir lansert.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Er enig i det du sier California. Hadde Apple sagt alt ville Windows lett kunne kopiert alle funksjonene og legge noe ut før dem.

Men vil utviklere få tilgang til en beta før lanseringen eller må alle vente til lanseringsdagen.

hvordan har det vært før

slogmos bilde

slogmo

Appstore for OSX.
Juhu, nå kommer det fart-apps på Mac'ene også. :rolls eyes:

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Rimi selger ikke varene sine uten å ta noe for det, men i dag har de fleste programvarer en egen nettside der de selger ting slik de selv vil - uten å måtte betale 30% til noen som helst. ;-)

Ja – men der de også må drifte distribusjon og betalingsløsninger. Det slipper de jo hvis de bruker Mac App Store, og hvorfor mener du Apple skulle tilby den tjenesten gratis?

anserigs

Lion ser fantastisk ut, 10.7 kan kanskje endre OS X i en litt bedre retning. Snow Leopard er ikkje det beste systemet og kan lett trenge en ansiktsløftning. Mission Control ser amazing ut, folders trur eg de bør gløyma. AppStore blir digg, tippe neste system blir å få der. He våre for møje iOS i de siste 3 årå. iLife konne de vist i september ikkje store greiene.

ColdFusions bilde

ColdFusion

... I så fall ville konkurrerende OS hatt plenty med tid til å implementere disse i sine neste utgaver også.TRIM støttes i dag av Win7... og LINUX!

http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM
Kan jo se ut som de "planlegger" noe i OS X? Uansett hadde dette roet "nervene" til MANGE som sårt venter på dette - DERFOR kunne de godt ha sagt noe om dette - men kommer det vet jeg mange vil sette umåtelig stor pris på akkurat den funksjonen.

La oss bare håpe at dette stemmer:
http://www.appleinsider.com/articles/10/06/14/apple_laying_groundwork_for_trim_support_in_future_ssd_based_macs.html

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Hvorfor er folk så voldsomt opphengt i TRIM støtte? [url=http://www.bit-tech.net/hardware/apple/2010/07/01/mac-ssd-performance-trim-in-osx/7">Tester viser jo at ytelsesforbedringen er marginal.

California

Om det kommer TRIM-støtte i OS X Lion, så tviler jeg på at det nevnes noen andre steder enn blant de "250+ other features" på nettsiden eller lignende, det er strengt talt en ubetydelig sak i marketingsammenheng, foruten for de få som vet hva det er.

fredarn

Ser spennende ut dette :)

Houd.inis bilde

Houd.ini

Trim er kanskje marginalt for de kjipe SSDene som man kan kjøpe med Macer fordi Apple har bakt inn en slags trim- funksjon i firmwaren. Skal man kjøpe en ordentlig SSD, er trim ganske essensielt.
Jeg håper virkelig ikke App store blir eneste kanal for å laste ned programmer til OS X, jeg vil virkelig ikke ha reklame i de ørten gratisprogrammene jeg bruker jevnlig.
Mission control ser greit ut, men jeg venter med min dom før jeg ser hvordan det virker på skjermer med lav oppløsning (Macbooks).

DeeWox

Mykje negativitet og synsing her... Steve Jobs påpeikte at det dei viste fram i går var berre eit få utvalgte funskjonar som dei ville vise fram. Det er masse dei ikkje hadde tid til å vise fram. Han sa at dei vil vise fram meir fram mot lanseringa...

Det som dei viste fram i går var altfor lite til å lage eit nytt OS av.

anserigs

Hvis resten av Lion blir like bra som det de viste på onsdag bør Microsoft begynne å jobbe litt kjappere med neste Windows. For dette vil ta livet av Win7 det er eg sikker på. Om ikkje livet så ihvertfall en del brukere.

appeltje

Jeg kom mer til å droppe denne og holde meg til snow leopard til 10.8 kommer.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Er det ikke litt tidlig å ta en slik avgjørelse basert på et raskt overblikk på et forsvinnende fåtall av nye funksjoner, nesten ett helt år før det slippes?

petterandreass bilde

petterandreas

Jo, det må det sies å være.

appeltje

vel, det er ikke første gang jeg hopper over et system. Jeg skippet leopard også fordi jeg ikke fant det bryet verd. Det raske overblikket vi nå har fått får meg til å tro at det kommer til å bli en del krøll i forhold til den programvaren jeg jobber med. Derfor hopper jeg sansynligvis over dette og blir med igjen når 10.8 kommer.

petterandreass bilde

petterandreas

Jeg hadde faktisk forventet meg noe helt annet av arvtageren til Snow Leopard; nemlig Cloud Leopard.

Lion ser, per dags dato, fremdeles svært lik Leopard og Snow Leopard både over og under panseret. Derfor hadde jeg likt å se Apple ta steget (som de til syvende og sist kommer til å gjøre) mot et mer nettbasert OS X:
Cloud (-computing) Leopard.

Kraftemblemet Lion hører heller hjemme i en kraftigere oppdatering av systemets grunnstruktur.

Wackhys bilde

Wackhy

For alt du vet kommer Lion til å være en komplett omskriving av hele systemet, fra topp til tå, så det er litt overraskende at du kommer med slike kommentarer etter å ha fått presentert det som ikke engang er en håndfull funksjoner av systemet.

Vent heller til man har fått (mye) mer informasjon, og/eller en utviklerversjon treffer nettet så man kan få inntrykk av det. Det blir alt for dumt å kommentere seg på hele systemet basert på det minimale Apple viste frem på pressekonferansen...

Apple xxxs bilde

Apple xxx

Lion ser ut til å være et bra operativsystem. Håper ikke at mappene i LaunchPad blir like primitive som mappene i iOs. Med det mener jeg mangelen på mapper i mapper funksjonen. Blir spennende å se hvordan sluttresultatet blir.

Apple xxx

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

MANGE HAR HÅPT PÅ GRENSESNITTSOPDATERINGER. SLIK FÅR DU DET PÅ OS X 10.5 OG 10.6.

Last ned Crystal Clear Interface. Ta vare på både installerings og avinstallerings progammet.
Skriv inn brukernavn og passord så det kan gjøre endringer.
Logg ut og inn og du kan nå ha gjennomsiktige vinduer som på windows vista og 7 bare at du har mange flere muligheter. Det er lett og skru det av og det er mange flere instillinger enn i Windws sin Aero. Ta deg tid til å lære programmet. Du får en 15 dagers trail.

Husk ta backup av macen før du instalerer dette i og med at dette er et krafti program.
Får å kunne bruke Adobe Photoshop med dette må du skru av Crystal Clear Interface for dette programmet.

Her er mitt skrivebord. [url=http://bildr.no/view/746316][img]http://bildr.no/thumb/746316.jpeg[/img][/url]

746316

Du bør ha minimum 2gb ram. Dette går ikke utover ytelsen får meg (4gb ram) og som sagt er det lett og skru av eller avinstalere. men husk BACKUP

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai