TEST: Gunnar Wi-Five databriller

TEST Gunnar Wi-five

Mange av oss ivrige Mac-entusiaster bruker nok fort flere timer foran vår Mac hver eneste dag og dessverre er ikke våre øyne skapt for dette. Flere tidligere ansatte i brilleselskapet Oakley har nå utviklet et eget brillemerke for oss dataentusiaster. Kan Gunnar-brillene skåne våre øyne?

At man lett kan bli sliten av å stirre inn en dataskjerm time etter time er ingen overraskelse, men viste du at det faktisk har blitt en sykdom? «Computer Vision Syndrom» er navnet og det beskrives et midlertidig øyeproblem. Symptomene er hodepine, tåkesyn, nakkesmerter, tretthet, anstrengte øyne, tørre, irriterte øyne, dobbeltsy, og vanskeligheter med å fokusere. Mange av disse symptomene har nok de fleste opplevd etter lang tid forran datamaskinen.

Gunnar er et nytt brillemerke skapt av tidligere Oakley-folk. Merket er amerikansk selv om man med navnet Gunnar skulle tro det var skandinavisk. Selskapet hevder de har utviklet en spesiell linseteknologi som skal redusere og hindre trøtte øyne. For oss dødelige er det snakk om gule brille glass med en minimal styrke - + 0.25.

Gunnar leverer tilbyr en rekke forskjellige brillemodeller og du kan velge mellom et stort antall design. Prisen varierer fra NOK 749,- til NOK 1599,- og brillene som har blitt testet er Wi-Five til den nette sum av NOK 1299,-

TEST Gunnar Wi-five

Jeg var svært skeptisk til disse brillene før jeg begynte å bruke dem og Gunnar påstander om mindre trøtte øyne og mer klarhet på skjermen ble tatt med en stor, stor klype salt. Etter å ha brukt disse brillene i over en måned er derimot skepsisen snudd.

Hemligheten til brillene ligger nemlig i det gule glasset og den svake styrken. Det gule filtret gjør det mye mer behagelig å stirre på dataskjermen når bakgrunnen er hvit og øker kontrasten når det er mer mørke farger på skjermen. Når man i tillegg kombinerer dette med en liten styrke i glasset, blir det både enklere og mer behagelige å lese og arbeide med en dataskjerm. Noe av hemmeligheten er også at brillen er svært lett - du merker omtrent ikke at du har på deg brillene.

Det er også verdt å merke seg at det trengs litt tilvenning å begynne å jobbe med gule brilleglass. Alt blir litt annerledes og jobber du i kreative yrker hvor 100% korrekt fargegjenkjenning er et viktig, er dette ikke et produkt for deg. Gunnar tilbyr også briller med klart glass for designere, men siden mye av effekten må tilskrives det gule glasset er de neppe like gode.

Bruker du briller eller linser kan Gunnar også være en utfordring. Personlig bruker jeg ikke det, men når personer som bruker linser har prøvd mine Gunnar-briller har de ikke vært like imponert. Det er mulig å bestille Gunnar med egen styrke i glasset, men da blir prisen en helt annen.

Konklusjon

Gunnar brillene er et godt produkt hvis du ofte opplever at du får trøtte, slitne og irriterte øyne etter en lang arbeidsdag. Brillene fåes i en rekke forskjellige stiler og sannsynligheten for at man finner en stil man liker er stor.

Etter mer enn fire ukers bruk har Gunnar-brillene blitt mer eller mindre fast inventar når jeg jobber i lengre perioder forran en dataskjerm. Det er vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at øynene føles mindre trøtte, men følelse etter endt arbeidsdag er definitivt bedre.

Gunnar er vanskelig å anbefale hvis du jobber i kreative yrker og må nesten prøves hvis du benytter briller eller kontaktlinser allerede i dag. Man kan vel heller ikke hevdet at man ser veldig kul ut med gule brilleglass, men noe må man kanskje ofre for øynene sin skyld?

Gunnar brillene føres i Norge av Komplett, Humac og Krogh Optikk. Du kan lese mer om brillene hos Gunnars.no.

Gunnar-brillene på ping

I episode #24 av vår podcast ping benyttet Mats Gunnar-brillene i hele episoden og ga en kort omtale mot slutten.

iBruker

Brillens funksjon er nok dessverre bare psykisk. Dette er ren og skjær svindel.

nerland

Du er et troll "iBruker" ---> http://www.thebigblackhole.com - Vær litt konstruktiv i dine kommentarer i det minste.

svars bilde

svar

Er det bare meg som synes at produktnavnet "Gunnar" høres litt "Johan" ut? :P (HAHA)

De skulle laget slike med styrke også, for oss som trenger briller ellers også.

nerland

Ref. Artikkel:
"Det er mulig å bestille Gunnar med egen styrke i glasset, men da blir prisen en helt annen."

Lukass bilde

Lukas

Mange typiske "dataplager" kan tilskrives ensformig og dårlig sittestilling foran skjermen. Mye kan rettes ved å ganske enkelt variere arbeidsstillinger, ta flere pauser og tøye og bøye, i stedet for å blakke seg på spesialbriller, -tastaturer, -mus og -stoler.

hendelsesløysa

Disse brillene betyr dødens for øyene dine over tid. I alle fall om du har håp om å ikke bruke briller eller linser fremover.

Øyene justeres kontinuerlig og jobber man i en styrke over lang tid, tilpasser øyene seg til dette og over tid vil du få problemer med å se skarpt uten brillene. Dette blir selvsagt bare problem om du bruker brillene over en arbeidsdag foreksempel. Å sitte hjemme et par timer noen ganger i uka betyr lite, men da brillene markedsføres mye mot jobbsituasjoner er nok mange av de som kjøper brillene tenkt å bruke den på jobb.

Tenk over dette folkens!

TheXman

Er vel kanskje ikke veldig praktisk hvis man jobber med justering av bilder/farger...?
;)

petrus764s bilde

petrus764

http://www.stereopsis.com/flux/ Anbefales.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Har noen testet http://www.stereopsis.com/flux/

Fungerer det bra og bør du laste det ned.

Hva er det som er så spesielt med det og kan du skru det av om ønsket?

mrPicattas bilde

mrPicatta

@KlodrikMcKr

Jeg har brukt F.lux i over ett år nå, og kan ikke forestille meg en dag uten. Den skrur seg på når solen der du bor går ned, og endrer farge innstillingene til skjermen. Er utrolig behagelig om man programmerer, leser etc.

Man kan skru den av for en time, eller bare avslutte appen :P

frode1009

Flere tidligere ansatte i brilleselskapet Oakley ....
Er de å få kjøpt i butikk (Oslo) Digilife AS

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Dette er jo bare fancy terminalbriller, noe som har vært vanlig siden 80-tallet.

For øvrig er det sant at øynene ikke er laget for å sitte og stirre på en skjerm timesvis i strekk, noe som betyr at alle egentlig vil ha godt av terminalbriller - enten man ellers har perfekt syn eller ikke.

MacFans

terminalbriller er ikke annet en vanlige synsbriller, bare så du vet det.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Jeg vet det. Det er synsbriller med en annen styrke enn hva man normalt bruker.

Ser ikke at disse brillene over her er noe annet enn fancy terminalbriller.

luredan

Takk for tips om F.lux petrus764 ! Synes det virker kjempebehagelig så langt. Og litt enklere enn å kjøpe briller til 1500 kr :)

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Lastet det ned nå.

Og det virker superbra. Litt uvant de første minuttene men gjør nok nesten sammen nytte som brillene og gratis. Ambefaler alle dette.

Snires bilde

Snire

Oakley er jo svindel uansett hva du velger av briller.
Ingen ved sine fulle fem betaler så mye for solbriller.

svars bilde

svar

Snire: Jeg har ett par solbriller som jeg har betalt over 1000kr for, men det er vanlige solbriller med styrke da.

Lukass bilde

Lukas

Oakley er jo svindel uansett hva du velger av briller.
Ingen ved sine fulle fem betaler så mye for solbriller.

Hørt om metaverdier? De færreste er like rasjonelle som du gir inntrykk av å være.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Oakley er jo svindel uansett hva du velger av briller.
Ingen ved sine fulle fem betaler så mye for solbriller.

Verdi og pris er to vidt forskjellige ting.

Kjøtt

"Verdi og pris er to vidt forskjellige ting." Verdien er hva folk faktisk er villig til å gi for produktet, og ikke et øre mer eller mindre. Produksjonskostnader er irrelevante.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Verdien er rent subjektiv, og varierer fra person til person.

Det du beskriver er prisen.

For Kjell Inge Røkke så er en 500-lapp ikke verdt noen ting, mens for en minstepensjonist kan en 500-lapp være verdt enormt mye. På samme måte så vil en pris på et par tusenlapper for et par Oakley-briller være en bra deal for noen, mens det vil være helt vanvittig for andre.

Kjøtt

Ja, verdi er rent subjektivt. Men hva noe er verdt kan kun objektivt måles i hva folk er villig til å gi/betale (med tid, penger osv) av egen lomme.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Nei, det er her du blander. Det man kan måle objektivt basert på hva folk er villige til å betale er prisen.

Verdien er rent subjektiv, og bare subjektiv. Det som bestemmer om et kjøp finner sted, er hvorvidt kjøperen synes en gitt vare er verdt mer enn andre ting han kan bruke den samme mengden penger på.

For Kjell Inge Røkke vil kanskje en diamantbelagt Vertu telefon til 80.000 kroner være verdt mer enn andre ting han kan bruke 80.000 kroner på (siden 80.000 kroner er lommepenger for Røkke), mens for de fleste av oss vanlige dødelige så vil selve Vertu telefonen være verdt langt mindre enn et nytt kjøkken, nytt bad eller andre ting man som vanlig dødelig kan bruke 80.000 kroner på.

Kjøtt

Du svarte at all verdivurdering var subjektiv, og det var i grunnen bare dit jeg ville. Jeg gamblet på at du var inne på arbeidsverditeori (skumle greier), og jeg tok feil. Skjønner godt hva du sier og er ikke uenig. Poenget mitt var at det eneste objektive en har å gå etter på at noe er verdt noe (for noen andre) er at det frivillig ble gitt noe for det.

Verdien på noe (individuelt) er alltid mer enn det en gir i bytte, så jeg sa noe som ikke var helt riktig først.

http://en.wikipedia.org/wiki/Subjective_theory_of_value

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Ja, jeg ser hvordan det jeg sa først kan lede tankene an til arbeidsverditeori. Det er som du helt riktig påpeker skumle greier, så det er betryggende å se at det finnes flere med grunnleggende økonomisk vett. ;)

Trippien

"Oakley er jo svindel uansett hva du velger av briller.
Ingen ved sine fulle fem betaler så mye for solbriller.

Hørt om metaverdier? De færreste er like rasjonelle som du gir inntrykk av å være."

Nå sitter jo de fleste her med Mac og iPhone og iPad og iWear (hehe) og det er jo ikke akkurat det billigste som er å få tak i av duppedingser. Men det er ikke så gøy å se seg selv i speilet alltid ;)

Wackhys bilde

Wackhy

Oakley er jo svindel uansett hva du velger av briller.
Ingen ved sine fulle fem betaler så mye for solbriller.

Tja, jeg har Oakley-briller. et bevisst valg jeg tar siden jeg er avhengig av blant annet polariserte glass siden jeg har lyssensitive øyne.
Mener du at dette tilsier at jeg ikke er ved mine fulle fem fordi jeg har en genetisk tilstand som gjør meg lyssensitiv og dermed velger å bruke mer penger på solbriller for å få et mer komfortabelt syn?

Trippien

Wackhy, det kan være lurt å ikke ta generelle uttalelser personlig, uansett hvor tåpelige de enn er. Jeg kan nok med stor sannsynlighet slå fast at det ikke var din "genetiske tilstand" han hadde i tankene da han skrev sin kommentar, og han mener nok heller ikke at du ikke er ved dine fulle fem.

Smil og vær glad for hver dag som går, så skal du se hvor mange venner du får :-D

Wackhys bilde

Wackhy

Jeg tar det overhodet ikke personlig, men jeg har et problem med snevre uttalelser fra folk som åpenbart ikke tenker seg om før de poster utsagn i offentlighet. Hva folk mener privat er meg revnende likegyldig, og jeg har ingen problemer med om noen mener jeg ikke er ved mine fulle fem eller lignende, men jeg ønsker bare å fremlyse at det er en fordel å bruke hodet sitt før man poster, og ikke minst å begrunne utsagn med annet enn utrop som kan minne om prepubertale guttunger som ikke har fått LEGO-settet de ønsket seg til jul.

appeltje

er ikke dette sammenlignbart med de brillene som selges til eldre sjåfører for at de skal se bedre, for eksempell om natten, når de sitter bak rattet? Så vidt jeg veit er de også gule.

Trippien

og ikke minst å begrunne utsagn med annet enn utrop som kan minne om prepubertale guttunger som ikke har fått LEGO-settet de ønsket seg til jul.

Herlig :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai