Beatles er nå på iTunes

Beatles på iTunes

Apple satte forventningene svært høyt med gårsdagens endring av Apple.com og det var nok ikke få som følte seg en smule skuffet over at det «kun» var Beatles på iTunes Apple lanserte. Allikevel, Beatles er nå etter mange års drakamp endelig på iTunes.

Beatles er kanskje historiens mest omtalte band, men på iTunes eller andre digitale musikkbutikker har de glimret med sitt fravær. En lang drakamp om rettigheter mellom en rekke store selskaper har gjort det svært vanskelig å få musikken til Beatles inn i iTunes.

Den mangeårige striden mellom Apple og Apple Corps - Beatles sitt plateselskap.

The Beatles sitt eget selskap, Apple Corps., saksøkte Apple da Apple startet opp fordi de mente at Apple misbrukte deres navn. Steve Jobs var en iherdig Beatles fan og lot seg helt sikkert påvirke av The Beatles når han startet Apple Computers, men Jobs greide også å «snakke» seg ut av problemene. Saken den gang endte med et forlik og Apple skulle ikke entre musikkbransjen.

Et par år senere inkluderte Apple høytalere til sine maskiner og da ble det bråk igjen. The Beatles gikk igjen til sak og denne gangen endte Apple opp med å betale en større sum til The Beatles. I 2003 gikk The Beatles til sak igjen fordi de mente at Apple hadde brutt sin del av forliket som ble inngått ved forrige sak etter at Apple startet iTunes Music Store og dermed gikk inn i musikkbransjen.

I 2006 vant Apple Computer denne saken og året etter inngikk Apple Computer og Apple Corps et forlik som ga Apple Computer alle rettighetene til navnet.

Som en morsom liten detalj kan vi nevne at advarselslyden som du finner på alle Macer som heter «Sosumi» kommer som et direkte resultat av krigen mellom Apple og Beatles. Historien tilsier at Steve Jobs navnga lyden «Sosumi» - som uten mye fantasi kan leses «So sue me» - kun for å irritere Apple Corps.

Nå er altså all musikken til Beatles å finne på iTunes og skal vi tro pressemeldingen fra Apple er de gjenlevende Beatles-medlemmene svært fornøyde med å endelig ha musikken sin tilgjengelig på iTunes.

We’re really excited to bring the Beatles’ music to iTunes. It’s fantastic to see the songs we originally released on vinyl receive as much love in the digital world as they did the first time around.

uttalte Sir Paul McCartney.

I am particularly glad to no longer be asked when the Beatles are coming to iTunes. At last, if you want it—you can get it now—The Beatles from Liverpool to now!

uttalte Ringo Starr.

Apple har også satt opp en egen dedikert Beatles-nettside på sine egne nettsider hvor du kan se en del videomateriale og historie om Beatles - deriblant hele Beatles «legendariske» konsert i Washington i 1964.

DanTheMan

Hvorfor kommer aldri mine artikler inn? Skrev jo en tilsvarende artikkel umiddelbart etter nyheten! :(

chelloo

Litt skuffa? kom ikke engang ios 4.2! veldig skuffet..

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

@Hendelsesløypa: hvor er filmleie som dine sikre kilder sa skulle komme?

Alstad88

Fin artikel.

Regner med mange skal fortelle hvor skuffet de er... som om Apple skylder oss store nyheter og produktlanseringer i hyt og pine.

admins bilde

admin

@DanTheMan

Lengden og kvaliteten på artiklene avgjør når flere artikler om samme tema er skrevet.

Kinetics bilde

Kinetic

Jeg synes da ikke de gjorde mye utav det?

Apple kunne hatt et bilde av en rev på forsida si, og all verdens blogger ville spekulert på alt fra kodenavn på ny telefon eller iPod, eller om Matthew Fox var blitt ny styreformann.
Media skaper all den hypen her, og alle biter på den :)

Hauke

Dette synes jeg var veldig dårlig greier... De som er fan ( eller det minst litt musikkintressert ) av The Beatles har vel all denne musikken liggende fra før!! Snakk om å rope ulv for ingenting!! Det er nå min mening Apple :(

espran

Jehuu..

Manemiss bilde

Manemis

skuffende... Dette var virkelig hypet opp for mye av Apple...

tommylinnerud89s bilde

tommylinnerud89

så utrolig dårlig!

stepp666

Søppel.... ingenting å reklamere for !

blakethemutes bilde

blakethemute

Hvem er det som har egentlig hypet dette opp? Apple har bytta ut en startside å hele apple norge går bananas..

ITsams bilde

ITsam

Det er det dummeste apple noen gang har gjort skuffende!!!
så mye for en dum ting som Beatles herremann nei alt jeg har og si er skuffende!!!!!!

mvh ITsam

torkelatgenet

"so sue me" hehe:)

macuff

dette var sykt skuffende, jeg har glemt denne dagen allerede! det går ikke ann å rydde framsiden på apple bare for beatels! sykt skuffet. det er idiotisk å lage så stort oppstyr, og så er det beatels i tilleg! hate apple lit nå ja

Anderas bilde

Andera

Haha Apple. Synes det er gøy at dere er så flinke til å lure fanboys. Hohoho. For min del synes jeg det er flott at The Beatles endelig er å finne på iTunes.

pettholm

Big deal!

efillin

Fin historie om Appel og Appel records.
Jeg synes alle som er så veldig skuffa, burde prøve og "so sue me" på Appel. Dette mediebransjen sin vanvitige makt og forventninger den skaper...

helgefredriksens bilde

helgefredriksen

Dette er jo stort for noen, men ikke noe spesielt for andre, hva er problemet til enkelte her? :-)
Apple har bare gjort folk oppmerksomme på at noe historisk ville hende, og det gjorde det jo for såvidt! :-)

NyZeta

BÆÆÆÆH!
Dårlig apple!

Nafonis bilde

Nafoni

Husk nå at Jobs og Apple aldri lanserer større ting på nettsiden. Det skjer heller på scenen. Men jeg er allikevel skuffet, de brukte vel en litt for eksplosiv ordbruk på en ting som er stort for Steve Jobs og noen andre, men kanskje ikke så stort for oss andre.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Strengt tatt så er det vel media som har laget et oppstyr uten like. Apple har bare lagt ut en beskjed på nettstedet sitt.

For øvrig interesserer Beatles meg midt i ryggen.

EinarJ

Haha, "jeg har glemt denne dagen allerede", det har du ikke vøtt, greia er at dette er standard Apple markedsføring, som alle biter på hver bidige gang, og INGEN lærer. Hvor mange hadde fått med seg dette om de hadde annonsert normalt, med en pressemelding?

SeaLions bilde

SeaLion

Apple har faktisk relansert Beatles i dag. God gammel musikk som med dette markedsføringsstøntet plutselig er hyperaktuelt å skaffe seg før jul. Beatles tjener på det. Apple tjener på det. Og Steve Jobs kan spille av Beatles fra iTunes neste gang han skal lansere noe nytt iTunes-relatert, f.eks en ny strømmetjeneste.

Edit:
Kanskje Apple også får gjengi åpningsakkorden til Beatles-låten A Hard Day's Work i bedre lydgjengivelse som Mac-startlyd nå? Det hadde gjort seg.

lepew

iTunes er og har vært totalt uinteressant for meg. Eneste som kan få meg til å bruke det er mulighet for og kjøpe/leie film og TV serier. Inntil da forblir det ubrukt av meg.

steinmbs bilde

steinmb

Sjerpings folkens. Dette er ikke VG sin debattside. NRK klarte nesten denne bragden før Apple med "dagens Beatles" men ble etter noen få sendinger stoppet. Beatles drakampen er nå over og på en måte en milepæl selv om enkelte hadde sett for seg noe annet i dag (meg inkludert).

Hva som framover skjer med teknologien de kjøpte med Lala (som jeg brukte ganske flittig) vet jeg ikke. Håper det ikke bare var et "fientlig oppkjøp" men noe de vil bygge på framover.

macelsk

Nafoni: Den nye iMac'en, nye kontrollen og magic mouse ble bare annonsert på nettsiden :P!

tarMAC

Snakk om en fjør som ble til 10 høns.. eller hvordan nå det uttrykket lyder. Denne dagen blir iallefall husket som den dagen Apple annonserte stort for noe relativt lite, og et helt applefrelst Norge gikk helt av skaftet. På tide å roe ned folkens..

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

...... Kanskje Apple også får gjengi åpningsakkorden til Beatles-låten A Hard Day's Work i bedre lydgjengivelse som Mac-startlyd nå? ...

Hehe, du mener vel "A hard day's night"?
Oppstartslyden på Mac er vel bare en vanlig dur-akkord, mens åpningsakkorden på nevnte Beatles-låt er en add9-akkord. Rett skal være rett med The Beatles ;)

rattata12s bilde

rattata12

Traaaagisk! :D

PoDs bilde

PoD

Har ikke likt Beatles e. at de lurte Apple. Steve har en svakhet for sine fiender, Microsoft, Al Gore og Beatles.

benna93

stoooor nedtur....

hoyts bilde

hoyt

Beatles What!!!!!!! Apple kunne heller brukt litt tid på å oppgradere itunes. jævla møkkaprogram.

djhalleus bilde

djhalleu

Personlig liker eg ikkje Beatles, så det var en liten skuffelse.

Generelt så mener eg at selv om det virker som en liten ting, så trur eg at flere vil se etter hvert at Beatles er viktige.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

de som er beatle fans har jo allerede kjøpt beatles:P

jFrode

Å ta en Beatles...å bygge opp forventninger uten å ha noe som helst å komme med. Hører vel med til historien at jeg synes Beatles er like spennende som kneipbrød. Gårsdagens vel og merke.

jFrode

.

okvalles bilde

okvalle

Dette er stort for både Apple og Beatles!

JensJens

Yesterday was just an ordinary day.
That I will forget.

EINmids bilde

EINmid

Jeg er glad i The Beatles, og synes dette var en opptur!

Med Beatles kom nok også iTunes' dyreste "album"; hele Beatles-samlinga til 1199kr! Frister veldig å kjope den...

EINmid
Written on my iPad

Lost

Gedigen nedtur :-(

sinatra

Kjempefint for Beatles fans. Jeg forventet noe som ville berøre ALLE iTunes brukere. Jeg blir i alle fall litt mindre engasjert neste gang Apple skriker ULV.

Ttigers bilde

Ttiger

get over it!!

Alstad88

Utrolig hva mange unger her greier å knote ned! Dette er gode nyheter for mange!
7 år har det tatt for å overtale Yoko og Paul, og den eneste hypen er en liten forside endring! Det er ikke Apple som har hypet noe som helst! Det er alle dere som nå var så dum a trodde at Apple virkelig skulle ta i bruk datasenteret til mange millioner ved å annonsere det på forsiden?
En streaming tjeneste blir kun vist på en Keynote.

Idé: hva med å høre litt på The Beatles? kjøp Abbey Road! Kjempe album!

ulven22s bilde

ulven22

Honnør til Alstad88!

macmortens bilde

macmorten

Gjesp.....
Dette var vel tidenes kjedligste og mest hypa itunes lansering.....

EinarJ

Meh, U2 var kjedeligere.

macsmekkers bilde

macsmekker

Vedrørende ett av - om ikke verdenshistoriens aller, aller beste band; til glede for nye lyttere:

Vår daglige Beatles: http://www.nrk.no/beatles/

Dette er tydeligvis iverksettelse av en serie reprisesendinger. Grunnet ting & tang så har NRK vurdert det slik at den aktuelle sangen i hvert innslag utelates i podkast, men historien bak hver og en av låtene er jo interessant likevel, ikke sant?

Podkastsendingene finner du naturligvis også i iTunes Store. - Gratis.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai