Aperture oppdatert til 3.1 med iLife 11-funksjoner

Aperturelanseringen av iLife ´11 onsdag, har Apple også sluppet en stor oppdatering til fotobehandlingsprogramet Aperture 3. En rask kikk på 3.1-oppdateringen tyder på at Aperture har fått en ansiktsløftning på grunn av oppdateringen av lillebror iPhoto ´11. Aperture har nemlig fått nøyaktig de samme nye funksjonene som iPhoto.

Den eneste forskjellen er at oppdateringen er gratis, og lagt ut på Apple Update. Dette er den første store oppdateringen av programmet etter lanseringen av Aperture 3.0 i februar.

Den nye versjonen av Aperture er i følge de foreløpige tilbakemeldingene merkbart raskere. Under panseret skal det også finnes en god del feilrettelser som gir bedre stabilitet. Det som er mer synlig, er imidlertid de nye funksjonene i programmet.

Aperture

Lysbildefremvisning, eller slideshows har fått den samme nye funksjonaliteten som iPhoto. Det vil si seks nye lysbildemaler, inkludert det temaet som ble vist fram på Apples Keynote, Places theme. Det er også lagt inn støtte for eksportering av lysbildeshow til de som har Apple TV.

Sosiale medier er et område hvor Aperture 3.1 tar et tydelig skritt framover. Nå er det mulig å poste bilder på Facebook, Twitter, etc. uten å forlate bildebehandlingsprogrammet. Man kan se kommentarer på bilder, redigere album, og skrive svar direkte i Aperture. Dermed blir Aperture et program der man kan holde oversikt over de bildene man publiserer på forskjellige tjenester på internett på ett sted.

Søkefunksjonen er forbedret, og det er mulig å søke på programmer som både finnes i RAW-format og JPEG-format. Oppdateringen gir også lettere kontroll på store bildegallerier. På bilderedigeringssiden kommer oppdateringen med flere forbedringer.

En fullstendig liste over de mange forbedringene i Aperture 3.1 finner du hos Apple.

hsds bilde

hsd

Å poste bilder på Facebook uten å forlate programmet har vært mulig i lang tid.
Jeg klarer heller ikke å finne ut hvor jeg kan lese kommentarer eller å poste kommentarer.

mrPicattas bilde

mrPicatta

Vet ikke om det er mulig å lese og skrive kommentarer, men det som er nytt er at Aperture laster ned album som ligger på facebook, flickr og mobileMe selv om de ikke er lagt ut/laget via Aperture. En utrolig nice feature..

Finner heller ikke de nye temaene, men jeg har hørt at de er der om man har installert nyeste iLife.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Hva er egentlig fordelene med Aperture i stede får iPhoto?

loffen6

by it and U will know

nicho

Det er lite fårdeler, men last ned demoversjonen du, så får du se forskjellen og fordelene:)

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Men kjapt spørsmål? Kan du redigere proft med det. Har egentlig lyst på PhotoShop fordi det er så ekstremt avangsert og jeg tror jeg har funnet en lisensnøkkel som fungerer men er ikke sikker før trail perioden er over

svanos bilde

svano

Du kan redigere proft med det, men spørsmålet blir vel mer om det gjør det du vil (altså hva du legger i "å redigere"). Både Aperture og Lighroom er slik jeg ser det mye mer rettet inn mot å være et digitalt mørkerom. Photoshop har også de mulighetene, men har vokst på seg ganske mye mer.

Larsaronen

Aperture er ett supert program til å organisere bilder og gjøre justeringer. Skal du manipulere bilder bør du ha Photoshop. For en fotograf/hobbyfotograf er Aperture det perfekte hjelpemiddel i mine øyne.
Du kan se Facebook kommentarer på metadata fanen. Velg statlig fra rullegardin menyen..

LeifTore

Heisann folkens,

Jeg jobber som grafiker og er en ivrig hobbyfotograf, så jeg har litt belegg for å uttale meg i denne saken!

Aperture er et proffesjonelt organiserings- og redigeringsverktøy for bilder, da spesielt fotografier. Aperture er iPhoto's storebror og langt mer avansert.
Photoshop er igjen noe helt annet. Hvis du primært trenger et verktøy for å organisere og redigere digitale bilder du fotograferer, er det Aperture du trenger - ikke Photoshop. De aller fleste av oss vil aldri klare å utnytte stort mer enn 30-35% av funksjonene i Photoshop. For de aller fleste er Photoshop "overkill".

Vær klar over at Aperture fra og med versjon 3 krever en del ressurser, på min 3 år gamle MB (enkleste sort) er det i tyngste laget. På Mac Pro'en på jobben funker det helt formidabelt. Jeg bruker Aperture mye, og har bortimot 10.000 selvfotograferte bilder i biblioteket.

tak

Har du noe godt alternativ til PS LeifThore. Hvis man ønsker å jobbe med
layers eller lignende?

LeifTore

Tja, såvidt jeg vet, kan du bruke layers i GIMP som også finnes til Mac, det er freeware. Men det er klart, har du behov for layers, er jo PS "Top of the tops"...

Hva slags arbeid skal du gjøre??

weding

Aperture oppgraderer ikke automatisk hos meg - som de andre Mac-programmene gjør; Har fortsatt 3.0 - må man installere manuelt oppgraderinger med nedlasting av demoversjon og deretter angivelse av lisensdata?

TigerOlas bilde

TigerOla

Den dukket opp hos meg etter en ProKit Update og Java Update.

tak

99 pct leik, LeifTore. Har PS Elements.

Skogsgudens bilde

Skogsguden

Oppdateringen dukket opp hos meg etter at jeg installerte iLife '11.

Det kan være at det førte til at oppdateringen til Aperture dukket opp i Apple Update?

ØyvindM

Jeg fikk oppdateringen uten å ha installert iLife '11

SRD

Faces har i hvertfall blitt mye raskere. Har også merket at programmet starter litt raskere, men hos meg har det alltid gått ganske fort da jeg har SSD (har 25 000 Raw-filer).

noruga

"Lysbildefremvisning, eller slideshows har fått den samme nye funksjonaliteten som iPhoto. Det vil si seks nye lysbildemaler, inkludert det temaet som ble vist fram på Apples Keynote, Places theme."

- Har nettopp oppgradert til Aperture 3.1. Ingen nye lysbildemaler her, i alle fall ikkje "Places theme".

weding

Oppdateringen vil ikke vises, selv etter Prokit / Jave update. Men iLife'11 ser jeg ingen grunn til å installere - bruker bare "storebrødrene". Kanskje en installering av Demo-versjon med registrering av koden hjelper?

furia

ikke places theme hos meg heller. ellers virker oppdateringen OK den. Ingen problemer så langt

BendikHa

Er det noen som vet hvordan jeg får de samme epostdesignene og facebook funksjonene i Aparture 3.1 som i iPhoto '11?

Det er et must, å jeg blir å bruke iPhoto til jeg finner ut av det, selv om jeg har kjøpt Aparture av en selger som sa det gikk helt fint å bruke de samme funksjonene -.-

noruga

Du må kjøpe iLife 11.
Dei nye funksjonane i Aperture fungerer ikkje utan at iPhoto 11 er installert.

BendikHa

Jeg har iLife '11 men funker fortsatt ikke

SRD

Er det noen som vet hvordan jeg får de samme epostdesignene og facebook funksjonene i Aparture 3.1 som i iPhoto '11?

Det er et must, å jeg blir å bruke iPhoto til jeg finner ut av det, selv om jeg har kjøpt Aparture av en selger som sa det gikk helt fint å bruke de samme funksjonene -.-
Hvis Facebook er must for deg så er nok ikke du helt i brukergruppen for Aperture. Uansett så får du både Facebook-kommentarer, laster ned Facebook-album og Facebook-opplastningsmuligheter i Aperture og (jeg fikk det med en gang jeg installerte 3.1, trengte ikke å installere iLife først). Når det gjelder er mail er det vel bare noen maler som følger med iLife, eller?

sags bilde

sag

@tak
Et alternativ til PS (for manipulering, layers osv) er Pixelmator, søk etter artikler om Pixelmator på Mac1. Veldig billig, og gjør ting meget elegant.

el-nico

Jeg er ikke noe annet enn en middels dårlig fotograf som liker å klikke og pusle med bilder på kveldstid.
Har nå en trial av Aperture, og liker programmet veldig godt. Bruker ellers Pixelmator, men ville gjerne se hva Aperture kan by på.

Og så langt leder Pixelmator p.g.a dette:
https://img.skitch.com/20110324-mx2cfdhxfsh7ummp1h9qtt6etc.jpg

Finnes denne funksjonen i Aperture?
Kan man sende bilder som morsomme mails utenom Mail, men med korktavle- ballong- reklame- m.m.m.m.m.m.m.m bakgrunner?

Jeg har virkelig søkt, jeg har virkelig spurt .....

svars bilde

svar

Inge sånn funksjon direkte i Aperture.
Det finnes en del ramme-plugins, men de er nok ikke helt det du ser etter heller.
Men hvorfor bruker du ikke begge da, vist du liger begge?
Aperture har en mulighet til å sette opp 1 ekstern editor, som da fungerer som en "plugin" til Aperture.
Velger du da at bildet skal åpnes i den eksterne editoren, åpnes bilde i det valgte programmet, og når du lagrer bilde i det andre programmet, så lagres det som en egen verson i Aperture.

Aperture har sine styrker på å samle bilder (organisering),RAW behendling og enkle endringer som gjelder hele bildet.
Det er ingen bilde-manipulator egentlig, da du i Aperture bare kan endre elementer som alerede er i bildet, selv om man kan overdrive.

Mange bruker eks Photosop/Elements som en "plugin" til Aperture, for å kunne bruke lag og manipuleringsmulighetene der.

el-nico

Jeg takker og bukker for svar.

Ser også at jeg formulerte meg litt rart i går, og har i lang tid prøvd å rette opp i det jeg skrev. Men det har ikke latt seg gjøre. Jeg har ikke fått lov til å redigere mitt innlegg, ei heller svare ....
Ikke i noen nettleser.
Merkelig.

Men takk for svar.
Skal fortsette å leke med Aperture og se om det er noe for meg - og det er virkelig ikke muligheten til å sende mail på iPhoto-måten det står og faller på ;D.
Det ble som skrevet bare litt feil i mitt forrige innlegg.

Aperture VS Pixelmator!
GO!!

svars bilde

svar

Du kan ikke svare på ditt eget innlegg sånn rett etter du har skrevet ett nei :)

Det blir også feil å sette opp Pixelmator og Aperture mot hverandre.
Det er mer slik; Aperture +Pixelmator =GO

Snires bilde

Snire

Her har du en fin, gratis plugin til Aperture som kan legge på rammer og tekst:
http://www.iborderfx.com/BorderFX/

el-nico

Ja jøss, der var det noe, ja.

Og det fungerer på en trial-versjon.

Morsomt!!

el-nico

Okelidokeli :D

Kan noen hjelpe meg med denne, noen som har litt mer kjennskap til Aperture enn meg?

Har [heldigvis"> laget noen prosjektmapper med bilder jeg har kopiert, bilder jeg mao ikke har noen problemer med å miste/ødelegge.

Alle bilder jeg jobber med lagrer seg automatisk til siste versjon, om dere forstår. Alle små og store endringer blir værende.
Finnes det ikke en "lagre som"-funksjon, eller noe? Er det noe lurt jeg må krysse av for å få et valg om jeg vil beholde/forkaste endringene?

Slik jeg nå jobber (i denne testperioden), kopierer jeg originalbildet (i Aperturemappen jeg befinner meg i eller til skrivebordet), for å så beholde originalen, mens jeg leker med kopien ...

Er det dette som er fremgangsmåten, eller har jeg bare oversett noe totalt elementært ?

Har søkt mye, men finner ikke særlig hjelp der ute.

Wavelengths bilde

Wavelength

Aperture lager en ny versjon når du justerer et bilde. Skal du tilbake til orginalen høyreklikker du på bilde og trykker Reset All Adjustments.

measin

Okelidokeli :D

Alle bilder jeg jobber med lagrer seg automatisk til siste versjon, om dere forstår. Alle små og store endringer blir værende.
Finnes det ikke en "lagre som"-funksjon, eller noe? Er det noe lurt jeg må krysse av for å få et valg om jeg vil beholde/forkaste endringene?

Slik jeg nå jobber (i denne testperioden), kopierer jeg originalbildet (i Aperturemappen jeg befinner meg i eller til skrivebordet), for å så beholde originalen, mens jeg leker med kopien ...

Er det dette som er fremgangsmåten, eller har jeg bare oversett noe totalt elementært ?

Du har nok mistet hele poenget med Aperture og andre "Pro" verktøy som jobber med RAW. Faktum er at alle justeringer og endringer du gjør med bildet, bare lagres som en XML "sidecar" fil, derved er all redigering "nondestruktiv". dvs alle endringer du har gjort endrer ikke den fysiske filen du jobber med.
Om du ønsker å lage flere versjoner av et bilde f.eks. så er det bare å høyreklikke på blidet og velg "New version from master" (alt+ G) da vil Aperture lage et nytt bilde du kan jobbe med og sammelikne din andre versjon med.

Ellers finnes det en mengde med ressurser for å lære litt om Aperture på nett, sjekk f.eks
[url=http://aperture.maccreate.com/">Aperture maccreate
[url=http://www.apple.com/aperture/how-to/">Apples aperture sider
[url=http://gigaom.com/apple/learn-aperture-without-one-to-one/">Linker til side med flere ressurser

Ellers kan du alltid hente ut originalene fra Aperture. Høyreklikk på Aperture library, velg "Vis innehold i pakken". Gå til mappen masters og der finner du alle originalfiler sortert på år mnd dag osv. om du skulle ha behov for disse.

Lykke til.

el-nico

Tusen takk for veldig bra og oppklarende svar.
Fikk dessverre ikke mulighet til å redigere innlegget mitt, da jeg fant ut av noe selv.

Men uansett forstår jeg nå mye mer om "pro"- redigeringen til Aperture.

Tusen takk igjen.

Snuppiscnapp

Hos meg er Aperture litt "rar" velger jeg et annet fil format enn raw, når jeg eksporterer fila, feks; .jpeg. Så eksporterer den .png fil. Velger jeg .png så eksporterer den .jpeg formatet.

Noen som vet hvorfor det er slik?

Wavelengths bilde

Wavelength

Velg EDIT i nedtrekksmenyen når du skal velge format til eksportering. Der kan du endre.

Snuppiscnapp

Takk det løste problemet! :-) Men en annen ting.. i PS kan man velge selv hvilke størrelser man skal velge når man skalerer et bilde. Her finner jeg bare forhåndsoppsatte maler for dette. Kan jeg ikke selv velge hvilke størrelser og at bildet beholder sin originale proposisjon etter at bildet har fått skalert ned sin størrelse?

liza

Jeg er ganske nybegynner med mac og nå prøver jeg ut programet Aperture. Men når jeg laster opp bilder til Flickr forandrer datoen på bildene seg, har noen en forklaring på dette? En annen ting, hvordan får jeg lastet opp originalstørrelsen på bildene direkte til Flickr etter at jeg har redigert bildene noe i Aperture?
Liza

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai