TEST: MacBook Air 13"

MacBook Air

Forrige uke lanserte Apple sin største oppdatering av MacBook Air siden introduksjonen av maskinen. Nytt design, ingen vanlig harddisk, og en helt ny mindre modell. Vi har testet både MacBook Air 13" og 11". Først ut er storebror.

MacBook Air har utvilsomt hatt en noe problematisk historie. Maskinen ble først introdusert i januar 2008 og kostet den gang NOK 14 290,- for den billigste modellen. Siden den gang har Apple oppdatert MacBook Air to ganger og redusert prisen, men maskinen har alltid blitt opplevd som relativt dyr i forhold til hva du får. MacBook Air har utvilsomt ikke blitt den suksessen Apple håpet på.

Hva er nytt?

Nå har Apple introdusert den største oppdatering av MacBook Air noensinne og blåser igjen liv i denne modell-serien. De største nyhetene er at Apple nå har redesignet hele maskinen mer eller mindre fra grunnen opp.

På utsiden har maskinen nå fått den samme unibodyen som vi har blitt vant til fra MacBook og MacBook Pro. Dette innebærer at maskinen føles dønn solid selv om den på det minste ikke er mer enn 0.3 cm tykk. På det tykkeste er den kun 1.7 cm. En standard MacBook Air 13" veier inn på 1.32 kg - tyngre enn man skulle tro når man kjenner og ser på maskinen.

Porter på MacBook Air

Apple har også fjernet den noe upraktiske skuffen som skjulte portene i den eldre MacBook Air. Den nye utgaven har et mye mer rett design som gjør det mulig for Apple å ha portene fritt helt bakerst på maskinen. Her finner du 2x USB 2.0, en Mini DisplayPort, en SD-kortleser, en Mag-Safe ladekontakt, en mikrofon og en headsetutgang. Vi savner en FireWire-kontakt og stusser litt over at Apple ikke har valgt USB 3.0 som er den nyeste standarden og er bak-overkompatibel, men ellers kan vi nesten ikke forlange flere porter på en så tynn og liten maskin - det er rett og slett ikke plass til mer!

MacBook Air SSD

I tillegg til å endre designet, har Apple også gjort en del endringer på innsiden. Vekk er harddisken til fordel for Flash-minne koblet rett inn på hovedkortet. Maskinen har dermed ingen standard 2.5" eller 1.8" SATA-basert SSD-stasjon som var et valg på forrige modell. Dette reduserer størrelsen, øker hastigheten og sparer strøm - tre punkter som alle MacBook-eiere nok gjerne vil ha.

Ny av og på knapp

Også skjermen har fått en oppdatering. Den tidligere 13"-modell hadde en oppløsning på 1366x768 , mens den nye nå har blitt oppgradert til 1440x900. Dette gir mer plass på skrivebordet og en gjør maskinen brukbar til flere oppgaver. Lillebroren, MacBook Air 11", har til sammenligning fått samme oppløsning som den gamle MacBook Air (1366x768). Du kan koble en ekstern skjerm med en oppløsning på inntil 2560x1600 via Mini DisplayPort + DVI/VGA adapter. DisplayPorten støtter også HDMI (inkludert lyd) med en ekstra adapter.

Skjermen er, som sin forgjenger, en LED-belyst skjerm som skiller seg kvalitetsmessig ikke fra MacBook Pro. Vi synes også at skjermene er mindre glossy enn MacBook Pro og forgjengeren, selv om de fortsatt absolutt er glossy. Det er mindre gjenskinn i skjermen enn tidligere og dette har også blitt uavhengig rapportert av andre. Det er med andre ord noe som tyder på at Apple har gjort noen mindre endringer på skjermen.

Det er verdt å merke seg at Apple har fjernet «Ambient Light Sensor» - funksjonen som stilte inn lysstyrken på skjermen automatisk. Denne funksjonaliteten finnes ikke i den nye MacBook Air.

Skjermen på MacBook Air 13

Av mindre endringer finner vi en ny av og på knapp som nå ligger på tastaturet. Maskinen har også fått samme trackpad som på alle de andre MacBook-modellene - det vil si ingen egen knapp og full støtte for multi-touch. Dessverre har Apple faktisk fjernet lyset i tastaturet på den nye modellen og det er heller ikke mulig å bestille den med lys i tastaturet. Valget med å fjerne lys i tastaturet er for oss en smule merkelig. Er det en maskin som faktisk trenger lys i tastaturet så er det MacBook Air som er en favoritt på reiser og andre steder hvor lys kan være dårlig.

Vi finner ingen umiddelbar teknisk årsak til at lyset er vekk da det fortsatt bør være plass. Gjør Apple dette for å tydeligere skille MacBook Air og MacBook Pro fra hverandre? I såfall skulle vi gjerne ha sett at lys i tastaturet kom tilbake som et valg under bestilling. Vi tviler dog på at det kommer til å skje.

Apple har også fjernet IR-mottakeren og du kan dermed heller ikke bruke Apple Remote til å styre presentasjoner, iTunes, FrontRow eller andre mediesentere. Maskinen har derimot Bluetooth og du kan erstatte din Apple Remote med Apples egen Remote-applikasjon til både iTunes og Keynote. Det krever en iPhone eller iPod touch.

Manglende «Ambient light sensor», intet lys i tastaturet og ingen IR-mottaker kan være en stor dealbreaker for folk på farta, spesielt hvis man planlegger å bytte ut en MacBook Pro mot Air.

Ytelse

Vi har testet MacBook Air 13" med en 1.86GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 2GB 1066MHz DDR3 SDRAM og 128GB Flash-minne og sammenlignet denne med MacBook Air 13" (late 2008) med samme prosessor, 128GB SSD 2.5" disk og 2GB RAM.

MacBook Air 13" er selv etter oppdateringen intet «mobilt powerhouse». Det finnes en rekke maskiner med bedre spesifikasjoner og er du ute etter rå ytelse til prosessorkrevende arbeid som videoredigering, spilling og lignende er fortsatt MacBook Pro med i5- og i7-prosessorene til Intel det beste valget.

Det er likevel en kjensgjerning at de færreste egentlig driver med svært prossesorkrevende arbeid og det går vel egentlig mest i webleser, iTunes/Spotify, Office/kontorpakker og e-post. Burde ikke MacBook Air holde til disse oppgavene? Definitivt.

Maskinen oppleves nemlig som svært responsiv. Programmer er i gang mer eller mindre umiddelbart og den velkjente badeballen så vi svært lite til. QuickTime-innhold i Full HD (1080p) spilles av uten at maskinen hikker samtidig som vi surfer, leser mail og gjennomfører flere andre oppgaver. Fra oppstart til maskinen er klar til bruk går det under 10 sekunder. Dette er imponerende!

Sammenlignet med både den tidligere MacBook Air og MacBook Pro 13" virker maskinen svært, svært «snappy». Setter man den gamle og nye MacBook Air opp mot hverandre med benchmark-programvaren Xbench og Geekbench, ser man derimot de faktiske forskjellene ikke er dramatiske. Den nye MacBook Air har overtaket selv om den har samme prosessor. Mye av hastighetsforbedringene kan tilskrives en oppgradert GPU (GeForce 320M) og betydelig raskere Flash-minne som nå sitter rett i hovedkortet.

MacBook Air

Ny MacBook Air testet mot forrige generasjon - lengst er best

Apple har også lovet oss en bedre batterilevetid på den nye MacBook Air og det skal ikke mye til å gjøre det bedre enn den forrige generasjonen. Før var man heldig om man fikk mer enn 3 timer ut av en MacBook Air 13", men nå lover Apple hele 7 timer og 30 timer standby. Er mer enn en dobling realistisk?

Batteriene utgjør en svært stor del av innsiden i den nye modellen og Apple har helt gjort om layouten. Fremfor å ha et stort batteri, har Apple flere mindre batterier som totalt utgjør 50-watt-timer. Batteriet er fortsatt et lithium-polymer batteri.

MacBook Air batterier

Vi opplevde at maskinen holdt ut i 6 timer og 50 minutter ved vanlig bruk, det vil si en blanding av Safari, Mail, Office og videoavspilling over trådløst-nettverk. Batteriet var da ikke kalibrert og på sin andre oppladning siden den ble pakket opp. Standby-tiden på 30 dager fikk vi av åpenbare grunner ikke anledning til å teste, men maskinen går inn en ny type dvale hvor minimalt med batteri brukes.

Dvalefunksjonen vil gjøre det mulig å behandle MacBook Air som en iPad - dvs. du slår den aldri av og den slår seg på umiddelbart og har fortsatt godt med batteri.

Konklusjon

Apple introduserte den nye MacBook Air som et resultat av iPad. Apple har kuttet ut harddisken til fordel for Flash-minne som gir oss lynrask respons, gitt oss 30 dagers standby-tid og instant on og økt batterilevetiden dramatisk - utvilsomt noen av det beste med en iPad.

MacBook Air er ytelsesmessig ingen enorm oppgradering fra den forrige versjonen, men det nye designet med flere tilgjengelige porter, lang batterilevetid og Flash-minne på alle modeller gjør det likevel til en svært god oppgradering. Ytelesesmessig matcher toppmodellene entry-level MacBook Pro og er et svært godt valg for alle som ikke nødvendigvis bruker hele dagen sin i Final Cut Studio eller andre tunge programmer. Muligheten til å koble til eksterne skjermer med oppløsning på opptil 2560x1600 via Mini DisplayPort gjør den også svært brukbar til det daglige arbeid.

Vi stusser over at Apple har fjernet flere av funksjonene man skulle tro mange av de potensielle MacBook Air-eierne gjerne ville ha lys i tastaturet og IR-mottaker til presentasjoner. Dette er jo den perfekte presentasjonsmaskinen?

Positivt

 • Ekstremt lett og tynn
 • Batterilevetid
 • Dvale med 30 dagers standby
 • Veldig responsiv
 • God og høyoppløst skjerm
 • Fornuftig plassering av porter

Negativt

 • Mangler lys i tastaturet
 • Apple Remote fungerer ikke
 • Ingen USB 3.0 eller Firewire

Bilder

matgal

Ny ping i dag om dette?

moijks bilde

moijk

"stusser litt over at Apple ikke har valgt USB 3.0 som er den nyeste standarden og er bak-overkompatibel"

Brikkesettet støtter ikke USB 3, klag til intel du. Samme med core 2 duo - Intel tillater ikke nvida sin integrerte i i-Core maskinene. så enten core 2 duo + 320m, eller i3/i5 med intel hd. Apple valgte førstnevnte - noe som merkes da intel hd ville vært en flaskehals.

ITsams bilde

ITsam

ja hvor tid blir det ny ping. skulle det ikke hvert på torsdag??

mvh ITsam

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

ingen usb 3.0, firewire, eller tastatur lys vil ikke palge meg:) har ikke lys på maccen jeg ha rnå uansett

PowerBook

Maskinen ser forsåvidt fin ut den.
Men utrolig synd at Apple har fjernet bakgrunnsbelyst tastatur og lysføler for skjermen. Deal breaker!

mrPicattas bilde

mrPicatta

At dem ikke har tatt med lys på tastaturet er for meg en grunn til å vente med å oppgradere maskinparken min. Har ikke lys på min nåværende, og savner det, selv om jeg skriver touch.

Synd at dem ikke har SD-kort leser på 11"... Enten SD, eller SD mini? (den mellomste :P )

djhalleus bilde

djhalleu

Eg prøvde begge litt idag. Endelig er Mac like responsiv som pc´er. Utrolig kjapp i menyer og slikt. Synd eg ikkje har bruk for en.

Kunne kanskje kjøpt en 15 toms air. Men det er vel det ikkje marked for å lage....

hawkland

Til artikkelforfatter:

Oppløsningen på de tidligere generasjonene av MBA var 1280 x 800. Skjermen til MBA 11" og dens oppløsning er i 16x9-formatet, og det er første gang i en MacBook.

Last ned Mactracker... ;)

luftbaronens bilde

luftbaronen

Har lenge ventet på en air som kunne ta over for macbook pro for meg. Macbook Air 13, 2.1ghz, 4gb, 256GB bestilt :) Dette blir julaften i novmber for meg.

svanos bilde

svano

Eg prøvde begge litt idag. Endelig er Mac like responsiv som pc´er. Utrolig kjapp i menyer og slikt. Synd eg ikkje har bruk for en.

Kunne kanskje kjøpt en 15 toms air. Men det er vel det ikkje marked for å lage....Hva slags pc snakker vi om her, har aldri hatt problem medat Macene mine ikke er like responsiv som Win/Linux..

Selv om en Air vil dekke manges behov og er villig til å betale prien, ser jeg det mer som en prototype i salg. Den viser oss hva som kommer. Du får nok noen av Air sine kvaliteter i en 15". Jeg tror Apple har rett i at mekaniske disker og optisk drev ikke har noe framtid i bærbare produkter og at noe av det vi ser i Air kommer til de andre laptopene. Hadde ikke dvd-en min lagd en liten lyd når maskinen starter hadde jeg fort glemt at den er der. Jeg forstår virkelig ikke at folk savner bluray i mac, fysiske formater for film og annen datadistrubisjon er på vei ut uansett.

mac_31

Helt enig. Ut med vanlig HD og DVD-rom drev. Allikevel, en MBP skal ha en del høyere ytelse enn en MBA, og da er det grenser for hvor tynne disse kan lages uten at luftsirkalusjon og varmeutvikling blir et problem. Jeg er uansett spent å se hva Apple gjør videre. Synes de gjorde et stort skritt i riktig retning med disse nye MacBookAir modellene. Må innrømme at MBA 11' er en utrolig pen sak, og jeg bestilte akkurat en 11' modell med max spec... :)
Jeg så MBAene "live" i dag, i en Apple butikk, og da var det gjort.. :)

svars bilde

svar

BD er nok ikke på vei ut enda, det finnes vell ikke pr i dag noen video streaming tjenester som leverer like høy kvalitet som det en BD plate gjør.
Og hva skulle man da hatt filmer på? USB pinner?

Men, i en ultraportabel berbar, hører ikke dvd/bd drev hjemme.

svanos bilde

svano

Jeg sa på vei ut, ikke ut per dags dato. Jeg mener folk ikke har samme forhold til det å eie film som de hadde til musikk. Streaming kommer og vil ta over fort tror jeg. Med eller uten HD. Tror den store hopen er litt likegyldig til HD og heller velger streaming framfor disker med HD så lenge det de får er bra nok, og ikke minst fordi det er praktisk.

Skal jeg ha hjemmekino vil jeg uansett ikke basere det på en laptop og jeg mener tiden for å droppe leser i laptoper er rett rundt hjørnet.

Øysteinhs bilde

Øysteinh

"På utsiden har maskinen nå fått den samme unibodyen som vi har blitt vant til fra MacBook og MacBook Pro. Dette innebærer at maskinen føles dønn solid selv om den på det minste ikke er mer enn 0.3 cm tykk."

Nå var det nettopp MBA som var pilotmaskinen for Unibodymetoden, noe Jonathan Ive forklarer i videoen av den første MBP med Unibody. Derfor har den alltid føltes dønn solid.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

Den gamle var da i plast? og lot seg bøye

Traktors bilde

Traktor

Nei, den gamle var også i aluminium.

jpsalvesen

BD er jo interessant enn så lenge jeg faktisk kjøper filmer på blu-ray for å se på den skarpe, fine 40-tommer'n min og ingen streamer med tilstrekkelig høy bitrate (forståelig nok). Samtidig vil jeg gjerne kunne se disse filmene på laptop'en.

Så for min del føler jeg at Steve Jobs sin blu-ray-fobi gjør meg til en pirat. So be it. Arrrh!

jonnern

Jeg fått min nye MBA 13'' og har testet den noen dager nå. Det største problemet med den forrige MBA (2008) var at den gikk varm. Dette har jeg ikke greid å få til med den nye, som er kjøligere uansett om man ser filmer over nettverket og gjør andre ting som fikk den gamle MBA'en til å koke og gå i stå...

Men - savner som mangle andre backlit tastatur selvom jeg også skriver touch som bare det; det er greit å kunne se tastene i mørket -- nå får vi heller kjøre hvit skrivebordsbakgrunn for å hente frem lyset hvis man trenger det....

andreyzfs bilde

andreyzf

Hatt denne maskinen nå i 1 mnd og er kjempefornøyd :) Valgte maskin med 4 gig ram og 2,13ghz prosessor samt 256 versjon av lagring :)
Kjekk sak :)

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai