TEST: Doxie

Doxie

Hvis du driver en liten bedrift eller på andre måter er avhengig av å håntere bilag, kvitteringer og andre dokumenter, vet du sikkert at det kan være en tidkrevende oppgave. Hadde det ikke vært greit å prøve å ha alt papirløst? Doxie er en liten og smart scanner som lover å hjelpe deg med akkurat det.

Doxie er en liten dokumentscanner utviklet av seslskapet Apparent som kanskje er mer kjent for produktet Intelliscanner. Selskapet har alltid fokusert på oss Mac-brukere og det gjelder også deres nyeste produkt Doxie.

Kort fortalt så er Doxie en liten og nett dokumentscanner som knapt fyller noen ting på ditt skrivebord. Den er 29 cm bred, 5 cm tykk, veier kun 309 gram og passer dermed perfekt mellom skjermen og tastaturet. Den har heller ingen strømadapter og alt du behøver er en helt vanlig USB-port for å operere.

Den leveres utelukkende i svart og har et litt vel «søtt» design for oss hardbarka gutter. På forsiden finner vi kun en knapp, et stort rosa hjerte. Et trykk på denne starter automatisk scanningen, så fremt programvaren til Doxie kjører.

Doxie

Doxie sin hovedoppgave er å scanne dokumenter, kvitteringer og andre typer bilag som trengs digitalisering. Den scanner alt fra A4 til visittkort og greier de meste av dokumenter, også relativt stive visittkort. Hvert A4-ark tar ca. mellom 10-13 sekunder å scanne inn ved standard oppløsning og kvalitet (200dpi gråtoner) og scanneren er dermed langt fra de raskeste, men heller ikke voldsomt treig.

Kvaliteten er perfekt for dokumenter som kvitteringer, visittkort osv. men du bør nok ikke satse på å bruke Doxie til å scanne inn dine uforglemmelige feriebilder. Den klarer fint å scanne bilder, men kvaliteten er ikke noe å rope hurra over. Se vedlagte eksempler til slutt i denne testen.

Det unike med scanneren er allikevel ikke selve scanneren, men heller programvaren. Doxie er nemlig skapt for «nettskyen» og programvaren kan enkelt scanne og laste opp dine dokumenter til forskjellige tjenester på nettet. Programvaren inkluderer støtte for Google Docs, Scribd, Tumblr, Evernote, Picknick, Flicrk, Twitter, CloudApp og Picasa. I tillegg kan du også laste opp rett til programmer som iPhoto og Preview på Macen din.

Doxie

Det hele du behøver å gjøre er å starte Doxie-programvaren, mate inn dokumentet og klikke på hjertet på scanneren og 10 sekunder senere er dokumentet trygt lagret på en valgfri tjeneste på nettet. Enklere kan det nesten ikke bli?

Du er ikke tvunget til å lagre dokumentet i skyen og du kan også velge å lagre det direkte på datamaskinen som PDF eller JPEG. Du velger selv format, oppløsning og om det innskannede dokumentet skal være i farger, gråtoner eller svart/hvitt.

Personlig har jeg testet denne opp mot både Google Docs og lokal lagring. Google Docs integrasjonen fungerte upåklagelig og lokal lagring var åpenbart heller ingen utfordring. Lokalt lagrede filer har deretter blitt lastet opp til den norske tjenesten Dokus som tar seg av sikker lagring av bilagene.

Doxie

Video

Konklusjon

Doxie er definitivt en liten og smart scanner som fungerer godt opp mot Mac OS X. Den er svært enkel i bruk og kan, hvis man ønsker, også tas med på reise med en medfølgende veske. En pris på $149 - ca. NOK 1125,- inkludert moms - gjør scanneren blant de rimeligere på markedet.

Selve scanneren scanner dokumenter som forventet og har en bra kvalitet på dokumenter, regninger og andre dokumenter. Den egner seg ikke til bilder eller fotografier, ihvertfall ikke hvis målet er å benytte disse i en eller annen kvalitetssetting.

Det er allikevel programvaren som overrasker spesielt positivt. Den fungerer svært godt mot Mac OS X og vi opplevde absolutt ingen problemer, noe som vi ikke like ofte har kunnet si om andre scannere. Publisering direkte til Google Docs fungerte helt smertefritt og dokumentene vi scannet dukket opp i Googles «nettsky» få sekunder etter innskanning.

Du kan lese mer om DoxieGetDoxie.com

Positivt

  • Liten og enkel å ha med seg
  • Ingen strømadapter - kun USB
  • Bra og svært brukervennlig programvare
  • Integrasjon mot nett-tjenester

Negativt

  • Ikke egnet til bilder
  • Litt vel «barnsligt» design med rosa hjerter
  • Fungerer ikke med Apples ImageCapture

Eksempel kvittering

Doxie

ddybings bilde

ddybing

Var ikke så verst bilder da. Ikke til vanlig bruk ihvertfall

steinmbs bilde

steinmb

Så den scanner og kan laste opp til en onlinetjeneste så forklar meg hvorfor ikke et vanlig digtalkamera kan gjøre dette like godt/dårlig? Dog at den integrerer sømløst mot f.eks Gooogledoc er jo et stort pluss.

Hva var hastigheten på et rimelig "normalt" A4 dokument?

ddybings bilde

ddybing

Ca 10-13 sekunder på et vanlig svart hvitt A4 ark

petterandreass bilde

petterandreas

Så den scanner og kan laste opp til en onlinetjeneste så forklar meg hvorfor ikke et vanlig digtalkamera kan gjøre dette like godt/dårlig?
Scanningen av bilder er vel strengt tatt beregnet analoge fremkalte bilder og ikke digitalbilder.

@admin: Kan man ikke fjerne klistremerkene. Dog hjelper det lite på programvaren, som er i matchende design.

admins bilde

admin

@petterandreas

Nei, de kan ikke fjernes (ikke klistremerker). Før leverte Doxie scanneren med flere «skins» slik at du kunne gi den et annet design. Det gjør de tydeligvis ikke mer.

Gaute43s bilde

Gaute43

Den forreste sykkelen på bildet er nydelig å sykle på, hvis noen lurte ;)

steinmbs bilde

steinmb

@petterandreas Eh en scanner gjør prinsipiellt det samme som et digitalkamera, en scanner er dog noe "nærsynt" :) men spøk til side tror du missforstod hva jeg spurte om.

zodiac

Den er rask, og har god kvalitet. Jeg kjøpte min hos Komplett. Bruker den hver dag, flere ganger om dagen, til alt mulig. Nær sagt alt papir som havner på skrivebordet mitt blir skannet og kastet etterpå. Doxie minner til sammenlikning om et eller annet kjipt fra Biltema....

steinmbs bilde

steinmb

Hvordan er dokumentasjonsloven for små firma og enkelmannsforetak. Kan vi bare scanne og kaste papirgreia?

zodiac

Hmm ... veti ikke hvorfor overskriften ikke ble med i innlegget mitt ... det er Canon P-150 jeg sikter til.

Vet ikke hvordan det er med dok krav og scanning, jeg bruker den privat. Men på jobb scannes og behandles alt papir elektronisk, så hvis man har betryggende lagrings- og backuprutiner er det kanskje lov? Skatteetaten kan svare.

petterandreass bilde

petterandreas

@steinmb: Mulig jeg misforstod, ja.

Over til noe annet:
SELSKAPSFORMER, REGISTRERINGSPLIKT OG ANDRE KRAV (Innovasjon Norge)"">Regnskapssystemet skal være innrettet ordentlig og oversiktlig, og det skal kunne gjengis på papir i 10 år. Papiroriginalene skal oppbevares på en velordnet måte i 3 år og 6 måneder etter regnskapsåret. Deretter kan det erstattes av kopi i et annet medium.

admins bilde

admin

@petterandreas

Det er fullt lovlig å kun oppbevare bilag elektronisk, de skal bare kunne gjengis på papir.

Det stilles ingen formatkrav til oppbevaringsmedium. Man kan selv velge CD, tape eller papir. Hvis regnskapsmaterialet er oppbevart elektronisk, skal det foreligge en sikkerhetskopi som må oppbevares adskilt fra originalen. Det er ikke tillatt å oppbevare bare dataene, det skal være ferdig produserte spesifikasjoner.

Regnskapsmaterialet skal være tilgjengelig i lesbar form og skal kunne skrives ut på papir i hele oppbevaringsperioden. All papirdokumentasjon, med unntak av varetellingslister samt timelister for Bygg- og anleggsbransjen, kan altså skannes og kastes.

Ref. Bedin.no

tacomodo

Det er *akkurat* noe sånt jeg har vært på utkikk etter!

Hvor får man kjøpt denne i Norge? Jeg finner den ikke på prisguide.no eller komplett...

Får man skannet inn A4 sider eller kjører den max letter format?

petterandreass bilde

petterandreas

@admin: Ok. Da hadde jeg (med henhold til sitatet fra Innovasjon Norge) rett i først instans, men feil grunnet en dårlig formulering av annen instans. Kjekt å vite! Takk!

Bare husk å, i utgangspunktet, oppbevare en kopi på maskinen (eventuelt papirorginalen):
Bedin.no"">I utgangspunktet skal regnskapsmaterialet oppbevares i Norge, men Skattedirektoratet kan ved søknad gi dispensasjon fra kravet.

zodiac

Du får kjøpt Canon P-150 her, tacomodo: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=573591

strangels bilde

strangel

Og jeg vil tro at om man ikke er litt nøye og har litt struktur mht META tagging (eller filnavn forsåvidt) så blir det bare rot likevel.

casablanca

Det ble nevnt at det ikke finnes "skins" lenger som erstatter de søte hjertene, men iflg. FAQen nederst på denne siden står det:

Why does Doxie have hearts and a heart button?

Doxie loves documents. It’s cute. Doxie just isn’t the same without her hearts!

If you’d like to change Doxie's appearance, we have a limited supply of six swappable skins, including zebra, flannel, and plain black. If you'd like a free pack of Doxie skins and don't have some already, e-mail your order number to hello@getdoxie.com. While supplies last.

tacomodo

Takker, zodiac, men jeg vil ha Doxie :)
Mailet de og eneste måten å kjøpe på var å bestille fra de så det blir vel til det.

bushys bilde

bushy

@zodiac: Er det Canon P-150M du har? På Canon sine sider virker det som det finnes en egen Mac versjon av den scanneren som har en M helt bakerst i betegnelsen.

Komplett har bare inne Canon P-150. Men når jeg ser på spesifikasjonene skal den i følge Komplett støtte TWAIN. Litt usikker på om det blir bomkjøp å bestille fra Komplett. Orker ikke å bruke en Windows maskin for å ta scanne jobbene.

zodiac

Jeg bruker den på Win, men det var med anvisninger for å bruke den på Mac også, så vidt jeg husker, så det burde ikke være noe problem.

bushys bilde

bushy

Ok. Tror det bare er programvare som følger med som er forskjellen på de to ulike versjonene. Da det virker som begge deler støtter TWAIN. Man har jo alltids angrefristen om det ikke skulle fungere :)

Hemo

Eg kjøpte den, og den funka fint.
Rask levering og 337,- i moms og gebyr.

Dei sendte pakken dagen etter, og innan ei veke var den tollklarert og klar til henting på lokalt postkontor.

Ein liten uting er at den må (bør?) kalibrerast kvar gong den blir installert på ei ny datamaskin. Det er eit ark ein skal køyra gjennom, og når du ikkje har dette arket... ja-ja.. ingen stor sak :-)

Anonymous

Hei

Har en Fujitsu dokument scanner som fungerer helt toppers på Mac
Fujitsu ScanSnap S1500M

Napper automatisk imellom 30-40 ark på nulltime ( scanner begge sider)
Har fungert som en drøm i mere en et år med tusenvis av dokumenter scannet
Med auto OCR er all tekst i dokumentene søkbare så ingen nødvendighet av å navne filene
Adobe Acrobat Pro følger også med utenom esken

Alle filene navnes så automatisk med scanne dato
ferdig med det
Og...for dere frikene
Hvorfor må filen hete et eller annet?
Når innholdet i dokumentet er søkbart er det helt unødvendig
Stort sett alle fakturaer eller dokumenter inholder nok info for deg til å finne det du leter etter
Har etter et år ikke funnet et dokument som det er søkt på

Søk på ...Shell...så får dere opp alle papirer/fakturaer fra Shell
Søk på kondom så får dere alle fakturaer som inneholder Kondom..!!!
Søk på vodka så får du kansje en overaskelse hvor dyrt siste siste julebord var

Think difference.... det er ikke mapper og permer fulle av papirer dere har i hylla lengre.
Dere har en Data som er flinkere til å finne ting bedre og raskere enn en biblikotek kar/dame eller ansatt i et arkiv ville rekke å løfte hode for å registrere at du var der
Jeg hiver alle papirer i en eske etter scanning og merker den med dato når den er full...så rykern ut i garasjen til lagring ( så kastes den ved behov )
Mappa som dokumentene havner i etter scanning og er digitalisering merkes kun med dato
Alt som er av papirer i huset eller som kommer inn i huset får smake Fujitsuien..AaaaHaaaa
Det var det

PS: er det noen som har sett papir originalen av vigsel attesten min ?

The job is done

Macoldis

jaknudsens bilde

jaknudsen

Et år senere – bruker dere fortsatt Doxie, eller har det kommet noen smartere løsninger?

krsk0

Mange år senere - bestilte nå en Doxie Go Wifi til scanning av kvitteringer. Har frem til nå brukt telefonen, men jeg synes det er noe tungvint... Spent på Doxie!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai